Rådgivende Ældreforum - det videre arbejde
Rådgivende Ældreforum - det videre arbejde
Sundheds- og Omsorgsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde torsdag den 16. september 2004
7. Rådgivende Ældreforum - det videre arbejde
SOU 115/2004 J.nr. 57/2000
INDSTILLING OG BESLUTNING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager Sundhedsforvaltningens status på arbejdet med ældrepolitikken og hermed arbejdet i Rådgivende Ældreforum til efterretning og
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tilslutter sig forslaget om, at Rådgivende Ældreforum fortsætter på det reviderede grundlag, som fremgår af den samlede indstilling.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 16. september 2004
Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen med oplysning om, at indstillingen sendes til høring i Ældrerådene.
RESUME
Borgerrepræsentationen vedtog den 6. september 2001 en ny ældrepolitik for København, som består af 23 målsætninger (BR 344/01). Sundheds- og Omsorgsudvalget nedsatte herefter et Rådgivende Ældreforum bestående af ældreråd, ældreorganisationer, ledere og medarbejdere i Sundhedsforvaltningens institutioner, interesseorganisationer og andre samarbejdspartnere på ældreområdet. Forumet fik til opgave at rådgive Sundheds- og Omsorgsudvalget om den nye ældrepolitik(SOU 374/2001).
Rådgivende Ældreforum har på den baggrund arbejdet videre med konkretisering af og implementeringen af ældrepolitikkens 23 målsætninger. Status på arbejdet i Rådgivende Ældreforum viser, at Rådgivende Ældreforum i denne periode har bidraget til formuleringen af en boligpolitik, en kostpolitik og en demenspolitik. Rådgivende Ældreforum har desuden udarbejdet en rapport om partnerskaber samt udarbejdet målsætninger om forebyggelse og sundhedsfremme. Endeligt har Rådgivende Ældreforum i foråret 2004 udarbejdet en rapport med anbefalinger til de målsætninger, der handler om information og kommunikation.
Status på arbejdet med målsætningerne viser, at Rådgivende Ældreforum stort set har beskæftiget sig med alle 23 målsætninger i ældrepolitikken. Der er dog enkelte målsætninger, som Rådgivende Ældreforum kun har beskæftiget sig med i mindre omfang – enten fordi der allerede er tilstrækkelige tiltag i gang – eller fordi man ikke har haft tiden til det på det gældende tidspunkt.
Sundhedsforvaltningen har løbende gennemført evalueringer af arbejdet i Rådgivende Ældreforum, som generelt har vist tilfredshed med arbejdet og stor interesse for at fortsætte dialogen med interessenterne på ældreområdet og for at komme i direkte dialog med politikerne. Sundhedsforvaltningen anbefaler derfor, at dialogen med interessenterne i Rådgivende Ældreforum fortsætter, men at samarbejdet fornys hvad angår form og indhold:
1. Fokus på de overordnede perspektiver på ældreområdet.
Det foreslås, at Rådgivende Ældreforum fremover skal fokusere mere på de overordnede perspektiver og tendenser indenfor ældreområdet – eksempelvis emner som sundhedsfremme, forebyggelse og rehabilitering i nyt perspektiv, tværgående patientforløb, tilbud til etniske ældre, ældreområdet på tværs af forvaltninger, yngre ældre og/eller de svageste ældre.
2. Afholdelse af 2-3 årlige temamøder
Der foreslås, at der fremover afholdes 2-3 årlige temamøder med fokus på de overordnede perspektiver på ældreområder, hvor deltagerne kan fremlægge synspunkter og få en dialog på tværs.
3. Mere direkte politisk involvering.
Det foreslås, at sundhedsborgmesteren inviterer til temamøderne, og at medlemmerne af Sundheds- og Omsorgsudvalget inviteres til at deltage i møderne.
4. Bredere sammensætning – flere medlemmer
Det foreslås, at Rådgivende Ældreforum udvides med bl.a. Bruger- og Pårørende Råd, frivillige samt § 65 grupper/ældreklubberne. For at styrke bredden i dialogen må møderne gerne have 100-125 deltagere. Desuden bør der være fleksibel deltagelse, så det ikke nødvendigvis er de samme deltagere.
5. Følgegruppe til at planlægge temamøderne
Det foreslås, at den eksisterende følgegruppe på 7 medlemmer videreføres. Følgegruppen får til opgave at bidrage til planlægningen af temamøderne, herunder udvælge tema, fordele pladser til møderne og følge op på møderne.
6. Nyt navn til Rådgivende Ældreforum
Det foreslås, at forumet får et nyt navn, som signalerer fornyelse i samarbejdet. Som nyt navn foreslås : "Dialogforum - et ældrepolitisk mødested".
Sundhedsforvaltningen vil med udgangen af 2005 udarbejde en evaluering af det nye samarbejde med henblik på at vurdere om arbejdet skal fortsætte. Evalueringen forelægges for Sundheds- og Omsorgsudvalget primo 2006.