Mødedato: 16.08.2018, kl. 15:30
Mødested: Charlottehaven, Hjørringgade 12C, 2100 København Ø

Evaluering af projekt 'Faste hjælpere'

Se alle bilag

Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om evalueringen af projekt ’Faste Hjælpere’ og skal godkende den videre indsats.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at tage orienteringen om evalueringen af projekt ’Faste Hjælpere’ (bilag 1) til efterretning.

  2. at godkende den videre indsats for at skabe kontinuitet for borgere, som modtager hjælp af den kommunale hjemmepleje.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) har siden sommeren 2016 gennemført projekt ’Faste hjælpere’ i Hjemmeplejen Vanløse, Brønshøj og Husum (VBH). Formålet har været at udvikle og afprøve nye veje til at sikre kontinuitet for borgere, som modtager hjemmepleje.

Forsøgsperioden er nu afsluttet og evalueret. Resultaterne forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget, som skal tage stilling til det videre arbejde med at sikre kontinuitet i hjemmeplejen.

Løsning

Baggrund
Tryghed er et vigtigt tema i Københavns gældende ældrepolitik og var det også i det forudgående reformprogram. Tryghed er mange ting og omfatter blandt andet en oplevelse af forudsigelighed eller kontinuitet i hjælpen. Reformprogrammet 'Aktiv og tryg – hele livet' introducerede et måltal for kontinuitet i hjemmeplejen: at mindst 66 % af alle besøg i dagtimerne skulle leveres af den primære eller sekundære hjælper. Sundheds- og Omsorgsudvalget er løbende blevet orienteret om status på målopfyldelsen.

Målet viste sig imidlertid vanskeligt at indfri, og uddybende analyser viste, at der ikke var sammenhæng mellem måltallet og borgernes tilfredshed med antallet af hjælpere. Derfor afsatte Sundheds- og Omsorgsudvalget i februar 2016 1,75 mio. kr. fra Værdighedspuljen til en intensiveret indsats for at reducere antallet af medarbejdere, som kommer i borgernes hjem, og derigennem at skabe mere tryghed for borgere og pårørende.

Med projektet ’Faste hjælpere’ er der set på problematikken ud fra, hvad der fra borgerens perspektiv bidrager til tryghed og kontinuitet. En indledningsvis undersøgelse identificerede fire værdier, som borgerne efterspurgte i mødet med skiftende medarbejdere fra hjemmeplejen: ensartet kvalitet, sikkerhed, sammenhæng og følelsen af at blive set.

Det har ført til, at der i projektet er arbejdet med en bredere forståelse af kontinuitet end blot et måltal om faste hjælpere. Derfor er der arbejdet både med at reducere det faktiske antal af forskellige medarbejdere hos borgerne og med at forbedre borgerens oplevelse af tryghed, forudsigelighed og sammenhæng i hjælpen uafhængigt af, hvem der leverer den. Begge dele har krævet involvering af medarbejdere fra hele den kommunale hjemmepleje, det vil sige både dag- og aftenvagter fra hjemme- og sygeplejen.

’Faste hjælpere’ er gennemført som et innovationsprojekt, hvor udviklingen af løsninger er foregået som gennemførelse af små forsøg, der undervejs er blevet justeret og afprøvet i større og større skala. Det er i vid udstrækning medarbejdere og ledere i hjemmeplejen, som har udviklet de forskellige tiltag.

Projektets tre fokusområder

Projektets endelige tiltag – som nu er evalueret – er samlet i tre fokusområder; Planlægning, Forberedelse og Nærvær & Involvering

Under planlægning er der arbejdet med at reducere antallet af forskellige medarbejdere i borgerens hjem. Fokus har især været på at undgå tilfælde, hvor enkelte borgere får besøg af rigtigt mange forskellige medarbejdere. Der har desuden været øget opmærksomhed på at undgå brud i kontinuiteten inden for samme vagt; med andre ord at samme medarbejder så vidt muligt varetager alle besøg hos borgeren i den pågældende vagt.

