Mødedato: 16.08.2018, kl. 15:30
Mødested: Charlottehaven, Hjørringgade 12C, 2100 København Ø

Forventet regnskab pr. 30. juni 2018 og omprioritering af midler til værdig ældrepleje

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges forventet regnskab pr. 30. juni 2018 til godkendelse samt forslag til omprioritering af forventet mindreforbrug af midler til indsatser vedr. værdig ældrepleje.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. godkender forventet regnskab pr. 30. juni 2018 med tilhørende bilag 1-3.

  2. godkender forvaltningens forslag til omprioritering af forventet mindreforbrug i 2018 på 2,2 mio. kr. vedr. indsatser finansieret af midler til værdig ældrepleje til at styrke eksisterende indsatser vedr. 'Øget medarbejderkontinuitet (Faste hjælpere) i hjemmeplejen'  og ’Mere tid til plejen af demente’.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende det forventede regnskab pr. 30. juni 2018, jf. bilag 1 og 2.  Det forventede regnskab er udarbejdet på baggrund af regnskabs- og budgettal fra økonomisystemet Kvantum og tilgængelige aktivitetsdata fra omsorgssystemet CURA samt tilbagemeldinger fra centrale og decentrale enheder.  

Det korrigerede budget er opdateret med politiske beslutninger i Borgerrepræsentationen. Endvidere er der i det korrigerede budget indarbejdet kendte budgetkorrektioner, som forventes vedtaget af Borgerrepræsentationen, jf. bilag 3.

Løsning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningens samlede forventede regnskab fremgår af nedenstående tabel 1. Af tabellen fremgår også forventede korrektioner.

 

Tabel 1. Forventet regnskab pr. 30. juni 2018

 

Nettoudgifter i mio. kr.

 

 

 

Bevilling

Korrigeret budget 2018

Forventet regnskab 2018

Forventede korrektioner til budgettet

Forventet afvigelse efter forventede korrektioner

Service

4.263,1

4.240,7

6,4

28,8

Sundhed

591,1

597,8

9,4

2,7

Ældre

3.506,8

3.477,4

-3,3

26,1

Administration

165,1

165,5

0,3

0,0

Overførsler mv.

1.835,8

1.831,0

-4,4

0,4

Ældreboliger

34,0

29,2

-4,4

0,4

Medfinansiering

1.803,6

1.803,6

0,0

0,0

Særligt dyre enkeltsager

-1,8

-1,8

0,0

0,0

Anlæg

92,1

50,6

-39,8

1,7

Finansposter

128,4

16,4

-112,1

0,0

I alt

6.319,4

6.138,7

-149,8

30,9

Som det fremgår, forventer Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ved årets udgang et mindreforbrug efter korrektioner på servicemåltalsrammen på 28,8 mio. kr., hvoraf hovedparten forventes søgt overført til Budget 2019 efter gældende regler for overførsler mellem budgetår. 

På styringsområdet overførsler m.v. forventes et mindreforbrug på 0,4 mio. kr., mens der på anlæg forventes et nettomindreforbrug på 1,7 mio. kr. På finansposter forventes budgetoverholdelse.

Med virkning fra den 1. januar 2018 er Sundheds- og Omsorgsforvaltningen overgået til Københavns Kommunes nye økonomisystem Kvantum. Det betyder, at der her og nu i forhold til estimering af det forventede regnskab for 2018 er en række forhold, som vanskeliggør den løbende budgetopfølgning. Det drejer sig blandt andet om afstemning af løn, hvor der stadig er en fejlkonto af et betydeligt omfang samt manglende oplysninger om refusionsindtægter fra Koncernservice. Derudover er regnskabsprognosen påvirket af, at der fortsat ikke er et værktøj til håndtering af budgetomplaceringer på decentralt niveau, ligesom der fortsat ikke er tilstrækkeligt anvendelige økonomirapporter til brug for prognosearbejdet. Prognosen er derfor behæftet med en betydelig usikkerhed.

