Mødedato: 16.08.2022, kl. 12:45
Mødested: Krumptappen 2, 2500 Valby

Partnerskabsprojektet Barselshuset

Se alle bilag

Københavns Kommune indgår i et tværsektorielt partnerskabsprojekt med Røde Kors og Region Hovedstaden (Amager og Hvidovre Hospital) om Barselshuset for sårbare gravide og spædbarnsfamilier. Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen samt Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har efter samlet politisk tilsagn bidraget til kvalificeringsfasen i projektet frem til medio 2022. I letter of Intent fra marts 2021 er det beskrevet, at de tre udvalg skal tage politisk stilling til Københavns Kommunes videre deltagelse i pilottesten (2,5 år med mulighed for 1 års forlængelse). Det er en forudsætning for kommunens deltagelse i pilottesten, at der opnås ekstern fondsfinansiering.

Indstilling

Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller samlet til Socialudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget

  1. at godkende forvaltningernes deltagelse i en pilottest af et Barselshus for gravide og nybagte familier i en sårbar position. Deltagelsen er under forudsætning af fondsfinansiering.

Problemstilling

Københavns Kommune tiltrådte i marts 2021, med et letter of intent, et partnerskabsprojekt med Røde Kors og Region Hovedstaden om et barselshus finansieret af en fond (bilag 1, Letter of intent). Kommunens tre forvaltninger deltager på lige fod i styregruppen (topledelse/chefniveau) og arbejdsgrupper (faglige ledere/konsulenter).

Formålet med Barselshuset er at give sårbare gravide og spædbarnsforældre en god start, så familien og børnene trives og udvikler sig. Partnerskabets vision med projektet er at udvikle og afprøve et nyt samarbejde ml. region, kommune og civilsamfund, hvor familierne tilbydes en helhedsorienteret og tidlig indsats i et koordineret samarbejde mellem relevante sektorer. Det skal bl.a. forebygge genindlæggelser, efterfødselsreaktioner og svag tilknytning ml. forældre og barn og et evt. mere omfattende støttebehov på længere sigt.

Løsning

Såfremt projektet godkendes politisk og fondsmidlerne tildeles, vil Barselshuset overgå fra partnerskab til en egentlig pilottest medio 2022. Pilottesten skal ses som en afprøvning af konceptet for Barselshuset med mulighed for at følge resultaterne af den tværsektorielle indsats for de sårbare familier. Huset forventes åbnet i 2023 og driftes af Røde Kors. Pilottesten opstartes med 5 måneders klargøring og herefter 26 måneders pilotfase, med mulighed for 12 måneders forlængelse. Fagprofessionelle ansat i Røde Kors, kommunens tre forvaltninger og i regionens Familieambulatorie ved Amager og Hvidovre Hospital varetager en del af indsatserne, og Røde Kors koordinerer de frivilligt drevne indsatser ved ca. 50 frivillige. Pilottesten gennemføres i område Amager, og estimeres at omfatte ca. 120 årlige døgnophold og ambulante tilbud i Barselshuset til ca. 200 familier årligt

I pilotfasen kvalificeres de forventede faglige resultater og økonomiske effekter af barselshuset, og på baggrund af disse skal parterne tage politisk stilling til en eventuel videreførelse af indsatsen efter pilotfasen. Se nærmere beskrivelse af projektet i bilag 2 – Om barselshuset.

Barselshusets etablering og drift i pilotfasen finansieres af fondsmidler. Københavns Kommune bidrager med medarbejdere til løsning af de kommunale driftsopgaver, som udføres i barselshuset, fx socialfaglig familierådgivning og sundhedspleje, men skal derudover have dækket udgifter til koordination og udvikling. Finansiering i pilotfasen er en forudsætning for kommunens deltagelse. Såfremt pilotafprøvningen godkendes politisk i Københavns Kommune, vil forvaltningerne via Røde Kors søge fondsmidler til finansiering af kommunens ekstra ressourcer til Barselshusets pilotfase. Tilsagn om finansiering forventes at ske i september 2022.

Hvis fondsansøgningen ikke imødekommes, vil kommunen ikke kunne indgå, og træder dermed ud af partnerskabet og projektet.

De samlede driftsomkostninger til Barselshuset efter piloten estimeres til ca. 7 mio. kr. om året ved 150 døgnpladser (der kan evt. opskaleres til 200 årlige døgnforløb). Heri er indeholdt husleje samt bemanding med 5 sundhedsfaglige årsværk, en daglig leder, en frivilligkoordinator samt en køkkenmedarbejder.

Økonomi

Der er ikke kommunal medfinansiering til projektet i piloten, og der vil ikke være økonomiske konsekvenser for kommunen i piloten. De tre forvaltninger bidrager i piloten med fremskudte timer fra medarbejdere, der vil løse allerede eksisterende opgaver ift. målgruppen. Forvaltningerne får frikøbt medarbejdertimer fra fondsindtægterne via Røde Kors, til de aktiviteter der går udover den fremskudte drift. Indtægtsbudgettet vil blive korrigeret, såfremt der indgås aftale med Røde Kors og fonden.

Videre proces

I oktober 2022 vil partnerskabet overgå til 5 måneders klargøringsfase, og derefter 26 måneders pilotfase, med mulighed for 12 måneders forlængelse. I 2024 (eller 2025, hvis piloten planlægges til 38 mdr.) vil kommunen og de øvrige parter i samarbejdet på baggrund af afprøvningens resultater, tage politisk stilling til en evt. videreførelse af indsatsen efter pilotfasen. Resultaterne samt tidspunktet for udvalgsdrøftelserne vil blive forelagt de politiske udvalg forud for pilotens afslutning.

Kommunens tre politiske udvalg drøfter sagen i august 2022, hhv. den 10. august i Børne- og Ungdomsudvalget, den 16. august i Sundheds- og Omsorgsudvalget og den 17. august i Socialudvalget.

Parallelt hermed drøftes sagen i Regionsrådet den 23. august.

 

 

Katja Kayser                     Mikkel Boje                       Tobias Børner Stax 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top