Praksisplan for almen praksis
Praksisplan for almen praksis
Sundheds- ogOmsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 16. december 2004
Sager til drøftelse
10.
SOU 438/2003 J.nr.71/98
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- ogOmsorgsudvalget drøfter forslag til praksisplan for almen praksis i KøbenhavnsKommune.
RESUME
I henhold til § 13 i landsoverenskomst om almen lægegerning, skalsamarbejdsudvalget udarbejde en plan for almen praksis. Praksisplanenudarbejdes blandt andet for at sikre en rimelig lægedækning i kommunen.Landsoverenskomsten fastslår, at samarbejdsudvalget kun kan træffe beslutningeri enighed.
Samarbejdsudvalget vedr. almen i Københavns Kommune har valgt atudarbejde praksisplanen i 3 faser. I første fase blev der udviklet enkapacitetsplan, der indeholdt en beregning af lægedækningen i kommunen. Iplanen blev der også fastsat en praksis for administration af flytninger ognynedsættelser af praksis. Kapacitetsplanen er godkendt i Sundheds- ogOmsorgsudvalget den 18. december 2003 (SOU 384/2003) og iBorgerrepræsentationen den 22. januar 2004.
Anden fase omfatter nærværende forslag til udviklingsplan.Planforslaget er udarbejdet af en styregruppe nedsat af samarbejdsudvalget.Tredje fase omfatter implementering af praksisplanen.
Udviklingsplanen belyser og fremsætter anbefalinger vedr. følgendefokusområder: Sammenhængende patientforløb i forhold til H:S, samarbejde påældreområdet, samarbejde på det socialmedicinske område, samarbejde påældreområdet, samarbejde på psykiatriområdet, forebyggelse, kvalitetsudvikling,rationel farmakoterapi, it, organisering af almen praksis, tilgængelighed ialmen praksis samt fastholdelse og rekruttering.
Forslaget til udviklingsplan har været drøftet på møde isamarbejdsudvalget 2 gange. På samarbejdsudvalgsmøde den 4. november 2004 varder enighed om indhold og anbefalingerne bortset fra en enkelt anbefaling om enundersøgelse af borgernes behov for ændrede åbningstider. Kommunens medlemmeraf udvalget har ønsket, at planen, forinden endelig godkendelse isamarbejdsudvalget den 31. januar 2005, skal drøftes i Sundheds-Omsorgsudvalget.
Udviklingsplanen skal gælde fra 2004-2008. Den kommunale strukturtræder først i kraft den 1. januar 2007. Udviklingsplanen vil derfor gælde foren 2 års periode i Københavns Kommune.
Såfremt planforslaget bliver godkendt i samarbejdsudvalget vedrørendealmen praksis den 31. januar 2005, skal udviklingsplanen herefter sendes tilhøring hos blandt andet ældrerådene, kommunens samarbejdspartnere og depraktiserende læger. Inden endelig godkendelse i samarbejdsudvalget vilSundheds- og Omsorgsudvalget igen få forelagt udviklingsplanen sammen medhøringssvarene.
I forbindelse med udarbejdelsen af praksisplanen er der gennemført enspørgeskemaundersøgelse blandt alle de praktiserende læger i kommunen om deresholdning til udviklingen i almen praksis.
SAGSBESKRIVELSE
Praksisplanen skalendvidere bygge på en række planforudsætninger. Praksisplanen udarbejdes påbaggrund af:
· Deplanforudsætninger, der i øvrigt anvendes ved amtets (Københavns Kommunes)sundhedsvæsen, herunder arbejdsopgaver, arbejdsdeling og serviceniveau.
· Faktiskeoplysninger bl.a. vedrørende indbyggerantal, befolkningens alders-, køns- ogerhvervsfordeling, geografisk udstrækning, trafikale forhold, erhvervs- oghandelsmønstre og placering af sociale og sundhedsmæssige foranstaltninger.
· Generelleprognoser for befolkningsudviklingen m.v. inden for Københavns Kommune.
· Øvrigplanlægning i Københavns Kommune.
Udarbejdelse af Praksisplan 2004:
Samarbejdsudvalgetvedtog den 23. juni 2003, at formålet med at udarbejde praksisplanen 2004 var:
· At sikre enhensigtsmæssig tilrettelæggelse af almen praksis i Københavns Kommune.
· At fastlæggeudviklingsmål for almen praksis for de næste 4 år, jf. overenskomstens §13,stk. 2.
I Københavns Kommuneer der tradition for, at praksisplanen for almen praksis udover de formellekrav indeholder anbefalinger vedr. en række tematiserede emner, der udstikkerpejlemærker for udviklingen af almen praksis. Praksisplanen skulle derforforsøge at gå bredere til værks end det, der lægges op til i overenskomsten.
Samarbejdsudvalget nedsatteen styregruppe til at udarbejde forslag til praksisplan.
Samarbejdsudvalgethar valgt at udarbejde praksisplanen vedrørende almen praksis i tre tempi:
· Kapacitetsplan.
· Udviklingsplan.Udviklingsplanen indeholderen analyse af en række indsatsområder med relevans for udviklingen af almenpraksis. Hensigten er, at udviklingsplanen skal kunne "stå alene", og derforgentages enkelte af kapacitetsplanens opgørelser i udviklingsplanen.
· Implementeringsplan
"at samarbejdsudvalget:
· overvejer atgennemføre en undersøgelse af borgernes behov for ændrede åbningstider samt enkortlægning af lægernes åbningstider. På baggrund heraf gennemførersamarbejdsudvalget en temadrøftelse vedrørende tilgængelighed og serviceniveaui almen praksis".
Ingen miljømæssigekonsekvenser.
ØKONOMI
Ingen.
HØRING
Overenskomstenfastslår, at der forud for udarbejdelse af planen skal gennemføres en høring aflægerne i amtet, her Københavns Kommune. Lægerne skal høres vedrørende deresønsker og behov i planperioden, f.eks. udvidelse af antallet af læger,sammenlægning af praksis, flytning af praksis mv. Endelig skal lægerne giveoplysning om anden lægelig beskæftigelse til vurdering af arbejdsmængden ipraksis.
I forbindelse medudarbejdelse af praksisplanen blev samtlige praktiserende læger med ydernummeri Københavns Kommune bedt om at besvare et spørgeskema vedr. deres holdning tiludviklingen i almen praksis. Spørgeskemaundersøgelsen blev gennemført iefteråret 2003 og havde en svarprocent på 76%.
BILAG
Forslag til praksisplan for almen praksis
Ib Haurum
/JensEgsgaard
[1]Undersøgelse af de praktiserende lægers holdninger til udviklingen inden foralmen praksis 2003. Københavns Kommunes Sundhedsforvaltning, 2003.