Høring om områdefornyelse i Øresundsvejkvarteret og Mimersgadekvarteret
Høring om områdefornyelse i Øresundsvejkvarteret og Mimersgadekvarteret
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 16. september 2004
6. Høring om områdefornyelse i Øresundsvejkvarteret og Mimersgadekvarteret
SOU 332/2002 J.nr. 3/2002
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at
Sundheds- og Omsorgsudvalget fremsender indstillingen som udvalgets høringssvar til Økonomiforvaltningen og Bygge og Teknikforvaltningen om områdefornyelse i Øresundsvejkvarteret og Mimersgadekvarteret.
RESUME
Borgerrepræsentationen godkendte den 25. marts 2004 en indstilling (BR141/04), som bemyndigede Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen til at fremsende ansøgning til Erhvervs- og Boligstyrelsen om igangsætning af område- og bygningsfornyelse i Mimersgadekvarteret og Øresundsvejkvarteret. En arbejdsgruppe med deltagelse fra alle forvaltninger har herefter udarbejdet en ansøgning og fremsendt den til Erhvervs- og Boligstyrelsen.
Erhvervs- og Boligstyrelsen har i juni 2004 imødekommet kommunens ansøgning, og har i henhold til byfornyelsesloven reserveret 10 mio. kr. til hvert projekt. Borgerrepræsentationen skal derfor inden den 28. februar 2005 træffe beslutning om område- og bygningsfornyelse på grundlag af et byfornyelsesprogram for ovennævnte to områder og derefter ansøge Erhvervs- og Boligstyrelsen om refusion af udgifter senest den 1. marts 2005.
På den baggrund skal Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen bemyndiges til at udarbejde byfornyelsesprogrammer for hhv. Mimersgadekvarteret og Øresundsvejkvarteret i samarbejde med de øvrige forvaltninger. Desuden skal den beskrevne organisationsmodel godkendes og endeligt skal der omplaceres i alt 40 mio. kr. fra Bygge- og Teknikudvalgets budget til Økonomiudvalgets budget. Af den samlede udgiftsramme på 60 mio. kr. skal 1,5 mio. kr. anvendes til borgerinddragelse, etablering af lokalt sekretariat m.m. allerede i år 2004.
Økonomiforvaltningen har sammen med Bygge- og Teknikforvaltningen udarbejdet en fælles indstilling vedrørende områdefornyelserne, som er sendt i høring i de øvrige udvalg. Høringssvarene vil blive forelagt Økonomiudvalget og Bygge- og Teknikudvalget, som vil behandle sagen henholdsvis den. 15. september og den. 21. september 2004, hvorefter den skal behandles i Borgerrepræsentationen den 30. september 2004.
Sundheds- og Omsorgsudvalget er på den baggrund i brev af 17. august 2004 blevet bedt om en udtalelse i sagen.
Sundhedsforvaltningen har deltaget i udarbejdelsen af de 2 ansøgninger, og vil også deltage aktivt i de 2 styregrupper, der nedsættes i hvert byfornyelsesområde.
Der er i de allerede udarbejdede ansøgninger ikke taget stilling til indholdet i projekterne i de 2 områder. Dette sker først i det kommende arbejde med udarbejdelsen af de konkrete byfornyelsesprogrammer for de 2 lokalområder. Sundhedsforvaltningen vil i det kommende samarbejde med brugerne bl.a. fokusere på udmøntningen af Folkesundhedsplanerne vedrørende etniske minoriteter og vedrørende motion, rettet mod alle aldre.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Lov om byfornyelse og byudvikling, som blev vedtaget i Folketinget den 19. december 2003, åbner mulighed for at kommunerne kan udpege områder til gennemførelse af beslutninger om områdefornyelse. Områdefornyelse spænder fra mindre, helhedsorienterede byfornyelsesprojekter til projekter svarende til de igangværende kvarterløft. Områdefornyelsen retter sig mod ældre, blandede bykvarterer, der er præget af en negativ udvikling som følge af et sammenfald af mange faktorer af såvel fysisk, social som kulturel karakter. Målet er at gennemføre en ekstraordinær indsats over en bred front i en femårig periode med henblik på at vende udviklingen og skubbe en positiv udvikling i gang.
Borgerrepræsentationen tiltrådte den 25. marts 2004 en indstilling (BR 141/04), der bemyndigede Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen til af fremsende ansøgninger til Erhvervs- og Boligstyrelsen om reservation af midler til områdefornyelse i to udvalgte kvarterer, Mimersgadekvarteret på Nørrebro og Øresundsvejkvarteret på Amager.
En arbejdsgruppe med deltagelse fra alle forvaltninger udarbejdede to ansøgninger – en for hvert af de to udvalgte områder. Erhvervs- og Boligstyrelsen imødekom ansøgningen i brev af 8. juni 2004, og meddelte reservation af det ansøgte beløb, som er en statslig udgiftsramme på 10 mio. kr. til hvert af de to projekter, i alt 20 mio. kr.
