Mødedato: 16.12.2004, kl. 15:30

Praksisplan for almen praksis

Praksisplan for almen praksis

Sundheds- ogOmsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 16. december 2004

 

 

Sager til drøftelse

 

10.      Praksisplanfor almen praksis

 

SOU 438/2003  J.nr.71/98

 

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- ogOmsorgsudvalget drøfter forslag til praksisplan for almen praksis i KøbenhavnsKommune.

 

 

RESUME

I henhold til § 13 i landsoverenskomst om almen lægegerning, skalsamarbejdsudvalget udarbejde en plan for almen praksis. Praksisplanenudarbejdes blandt andet for at sikre en rimelig lægedækning i kommunen.Landsoverenskomsten fastslår, at samarbejdsudvalget kun kan træffe beslutningeri enighed. 

 

Samarbejdsudvalget vedr. almen i Københavns Kommune har valgt atudarbejde praksisplanen i 3 faser. I første fase blev der udviklet enkapacitetsplan, der indeholdt en beregning af lægedækningen i kommunen. Iplanen blev der også fastsat en praksis for administration af flytninger ognynedsættelser af praksis. Kapacitetsplanen er godkendt i Sundheds- ogOmsorgsudvalget den 18. december 2003 (SOU 384/2003) og iBorgerrepræsentationen den 22. januar 2004.

 

Anden fase omfatter nærværende forslag til udviklingsplan.Planforslaget er udarbejdet af en styregruppe nedsat af samarbejdsudvalget.Tredje fase omfatter implementering af praksisplanen.

 

Udviklingsplanen belyser og fremsætter anbefalinger vedr. følgendefokusområder: Sammenhængende patientforløb i forhold til H:S, samarbejde påældreområdet, samarbejde på det socialmedicinske område, samarbejde påældreområdet, samarbejde på psykiatriområdet, forebyggelse, kvalitetsudvikling,rationel farmakoterapi, it, organisering af almen praksis, tilgængelighed ialmen praksis samt fastholdelse og rekruttering.   

 

Forslaget til udviklingsplan har været drøftet på møde isamarbejdsudvalget 2 gange. På samarbejdsudvalgsmøde den 4. november 2004 varder enighed om indhold og anbefalingerne bortset fra en enkelt anbefaling om enundersøgelse af borgernes behov for ændrede åbningstider. Kommunens medlemmeraf udvalget har ønsket, at planen, forinden endelig godkendelse isamarbejdsudvalget den 31. januar 2005, skal drøftes i Sundheds-Omsorgsudvalget.   

 

Udviklingsplanen skal gælde fra 2004-2008. Den kommunale strukturtræder først i kraft den 1. januar 2007. Udviklingsplanen vil derfor gælde foren 2 års periode i Københavns Kommune.

 

Såfremt planforslaget bliver godkendt i samarbejdsudvalget vedrørendealmen praksis den 31. januar 2005, skal udviklingsplanen herefter sendes tilhøring hos blandt andet ældrerådene, kommunens samarbejdspartnere og depraktiserende læger. Inden endelig godkendelse i samarbejdsudvalget vilSundheds- og Omsorgsudvalget igen få forelagt udviklingsplanen sammen medhøringssvarene.

 

I forbindelse med udarbejdelsen af praksisplanen er der gennemført enspørgeskemaundersøgelse blandt alle de praktiserende læger i kommunen om deresholdning til udviklingen i almen praksis. 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund:

Formelle krav i overenskomsten:

I henhold til § 13 i landsoverenskomst om almen lægegerning indgåetmellem Sygesikringens Forhandlingsudvalg og Praktiserende Lægers Organisationskal samarbejdsudvalget udarbejde en plan for almen praksis.

 

Praksisplanen udarbejdes for at sikre en rimelig lægedækning, herunderat praksissektoren udvikles under hensyntagen til andre sociale ogsundhedsmæssige foranstaltninger, herunder sygehusvæsenet. I planen indgårligeledes en stillingtagen til de forskellige praksisformer, og om vissepraksisformer ønskes fremmet. Planen skal sikre en rimelig fordeling afarbejdsbyrden for de praktiserende læger. Planen udarbejdes for en 4 årsperiode. Inden praksisplanen udarbejdes, skal der ske en høring af depraktiserende læger i kommunen om lægers ønsker og behov i planlægningsperioden.

