Mødedato: 17.06.2004, kl. 15:00

Status for Folkesundhed København 2004

Status for Folkesundhed København 2004

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 17. juni 2004

 

6. Status for Folkesundhed København 2004

SOU 85/2004 J.nr. 79/98

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager afrapporteringen vedrørende folkesundhedsarbejdet 2004 til efterretning

RESUME

Sundheds- og Omsorgsudvalget har på sit møde den 17. november 2003 godkendt programplanerne for 2004 for Folkesundhed København med den bemærkning, at Sundheds- og Omsorgsudvalget ønskede en afrapportering forelagt medio 2004 og inden udgangen af 2004.

Nærværende status er udarbejdet ultimo maj 2004, og er en tilbagemelding om, hvordan implementeringen af de tre programplaner er forløbet i de første 5 måneder af året.

Samlet set er det forventningen:

  • At Børn- og Ungeprogrammet vil nå de opstillede mål for 2004 med mindre justeringer. Ingen projekter har måttet opgives.
  • At Voksenprogrammet vil nå den altovervejende del af de opstillede mål for 2004. Der vil dog forekomme en del justeringer, og enkelte aktiviteter har måttet opgives.
  • At Ældreprogrammet vil nå alle målene for 2004 – eventuelt med mindre justeringer. Ingen projekter har måttet opgives.

I Bilag 1 er opstillet Folkesundhed Københavns resultatmål og tilhørende succeskriterier for 2004, sådan som de er vedtaget af Sundheds- og Omsorgsudvalget den 17. november 2003 (SOU 358/2003), sammen med en detaljeret status for de enkelte mål og succeskriterier. Den følgende statusredegørelse er baseret på dette bilag.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte på sit møde den 17. november 2003 programplanerne for 2004 for Folkesundhed København med den bemærkning, at Sundheds- og Omsorgsudvalget ønskede en afrapportering forelagt medio 2004 og inden udgangen af 2004. Sundheds- og Omsorgsudvalget tog samtidig processen for programplanlægningen 2005 til efterretning (SOU 358/2003).

For 2004 har de kommunale, langsigtede mål været givet i form af Folkesundhedsplanen, som Borgerrepræsentationen tilsluttede sig på mødet den 4. oktober 2001 (BR 397/01). Borgerrepræsentationen vedtog de overordnede målsætninger og indsatsmål for folkesundhedsarbejdet for perioden, samt at der skal udarbejdes handleplaner for hvert indsatsområde. Dette skete på baggrund af Sundheds- og Omsorgsudvalget vedtagelse af de overordnede målsætninger og indsatsmål den 6. august 2001 (SOU 228/2001). Det konkrete indhold i Folkesundhed Københavns mål for 2004 tager udgangspunkt i de mål, der er fastsat i de forskellige handleplaner under Folkesundhedsplanen. Samtidig opprioriteres nye områder, som etniske minoriteter, børneområdet og fysisk aktivitet, mens driftsopgaver søges overgivet til andet regi.

Udover kravene i de fastsatte mål og succeskriterier skal de tre programmer i Folkesundhed København naturligvis leve op til de prioriteringer, der lå til grund for omorganiseringen på folkesundhedsområdet. Dette gælder den lokale tilstedeværelse, det tværsektorielle samarbejde, projektorganiseringen, behovsorienteringen af folkesundhedsarbejdet, samt prioriteringen af indsatser, som har dokumenteret effekt.

Denne statusredegørelse indeholder en status for gennemførelsen af de indsatser, der skal føre til den overordnede målopfyldelse for 2004.

1. Samlet status for fremdriften i Folkesundhed Københavns indsatser 2004

Nærværende status er udarbejdet ultimo maj 2004, og er en tilbagemelding om, hvordan implementeringen af de tre programplaner er forløbet i de første 5 måneder af året. I Bilag 1 er opstillet Folkesundhed Københavns resultatmål og tilhørende succeskriterier for 2004, sådan som de er vedtaget af Sundheds- og Omsorgsudvalget den 17. november 2003 (SOU 358/2003), sammen med en detaljeret status for de enkelte mål og succeskriterier. Det følgende er baseret på dette bilag. Implementeringens forløb afrapporteres i al væsentlighed, men fokus er på de områder, hvor der optræder udfordringer.