Borgerrepræsentationen skal inden den 28. februar 2005 træffer beslutning om område- og bygningsfornyelse på grundlag af et byfornyelsesprogram for hvert af de to udvalgte områder. Inden 1. marts 2005 skal ansøgning om refusion af udgifter til gennemførelse af områdefornyelsen fremsendes til Erhvervs- og Boligstyrelsen. Ifølge Erhvervs- og Boligstyrelsens brev skal et byfornyelsesprogram indeholde følgende:
- en beskrivelse af de væsentligste problemer i kvarteret
- en beskrivelse af, hvorledes de påtænkte foranstaltninger iværksættes og koordineres
- en beskrivelse af, hvorledes de lokale ressourcer inddrages
- en handlings- og tidsplan
- et budget og en finansieringsplan, hvoraf overvejelser om andre finansieringskilder fremgår
- en investeringsredegørelse, der angiver muligheder for såvel private som offentlige investeringer i området
- en redegørelse for den ønskede bygningsfornyelse.
Organisering
Samtlige politiske udvalg bliver involveret, da der er behov for en samlet koordineret indsats. Økonomiudvalget er styregruppe, mens Økonomiforvaltningen får til opgave at koordinere indsatsen.
Fagforvaltningerne deltager sammen med repræsentanter fra lokalområdet i de lokale styregrupper, som skal sikre borgerinddragelsen og være bindeled mellem lokalområdet og kommunens forvaltninger ved udvælgelsen og gennemførelsen af de konkrete, fremtidige projektaktiviteter. Projektaktiviteterne udvælges på baggrund af en dialog byggende på ansøgningen, som er udarbejdet af kommunens forvaltninger, og aktuelle, lokale ønsker og behov.
Tidsplan
1. fase: Udarbejdelse af byfornyelsesprogram (August 2004- februar 2005)
Politisk behandling af indstilling, etablering af lokale styregrupper, borgermøder og workshopforløb samt behandling af byfornyelsesprogrammet i fagudvalg og Borgerrepræsentationen.
2. fase: Implementeringsfasen (2. kvartal 2005-2008)
Organisering af tema- og arbejdsgrupper, herunder påbegyndelse af planlægning og realisering af større investeringer og anlægsprojekter.
3. fase : Forankringsfasen (2008)
Færdiggørelse af forankringsplan, som behandles af fagudvalg og Borgerrepræsentationen og herefter organisering af projekternes videre drift.
4. fase: Driftfasen (2009-)
Sundhedsforvaltningens bemærkninger
Sundhedsforvaltningen har deltaget i udarbejdelsen af de 2 ansøgninger, og vil også deltage aktivt i de 2 styregrupper, der nedsættes i hvert byfornyelsesområde.
Der er i de allerede udarbejdede ansøgninger ikke taget stilling til indholdet i projekterne i de 2 områder. Dette sker først i det kommende arbejde med udarbejdelsen af de konkrete byfornyelsesprogrammer for de 2 lokalområder. Sundhedsforvaltningen vil i det kommende samarbejde med brugerne bl.a. fokusere på udmøntningen af Folkesundhedsplanerne vedrørende etniske minoriteter og vedrørende motion, rettet mod alle aldre.
MILJØVURDERING
Der er ingen miljømæssige konsekvenser af indstillingen.
ØKONOMI
Økonomiudvalget får ansvaret for budgettet til helhedsorienteret områdefornyelse – i alt 60 mio. kr., mens Bygge- og Teknikforvaltningen får ansvaret for budgettet til bygningsfornyelse og friarealforbedring. Begge budgetter forudsættes indarbejdet i Økonomiudvalgets og Bygge- og Teknikudvalgets budgetter for årene 2005-2010. Dette sker på baggrund af statens reservation om 20 mio. kr. til Københavns Kommune. Der forventes følgende fordeling af udgifterne i perioden:
Fordeling af udgiftsrammen til helhedsorienteret områdefornyelse (mill.kr.) (2004 p/l)
År | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | I alt |
Statslig udgiftsramme | 0,5 | 2,1 | 4,1 | 4,1 | 4,1 | 4,1 | 1 | 20 |
Kommunal Udgiftsramme | 1 | 4,2 | 8,2 | 8,2 | 8,2 | 8,2 | 2 | 40 |
I alt | 1,5 | 6,3 | 12,3 | 12,3 | 12,3 | 12,3 | 3 | 60 |
Finansieringen af den Kommunale udgiftsramme sker via omplacering af
Bygge- og Teknikudvalgets budget til Økonomiudvalgets budget. Af den samlede udgiftsramme på 60 mio. kr. skal 1,5 mio. kr. anvendes til borgerinddragelse, etablering af lokalt sekretariat mm. i år 2004.
Midlerne foreslås administreret således, at de foreslåede projekter og aktiviteter, som er ekstraordinære i forhold til forvaltningernes igangværende eller allerede planlagte aktiviteter, kan opnå tilskud fra rammen under forudsætning af, at de ansvarlige forvaltninger prioriterer de pågældende projekter og aktiviteter i egne budgetter og derved bidrager til at finansiere mindst 1/3 af omkostningerne.
HØRING
Ingen
BILAG
Bilag 1: Udkast til fællesindstilling til Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget vedrørende områdefornyelse for Øresundsvejkvarteret og Mimersgadekvarteret
Ib Haurum
/Jens Egsgaard