Det skal bemærkes, at der i aftalen om kommunernes økonomi for 2019 er afsat 100 mio. kr. i 2018 til at styrke de sundhedsfaglige kompetencer i kommunerne. Kompetenceløftet er målrettet sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter og -hjælpere, fysio- og ergoterapeuter mv. og skal bl.a. styrke kommunernes muligheder for rekruttering. Kompetenceløftet skal ses i sammenhæng med den kommende kvalitetsplan for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, som blev meldt ud i sundhedsudspillet ”Sundhed, hvor du er” fra december 2017. Sundheds- og Omsorgsudvalget tilføres i forbindelse med regnskabsprognosen således 10,2 mio. kr., idet den endelige fordeling mellem Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen dog udestår. Midlerne er foreløbig forudsat anvendt i indeværende år.

Gennemgang af mindreforbrug på service
Mindreforbruget på service er sammensat af forventede mindre- og merforbrug. Nedenfor gennemgås Sundheds- og Omsorgsforvaltningens bevillinger opgjort på hovedaktiviteter:

Bevilling Sundhed:

Begravelsesgodtgørelse og hospice

På området forventes et merforbrug på 0,6 mio. kr. som kan relateres til en stigning i antal pladser til hospice.

Sundhedsindsatser

På området forventes et mindreforbrug på 1,2 mio. kr. som er sammensat af mindre- og merforbrug på en række eksterne projekter.

Færdigbehandlede patienter

På området forventes et mindreforbrug på 1,3 mio. kr. Med virkning fra den 1. januar 2017 er der indført ændringer i betaling for færdigbehandlede patienter, idet der udover den eksisterende regionale betaling skal betales bidrag til staten, som dog bliver tilbageført til kommunerne i forhold til antal færdigbehandlingsdage. Dette medfører en vis usikkerhed i forhold til prognosen.

Genoptræning efter sygehusindlæggelse

På området forventes et mindreforbrug på 0,6 mio. kr. Det er sammensat af et forventet merforbrug på specialiseret rehabilitering på i alt 3,7 mio. kr., som kan kan henføres til, at der er tale om forløb, som er meget lange - og kombineret med en stigning i betaling pr. forløb for borgere på døgnophold medfører det en stigning i de samlede udgifter. Modsat forventes et samlet mindreforbrug på i alt 4,3 mio. kr. vedrørende genoptræning efter Sundhedsloven, som blandt andet tilskrives vakante stillinger i sundhedshusene samt forsinket ikraftræden af ny love om frit valg til genoptræning, idet Statens og Kommunernes Indkøbservice (SKI) endnu ikke har indgået aftale med private leverandører af genoptræningsydelser. Der er i det forventede regnskab indregnet en DUT korrektion på i alt 7,2 mio. kr. til dækning af kommunal genoptræning og vedligeholdende træning.

Bevilling Ældre:

Sygepleje

På området forventes et merforbrug på 12,3 mio. kr. Merforbruget kan henføres til en stigning i aktiviteten med den konsekvens, at vikarudgifterne er stigende. Cura omsorgssystem blev implementeret i foråret 2017, og der arbejdes fortsat på at udvikle rapporter således, at der kan trækkes afregningsdata. De manglende rapporter i Cura er medvirkende årsag til, at det er vanskeligt at danne sig et korrekt billede af udviklingen i 2018 og kombineret med implementering af økonomisystemet Kvantum, hvor økonomirapporterne også er under udvikling, bevirker det, at prognosen er forbundet med betydelig usikkerhed.

Hjemmepleje

På området forventes et mindreforbrug på 13,1 mio. kr., som skal ses i sammenhæng med merforbruget på Sygepleje. Det forventede mindreforbrug vurderes primært at henføres til en lavere aktivitet på timer til borgere, som følge af indsatsen Udredning- og Rehabilitering. På udgifter til tøjvaskordning forventes et mindreforbrug på 1,0 mio. kr. som følge af en aktivitetsnedgang. 

Hjælpemidler

På området forventes et merforbrug på 2,5 mio. kr., som er sammensat af et forventet merforbrug på hjælpemiddelcentret på 3,5 mio. kr. og et forventet mindreforbug på lokalområdekontorerne på i alt 1,0 mio. kr. Det forventede merforbrug på hjælpemiddelcentret kan relateres til en højere aktivitet i forbindelse med udlån af arbejdspladshjælpemidler til plejehjemsområdet. Der udarbejdes til budget 2019 en ny budgetmodel for hjælpemiddelområdet med henblik på at understøtte større gennemsigtighed og en hensigtsmæssig incitamentsstruktur.

