Mødedato: 16.12.2004, kl. 15:30

Plejeplaner i hjemmeplejen

Plejeplaner i hjemmeplejen

Sundheds- ogOmsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 16. december 2004

 

 

Sager til beslutning

 

6.      Plejeplaneri hjemmeplejen

 

SOU 184/2004  J.nr.1/2004

 

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningenindstiller, 

atSundheds- og Omsorgsudvalget drøfter konceptet for plejeplaner i hjemmeplejen,og

atSundheds- og Omsorgsudvalget godkender implementeringsplanen for plejeplaner ihjemmeplejen.

 

 

RESUME

Ifølge Lov omsocial service pålægges kommunen, at udarbejde individuelle plejeplaner forbeboere på plejehjem/i plejeboliger. Der er derimod ikke lovkrav om, at derskal udarbejdes plejeplaner for borgere, der modtager ydelser frahjemmeplejen. 

 

Det fremgår af "Kvalitetsstandarder for hjemmepleje ogplejehjemsområdet i Københavns Kommune", at der i kommunen skal udarbejdes plejeplaner for borgere, der modtagerhjemmepleje, men der har ikke hidtil været et koncept for plejeplaner i hjemmeplejen.

 

En plejeplan er den del afdokumentationen, som anvendes til at planlægge og evaluere den individuellepleje til borgeren. En plejeplan består af en vurdering af borgerenshelhedssituation og mål for plejen, som udarbejdes af visitator samt affokusområder og borgerens døgn- og ugeplan, som udarbejdes af medarbejderne påplejehjem eller i hjemmeplejen på baggrund af de opstillede mål.

 

Plejeplanenudarbejdes for den enkelte borger for at sikre og synliggøre en individuel ogmålrettet tilrettelæggelse af hjælpen til borgeren. Endvidere er plejeplanenmed til at sikre stabilitet og kontinuitet i plejen og at skabe helhed iindsatsen overfor borgeren. Plejeplanen indeholder således oplysninger om densamlede pleje- og omsorgsindsats.

 

Sundhedsforvaltningen anbefaler, atimplementeringen af plejeplaner i hjemmeplejen sker målrettet, således at deralene udarbejdes plejeplaner for borgere med komplekse plejebehov, idet det erden gruppe af borgere, for hvem udarbejdelse af plejeplaner bidrager særligttil at sikre stabilitet og kontinuitet i plejen. Der er ca. 1000 modtagere afhjemmepleje, som har komplekse plejebehov.

 

For borgere, der kun modtagerpraktisk hjælp, eller praktisk hjælp suppleret med begrænset personlig hjælp,vil der derimod ikke blive udarbejdet plejeplaner, da den begrænsede værdi af plejeplaner for denne gruppeborgere skal vejes op mod det ressourcetræk, som arbejdet med plejeplanerudgør.

 

Plejeplaner for borgere medkomplekse plejebehov udarbejdes inden udgangen af 2005.

 

Sundheds- og  Omsorgsudvalget vil inden udgangen af 2005få forelagt en evaluering af koncept for plejeplaner i hjemmeplejen.

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Der findes ikke noget lovkrav om, at der skal udarbejdesplejeplaner for borgere, der modtager ydelser fra hjemmeplejen.  Ifølge Lov om social service pålægges kommunenalene, at der udarbejdes individuelle plejeplaner for beboere på plejehjem/iplejeboliger. 

 

Det fremgår af "Kvalitetsstandarder for hjemmepleje ogplejehjemsområdet i Københavns Kommune", at der i kommunen skal udarbejdesplejeplaner for borgere, der modtager hjemmepleje, men der har ikke hidtil væretet  koncept for plejeplaner ihjemmeplejen.

 

Det kommunale tilsyn førte i 2004 for første gang tilsyn ihjemmeplejen. Tilsynene viser, at hjemmeplejens kerneydelse lever op tilgældende lovkrav på området. Tilsynene viser imidlertid også, at hjemmeplejenikke udarbejder plejeplaner efter et fastlagt koncept.

 

Sundhedsforvaltningen har derfor udviklet et koncept forplejeplaner, så der ved implementeringen af plejeplaner bliver øget fokus på atopstille og arbejde efter mål for plejen og omsorgen efter et ensartet koncept.

 

Konceptet for plejeplaner er udviklet, så det både kananvendes i hjemmeplejen og på plejehjem. Det sikres herved, at der arbejdes med de samme begreber og de sammeværktøjer i hele Sundhedsforvaltningen.

 

Sundhedsforvaltningen har udarbejdet et antal blanketter,hvori blandt andet målene for og evalueringen af plejen og omsorgen kandokumenteres. Disse blanketter udgør, sammen med  visitators vurdering, plejeplanen.