 

Praksisplanen skalendvidere bygge på en række planforudsætninger. Praksisplanen udarbejdes påbaggrund af:

·       Deplanforudsætninger, der i øvrigt anvendes ved amtets (Københavns Kommunes)sundhedsvæsen, herunder arbejdsopgaver, arbejdsdeling og serviceniveau.

·       Faktiskeoplysninger bl.a. vedrørende indbyggerantal, befolkningens alders-, køns- ogerhvervsfordeling, geografisk udstrækning, trafikale forhold, erhvervs- oghandelsmønstre og placering af sociale og sundhedsmæssige foranstaltninger.

·       Generelleprognoser for befolkningsudviklingen m.v. inden for Københavns Kommune.

·       Øvrigplanlægning i Københavns Kommune.

 

Det er samarbejdsudvalget vedr. almen praksis, der er ansvarlig forudarbejdelse af praksisplanen. I samarbejdsudvalget sidder der på den ene side3 repræsentanter for de praktiserende læger i kommunen, der er udpeget afPraksisudvalget (lokal afdeling af PLO) og på den anden sidesundhedsborgmesteren samt 2 af denne udpegede medlemmer (medlemmer afBorgerrepræsentationen). I henhold til landsoverenskomstens § 5, stk. 4 kansamarbejdsudvalget kun træffe afgørelse, såfremt samtlige medlemmer er enige.Der skal derfor  også være enighed om atindholdet praksisplanen.

 

Udarbejdelse af Praksisplan 2004:

Samarbejdsudvalgetvedtog den 23. juni 2003, at formålet med at udarbejde praksisplanen 2004 var:

·       At sikre enhensigtsmæssig tilrettelæggelse af almen praksis i Københavns Kommune.

·       At fastlæggeudviklingsmål for almen praksis for de næste 4 år, jf. overenskomstens §13,stk. 2.

 

I Københavns Kommuneer der tradition for, at praksisplanen for almen praksis udover de formellekrav indeholder anbefalinger vedr. en række tematiserede emner, der udstikkerpejlemærker for udviklingen af almen praksis. Praksisplanen skulle derforforsøge at gå bredere til værks end det, der lægges op til i overenskomsten.

 

Samarbejdsudvalget nedsatteen styregruppe til at udarbejde forslag til praksisplan.

 

Samarbejdsudvalgethar valgt at udarbejde praksisplanen vedrørende almen praksis i tre tempi:

 

·       Kapacitetsplan. Kapacitetsplanen blev udarbejdet i efteråret2003. Den omfatter beregning af lægedækning i Københavns Kommune på baggrund afbl.a. arbejdsmængde og  udviklingen iantallet af sikrede. Kapacitetsplanen indeholder også en fastlæggelse afpraksis for administration af flytninger og nynedsættelser af praktiserendelæger i Københavns Kommune. Kapacitetsplanen er godkendt i Sundheds- ogOmsorgsudvalget den 18. december 2003 (SOU 384/2003), og iBorgerrepræsentationen den 22. januar 2004.

 

·       Udviklingsplan.Udviklingsplanen indeholderen analyse af en række indsatsområder med relevans for udviklingen af almenpraksis. Hensigten er, at udviklingsplanen skal kunne "stå alene", og derforgentages enkelte af kapacitetsplanens opgørelser i udviklingsplanen.

 

·       Implementeringsplan. På baggrund af udviklingsplanen udarbejdesen implementeringsplan, der skal konkretisere, hvordan udviklingsplanens anbefalingerføres ud i livet. Det konkrete arbejde med udarbejdelse af et oplæg til enimplementeringsplan overlades til en implementeringsgruppe, der nedsættes undersamarbejdsudvalget. Samarbejdsudvalget godkender implementeringsplanen.1-2  gange årligt orienteressamarbejdsudvalget om status for implementeringen. 

 

Udviklingsplan for almen praksis 2004-2008.

Den af samarbejdsudvalget nedsattestyregruppe har udarbejdet et forslag til udviklingsplan. Udviklingsplanenbelyser og indeholder anbefalinger om en række udvalgte temaer.