 

Samlet set er det forventningen:

  • At Børn- og Ungeprogrammet vil nå de opstillede mål for 2004 med mindre justeringer. Ingen projekter har måttet opgives.
  • At Voksenprogrammet vil nå den altovervejende del af de opstillede mål for 2004. Der vil dog forekomme en del justeringer, og enkelte aktiviteter har helt måttet opgives. Det skyldes bl.a. at man ikke har kunnet opnå ekstern finansiering, hvilket er tilfældet for flere indsatser rettet mod etniske minoriteter. Et langvarigt sygefravær har forsinket implementeringen af en del af indsatserne på tobaksområdet. Det er dog forventningen at de fleste indsatser på tobaksområdet kan nås alligevel.
  • At Ældreprogrammets vil nå alle målene for 2004 – eventuelt med mindre justeringer. Ingen projekter har måttet opgives.

Børn- og Ungeprogrammet er naturligvis meget afhængig af samarbejdet med såvel Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen som Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen for at kunne gennemføre indsatserne, og er derfor sårbar overfor fx ændrede prioriteringer af ressourcer i de pågældende forvaltninger. Børn- og Ungeprogrammet arbejder derfor på at udvikle samarbejdet med disse forvaltninger.

Også Voksenprogrammet er afhængig af mange samarbejdspartnere for at kunne gennemføre de planlagte indsatser.

De væsentligste samarbejdspartnere er for Ældreprogrammet er Sundhedsforvaltningens lokalområder, men også i Ældreprogrammet samarbejdes der med eksterne partnere.

2. Status for de enkelte programplaner

Børn og unge

På børn- og ungeområdet eksisterer der vedtagne kommunale mål på områderne "rusmidler", "fysisk aktivitet" og "kost og overvægt" – mål der alle er formuleret i forbindelse med handleplaner under Folkesundhedsplanen. Mål og succeskriterier i 2004 inden for børn og unge-programmet vægter således implementerin g af de politisk vedtagne handleplaner.

Børn - status

Arbejdet med at få gjort de københavnske børnehavebørn mere fysisk aktive og indføre sundere kost i børnehaverne er godt i gang – samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og interesserede børnehaver er etableret. I forhold til implementeringen af kosthandleplanen går det som planlagt i forhold til dagplejen, hvor politikken er godkendt, og der er planlagt kurser for dagplejere og dagplejeledere. Man er lidt forsinket i forhold til kostpolitik i fritidshjem og klubber grundet lederskift i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, men forventer at nå målet om at få indført en kostpolitik.

Unge - status

Gennemførelsen af handleplanen – som har fokus på unges brug af rusmidler - skrider godt frem. Indsatsen koncentrerer sig om de såkaldte "Du-bestemmer-forløb, samt indsatser via såkaldte "rusmiddelguider". På de tekniske skoler, som er en af de ungdomsuddannelser, hvor en del af indsatsen sker, følges planen for såvel gennemførelsen af "Du-bestemmer"-forløb og uddannelse af unge til rusmiddelkorps samt brug af dette. Dog efterspørger fx folkeskolerne og ungdomsklubber ikke rusmiddelkorpset i forventet grad endnu.

I forhold til indsatsen i folkeskolernes 8. klasser, hvor metode-uddannede sundhedsplejersker skal gennemføre "Du-bestemmer"-forløb vil der blive gennemført færre forløb end planlagt grundet ændrede prioriteringer i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Der er endnu ikke taget endelig stilling til, hvorvidt sundhedsplejerskerne fremover skal gennemføre "Du-bestemmer"-forløbene.

Samtidig gennemføres flere indsatser i relation til tobak. I folkeskolen tilbydes besøg af rygeforebyggelseskonsulenter. Målet om antallet af besøg kan sandsynligvis ikke opfyldes i 2004, da det er et nyt tilbud, som skal markedsføres. Gymnasierne vil efter sommerferien få besøg af unge rygesforebyggelseskonsulenter. Forsøget med en telefonisk- og SMS-baseret, eksternt finansieret rygestoplinie for unge - "Call & Quit" - har vist sig ikke at være succesfuld, da de unge langt fra har anvendt tilbuddet i forventet omfang. Forløbet evalueres nu.

