Årsrapport ren luft 2021 og årlig udtalelse
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Sundheds- og Omsorgsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget,
- at udvalgene tager årsrapport 2021 for indsatsen ’Øget viden om sundhedsskadelige virkninger af luftforurening i København’, jf. bilag 1, og ekspertgruppens årlige udtalelse, jf. bilag 2, til efterretning
Problemstilling
Med budget 2019 (BR 4. oktober 2018) (A, B, C, F, I, O og V) blev der afsat 14,3 mio. kr. i 2019-2022 til indsatsen ’Øget viden om sundhedsskadelige virkninger af luftforurening i København’. Indsatsen er forankret i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og løses med inddragelse af og bidrag fra Teknik- og Miljøforvaltningen. Med budget 2021 (BR 1. oktober 2020) (A, B, C, F, O, V og Fremad) blev der desuden afsat 1,4 mio. kr. til videreførelse af indsatsen til og med 2023.
Indsatsen har til formål at skabe mere viden om sundhedsskadelige effekter af luftforurening i København. Som led i indsatsen udarbejder Sundheds- og Omsorgsforvaltningen årligt en rapport om sundhed og luftforurening i København og har med inddragelse af Teknik- og Miljøforvaltningen nedsat en ekspertgruppe med viden inden for sundhed og luftforurening. Eksperterne kommer med afsæt i årsrapporten med en årlig udtalelse med opmærksomhedspunkter og opfordringer på området. Der er som led i indsatsen opsat fem målestationer, der efter opdrag fra Teknik- og Miljøforvaltningen er opstillet af FORCE Technology. FORCE Technology udarbejder årligt en afrapportering på baggrund af data fra de kommunale målere.
Løsning
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen forelægges hermed den årlige rapport om de sundhedsmæssige konsekvenser af luftforureningen i København 2021, jf. bilag 1, samt årlig udtalelse for 2021 fra Københavns Kommunes ekspertgruppe for sundhed og luftforurening, jf. bilag 2.
Forvaltningerne havde planlagt at forelægge udvalgene årsrapport 2021 og måleresultater for de kommunale målestationer samtidigt. Grundet en nødvendig opdatering af en kalibreringsfaktor, der knytter sig til målinger af partikler (PM2,5 og PM10) orienteres udvalgene efter sommerferien separat herom, når data er opdateret.
Årsrapport 2021
Årsrapporten er udarbejdet af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen på baggrund af bidrag fra Københavns Universitet. Udvalgte konklusioner i årsrapport 2021 fremgår nedenfor:
- Evidensen for sundhedsmæssige konsekvenser for mennesker som følge af eksponering for luftforurening er steget de senere år. Der er eksempelvis evidens for sammenhæng mellem eksponering for fine partikler og for tidlig død, akut lungeinfektion, KOL, iskæmisk hjertesygdom, lungekræft og hjerteanfald. Der er endvidere stigende evidens for sammenhæng til type-2-diabetes, neonatal dødelighed forårsaget af lav fødselsvægt og for tidlig fødsel.
- Et begrænset sygdomsbillede, sammenlignet med evidensgrundlaget, udgør fundamentet for de beregningsmodeller, som anvendes til at opgøre sundhedskonsekvenser af luftforurening – også i Danmark. Sundhedskonsekvenser af luftforurening er derved formodentlig langt større, end man ved og kan dokumentere i dag.
- WHO’s nye retningslinjer for luftkvalitet (offentliggjort september 2021) har et budskab om, at luftforurening forårsager betydelige skader på menneskers sundhed og det ved lavere niveauer end hidtil antaget. For at beskytte menneskers sundhed anbefaler WHO derfor markant lavere niveauer af luftforurening i forhold til tidligere.
- Luftforurening forårsager ikke kun for tidlige dødsfald, men også andre fysiske og psykiske gener, der kan have stor betydning for menneskers livskvalitet.