Køb og salg af pladser

På området forventes et mindreforbrug på 5,4 mio. kr., som er sammensat af et forventet mindreforbrug på køb af pladser på 0,2 mio. kr. og en forventet merindtægt på salg af pladser på 5,2 mio. kr. Den forventede merindtægt på salg af pladser kan blandt andet relateres til en ekstra opkrævning som følge af tidsforskydning i opkrævning fra andre kommuner på grund af manglende data i forbindelse med implementering af aktivitetssystemet Cura. Der er dog væsentlig usikkerhed i det prognosticerede resultat, som Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil kvalitetssikre frem mod 3. kvartals prognose.

Madservice

På området forventes et merforbrug på 1 mio. kr.Det forventede merforbrug kan primært henføres til et fald i indtægtsgrundlaget, som følge af et fald antallet af borgere tilmeldt madservice. Der arbejdes fortsat med en tilpasning af personaleforbruget. Merforbruget vil blive dækket af øvrigt mindreforbrug på serviceområdet.

Myndighed

På området forventes et mindreforbrug på 0,6 mio. kr. som kan henføres til færre udgifter til løn i forbindelse med en forventet tilpasning til de effektiviseringer, som skal udmøntes som følge af implementering af økonomisystemet Kvantum.

Omsorgssystemer

På området forventes et merforbrug på 2,3 mio. kr. Det forventede merforbrug kan henføres til en stigning i udgifter til Office 365. Merforbruget skyldes, dels at licenserne har været dyrere end forudsat, dels at der også har skullet indkøbes licenser til vikarer.

Plejehjem

På området forventes et mindreforbrug på 7 mio. kr. Området er Sundheds- og Omsorgsforvaltningens største driftsområde, og der er på nuværende tidspunkt en betydelig usikkerhed forbundet med prognosen, men i forhold til forbuget på de enkelte plejehjem forventes et mindreforbrug og kombineret med at forbruget på centralt afsatte midler til dækning af uforudsete udgifter er begrænset, er forventningen et mindreforbrug.

Uddannelse

På området forventes et mindreforbrug på 5,3 mio. kr., som kan henføres til dels et mindreoptag af sosu hjælperelever, i alt 35 færre elever i forhold til det forventede optag, dels et større frafald end forventet. Årsagen til det mindreoptag af sosuhjælperelever skyldes en mindre søgning til uddannelsen kombineret med mangel på kvalificerede ansøgere.

Projekter og indsatser

På området forventes et mindreforbrug på 12,6 mio. kr. som er sammensat af forventet mindreforbrug på en række eksterne projekter, herunder midler til Værdig ældrepleje, i alt 1 mio. kr., Bedre bemanding, i alt 6,1 mio. kr. samt Klippekort på plejehjem, i alt 5 mio. kr. Herudover er der et forventet mindreforbrug på området velfærdsinnovation, i alt 0,5 mio. kr. som følge af tidsforskydning i forbindelse med stillingsbesættelse. For så vidt angår mindreforbruget på det eksterne projekt Bedre bemanding kan det henføres til dels, at midler bevilget fra Finansloven har en lang administrativ proces, og derfor først er indgået som kommunens budget fra maj 2018, dels at arbejdet med at øge bemandingen skal tilpasses arbejdstilrettelæggelsen på de enkelte områder. Yderligere er en del af midlerne først disponeret i 2019, hvorfor de vil blive søgt overført. På projektet Klippekort på plejehjem kan mindreforbruget relateres til en tidsforskydning i anvendelsen af de eksternt finansierede midler.

Bevilling Administration:

På området forventes budgetoverholdelse.

Bevilling Anlæg:

På området forventes nettomindreudgifter på 1,7 mio. kr. som er sammensat af mindreudgifter på 5,9 mio. kr. som primært kan henføres til projektet Klarahus, Kastanjehusene og Havearealer i De Gamles By, i alt 5,3 mio. kr., samt en række mindre- og merforbrug på i alt 0,6 mio. kr. Herudover forventes mindreindtægter på 4,3 mio. kr., som vedrører projektet Klarahus, Kastanjehusene og Havearealer i De Gamles By, idet statstilskuddet som følge af en ændring af de statslige tilskudsregler ikke forventes udbetalt. Dette forhold drøftes pt. med Teknik- og Miljøforvaltningen og staten. De manglende indtægter forventes dækket af uforbrugte midler på anlægsudgifterne i forbindelse med aflæggelse af anlægsregnskabet. Såfremt statstilskuddet alligevel udbetales tilfalder det kassen.