I forhold til alkohol er der afholdt møder i de københavnske skolers 7. klasser (også med deltagelse af forældre) ved SSP-konsulenter med henblik på at opnå fælles holdninger til alkohol. På møderne drøfter konsulenterne unges risikoadfærd og forældrenes rolle, og forældrene opfordres til at danne forældrenetværk. Det er erfaringen fra de afholdte møder, at 7. klasserne er meget forskellige. Således har nogle klasser allerede en alkoholpolitik, mens andre føler at det er for tidligt at lave en sådan. Antallet af besøgte klasser følger planen, hvilket betyder at der er besøgt 44 klasser ud af i alt 80.

Indsatsen i relation til seksuelt overførbare sygdomme og prævention forløber også efter planen.

Voksne

Voksenprogrammet i Folkesundhed København prioriterer i 2004 de områder der er vedtaget med de kommunale mål og målene i handleplaner under Folkesundhedsplanen. Der er således fokus på fysisk aktivitet i lokalområderne Kgs. Enghave og Nord-Vest, i overensstemmelse med motionshandlingsplanen, og på "Motion og kost på recept" i overensstemmelse med kosthandlingsplanen og budgetvedtagelsen for 2004. I forhold til etniske minoriteter er der også planlagt en væsentlig opprioritering i overensstemmelse med den vedtagne handleplan, ligesom der skal ske en styrket indsats i forhold til træning af sundhedsfagligt personale på rygeafvænningsområdet.

I overensstemmelse med de principper, der ligger til grund for etableringen af Folkesundhed København, er der områder hvor kommunes hidtidige driftsaktiviteter vil blive søgt lagt over i andet regi.

Voksne – status

Motionshandleplanens indsatser i Kgs. Enghave og Nordvest har betydet at der som forventet, er igangsat aktiviteter i disse bydele. Fx kan nævnes fodbold og containeridræt for børn, og svømning og cykling for etniske kvinder.

I forhold til bekæmpelse af overvægt har kommunen gennem mange år afviklet de såkaldte "Spis-dig-Slank"-kurser. Disse søges nu overført til andet regi, sådan at Folkesundhed København kan udvikle nye tiltag. Arbejdet med at finde en aktør er igang. Samtidig er man også i færd med at afdække mænds behov i relation til at komme af med overvægten – bl.a. ved at intervieve mænd. Det nye tiltag "Motion og Kost på recept" har været en stor succes siden opstarten i april, idet der allerede er henvist flere patienter end forventet, og forløber i øvrigt som planlagt.

Københavns Kommune er førende i landet i forhold til tobaksforebyggelse. Der er i 2004 udarbejdet en ny strategi på området, og der skal fokus på træning af sundhedspersonale i forhold til gennemførelse af rygestopaktiviteter. Et langvarigt sygefravær har forsinket implementeringen af en del af indsatserne, men forventningen er at de nås inden årets udgang.

For at skabe særligt fokus på en del af de brancher, hvor der kan gøres noget for at bekæmpe ulighed i sundhed, jvf. Folkesundhedsplanens overordnede målsætninger, skal der nu iværksættes indsatser overfor ansatte i fx hotel- og restaurationsbranchen, i Kommuneteknik og på plejehjem. Arbejdet med at udarbejde en strategi for integrerede indsatser er gennemført som planlagt, og konkrete indsatser igangsættes i september. Dog er forventningen til antallet af aktiviteter nedjusteret noget grundet længere planlægningsfase end forventet. Som planlagt er der også påbegyndt fysisk træning og fysioterapi for medarbejdere i hjemmeplejen.

De etniske minoriteter i kommunen skal også tilbydes sundhedsfremmende indsatser på områderne kost, motion og tobak. Dog skrider arbejdet ikke så hurtigt frem som planlagt. Således er en planlagt samarbejdsaftale med sprogskolerne med henblik på at uddanne sprogskolelærere til at varetage sundhedsfremmende undervisning blevet forsinket grundet ny lovgivning på dette område. Det er forhold som Folkesundhed København ikke har indflydelse på. Det har været forventningen, at der skulle iværksættes motionsaktiviteter i regi af LYN-projektet (Livskvalitet på Ydre Nørrebro), men motion er ikke blevet efterspurgt. Dog er der produceret en video om motion, hvor etniske kvinder optræder som formidlere af motionsbudskabet. Videoen benyttes fx på sprogskolerne. Projektet som omhandler "naturlige hjælpere " – dvs. personer med anden etnisk baggrund uddannet til at gennemføre sundhedsfremmende aktiviteter - er strandet på manglende ekstern finansiering, som var forudsætningen for at gennemføre indsatsen. Det samme er tilfældet for indsatsen i forhold til produktion af rygestopfolder.