Forberedelse dækker over en række tiltag, som skal give såvel faste medarbejdere som afløsere bedre vilkår for at levere en ensartet kvalitet i hjælpen. Der er arbejdet med strukturering af forberedelsestiden, bedre modtagelse af vikarer, øget samarbejde mellem dag- og aftenvagt samt med systematiske telefonopkald til borgerne forud for alle besøg.

Endelig dækker Nærvær & Involvering over en systematisering af det omsorgsfulde besøg hos borgerne. Fokus har været på at skabe sammenhæng og kontinuitet under selve besøget gennem bedre kommunikation og involvering af borgeren i forbindelse med den sundhedsfaglige dokumentation, samt på synliggørelse af sammenhængen på tværs af forskellige medarbejdere.

Evalueringsresultater

Projekt ’Faste hjælpere’ er evalueret via en særkørsel af den årlige brugertilfredshedsundersøgelse i hjemmeplejen (BRUS). Derudover er projektet også evalueret ved at følge udviklingen i den faktiske medarbejderkontinuitet (antallet af forskellige medarbejdere, som kommer hos borgerne) og endelig er der lavet en kvalitativ erfaringsopsamling.

Evalueringsresultaterne er sammenfattet i et evalueringsnotat (bilag 1), men følgende hovedpointer fremhæves her:

  • Den samlede tilfredshed med Hjemmeplejen VBH er steget signifikant i projektperioden: Andelen af borgere, som samlet set er tilfredse eller meget tilfredse med den hjælp de modtager, er steget fra 72 % i 2016 til 80 % i 2018.

  • Andelen af borgere i VBH, som oplever, at det oftest er de samme hjælpere, som kommer i hjemmet er steget i projektperioden - fra 33 % i 2016 til 40 % i 2018.

  • Det er lykkes at reducere antallet af forskellige medarbejdere, som kommer hos borgerne. VBH har særligt reduceret andelen af hændelser, hvor borgere får besøg af flere end 20 forskellige medarbejdere i løbet af en måned. Samtidig er andelen af borgere, som får hjælp af fem eller færre forskellige medarbejdere øget. Forbedringerne er dog relativt beskedne.

  • Medarbejdere og ledere finder overordnet, at de afprøvede tiltag er meningsfulde og et tiltrængt fornyet fokus på en central faglig dagsorden.

  • Driften melder om positiv respons fra borgerne på flere af tiltagene, og ved seneste tilsyn i Hjemmeplejen VBH blev projektets værdi desuden positivt bemærket i afrapporteringen.

Evalueringen understøtter således projektets præmis om, at tryghed er mere og andet end det faktiske antal medarbejdere, idet den overordnede tilfredshed og oplevelsen af kontinuitet er steget, selvom resultaterne i forhold til at reducere antallet af medarbejdere i hjemmet er mere beskedne.

Projekt ' Faste hjælpere' har i høj grad understreget, at der ikke findes nogen lette løsninger til at sikre en lille fast medarbejderskare hos borgerne. Forvaltningen har undervejs i projektet systematisk afdækket årsagerne til, at der i dag kommer forskellige medarbejdere hos borgerne. For at illustrere hvorfor nogle borgere får besøg af mange forskellige medarbejdere, og hvorfor ’faste hjælpere’ er en kompleks problemstilling at løse, præsenteres tre virkelige borgercases i bilag 2. De tre cases viser bl.a., at medarbejdernes arbejdstider skaber en naturlig grænse for, hvor få medarbejdere det realistisk set er muligt at reducere til, hvis borgerne har behov for hjælp (flere gange) dagligt.