Det bemærkes, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i forbindelse med 3. anlægsoversigt har foretaget en tidsmæssig justering af udgiftsprofilerne for forvaltningens anlægsprojekter (reperiodisering) med henblik på at sikre, at budgetterne tidsmæssigt er placeret korrekt i det år, hvor udgiften forventes at falde, og at forvaltningens måltal for bruttoanlæg i 2018 overholdes. Reperiodiseringen indebærer, at der flyttes 39,7 mio. kr. i bruttoanlægsudgifter fra 2018 til 2019, hvorfor Sundheds- og Omsorgsforvaltningens måltal for bruttoanlæg i 2018 vil blive tilpasset for at sikre den bedst mulige udnyttelse af kommunens samlede måltal for bruttoanlæg i 2018.

Bevilling Overførsler:

På området forventes et mindreforbrug på 0,4 mio. kr. som kan henføres til en lavere aktivitet til EGU elever samt et større frafald end forventet.

Bevilling Finansposter:

På området forventes budgetoverholdelse.

 

Omprioritering af midler til værdig ældrepleje

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i forbindelse med regnskabsprognosen pr. 30. juni modtaget og kvalificeret de forventede regnskaber for de projekter, der er finansieret af Værdighedsmidlerne. Der forventes på nuværende tidspunkt budgetoverholdelse på ni indsatser, mens der på de resterende seks indsatser er et forventet mindreforbrug på 3,2 mio. kr. på service, jf. bilag 4.

Af det forventede mindreforbrug forventes 1,0 mio. kr. vedr. indsatserne ’Forebyggelse af kompliceret sorg blandt ældre københavnere’ og ’Pilotprojekt: 'Min hjælper' - styrket kontaktpersonordning’ overført til 2019.

Det resterende forventede mindreforbrug på 2,2 mio. kr. vedrører indsatserne ’Mulighed for at vælge bad om aftenen’, ’Valgfrihed i forhold til tidspunkt for rengøring’ og ’Sygeplejefaglig støtte i den sidste tid’. Disse midler forventes ikke overført til 2019 og kan således anvendes til omprioritering inden for de eksisterende indsatser, der er finansieret af Værdighedsmidlerne.

Det vil ikke være muligt at anvende det forventede mindreforbrug i 2018 på nye indsatser, idet disse forudsætter såvel ministeriets som Borgerrepræsentationens godkendelse inden igangsættelse.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har gennemgået de eksisterende indsatser, jf. bilag 4, og foreslår på den baggrund, at mindreforbruget til omprioritering i 2018 anvendes inden for følgende indsatser med forbehold for ministeriets godkendelse:

  • 1,3 mio. kr. anvendes inden for indsatsen 'Øget medarbejderkontinuitet (Faste hjælpere) i hjemmeplejen'. På baggrund af evalueringen af det gennemførte pilotprojekt, jf. særskilt udvalgsindstilling, foreslås det at anvende midler til at udbrede erfaringerne fra pilotprojektet i lokalområde Vanløse-Brønshøj-Husum til de resterende lokalområder. Der afsættes samtidig midler til at styrke indsatsen for kontinuitet og sammenhæng i hjemmeplejen i 2019. Dette arbejdet forventes dels at indeholde udbredelse af tiltag, der øger borgernes oplevelse af kontinuitet, til alle hjemmeplejeenheder, dels at afprøve nye greb til at reducere det faktiske antal forskellige medarbejdere.

  • 0,9 mio. kr. anvendes inden for indsatsen ’Mere tid til plejen af demente’, til at understøtte bedre normering og større faglig kvalitet i plejen af demente borgere på plejehjem, herunder at understøtte afdækningen af borgernes behov med henblik på løbende at tilpasse hjælpen og forebygge uhensigtsmæssig adfærd og magtanvendelse.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil i efteråret på baggrund af det forventede mindreforbrug vedr. eksisterende indsatser i 2018 fremlægge en særskilt indstilling vedr. omprioritering af værdighedsmidler i 2019.

Økonomi

Jf. ovenfor.

Videre proces

Når fagudvalgene har godkendt det forventede regnskab behandler Økonomiudvalget i henhold til sædvanlig praksis på møde den 22. august 2018 kommunens samlede forventede regnskab for 2018.

 

 

Katja Kayser/

                                  /Søren Winther Rasmussen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt

Til top