Ekspertgruppens årlige udtalelse 2021
Den årlige udtalelse har i 2021 fokus på WHO’s præsentation af opdaterede retningslinjer for luftkvalitet med væsentlig reducerede niveauer end tidligere. Herudover drejer ekspertgruppens årlige udtalelse sig om, at luftforurening ikke kun forårsager sygdom og for tidlig død, men også forværring af eksisterende sygdomme og andre fysiske og psykiske gener, særligt for de særlig sårbare grupper af borgere.
Et andet omdrejningspunkt i den årlige udtalelse er, at det ifølge WHO ikke har været muligt at identificere en nedre grænse for, hvornår partikelforurening ikke har negative sundhedskonsekvenser for mennesker. Det kan ifølge ekspertgruppen have betydning for, hvordan vi vurderer den lokale luftforurening på gadeniveau - også i en by som København.
Afslutningsvist beskriver ekspertgruppens årlige udtalelse mulige fremtidige perspektiver på arbejdet med sundhed og luftforurening, herunder manglende viden om sundhedskonsekvenser af indendørs luftforurening, covid-19 og en eventuel sammenhæng til luftforurening, synergi mellem luftforurening og klima, samt sundhedskonsekvenser af støjforurening, der har mange ligheder med luftforurening.
Ny sensor på kommunale målestationer
FORCE Technology opsætter en lydtrykssensor på målestationen på Backersvej for at afprøve, om det er muligt at kildeopspore den tunge trafik der passerer på vejen. Sensoren sættes op i en periode på 1-3 måneder forventeligt ultimo 2022. Resultaterne deles med Københavns Kommune.
Opfølgning på ændringsforslag
Teknik- og Miljøudvalget afgav syv ændringsforslag i forbindelse med forelæggelse af årsrapport 2019 den 11. maj 2020. Den 28. januar 2021 blev udvalgene orienteret om status på eksekvering af ændringsforslagene (bilag 3), herunder at lokaludvalgene skulle inddrages, når resultaterne fra Copenhagen Air View målingerne forelå. Copenhagen Air View var et samarbejde med Google, der har målt luftkvaliteten for kvælstofdioxid, black carbon og ultrafine partikler fra deres Google-bil i København.
På baggrund heraf, har Teknik- og Miljøforvaltningen holdt møde med lokaludvalg, miljøpunkter og skorstensfejere d. 21. marts 2022. Anbefalinger fra mødet fremgår af bilag 4.
Monitorering af grænseværdier og retningslinjer
Teknik- og Miljøforvaltningen har etableret et monitoreringssystem på baggrund af data fra de kommunale luftmålestationer, der registrerer overskridelser af henholdsvis EU's grænseværdier og WHO's retningslinjer. Systemet kan tilgås med et KK brugerlogin, jf. bilag 5. Målingerne er foreløbige og kvalitetssikres i den årlige afrapportering, hvor eventuelle overskridelser vil fremgå.
Økonomi
Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Eventuelle forslag på baggrund af den årlige udtalelse fra ekspertgruppen, der forudsætter yderligere finansiering, kan på baggrund af politisk bestilling indgå i kommende budgetforhandlinger. Målestationerne forventes nedtaget efter endt måleperiode. Såfremt der er ønske om at fortsætte målingerne af luftkvalitet efter udgangen af 2023, kan målingerne forlænges, men der vil skulle afsættes midler hertil i kommende budgetforhandlinger.
Videre proces
Såfremt Sundheds- og Omsorgsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget tager indstillingen til efterretning, vil udvalgene i første halvår af 2023 få forelagt årsrapport 2022 og ekspertgruppens årlige udtalelse for 2022, samt den årlige afrapportering fra de kommunale målestationer.
Dette års afrapportering fra FORCE Technology sendes til udvalgene til orientering i efteråret 2022, når målingerne er opdateret med ny kalibreringsfaktor.
Katja Kayser / Søren Wille