Mødedato: 16.12.2004, kl. 15:30

Høringssvar om Strukturreformen

Høringssvar om Strukturreformen

Sundheds- ogOmsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 16. december 2004

 

 

Sager til beslutning

 

9.      Høringssvarom Strukturreformen

 

SOU 185/2004  J.nr.4/2004

 

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningenindstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalgettiltræder Økonomiforvaltningens udkast til Borgerrepræsentationens høringssvartil lovpakken i forbindelse med kommunalreformen.

 

 

RESUME

Økonomiforvaltningensudkast til Borgerrepræsentationens generelle høringssvar til den samledelovpakke i forbindelse med kommunalreformen består af seks afsnit om økonomi,én indgang til den offentlige sektor, beskæftigelsesområdet, udvikling ihovedstaden, trafik og nærdemokrati. Sundhedsforvaltningen har bidraget medkommentarer til teksten om sundhedsområdet i afsnittet om økonomi. Økonomiforvaltningenhar i al væsentlighed medtaget Sundhedsforvaltningens forslag og bemærkninger.

 

Økonomiforvaltningenhar desuden udarbejdet udkast til Borgerrepræsentationens høringssvar til deenkelte ressortministeriers lovforslag i forbindelse med kommunalreformen.Sundhedsforvaltningen har bidraget med forslag og bemærkninger til udkast tilhøringssvar til lovforslagene på henholdsvis Indenrigs- og Sundhedsministeriet,Socialministeriets og Undervisningsministeriets område. 

 

Økonomiforvaltningenhar i al væsentlig medtaget Sundhedsforvaltningens bemærkninger.

 

Sundhedsforvaltningenanbefaler, at Økonomiudvalget generelt skærper den sproglige formulering iforbindelse med Københavns Kommunes specifikke ændringsforslag i Borgerrepræsentationensudkast til høringssvaret.

 

Sundhedsforvaltningenindstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget, at Økonomiforvaltningens udkasttil høringssvar tiltrædes.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Lovpakken iforbindelse med kommunalreformen blev offentliggjort den 1. december 2004. Ibreve af 1. december 2004 fra de enkelte ressortministerier er Borgerrepræsentationenblevet bedt om at afgive høringssvar til lovforslagene, som udgør lovpakken iforbindelse med kommualreformen. På baggrund heraf har Økonomiforvaltningen den14. december 2004 udarbejdet et udkast til Borgerrepræsentationens høringssvarfra Københavns Kommune. Økonomiudvalget har besluttet en procedure, hvorKøbenhavns Kommunes politiske udvalg og råd høres om udkastet til høringssvarom lovpakken.

 

Økonomiforvaltningensudkast til Borgerrepræsentationens høringssvar består af et generelthøringssvar til den samlede lovpakke i forbindelse med kommunalreformen jf.bilag 1: "Udkast til Borgerrepræsentationens høringssvar om lovpakken i forbindelsemed kommunalreformen". Det generelle høringssvar fokuserer på følgende seksområder: økonomi, én indgang til den offentlige sektor, beskæftigelsesområdet,udvikling i hovedstaden, trafik og nærdemokrati. Sundhedsforvaltningen har bidragetmed kommentarer til afsnittet om økonomi, hvor sundhedsområdet behandles.Økonomiforvaltningen har i al væsentlighed medtaget Sundhedsforvaltningens forslagog bemærkninger.

 

Økonomiforvaltningenhar desuden udarbejdet udkast til Borgerrepræsentationens høringssvar til deenkelte ressortministeriers lovforslag i forbindelse med kommunalreformen jf.bilagene 2-14 med Københavns Kommunes bemærkninger til lovforslagene på deenkelte ressortministeriers område.

 

Sundhedsforvaltningensbemærkninger koncentrerer sig især om Borgerrepræsentationens generellehøringssvar til lovpakken og Borgerrepræsentationens udkast til høringssvar tillovforslagene på Indenrigs- og Sundhedsministeriets område. Derudover harSund hedsforvaltningen haft enkelte bemærkninger til udkast til høringssvar tillovforslagene på henholdsvis Socialministeriets og Undervisningsministerietsområde. 

 

Økonomiforvaltningensudkast til Borgerrepræsentationens generelle høringssvar og høringssvar for deenkelte ressortministeriers områder bygger på bidrag fra fagforvaltningerne. Påbaggrund heraf bemærker Sundhedsforvaltningen, at Økonomiforvaltningen i alvæsentligt har medtaget alle de forslag og bemærkninger til lovforslagene, somSundhedsforvaltningen bidrog med, og som Sundhedsforvaltningen prioriterede somde vigtigste forslag og bemærkninger.

