Opfølgning på særlige fokusområder for medicinhåndtering
Opfølgning på særlige fokusområder for medicinhåndtering
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 16. september 2004
2. Opfølgning på særlige fokusområder for medicinhåndtering
SOU 112/2004 J.nr. 14/2004
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltræder redegørelsen om Sundhedsforvaltningens opfølgning på særlige fokusområder for medicinhåndtering.
RESUME
Sundhedsforvaltningens aktuelle indsatsområder vedr. medicinhåndtering er beskrevet i "Handleplan for den samlede indsats vedrørende medicinhåndtering", som blev behandlet i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 5. august 2004 (SOU 59/2004).
Sundhedsforvaltningen strammer i de kommende måneder yderligere op om de indsatsområder, der på kortere sigt skal forbedre medicinhåndteringen. Der er udvalgt fem områder for særlig fokus: Opfølgning på embedslæge tilsyn og kommunale tilsyn, implementering af dosisdispensering, auditering, samt dialogrække med Embedslægeinstitutionen og Den Kommunale Tilsynsenhed.
Sundheds- og omsorgsudvalget modtager hhv. september og november skriftlige informationer om status og fremdrift.
Opfølgning på Embedslæge- og Kommunale tilsyn
Der fremsendes kvartalsvist opgørelser for såvel Embedslægetilsyn som Kommunale tilsyn. Rapporteringen vedr. 2. kvartal 2004 er vedlagt som særskilt orienteringsmateriale sammen med denne dagsorden.
Opfølgning på implementering af Dosisdispensering
Sundhedsforvaltningen har på baggrund af møder med bl.a. Apotekerforeningen udarbejdet en procesplan med henblik på implementering af dosisdispensering på plejehjem i 2005.
Opfølgning på Audit
I ugerne 34 og 35 er der gennemført intern audit på 58 plejehjem af et auditkorps på 34 medarbejdere, hvoraf halvdelen har gennemgået uddannelsen som ledende auditor og halvdelen har en sygeplejefaglig baggrund. Fem plejehjem i Bispebjerg lokalområde foretog allerede i juni-juli 2004 intern audit.
Der er afholdt konsensusmøde mellem alle de deltagende auditorer og med-auditorer, med henblik på ensartet tilbagemelding til plejehjemmene, og der er registreret spørgsmål i forhold til kravgrundlaget "Sådan håndterer du medicin" til nærmere afklaring med hhv. Embedslæger og Den Kommunale Tilsynsenhed.
Foreløbige resultater fra 50 auditerede plejehjem bekræfter i hovedtal tilsynenes tidligere registreringer, idet der primært konstateres mangler i medicindokumentationen, i forhold til opbevaring af medicin samt egentlige doseringsfejl. Der tilrettelægges en proces for optimering af medicinhåndteringen og læring i perioden frem til den opfølgende interne auditering i uge 45/46.
Opfølgning på Dialogrække med Embedslæger og Kommunale tilsynsenheder
I september 2004 etableres en møderække med henholdsvis Embedslægeinstitutionen og Den kommunale Tilsynsenhed med henblik på afklaring af gråzone-problematikker samt justering af grundlaget for tilsynene, således at der tages højde for erfaringerne fra audit, udviklingen inden for dosisdispensering og sygeplejefaglig dokumentation.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Sundhedsforvaltningens aktuelle indsatsområder i forbindelse med medicinhåndtering er beskrevet i "Handleplan for den samlede indsats vedrørende medicinhåndtering", som blev behandlet i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 5. august 2004 (SOU 59/2004).
Sundhedsforvaltningen strammer i de kommende måneder yderligere op om de indsatsområder, der på kortere sigt skal forbedre medicinhåndteringen. Der er udvalgt fem områder for særlig fokus: embedslægetilsyn, kommunale tilsyn, dosisdispensering, auditering samt dialogrække med Embedslægeinstitutionen og Den Kommunale Tilsynsenhed med henblik på fortsat konceptudvikling.
I perioden frem til årsskiftet 2004/2005 udarbejder Sundhedsforvaltningen løbende tilbagemeldinger. Således modtager Sundheds- og Omsorgsudvalget skriftlige informationer om status og fremdrift to gange, hhv. september og november på de fem fokusområder.
Opfølgning på dialogrække med Embedslægeinstitutionen og Den Kommunale tilsynsenhed
Der fremsendes kvartalsvist opgørelser for såvel Embedslægetilsyn som Kommunale tilsyn. Rapporteringen vedr. 2. kvartal 2004 er vedlagt som særskilt orienteringsmateriale sammen med denne dagsorden.
Opfølgning på Dosisdispensering
På Sundheds- og omsorgsudvalgsmødet den 13. maj 2004 (SOU 59/2004) blev det besluttet at igangsætte implementering af dosisdispensering på kommunens plejehjem.
Sundhedsforvaltningen har netop vedtaget en procesplan med henblik på implementering af dosisdispensering på plejehjem i 2005. Projektplanen deler sig i to faser.
