Fællesindstilling vedr. anden anvendelse af almene ældreboligblokke
Fællesindstilling vedr. anden anvendelse af almene ældreboligblokke
Sundheds- og Omsorgsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde torsdag den 16. september 2004
3. Fællesindstilling vedr. anden anvendelse af almene ældreboligblokke
SOU 424/2003 J.nr. 19/2002
INDSTILLING OG BESLUTNING
Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at ældreboligkapaciteten i fremtiden tilpasses det reelle behov med udgangspunkt i den i indstillingen beskrevne løsningsmodel for udvælgelse og anvendelse af ældreboligblokke til andre målgrupper. Løsningsmodellen vil tage afsæt i en undersøgelse af ældreboligkomplekserne finansieret og styret af det af Borgerrepræsentationen nedsatte Samarbejdsorgan vedrørende boliganvisning, og
at de almene boligorganisationer fremover kan udleje ældreboliger, der har været ledige over 3 måneder, til personer på 60 år og derover fra deres egne ventelister. Dermed nedsættes aldersgrænsen fra 67 år til 60 år i den gældende procedure for udlejning af ledige ældreboliger.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 16. september 2004
Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen med oplysning om, at indstillingen sendes til høring i Ældrerådene.
RESUME
Københavns Kommune har på nuværende tidspunkt anvisningsret til over 4.400 almene ældreboliger. I en årrække har der været problemer med at få udlejet disse boliger til de ældre, som er visiteret til en ældrebolig af Sundhedsforvaltningen. Blandt andet som følge af det fortsatte fald i antallet af ældre i kommunen og det stigende antal ledige ældreboliger, står det klart, at Borgerrepræsentationens beslutning den 27. januar 2000 (BR 1/2000), om at udleje ledige ældreboliger til personer fra den boligsociale venteliste, til ældre over 67 år fra boligselskabernes egne ventelister samt til unge studerende, ikke i tilstrækkeligt omfang afhjælper udlejningsproblemerne.
Borgerrepræsentationens beslutning omfattede de almene ældreboligkomplekser med de største udlejningsproblemer. I 2002 blev beslutningen udvidet til at omfatte alle almene ældreboligkomplekser i Københavns Kommune (BR 324/02).
På baggrund af ovenstående er der et ønske om at få fastlagt en ny strategi for brug af ældreboligerne på lang sigt.
Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen anbefaler derfor den i indstillingen beskrevne løsningsmodel for anden anvendelse af boligblokke i almene ældreboligbebyggelser.
Den langsigtede løsningsmodel indebærer, at dele af ældreboligområderne udvælges med henblik på omdannelse til brug for boliger til særligt udsatte grupper samt ommærkning til brug for ungdoms- og familieboliger. Udvælgelsen af de relevante ældreboligblokke skal ske på baggrund af en undersøgelse, som gennemføres af en uafhængig plankonsulent og finansieres samt styres af Samarbejdsorganet vedrørende boliganvisning.
Med udgangspunkt i undersøgelsen og planlægningsarbejdet vil Sundhedsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen sammen med de almene boligorganisationer, som ejer ældreboligerne, samarbejde om at udfase samt omdanne de udpegede boligblokke til andre målgrupper. Anvisningsretten overføres fra Sundhedsforvaltningen til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen for de boligblokke, der indrettes til særligt udsatte grupper, og til de almene boligorganisationer for de boligblokke, der indrettes til ungdoms- og familieboliger. Sidstnævnte er omfattet af gældende aftaler om boligsocial anvisning.
Fordelene ved løsningsmodellen er:
- at der skaffes flere boliger til særligt udsatte grupper,
- at der er mulighed for flere familieboliger med 33% kommunal anvisningsret, hvilket nedbringer den boligsociale venteliste,
- at der er mulighed for flere ungdomsboliger, og
- at der kan spares tomgangstab.
Indtil der foreligger en endelig beslutning vedrørende den langsigtede løsningsmodel, iværksættes der en række initiativer med henblik på at sikre, at der også på kort sigt sker en udlejning af ledige ældreboliger.
Den kortsigtede del af løsningsmodellen indebærer for det første, at det foreslås at nedsætte aldersgrænsen fra 67 år til 60 år for boligselskabernes adgang til at udleje de boliger, der har været ledige over 3 måneder, til personer på deres egen venteliste.
For det andet indebærer den kortsigtede løsning, at samarbejdet mellem Sundhedsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og de almene boligorganisationer fortsætter, med henblik på, under udstrakt hensyntagen til de eksisterende lejere, i begrænset omfang at udleje ældreboliger til personer fra den boligsociale venteliste, som opfylder betingelserne for at bebo en ældrebolig.
For det tredje skal det fortsat være muligt at udleje boligerne til studerende, i det omfang det heller ikke for boligselskabet er muligt at leje ud til den berettigede personkreds. Derudover vil forvaltningerne i samarbejde med de almene boligorganisationer identificere en boligblok, der hurtigt kan udtages af den øvrige bebyggelse og anvendes som boliger til særligt udsatte grupper og familieboliger.