 

Sundhedsforvaltningenanbefaler dog, at Økonomiudvalget skærper den sproglige formulering i udkasttil høringssvaret i forbindelse med Københavns Kommunes specifikkeændringsforslag.  Et eksempel er:"Københavns Kommune foreslår, at kommunerne skal kompenseres for denneinvesteringsudgift" (jf. bilag 2, s. 10). Sundhedsforvaltningen foreslår, atformuleringen ændres til "Københavns Kommune forudsætter, at kommunerne skalkompenseres for denne investeringsudgift".

 

De væsentligste bemærkninger til den samlede lovpakke i forbindelse medkommunalreformen

IØkonomiforvaltningens udkast til Borgerrepræsentationens generelle høringssvartil den samlede lovpakke i forbindelse med kommunalreformen (bilag 1) indgår følgendeforslag af væsentlig betydning for Sundhedsforvaltningen:

 

KøbenhavnsKommune finder det væsentligt, at kommunens "borgere ikke oplever forringelsersom følge af gennemførelse af kommunalreformen. Det er derfor uacceptabelt, atder med regeringens forslag flyttes 451 mio. kr. fra sundhedsvæsenet ihovedstadsområdet til provinsen". Den endelige finansieringsmodel bør derfortage hensyn til befolkningens sygdomsmønstre i regionerne, herunder antallet afpsykiatriske patienter.

 

KøbenhavnsKommune påpeger, at forslaget til Sundhedslov "indebærer, at kommunernefremover får myndighedsansvar og finansieringsansvar for en række opgaver påsundhedsområdet. Det er afgørende, at kommunerne får de fornødne ressourcer tilat løfte disse nye opgaver".

 

KøbenhavnsKommune bemærker desuden, at den kommunale "medfinansiering af sundhedsområdet,herunder bl.a. genoptræningsopgaven under indlæggelse på sygehus, vil betydeøget interesse i forhold til forebyggelse af funktionstab, indlæggelse oggenindlæggelse. Københavns Kommune finder, at incitamentsstrukturen bør virkebegge veje, således at regionerne også har et økonomisk incitament til at sikrehelbredte patienter".

 

 

De væsentligste bemærkninger til forslag om Sundhedslov

I Økonomiforvaltningens udkasttil Borgerrepræsentationens høringssvar til Indenrigs- og Sundhedsministeriet(bilag 2) indgår følgende forslag af væsentlig betydning forSundhedsforvaltningen:

 

Forslaget til den ny sundhedslovmed et øget fokus på forebyggelse (jf. § 1), bør afspejles i § 2 om lovensformål og krav til sundhedsvæsenet. Derfor foreslås det, at teksten i § 2"rettes til "forebyggelse og behandling af høj kvalitet" i stedet for dennuværende formulering: "behandling af høj kvalitet"".

 

Kommunal medfinansiering

Københavns Kommune bemærker, at"lovforslagets § 228-260 indebærer, at kommunerne fremover får myndighedsansvarog finansieringsansvar for en række opgaver på sundhedsområdet. Hensigten er atsikre en bedre sammenhæng mellem opgaveansvar og finansieringsansvar, herunderat sikre incitamentsstrukturer, der understøtter et tæt samarbejde mellemkommuner og regioner om sammenhængende patientforløb. Indenrigs- ogSundhedsministeriet har endnu ikke fastlagt en endelig finansieringsmodel".

 

Københavns Kommune "finder detuacceptabelt, hvis ikke finansieringsmodellen afspejler incitamentsstrukturer",som tilskynder til effektiv opgavevaretagelse i både regioner og kommuner.

 

Københavns Kommune finder detligeledes uacceptabelt, at forslaget til en finansieringsmodel giver RegionHovedstaden et finansieringsunderskud på ca. 450 mio. kr. på sundhedsområdet.De ca. 450 mio. kr. fra Region Hovedstaden tilgår regionerne i provisen.Finansieringsunderskuddet vil få afgørende betydning for serviceniveauetoverfor borgerne og kommunernes medfinansiering af sygehusregionen.

 

Københavns Kommune foreslårderfor, at finansieringsmodellen i højere grad vægter sociale kriterier overfor demografiske kriterier, da finansieringsmodellen dermed giver en mindreomfordeling mellem regionernes sygehusvæsener.

                     

Genoptræning

Københavns Kommune bemærker, atindførelsen af kommunal medfinansiering af genoptræning under indlæggelse påsygehus, vil styrke kommunernes incitament til forebyggelse af funktionstab,indlæggelse og genindlæggelse (jf. §232).

 

Genoptræning efter endtsygehusbehandling er en ny opgave for kommunerne. Kommunerne har derfor behovfor at udbygge det kommunale træningstilbud. Københavns Kommune "foreslår, atkommunerne kompenseres for denne investeringsudgift".