 

Et nøgleord for mange af anbefalingerne ersammenhæng og samarbejde, sådan at borgerne oplever, at de modtager ensammenhængende indsats, når de møder almen praksis og andre aktører påsundhedsområdet. Der er således især fokus på:

·       sammenhængendepatientforløb i forhold til Hovedstadens Sygehusfællesskab

·       samarbejde påpsykiatriområdet

·       samarbejde pådet socialmedicinske område (samarbejde mellem almen praksis og lokalcentreneunder Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen)

·       samarbejde påældreområdet. Det foreslås konkret, at der oprettes et kontaktudvalg påældreområdet, der skal forbedre samarbejdet mellem de praktiserende læger ogSundhedsforvaltningens decentrale enheder på ældreområdet.

 

Et vigtigt instrument i udviklingen af etsammenhængende og samarbejdende sundhedsvæsen er informations- ogkommunikationsteknologi. Der er i udviklingsplanen derfor også fokus på:

·       fremme afit-anvendelsen blandt de københavnske læger

 

I de kommende år vil den begyndendelægemangel også præge almen praksis i kommunen. Andelen af de praktiserendelæger, der er over 55 år er særlig stor i kommunen. Kan tidspunktet for dennegruppe lægers afgang udskydes, vil en del af problemet med lægemangel kunneblive løst. Samtidig er det vigtigt, at det gøres attraktivt for unge læger atnedsætte sig i Københavns Kommune. I udviklingsplanen er der derfor også fokuspå:

·       tiltrækningaf  yngre læger

·       fastholdelse afældre læger. 

 

I Københavns Kommune sidder en stor del af depraktiserende læger stadig i solopraksis. Der har gennem de seneste år væretfokus på organiseringen af almen praksis bl.a. diskussion af oprettelse afsundhedscentre/sundhedshuse. Ligesom der også er fokus på etablering afflerlægepraksis og øget brug af hjælpepersonale. Udviklingsplanen anbefalerderfor bl.a.: 

·       at understøtteetablering af flerlægepraksis blandt andet med fokus på øget brug afhjælpepersonale og initiativer til at finde egnede lokaler.

·       Atsamarbejdsudvalget løbende drøfter sundhedscentre. 

 

I udviklingsplanen er der også fokus påstørre tilgængelighed for patienterne i almen praksis. Der er derfor iudviklingsplanen anbefalinger, der skal sikre god tilgængelighed forpatienterne i almen praksis, bl.a.:

·       arbejde forindførsel af tidsbestilling og receptfornyelse via internettet i almenpraksis  - i samarbejde meddatakonsulenten.

·        iværksætte et projekt vedr. udbredelse afbrug af e-mail konsultationer i samarbejde med datakonsulenten.

 

I udviklingsplanen er kvalitetsudvikling ogsået fokusområde, hvor det nyoprettede Center for Kvalitetsudvikling får encentral rolle og skal være med til at sikre koordinering afkvalitetsudviklingsaktiviteterne.

 

De praktiserende lægers arbejde medforebyggelse og sundhedsfremme spiller fortsat en central rolle, ogudviklingsplanen indeholder derfor også anbefalinger herom.

 

Endelig er der i udviklingsplanen også fokuspå medicinområdet. Målet er at påvirke forbruget af lægemidler, så princippernefor rationel farmakoterapi indgår som en overvejelse ved enhver ordination afmedicin til borgere i Københavns Kommune. Indsatsen baseres på information omrationel farmakoterapi.

 

Forslag til udviklingsplan vedlægges sombilag. På side 4-8 i udviklingsplanen er der et resumé af planen, samt en oplistningaf samtlige anbefalinger.

 

Udarbejdelse af og drøftelse afudviklingsplan i samarbejdsudvalget vedr. almen praksis. 

Som tidligere anført skal der være enighed omde beslutninger, der træffes i samarbejdsudvalget. Det betyder, atplanforslaget på en række punkter er udtryk for et "kompromis". Det drejer sigblandt andet om udviklingen af sundhedscentre, hvor Sundhedsforvaltningen havdeønsket, at der var blevet iværksat forsøg med udvikling af forskellige modellerfor sundhedscentre med lægepraksis som omdrejningspunkt, samt i forhold tiltilgængelighed, hvor forvaltningen gerne havde set, at der var blevet iværksatforsøg med udvidede åbningstider.  