Ældre

På ældreområdet prioriteres tre fokusområder i programmet for 2004, nemlig fysisk aktivitet, kost og fald. Desuden prioriteres tværgående indsatser. Etablerede tilbud som Walk & Talk vil blive søgt overgivet til andet regi, med henblik på at brede tilbuddet ud til andre organisatoriske miljøer, med forventet øget deltagelse til følge. Samtidig vil forebyggelsesinitiativer blive søgt integreret i relevante driftsydelser på ældreområdet – dette gælder f.eks. faldforebyggelse i hjemmeplejen.

Ældre - status

For at vedligeholde ældres funktionsniveau, og skabe netværk er der i målene for 2004 fokus på forskellige tilbud om fysisk aktivitet for ældre. Arbejdet med at etablere nærgymnastik i et antal ældreboligkomplekser skrider frem som planlagt. Der har snart længe været tilbud om Walk & Talk. Dette tilbud skal forankres i et andet regi, så der frigøres ressourcer til udarbejdelse af nye indsatser i Folkesundhed København. Der er fundet en interesseret aktør, og forhandlinger om en aftale pågår.

I relation til kost er der etableret et modelprojekt om fællesspisning i lokalområderne. Der skal iværksættes 14 projekter, og det går efter planen.

Faldforebyggelse er et andet højt prioriteret område. Der skal i 2004 etableres projekt om hoftebeskyttere i to hjemmelejeenheder, og der indgås p.t. aftaler om dette med ældrecheferne. Der skal også iværksættes et pilotprojekt rettet mod ældre uden kontakt med det kommunale servicesystem, og aftaler med træningscentrene om samarbejde er under etablering. Der er, som planlagt, oprettet en database til registrering af fald og lårbenshalsbrud på plejehjemmene, og aftaler med plejehjemmene om introduktion til systemet er igangsat. Koncept for faldforebyggelse skal introduceres og implementeres i lokalområderne, og 6 ud af de 7 lokalområder er allerede interesseret.

I forhold til netværksskabende aktiviteter vil SeniorLiv-kurser blive videreført i samarbejde med P&O-kontorerne. Der er også igangsat et velfungerende samarbejde med ældreboligkompleksernes om en beboerrådgivningsordning.

På denne baggrund indstiller Sundhedsforvaltningen, at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager afrapporteringen vedrørende folkesundhedsarbejdet 2004 til efterretning.

 

MILJØVURDERING

Det vurderes, at der ikke vil være væsentlige miljømæssige konsekvenser af indstillingen.

ØKONOMI

Programplanerne for 2004 gennemføres inden for rammerne af følgende budget:

Øvrige sociale formål:

Driftsbudget Folkesundhed København: I alt kr. 22,9 mio.

Rådgivningsinstitutioner:

Sex og Samfunds opgaver for Børn- og Unge-

programmet i form af supplerende seksualundervisning

i folkeskolen, sexguider, indvandrerrådgivning, mv.: I alt kr. 1,6 mio.

Bevillingen til partnerskabsprojekter 2004:

Indsatser i Voksenprogrammet målrettet etniske

minoriteter i Projekt Livskvalitet på Ydre Nørrebro (LYN)

(hertil skal lægges 1 årsværk fra Folkesundhed København): I alt kr. 0,4 mio.

Godkendt i BR i forbindelse med Budget 2004:

"Motion og Kost på recept", der gennemføres under

Voksenprogrammet: I alt kr. 3,8 mio.

Ud fra de foreløbige erfaringer er det forventningen, at budgettet holdes.

 

HØRING

Ingen.

 

BILAG

Status for implementeringen af Folkesundhed Københavns programplaner for 2004 – ultimo april

 

 

 

Ib Haurum

/Jens Egsgaard

 

 

 

 

 

 

Til top