 

Målet med standardiserede blanketter til udarbejdelse afplejeplaner er:

·       at understøtte plejehjemmenes og hjemmeplejens arbejdemed mål og handlinger i forhold til den individuelle tilrettelæggelse af plejen

·       at ensarte praksis på plejehjem og i hjemmepleje

·       at understøtte den faglige udvikling.

 

Koncept for plejeplaner i Københavns Kommune

Plejeplanen er den del af densamlede dokumentation, som medarbejderne anvender til at planlægge og evaluereden individuelle pleje -  ud fraopstillede mål. Plejeplanen udarbejdes for at sikre og synliggøre en individueltilrettelæggelse af hjælpen til borgeren. Endvidere er plejeplanen med til atsikre stabilitet og kontinuitet i plejen og at skabe helhed i indsatsen overforborgeren. Plejeplanen indeholder således oplysninger om den samlede pleje- ogomsorgsindsats.

 

Udarbejdelsen af plejeplanen kanses som et forløb.

1.      Visitationenvurderer borgerens behov for hjælp og opstiller overordnede mål for den hjælp,medarbejderne på plejehjemmet eller i hjemmeplejen skal yde.

2.      Medarbejdernepå plejehjem og i hjemmeplejen udarbejder – med udgangspunkt i vurderingen –nogle konkrete mål for indsatsen i henhold til de overordnede mål.Medarbejderne beskriver de handlinger, som de skal udføre for at nå målene(dels det overordnede fra visitationen, dels de konkrete, de selv haropstillet). Mål og handlinger beskrives i blanketten fokusområde, som ogsåanvendes til at dokumentere og evaluere indsatsen. Der opstilles det antal målog dermed det antal fokusområder, som der er behov for hos den enkelte borger.

3.      Medarbejderneudarbejder en døgn- og ugeplan. Det er en konkret plan, hvori det er beskrevet,hvordan hjælpen skal ydes hos netop denne borger - blandt andet ud fra deopstillede mål. Planen udarbejdes, så borgeren får et overblik over den samledepleje, og som et arbejdsredskab hvor medarbejderne - herunder afløsere –hurtigt kan få et overblik over, hvordan hjælpen skal udføres.

 

Plejeplanen består således af:

·       Vurderingen fra visitator

·       Fokusområder fra medarbejderne på plejehjemmet og ihjemmeplejen

·       Borgers døgn- og ugeplan fra medarbejderne på plejehjemmeteller i hjemmeplejen

 

                                                            Plejeplan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


                                                                                

 

 

 

 


              Visitationen                                             Plejehjem/hjemmepleje     

 

Ved udarbejdelse af plejeplaner – særligt blanketten"fokusområde" – bliver fokus på målene for indsatsen skærpet i forhold tilnuværende dokumentationspraksis. Målene videreføres i borgerens døgn- og ugeplan,hvor det beskrives, hvordan hjælpen skal udføres, således at målene nås.Endvidere sikres det, at målene bliver synlige og konkrete for allemedarbejdere i deres udførelse af plejen.

 

Afprøvning af konceptet for plejeplaner i hjemmeplejen

Konceptet for plejeplaner i hjemmeplejen er blevet drøftetpå workshops med repræsentanter for hjemmeplejen i oktober 2004. I november2004 blev konceptet afprøvet i 3 hjemmeplejeenheder.  De plejeplaner, der er blevet udarbejdet i afprøvningsperioden,blev typisk udarbejdet i samarbejde mellem borgerens faste hjemmehjælper og enhjemmesygeplejerske. 

 

Både hjemmehjælpere og hjemmesygeplejersker giver udtrykfor, at arbejdet med plejeplaner for borgere med komplekse plejebehov kanstyrke den plejefaglige indsats hos borgerne. Selve processen omkringudarbejdelsen af plejeplaner medfører i sig selv en faglig udvikling og en øgetbevidsthed om vigtigheden af at arbejde med mål for plejen.  Udarbejdelsen af den skriftlige plejeplanmedfører, at mål for plejen bliver synlige, og at det store kendskab tilborgernes behov og vaner, som den faste hjemmehjælper har, bliver dokumenteret,så stabiliteten og kontinuiteten i plejen øges.

 

Plejeplaner i hjemmeplejen

Der føres i dag journaler for borgere, der modtagerhjemmepleje. Journalen anvendes til dokumentationen af den hjælp, der er udførtog evt. effekten af indsatsen. Endvidere har hjemmeplejen i mange hjem udarbejdet en praktisk plan forudførslen af hjælpen hos borgeren, der i sit indhold ligner den i konceptetbeskrevne døgn- og ugeplan. Målene for plejen er beskrevet fra visitator, og iKvalitetsstandarderne er der beskrevet generelle mål for alle typer hjælp.