 

"Sygehusets læger skal fortsat udarbejdegenoptræningsplaner for patienter, som efter lægefagligt skøn har behov forgenoptræning efter udskrivelse". Københavns Kommune foreslår, at det ilovforslagets bemærkninger tydeligt fremgår, at kommunen beslutter, hvordangenoptræningsplanerne udmøntes.

 

Endelig foreslår KøbenhavnsKommune, "at det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at personalet pågenoptræningsområdet følger deres opgaver".

 

Behandling for alkoholmisbrug

Forebyggelse og behandling afalkoholmisbrug bliver fremover en kommunal opgave (jf. § 141). KøbenhavnsKommune foreslår, at alle midler til alkoholbehandling i sygehusregi overførestil kommunerne.

 

Københavns Kommune foreslårdesuden, "at det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at personalet påalkoholområdet følger deres opgaver".

 

Forebyggelse

Kommunerne får ansvaret forforebyggelse og sundhedsfremme (jf. § 118-126). Forebyggelse inkluderer denprimære forebyggelse og den patientorienterede forebyggelse, mens regionernebevarer ansvaret for forebyggelse under indlæggelse.

 

Københavns Kommune foreslår, atdet præciseres, at der er tale om en reel overflytning af forebyggelsesopgavenved, "at det i bemærkningerne til lovforslaget tilføjes, at "driftsansvaret forprimær og patientorienteret forebyggelse, med undtagelse af forebyggelse underindlæggelse, er placeret i kommunerne"".

 

Københavns Kommune foreslårdesuden, at kommunerne tilføres de fornødne ressourcer til at løfte de nyeforebyggelses- og sundhedsfremmeopgaver.

 

Samarbejde mellem kommuner og regioner

Københavns Kommune påpeger, atlovforslagets § 199 om samarbejdsudvalg ikke præciserer "hvem, der udpeges tilde fremtidige samarbejdsudvalg (…). Københavns Kommune foreslår, at det ilovgivningen specificeres, at repræsentationen i samarbejdsudvalget tagerhensyn til kommunernes befolkningstal".

 

KøbenhavnsKommune "ønsker at være en ligeværdig samarbejdspartner i forhold til regionen,når der forhandles og fastlægges rammer for sundhedsaftaler medSundhedsstyrelsen"(jf. § 200). Københavns Kommune foreslår derfor, at det indføjesi bemærkningerne, at kommunerne har mulighed for at forhandle lokale aftalermed andre sundhedsaktører i regionen, hvilket vil være med til at letteimplementeringen af beslutninger på regionalt plan.

 

KøbenhavnsKommune bemærker, at "lovforslagets § 201 pålægger regionerne at udarbejde enregional sundhedsplan, som drøftes med kommunale repræsentanter i det regionalesamarbejdsudvalg" (jf. § 199). Med kommunernes nye opgavesæt på sundhedsområdetøges behovet for en koordineret sundhedsplanlægning mellem region og kommuner.Københavns kommune foreslår, at § 201 præciserer "en formaliseret inddragelseaf kommuner i sundhedsplanlægningen, herunder at der t ilføjes et formelt kravom, at kommunerne udarbejder egne sundhedsplaner".

 

Forskning og kvalitetsudvikling

Lovforslagets afsnit omkvalitetsudvikling, forskning, indberetning og patientsikkerhed, er en klarstyrkelse af lovgivningen, som vil medvirke til forskning i kommunerne og enbedre sammenhæng mellem drift og udvikling (jf. § 187 - 197).

 

Københavns Kommune foreslår, atdet fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, hvordan kommunerne som enintegreret del af det samlede sundhedsvæsen skal dokumentere fremover.

 

Københavns Kommune foreslår, atkommunerne tilføres midler til at indgå i forskning og kvalitetsudvikling påsundhedsområdet, specielt med henblik på de primære sundhedsopgaver ikommunerne.

 

De væsentligste bemærkninger til forslag til lov om regionernesfinansiering

Københavns Kommune finder detproblematisk, at lovforslaget ikke tager hensyn til kommunernes forskelligebefolkningstal, når stigninger i de kommunale grundbidrag til regionen skalafgøres. I princippet kan en stigning i grundbidrag besluttes af en rækkekommuner, der ikke repræsenterer et befolkningsmæssigt flertal i regionen.

 

Københavns Kommune finder detproblematisk, at princippet om kommunal budgetsikkerhed ikke kan bibeholdes vedindførelsen af det kommunale aktivitetsafhængige bidrag til regionerne.

 

Statens aktivitetsafhængigetilskud til regionerne kan desuden medføre, at regionernes budgettering kanindeholde fejlskøn, såfremt de fejlvurderer behovet for antal operationer ibudgetåret. Fejlskønnet kan medføre, at regionerne vil kræve, at kommunernesaktivitetsafhængige bidrag sættes i vejret for at dække regionens budgetunderskudved et eventuelt fejlskøn.

