Mødedato: 17.06.2004, kl. 15:00

Status for etablering af amtstandpleje i Københavns Kommune

Status for etablering af amtstandpleje i Københavns Kommune

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 17. juni 2004

 

3. Status for etablering af amtstandpleje i Københavns Kommune

SOU 83/2004 J.nr. 60/2001

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager status vedrørende amtstandplejen til efterretning,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender den skitserede model for en amtsspecialtandpleje,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager til efterretning, at amtstandplejen med den nuværende budgetramme må forventes at få et merforbrug på 1,7 mill. kr. i 2004.

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 17. juni 2004

Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen.

Venstre havde - med tilslutning fra Dansk Folkeparti - følgende bemærkning til protokollen i relation til 3. at-punkt:

" Venstre tager ikke ansvaret for, at der fremkommer uoverensstemmelse mellem udgiftsbehov og budget 2004".

 

RESUME

Ifølge lov om ændring af lov om tandpleje m.v. (L88) skal Københavns Kommune etablere en amtstandpleje, primært rettet mod psykisk syge, psykisk udviklingshæmmede samt henvise til et landsdels- og videnscenter. Loven forpligtede endvidere Københavns Kommen til at etablere en amtsspecialtandpleje og tilskud til visse patientgrupper.

Her fremlægges en opfølgning på status fra april 2002 (SOU 412/2001) omhandlende økonomi og etablering af amtstandplejen. I statusen fra april fremgik det, at der skal udarbejdes et forslag om organiseringen af en Amtsspecialtandpleje (herefter AST) baseret på erfaringer om den faktiske efterspørgsel på tilbuddet. Nærværende indstillinger indeholder et sådant forslag.

Kliniketableringen i forbindelse med amtstandplejen er nu tilendebragt, og der behandles nu ca. 1100 patienter, hvoraf 250 behandles i Børn og Unge tandplejen.

Det forslås, at AST etableres som et murstensløs men netværkssammenkoblet behandlingscenter under Voksentandplejens administration. De involverede specialkompetencer i AST bliver varetaget af:

  • BUT, varetager ortodontien (tandregulering) og pædodontien (børnetandpleje)
  • Rigshospitalet, varetager kirurgien
  • Tandlægeskolen, varetager den protetiske del af behandlingen

Ved inddragelse af Rigshospitalets (RH) Tand- mund- og kæbekirurgiske klinik og Tandlægeskolen sikres det, at AST-opgaven placeres i de bedst tænkelige faglige og forskningsmæssige miljøer, hvor erfaringerne fra AST kan opbygges og skabe den højeste grad af faglighed og den bedst mulige udnyttelse af erfaringerne i en bredere tandlægefaglig kreds. Desuden sikrer den institutionelle forankring af ydelserne i henholdsvis BUT, på RH og Tandlægeskolen, at der kan skabes kontinuitet i behandlingen for den enkelte patient. Dette gælder både for de ofte lange behandlingsforløb, men også i forhold til eventuelle omlavninger og klager, hvor man ikke vil være afhængig af, hvorvidt den enkelte private leverandør stadig praktiserer henholdsvis kirurgi og protetik under Voksentandplejen.

Etablering af amtsspecialtandplejen kan ikke gennemføres indenfor det nuværende budget. Prognosen ligger på linie med den tidligere skønnede merudgift på 5-7 mio. kr. (SOU 412/2001) om end merforbruget med den skitserede indfasning først slår fuldt igennem i 2006 og de tidligere skønnede initiale merudgifter på 10-12 mio. kr. er undgået.

I forhold til forventet regnskab for 2004, kan der på nuværende tidspunkt konstateres en ubalance på 1,7 mill. Dette vedr. ubalance mellem budget og aktiviteter i forhold til amtsspecialtandplejen. Ubalancen indgik i kalkulen fremlagt i januar (SOU 8/2004 J.nr. 41/2003)

En teknisk afklaring med Økonomiforvaltningen er indledt, men endnu ikke afsluttet med henblik på at skabe balance mellem udgiftsbehovet og det nuværende budget for 2004. Der er behov for at fortsætte diskussionen med Økonomiforvaltningen, da prognosen viser en betydelige uoverensstemmelse mellem udgiftsbehov og budget. Allerede i 2006 vil der være en negativ diskrepans på ca. 6 mio. kr. mellem udgiftsbehovet og budgettet. Denne situation skal ses i lyset af, at amtsspecialtandplejen, trods placering på det rammebelagte område, er en aktivitet med en høj grad af specificitet. Aktiviteterne tangerer således at være lovbundne.

 

 

Til top