Mødedato: 16.08.2022, kl. 12:45
Mødested: Krumptappen 2, 2500 Valby

Handleplan for kræftområdet i 2022-2025

Se alle bilag

Mange københavnere er berørt af kræft og oplever forringet livskvalitet som følge af sygdommen, og antallet er stigende. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har udarbejdet en handleplan for kræftområdet i Københavns Kommune, som fremlægges for udvalget.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender Handleplan for kræftområdet 2022-2025

Problemstilling

Kræft rammer hver tredje dansker og dermed de fleste familier. I Københavns Kommune lever ca. 22.000 borgere med eller efter en kræftsygdom, og der konstateres ca. 3.000 nye kræfttilfælde årligt. Flere og flere får en kræftsygdom, og kræft er i stigende omfang en sygdom man overlever eller lever med i mange år. Mere end halvdelen af dem, der overlever kræft, lever med senfølger efter sygdommen eller behandlingen. Samtidig er kræft den hyppigste dødsårsag i Danmark, hvor tre ud af ti dødsfald skyldes kræft.

Kræftforløb går ofte på tværs af praktiserende læge, hospitalsafdelinger og kommunale forvaltninger og tilbud. Mange kræftramte københavnere har andre sygdomme samtidigt med deres kræftsygdom, ligesom mange samtidig har fx økonomiske, sociale eller andre udfordringer. Det øger kompleksiteten i den enkeltes behov for støtte og hjælp.

Den kommunale indsats foregår under hele borgerens kræftforløb fra diagnosen stilles til behandling, rehabilitering og lindring er afsluttet. Indsatsen kan blandt andet indeholde samtale, kost og træning, pleje og omsorg samt socialrådgivning. En del af indsatsen er også at give støtte og omsorg til de pårørende.

Løsning

Københavns Kommunes sundhedspolitik 2015-2025 ’Nyd livet, københavner’ sætter en fælles ramme og retning for københavnernes sundhed. Sundhedspolitikken har som overordnet vision, at københavnere i 2025 skal være blandt de borgere i verden, der har den højeste livskvalitet, og derfor skal den sociale ulighed brydes.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har udarbejdet en handleplan for kræftområdet i Københavns Kommune, som sætter faglig og strategisk retning for udviklingen af tilbuddene til københavnere med kræft og deres pårørende i hele kræftforløbet. Handleplanen er udarbejdet med tæt inddragelse af interessenter på kræftområdet, herunder københavnere, der er berørt af kræft, medarbejdere, samarbejdspartnere og videnspersoner.

Med handleplanen for kræftområdet lægger Sundheds- og Omsorgsforvaltningen fundamentet for ambitiøse og helhedsorienterede kommunale indsatser, som tager udgangspunkt i københavnernes egne ønsker og erfaringer med at have kræft tæt inde på livet. Handleplanen har særligt fokus på at sikre støtte til sårbare og udsatte grupper, som kan have behov for særlige indsatser.

Handleplanen har fire gensidigt afhængige spor, som udgør de væsentlige fokusområder for forvaltningens indsatser på kræftområdet de næste tre år, så den følger tidsrammen for kommunens sundhedspolitik.

Figuren nedenfor viser handleplanens overordnede strategiske mål, målgruppe samt spor og målsætninger for disse.

Livskvalitet og hverdagsliv

Kræftsygdom påvirker ofte hverdagsliv og livskvalitet negativt hos både den syge og de pårørende. Handleplanen har derfor fokus på at forebygge og mindske psykisk mistrivsel hos kræftsyge københavnere og deres pårørende. Der er også fokus på at forebygge, behandle og lindre kræftrelaterede senfølger og på at sikre tidlig og god lindring af smerter og andre symptomer.

Lighed i sundhed

Den stigende ulighed i sundhed ses også på kræftområdet, fx har Københavnere, der bor alene og har kort uddannelse og lav indkomst, større risiko for at få kræft og dårligere chancer for at overleve en kræftsygdom. Handleplanen har derfor fokus på at sikre særlig støtte til de københavnere, der har størst behov. Det handler bl.a. om at hjælpe med at skabe overblik og sammenhæng i forløbet. I den netop indgåede nationale sundhedsaftale er der fokus på at mindske ulighed i kræft og på behovet for nye tiltag, der kan bekæmpe ulighed i bl.a. senfølgeindsatser, rehabilitering og lindring til kræftramte.

Sammenhæng og koordinering

Mange borgere oplever manglende sammenhæng i sygdomsforløbet. Manglende sammenhæng skaber utryghed og øger risiko for fejl og genindlæggelser. Handleplanen har derfor fokus på at styrke samarbejdsstrukturer både internt i Københavns Kommune, på tværs af sektorer og med civilsamfundet. Handleplanen har et særligt fokus på at sikre sammenhæng for københavnere med uhelbredelig kræftsygdom, herunder at sikre en tryg overgang mellem rehabilitering og lindring.

Viden og kompetencer

Der er brug for mere forskning inden for rehabilitering og senfølger og særligt i forhold til lindring, så der kan skabes ny viden, som kan bidrage til bedre forløb og bedre livskvalitet hos borgere med kræft og deres pårørende. Derfor har handleplanen fokus på at forbedre kvaliteten af forvaltningens rehabiliterende og lindrende indsatser ved at bidrage til at skabe ny viden og øge vidensdeling samt ved at sikre relevante kompetencer blandt forvaltningens medarbejdere.

Økonomi

Indsatserne i handleplanen kan igangsættes inden for de eksisterende økonomiske rammer, herunder midler fra Kræftplan IV.

Videre proces

Udvalget vil blive orienteret om handleplanens fremdrift, når det skønnes fagligt relevant.

Katja Kayser

/Karen Nørskov Toke

Beslutning

Sagen blev udsat til behandling på et kommende udvalgsmøde.
Til top