Nyt format til Ældre i København
Kvalitetsstandarden Ældre i København udgives hvert år. Det er et katalog, som skal give ældre københavnere overblik over de ydelser, tilbud og indsatser, der findes i Københavns Kommune. Seneste udgivelse er godkendt af Borgerrepræsentationen den 3. februar 2022.
Den nuværende trykte kvalitetsstandard er over 100 sider og fremstår mindre overskuelig for modtagerne. Sundheds- og Omsorgsudvalget præsenteres på dén baggrund for forslag til nyt koncept og format frem mod 2023 for at sikre en mere overskuelig, læsevenlig og tidssvarende løsning.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget:
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at forvaltningen arbejder videre efter foreslåede retning for kvalitetsstandarden Ældre i København.
Problemstilling
Københavns Kommune skal i henhold til servicelovens § 139 en gang årligt udarbejde kvalitetsstandarder efter servicelovens §§ 83, 83a og 86 om personlig og praktisk hjælp, rehabiliteringsforløb, genoptræning og vedligeholdende træning. Kvalitetsstandarden skal ifølge bekendtgørelsen indeholde generel serviceinformation til borgerne om den hjælp, de kan forvente fra kommunen ud fra det serviceniveau, kommunalbestyrelsen har fastsat. Lovgivningen forholder sig ikke til, hvilket format kvalitetsstandarderne skal udkomme i. I dag udkommer kvalitetsstandarden som et katalog på over 100 sider.
Den økonomiske ramme for serviceniveauet fastsættes med budgetvedtagelsen ved de årlige budgetforhandlinger. Kvalitetsstandarden godkendes af Borgerrepræsentationen.
Kvalitetsstandardens nuværende format blev udarbejdet tilbage i 2011 for at give ældre en god og brugervenlig oversigt over alle tilbud i Københavns Kommune. Siden er kvalitetsstandarden løbende og i samarbejde med fx Ældrerådet blevet opdateret, bl.a. med nyt grafisk design, for at forøge læsevenlighed, samt med udvidelse af praktiske informationer. Ældrerådet har også været inddraget i processen omkring fremlæggelse af nyt koncept for Ældre i København.
Kvalitetsstandarden, der i dag fylder mere end 100 sider, udkommer årligt i ca. 17.000 eksemplarer. Kataloget udleveres primært til borgerne via hjemmebesøg af visitatorer og forebyggende medarbejdere og er desuden tilgængeligt på en række kommunale enheder – bl.a. plejehjem, aktivitetscentre, borgerservice og biblioteker. Kataloget er også tilgængeligt i en pdf-udgave på kommunens hjemmeside www.kk.dk.
Løsning
Forvaltningens forslag til ændret koncept bygger på kvantitative data om digital parathed, kvalitative data i form af interviews med borgere, medarbejdere og medlemmer af Ældrerådet samt kommunikationsfaglige vurderinger fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningens Center for Ledelse og Kommunikation.
Nyere undersøgelser fra Danmarks Statistik (2019) viser, at ældre i stigende grad bruger internettet. Næsten 9 ud af 10 danskere mellem 55 og 70 år er aktive på internettet dagligt eller næsten dagligt. Det samme gælder for 3 ud af 4 danskere over 71 år. Hertil kommer, at 6 ud af 10 danskere mellem 65 og 74 år er aktive på sociale medier, særligt Facebook. Undersøgelsen er mere end to år gammel, så tallene forventes at være steget i de digitale mediers favør.
Dog er det endnu ikke alle, som er lige trygge ved springet ud i det digitale. Andelen af danskere, som ikke er på internettet, stiger ikke overraskende med alderen. I 2020 havde 18% af de 75-89-årige fortsat aldrig været online. Derfor bør de digitale løsninger fortsat suppleres af et trykt materiale, hvilket støttes af de kvalitative undersøgelser.
Tabellen ovenfor er en opsummering af den dialog, forvaltningen har haft med borgere, medarbejdere og Ældrerådet forud for fremlæggelsen af nyt koncept for Ældre i København.
På den baggrund foreslås det at udskifte den enstrengede løsning med det store trykte katalog med en flermedial løsning, som kan rumme den store forskel i digital parathed blandt målgruppen. I den nye løsning leder alle veje ind til en ny hjemmeside, som blandt andet kommer til at indeholde et interaktivt kort over de forskellige aktiviteter og tilbud:
Det foreslås, at den fremtidige trykte del af kvalitetsstandarden (pixien) skal give en kort introduktion til de enkelte områder. Denne kan læses særskilt fx af borgere uden smartphone eller adgang til internettet eller i sammenhæng med web og sociale medier. Der henvises til den nye hjemmeside og muligheder for mundtlig information. Borgere uden smartphone eller adgang til internettet har også mulighed for at få hjælp af en medarbejder.
Hjemmesiden skal supplere pixien med en grundig gennemgang af det politisk fastsatte serviceniveau, så den opfylder de gældende lovkrav ift. kvalitetsstandarder. Hjemmesiden vil indeholde en beskrivelse af de enkelte tilbud og indsatser og vil dertil give en mere grundig beskrivelse af serviceniveauet ift. levering, omfang og udførelse af hjælpen. Hjemmesiden vil desuden give en beskrivelse af praktiske oplysninger og relevant lovgrundlag.
Opdatering af indhold i både den trykte kvalitetsstandard og hjemmesiden vil, ligesom tidligere år, ske i tæt samarbejde med Socialforvaltningen mhp. ensretning af serviceniveau.
Pixien bliver desuden suppleret af et ’opfølgningsark’, som kommunen og borgerne – i de tilfælde hvor visitator eller forebygger ved besøg hos borgere har gennemgået Ældre i København - kan udfylde i fællesskab under besøget. Opfølgningsarket efterlades hos borgerne som en slags referat eller huskeliste, som borgerne efterfølgende kan bruge som udgangspunkt for en dialog med fx pårørende.
Der arbejdes desuden på at få taget nye billeder, så borgerne i højere grad kan identificere sig med det visuelle udtryk på både trykte og digitale kanaler.
På sigt forventes Ældre i København at blive mere digital. Vi følger udviklingen i digital parathed og genbesøger konceptet løbende.
Forvaltningen forventer desuden også at forelægge forslag til relancering af Aktiv i København, som primært indeholder ikke visiterede aktivitetstilbud til borgere over 65 år. Her foreslås blandt andet en fælles digital indgang til Ældre i København og Aktiv i København, så de ældre nemt kan få overblik over såvel visiterede som ikke visiterede tilbud.
Økonomi
Der er i dag et budget på 350.000 kr. for layout, tryk og distribution af den fysiske kvalitetsstandard. Den foreslåede løsning forventes afholdt inden for dette budget. I det første år forventes dog ekstra udgifter til konceptudvikling og nye fotos. Udgifterne holdes inden for rammen.
Videre proces
Såfremt Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltræder indstillingen, vil forvaltningen frem mod udgivelse i 2023 arbejde videre med det foreslåede format. Også i udarbejdelsen af det nye format vil der ske en inddragelse af borgere, medarbejdere og Ældrerådet.
Katja Kayser
/Helle Schnedler