 

Københavns Kommune finder detdesuden problematisk, at Indenrigs- og Sundhedsministeren kan give tilladelsetil, at Regionsrådet alene beslutter en stigning i kommunernes grund- ogudviklingsbidrag uden, at kommunerne har været inddraget og godkendtbidragsstigningen.  

 

Københavns Kommune mener, atIndenrigs- og Sundhedsministerens bemyndigelse går imod princippet om kommunalbudgetsikkerhed, idet stigninger i kommunernes grund- og udviklingsbidragpåvirker den kommunale budgetstyring og potentielt også udskrivningsprocenten.Det foreslås derfor, at lovforslaget § 13 om "særlige tilfælde" præciseres påbaggrund af ovenstående forbehold.

 

Region Hovedstaden fødes med etfinansieringsunderskud, som med ministerens bemyndighedsbestemmelse kan føretil øgede bidrag fra regionens kommuner, idet ministerens bemyndigelse kananvendes i tilfælde af, at regionen sættes under administration som følge aføkonomisk ubalance. Det foreslås, at finansieringsmodellen for regionerne ihøjere grad tager hensyn til den øgede koncentration af psykisk syge borgere ogborgere med sociale problemer i Københavns Kommune (jf. "De væsentligstebemærkninger til den samlede lovpakke i forbindelse med kommunalreformen", s.2).

 

Sundhedsforvaltningen finder, atØkonomiforvaltningens udkast til høringssvar samlet afspejler de synspunkter,som Sundhedsforvaltningen har fremført, og indstiller derfor, at Sundheds- ogOmsorgsudvalget tiltræder udkastet.

 

MILJØVURDERING

Ingen miljømæssige konsekvenser.

 

 

ØKONOMI

Ingenøkonomiske konsekvenser ved afgivelsen af Sundhedsforvaltningens anbefalingerog bemærkninger.

 

De økonomiskekonsekvenser af Sundhedsforvaltningens anbefalinger til Økonomiforvaltningensudkast til Borgerrepræsentationens høringssvar opgøres ikke i forbindelse meddette høringssvar, men i de igangværende DUT-forhandlinger. 

 

 

HØRING

Sundhedsforvaltningenorienterer Ældrerådene om kommunalreformens konsekvenser forSundhedsforvaltningen på det næste fællesrådsmøde, hvor Ældrerådene efterfølgendebeslutter om de ønsker at afgive høringssvar til Økonomiudvalgets behandling afudkast til Borgerrepræsentationens høringssvar om lovpakken i forbindelse medkommunalreformen den 4. januar 2005.

 

 

BILAG

1.      Udkasttil Borgerrepræsentationens høringssvar om lovpakken i forbindelse medkommunalreformen

2.      KøbenhavnsKommunes bemærkninger til lovforslagene i forbindelse med kommunalreformen påIndenrigs- og Sundhedsministeriets område

3.      KøbenhavnsKommunes bemærkninger til lovforslagene i forbindelse med kommunalreformen påKulturministeriets område

4.      KøbenhavnsKommunes bemærkninger til lovforslagene i forbindelse med kommunalreformen påSocialministeriets område

5.      KøbenhavnsKommunes bemærkninger til lovforslagene i forbindelse med kommunalreformen påUndervisningsministeriets område

6.      KøbenhavnsKommunes bemærkninger til lovforslagene i forbindelse med kommunalreformen påTrafikministeriets område

7.      KøbenhavnsKommunes bemærkninger til lovforslagene i forbindelse med kommunalreformen påJustitsministeriets område

8.      KøbenhavnsKommunes bemærkninger til lovforslagene i forbindelse med kommunalreformen påMinisteriet for Familie- og Forbrugeranliggendes  område

9.      KøbenhavnsKommunes bemærkninger til lovforslagene i forbindelse med kommunalreformen påMinisteriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris område

10. Københavns Kommunesbemærkninger til lovforslagene i forbindelse med kommunalreformen påForsvarsministeriets område

11. Københavns Kommunesbemærkninger til lovforslagene i forbindelse med kommunalreformen påMiljøministeriets område

12. Københavns Kommunesbemærkninger til lovforslagene i forbindelse med kommunalreformen på Økonomi-og Erhvervsministeriets område

13 . Københavns Kommunesbemærkninger til lovforslagene i forbindelse med kommunalreformen på Beskæftigelsesministerietsområde

14. Københavns Kommunesbemærkninger til lovforslagene i forbindelse med kommunalreformen påSkatteministeriets område

 

 

Ib Haurum                                                                    

                                                                                       /JensEgsgaard

 

 


 


Til top