 

Forslag til udviklingsplanen har væretdrøftet på to møder i samarbejdsudvalget vedr. almen praksis. På det senestemøde den 4. november 2004 var der enighed mellem parterne om indhold oganbefalingerne i forslag til udviklingsplanen bortset fra følgende anbefalingom tilgængelighed:

 

"at samarbejdsudvalget:

·       overvejer atgennemføre en undersøgelse af borgernes behov for ændrede åbningstider samt enkortlægning af lægernes åbningstider. På baggrund heraf gennemførersamarbejdsudvalget en temadrøftelse vedrørende tilgængelighed og serviceniveaui almen praksis".

 

Lægerne ønskede, at formuleringen af anbefalingenskulle ændres til, at samarbejdsudvalget overvejer at gennemføre entemadrøftelse. Kommunens medlemmer af samarbejdsudvalget mente, at anbefalingenskulle "strammes op" således, at samarbejdsudvalget skal gennemføre enundersøgelse af borgernes behov for ændrede åbningstider. De kommunalemedlemmer af samarbejdsudvalget ønskede herefter, at forslaget tiludviklingsplan forinden endelig drøftelse og eventuel godkendelse isamarbejdsudvalget på møde den 31. januar 2005, skulle forelægges for Sundheds-og Omsorgsudvalget.

 

Sundhedsforvaltningens bemærkninger:

Udviklingsplanen skal gælde for perioden2004-2008. I forbindelse med strukturreformen overføres sygesikringsområdet ogdermed samarbejdsudvalget vedrørende almen praksis til den nye Region Hovedstadenog således også ansvaret for udarbejdelse af praksisplan. Den nye strukturtræder i kraft den 1. januar 2007. Udviklingsplanen vil således gælde 2 år forKøbenhavns Kommune. Det må dog samtidig forventes, at udviklingsplanen ipraksis vil komme til at gælde ind i 2007, idet Region Hovedstaden nok ikke somen af sine første arbejdsopgaver vil påbegynde arbejdet med udarbejdelse af enpraksisplan for regionen.

 

Sundhedsforvaltningen indstiller hermed påbaggrund af disse oplysninger, at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfterforslaget til praksisplan for almen praksis i Københavns Kommune.

 

Det videre forløb:

Såfremt forslag til udviklingsplan godkendesi samarbejdsudvalget vedr. almen praksis den 31. januar 2005, skalplanforslaget herefter sendes til høring hos blandt andet ældrerådene, Familie-og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen og H:SDirektionen. Sundheds- og Omsorgsudvalget og Borgerrepræsentationen vilherefter sammen med høringssvarene igen få forelagt forslag til udviklingsplanmed henblik på at give kommunens medlemmer af samarbejdsudvalget vedrørendealmen praksis mandat til at godkende praksisplanen.

 

MILJØVURDERING

Ingen miljømæssigekonsekvenser.

 

ØKONOMI

Ingen.

 

HØRING

Overenskomstenfastslår, at der forud for udarbejdelse af planen skal gennemføres en høring aflægerne i amtet, her Københavns Kommune. Lægerne skal høres vedrørende deresønsker og behov i planperioden, f.eks. udvidelse af antallet af læger,sammenlægning af praksis, flytning af praksis mv. Endelig skal lægerne giveoplysning om anden lægelig beskæftigelse til vurdering af arbejdsmængden ipraksis.

 

I forbindelse medudarbejdelse af praksisplanen blev samtlige praktiserende læger med ydernummeri Københavns Kommune bedt om at besvare et spørgeskema vedr. deres holdning tiludviklingen i almen praksis. Spørgeskemaundersøgelsen blev gennemført iefteråret 2003 og havde en svarprocent på 76%.[1] Spørgeskemaundersøgelsens konklusioner erinddraget under udviklingsplanens fokusområder.

 

 

BILAG

Forslag til praksisplan for almen praksis

 

 

 

Ib Haurum                                                                    

                                                                                                                                                                                                    /JensEgsgaard

 

 

 


 



[1]Undersøgelse af de praktiserende lægers holdninger til udviklingen inden foralmen praksis 2003. Københavns Kommunes Sundhedsforvaltning, 2003.


Til top