 

Praksis fra hjemmeplejen viser, at det særligt er borgeremed komplekse plejebehov, for hvem udarbejdelse af plejeplaner bidrager til atsikre stabilitet og kontinuitet i hjælpen. Denne gruppe af borgere modtageralmindeligvis  hjælp til mange opgaver,og  hjælpen er ofte spredt over heledøgnet. Det betyder, at der kommer mange forskellige medarbejdere i hjemmet.

 

Komplekse plejebehov kan fx være behov for megenhjælp, hyppig hjælp eller hjælp af to personer enten pga. fysisk handicap ellermanglende evne til at strukturere hverdagen, hvilket er aktuelt for borgere meddemens. For alle borgere med komplekse plejebehov vil det afspejle sig i dettimeantal, de er visiteret til. Der er ca. 1000 hjemmehjælpsmodtagere medkomplekse plejebehov.

 

For borgere, der kun modtager praktisk hjælp, og borgere,der udover praktisk hjælp modtager personlig hjælp i  begrænset omfang - fx hjælp til bad - vil udarbejdelse afplejeplaner ikke styrke den plejefaglige indsats væsentligt. For denne gruppeer de generelle mål, som fremgår af "Kvalitetsstandarder for hjemmepleje ogplejehjemsområdet i Københavns Kommune", og de individuelle mål, som opstillesaf visitator, dækkende.

 

Udarbejdelse af plejeplaner i hjemmeplejen kan væreressourcekrævende, hvis plejeplanerne skal opfylde formålet og anvendes ipraksis.  Dette skyldes blandt andet, atflere faggrupper og vagtgrupper (dag/aften/nat) skal involveres i arbejdet. Afprøvningenaf plejeplanskonceptet viser, at udarbejdelse af en plejeplan typisk tager 2-  3 timer.

 

Sundhedsforvaltningen anbefalerderfor, at implementering af plejeplaner i hjemmeplejen sker målrettet, såledesat der kun udarbejdes plejeplaner for borgere med komplekse plejebehov. 

 

For borgere, der kun modtagerpraktisk hjælp, eller praktisk hjælp suppleret med begrænset personlig hjælp,vil der derimod ikke blive udarbejdet plejeplaner, da den begrænsede værdi af plejeplaner for denne gruppeborgere skal vejes op mod det ressourcetræk, som arbejdet med plejeplanerudgør.

 

Implementering af plejeplaner ihjemmeplejen i 2005

 

Januar - februar

Hjemmeplejeenhederne udarbejder interne retningslinier for udarbejdelse af plejeplaner. 

 

Blanketter til plejeplaner færdiggøres  og gøres tilgængelige i KOS. Papirblanketter til brug i lokalområder, der ikke er på KOS, udarbejdes.

 

Februar - december

Hjemmeplejen udarbejder gradvist plejeplaner for borgere med komplekse plejebehov.

 

November

Sundhedsforvaltningen evaluerer koncept for plejeplaner i hjemmeplejen.

 

December

Evaluering af koncept for plejeplaner i hjemmeplejen forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget.

 

 

MILJØVURDERING

Ingen miljømæsssige konsekvenser.

 

ØKONOMI

Det ervurderingen, at der i opstartsfasen er et større ressourcetræk ved udarbejdelsenaf plejeplaner, end det der i dag anvendes til dokumentationsarbejdet. Detanslås, at der i hjemmeplejen er ca. 1000 borgere med komplekse plejebehov, ogat det samlede tidsforbrug i forbindelse med udarbejdelse af en plejeplan er 2- 3 timer. Det skønnes derfor, at implementeringen af det nye koncept forplejeplaner i hjemmeplejen vil medføre et ekstra ressourcetræk på ca. ½ mio.kr. i 2005.

 

Udgifterneafholdes inden for hjemmeplejens budget og vil indgå sammen med håndteringen afden øvrige udmøntning af forvaltningens budget for 2005. Vurderingen af detfremtidige ressourcetræk vil indgå i den samlede evaluering af konceptet ultimo2005

 

HØRING

Koncept forplejeplaner vil efter behandlingen i Sundheds- og Omsorgsudvalget blive sendt ihøring i ældrerådene. Resultatet af høringsrunden vedrørende konceptet forplejeplaner i hjemmeplejen vil indgå i forbindelse med den årlige revision af"Kvalitetsstandarder for hjemmepleje og plejehjemsområdet i Københavns Kommune",som vil blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget i foråret 2005.

 

 

BILAG

Ingen

 

 

Lene Sillasen                                                                                     

                                                                                                                                                                                                    /Susanne Boch Waldorff

 


 


Til top