Første fase af projektet strækker sig til primo 2005 og indeholder:
- Status for dosisdispenseringens udbredelse på plejehjem samt kortlægning af eventuelle barrierer, muligheder og løsninger, herunder hvor mange relevante borgere på plejehjem, der kan indgå i ordningen med dosisdispensering.
- Bydelsvise kick-off informationsmøder med læger, apoteker og plejehjemsforstandere med formidling af viden om dosisdispensering med afsæt i implementeringsmateriale udarbejdet af Apotekerforeningen i København, KL mv. Såvel læger, samarbejdsudvalget for almen praksis, apoteker og ældrekontorer involveres fra starten.
- Der foretages beregninger af økonomien forbundet med implementering og drift af dosisdispensering
- Erfaringer fra andre kommuner, med henblik på at skærpe formuleringen af implementeringsplan for fase 2.
Anden fase vedrører den egentlige implementering.
- Der udarbejdes implementeringsplan, herunder mål, aktiviteter og tidsplan primo 2005.
Opfølgning på Au dit
I ugerne 34 og 35 er der gennemført intern audit på 58 plejehjem af et auditkorps på 34 medarbejdere, hvoraf halvdelen har gennemgået uddannelsen som ledende auditor og halvdelen har en sygeplejefaglig baggrund. Fem plejehjem i Bispebjerg lokalområde foretog allerede i uge juni-juli 2004 intern audit. Formålet var bl.a. at vurdere overensstemmelsen mellem kravgrundlaget "Sådan håndterer du medicin" og den aktuelle praksis.
Såvel auditering som den efterfølgende tilbagemelding er oplevet positivt af hovedparten af de involverede. Auditholdene er blevet positivt modtaget stort set alle steder og plejehjemmene har udvist engagement overfor opgaven. Hele forløbet evalueres efterfølgende med henblik på afklaring af fremtidig strategi for anvendelse af audit som kvalitetsudviklingsværktøj.
Der er afholdt konsensusmøde med henblik på ensartet tilbagemelding til plejehjemmene, og der er registreret spørgsmål i forhold til kravgrundlaget "Sådan håndterer du medicin" til nærmere afklaring med hhv. Embedslæger og Den Kommunale Tilsynsenhed. Spørgsmålene drejer sig om:
- Dokumentation af synonympræparater
- Dokumenthåndtering
- Dokumentationspraksis (kuglepen/blyant og hvad skrives hvor)
- Placering af doseringsskemaer
- Skriftlighed og retningslinier/instrukser
- Retningslinier for labels med navn på håndkøbsmedicin
- Den medicinansvarliges kompetenceprofil beskrives
- Samarbejde med H:S
- Samarbejde med praktiserende læger
- Definition af énstrenget system
De foreløbige resultater bekræfter i hovedtræk tilsynenes tidligere bemærkninger, idet de omhandler:
- Utilstrækkelig dokumentation
- Manglende egenkontrol og medicinansvarlig
- Manglende instrukser
- Uklar ordination og samarbejde med H:S og lægepraksis
- Medicindosering (manglende ro, lys, overensstemmelse mellem medicinoversigt og doseringsskema)
- Opbevaring af medicin (manglende dokumentation og fysiske rammer)
- Bortskaffelse af medicin (manglende udløbsdato, aftaler med bruger)
- Dosisdispensering i kombination med anden medicin
Der tilrettelægges en proces for optimering og læring i perioden indtil den opfølgende interne auditering i uge 45/46.
Opfølgning på dialogrække med Embedslægeinstitutionen og Den kommunale Tilsynsenhed
Hen over efteråret 2004 etableres en møderække med hhv. Embedslægeinstitutionen og Den Kommunale Tilsynsenhed.
Formålet er at få afklaret en række af de områder, der giver anledning til bemærkninger, fejl og mangler, således at ensartede instrukser kan udarbejdes og efterleves og endelig at justere fokus for begge tilsyn. Dette set i forhold til de kvalitetsforbedrende tiltag, der dels er igangværende, dels er ved at blive implementeret, f.eks. nye værktøjer til plejeplaner/dokumentation, dosisdispensering, samarbejde med lægepraksis mv.
MILJØVURDERING
Der er ingen miljømæssige konsekvenser som følge af intern auditering.
Eventuelle miljømæssige konsekvenser af dosisdispensering, herunder reduktion af spild, afventer nærmere analyse og redegørelse.
ØKONOMI
Der er ingen direkte økonomiske konsekvenser som følge af den interne auditering, idet indsatsen håndteres og organiseres indenfor de aktuelle ressourcer.
Et estimat af de økonomiske konsekvenser som følge af dosisdispensering forudsætter nærmere afklaring. Således skal der foretages beregninger af borgernes andel, tilskud fra sygesikringen, økonomi forbundet med implementering og drift af dosisdispensering, herunder den forventede reduktion af medicinspild mv.
HØRING
Indstillingen er ikke udsendt til høring.
BILAG
Ingen.
Lene Sillasen
/ Birgit Gundorph-Malling