Med udfordringens kompleksitet in mente må det betragtes som positivt, at det for første gang i mange år er lykkes at rykke såvel den faktiske medarbejderkontinuitet som borgernes oplevelse af kontinuitet i positiv retning. Derudover har projektet bidraget med indsigter, som kan danne grundlag for forvaltningens videre arbejde med kontinuitet i hjemmeplejen. Bilag 2 indeholder således også forvaltningens vurderede mulighedsrum i forhold til at arbejde med de strukturelle rammer, som i dag udfordrer en reducering af antallet af forskellige medarbejdere hos borgerne, men som eventuelt kan redefineres i det videre arbejde. Det drejer sig blandt andet om tilrettelæggelsen af elevforløb, aktuelle vagtrul, overdragede af sundhedslovsydelser og måden, hvorpå der rekvireres vikarer.

Den videre indsats for at skabe kontinuitet i hjemmeplejen

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at projekt ’Faste hjælpere’ har identificeret vigtige kerneudfordringer og løsningsgreb, og at en udbredelse af tiltagene vil kunne forbedre oplevelsen af kontinuitet og tryghed blandt modtagerne af den kommunale hjemmepleje.

Når det gælder det faktiske antal forskellige medarbejdere, der kommer hos borgerne, vurderer SUF imidlertid ikke, at en udbredelse af projektets tiltag kan stå alene. Derfor indstiller forvaltningen følgende indsatser til det videre arbejde med kontinuitet i hjemmeplejen i andet halvår af 2018:

  1. Tiltagene under de tre fokusområder Planlægning, Forberedelse og Nærvær & Involvering  udbredes til de resterende fire hjemmeplejeenheder i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. I udbredelsen bruges erfaringer og medarbejdere fra projektet i VBH. Tiltagene drejer sig i bund og grund om en kulturforandring, og vil derfor kræve solid understøttelse og vedvarende ledelsesfokus. Der må derfor også påberegnes en vis tidshorisont, før den ønskede effekt vil kunne måles.
  2. Der iværksættes i tillæg til ovenstående implementering en ny afprøvning i en enkelt hjemmeplejeenhed med henblik på at reducere antallet af forskellige medarbejdere, som kommer hos borgerne. Afprøvningen vil bygge videre på indsigter fra projekt ’Faste hjælpere’ om strukturelle barrierer for at reducere antallet af forskellige medarbejdere hos borgerne. Det er forvaltningens vurdering, at en intensiv indsats, hvor disse strukturer nytænkes, vil medvirke til at reducere antallet af forskellige medarbejdere hos borgerne yderligere.  

Økonomi

Der er i projektets budget afsat midler til yderligere afprøvning samt udbredelse af tiltag til de øvrige lokalområder i 2. halvår 2018. Med disse midler vil der være muligt at dække udgifter til afholdelse af workshops og frikøb af medarbejdere. Selve tiltagene kræver ikke tilførsel af ekstra midler.

Hvis udbredelsen og kulturforandringsarbejdet skal følges til dørs, vil det imidlertid kræve vedvarende procesunderstøttelse og et fokus, som strækker sig ind i 2019. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foreslår en styrket indsats for kontinuitet i hjemmeplejen, hvor forslag til  finansiering gennemgås under dagsordenspunkt 8: "Forventet regnskab pr. 30. juni 2018 og omprioritering af midler til værdig ældrepleje".

Videre proces

Med Sundheds- og Omsorgsudvalgets godkendelse vil forvaltningen i september 2018 dels iværksætte udbredelsen af tiltagene fra projekt 'Faste hjælpere' til byens øvrige hjemmeplejeenheder, og dels etablere en arbejdsgruppe, som intensivt kan arbejde med nytænkende løsninger på de strukturelle barrierer for øget medarbejderkontinuitet.

Udvalget vil i begyndelsen af 2019 blive orienteret om status på dette arbejde.

Såfremt indsatsen tildeles midler i Budget19 vil arbejdet med implementering fortsætte i 2019.

 

Katja Kayser/

                                                /Nanna Skriver

Beslutning

Indstillingen blev godkendt

Til top