Mødedato: 16.08.2018, kl. 15:30
Mødested: Charlottehaven, Hjørringgade 12C, 2100 København Ø

3. behandling af strategi for midlertidige døgnophold

Se alle bilag

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal endeligt godkende strategien for organisering af kommunens midlertidige døgnophold på baggrund af de indkomne høringssvar. Derudover skal udvalget godkende, at placeringen af de nye centre og lukning af to centre, som er en konsekvens heraf, sendes i høring.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at tage orientering om høringssvar til strategien for midlertidige døgnophold til efterretning (bilag 1).
  2. at godkende strategien for organisering af midlertidige døgnophold i planområderne Byen og Syd (bilag 3) efter endt høring.
  3. at godkende, at den geografiske placering af midlertidige døgnophold på to centre fordelt på tre adresser og lukningen af to rehabiliteringscentre, som er en konsekvens heraf, sendes i høring.

Problemstilling

Den 24. maj 2018 godkendte Sundheds- og Omsorgsudvalget, at strategien for organisering af midlertidige døgnophold kunne sendes i høring hos forvaltningens medarbejdere (repræsenteret ved SUF MED) og Københavns Ældreråd.

På baggrund af de indkomne høringssvar forelægger forvaltningen strategien for en ny organisering af midlertidige døgnophold til udvalgets endelige godkendelse med henblik på, at forvaltningen kan påbegynde implementeringen. Endvidere indstilles det, at udvalget godkender placeringen af centrene i de to planområder og lukning af to centre med henblik på høring i Ældrerådet, bestyrelser samt MED- og lokaludvalg.

Løsning

Strategi for organisering af midlertidige døgnophold blev til på baggrund af en temadrøftelse i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 8. februar 2018. Her drøftede udvalget de udfordringer, der gør sig gældende i den nuværende organisering, hvor forvaltningen er udfordret i at understøtte tilstrækkelig hurtig hjemtagning fra hospitalet, forebygge hospitalsindlæggelser og sikre borgerne effektive og intensive behandlings- og rehabiliteringsforløb med udgangspunkt i deres individuelle behov.

Udvalget besluttede i den forbindelse, at forvaltningen bør arbejde videre med en strategi for en ny organisering af området op imod to planområder – Byen og Syd. Strategien blev fremlagt for udvalget på mødet den 24. maj 2018 og er baseret på fire principper for den fremtidige organisering:

  1. Borgeren skal så vidt muligt være i eget hjem
  2. Indsatser skal være tilpasset fleksibelt efter borgerens behov    
  3. Let adgang til lægehjælp    
  4. Trygge og sammenhængende overgange for borgeren

Strategien skal sikre, at kommunens indsats tilrettelægges, så den i højere grad imødekommer borgernes individuelle behov, og at indsatsen på de midlertidige døgnophold målrettes de borgere, som har mest brug for den specialiserede sygepleje, der tilbydes.

Det betyder, at den primære indsats med akut sygepleje og rehabilitering samles på to store centre i planområderne Byen og Syd. Organiseringen skal understøtte, at borgerne fremover modtager et ophold, der fleksibelt kan tilpasses deres behov undervejs i forløbet. Det vil også understøtte udvalgets ønske om, at det som udgangspunkt ikke er nødvendigt at flytte borgerne mellem centre, afdelinger eller senge, hvis deres behov for akut sygepleje eller rehabilitering ændrer sig, idet relevant personale samles omkring borgerne.

Se bilag 3 for den samlede strategi.

Høring

Forvaltningen har modtaget høringssvar fra medarbejdere og ledere via SUF MED og Københavns Ældreråd. De indkomne høringssvar er vedlagt som bilag 1. Bilag 2 giver en oversigt over alle høringssvarene og en beskrivelse af, hvordan forvaltningen følger op herpå i implementeringen af indsatsen.

Hvis udvalget godkender en ny organisering af området, vil der blive udarbejdet proces- og kommunikationsplaner med henblik på at skabe størst mulig tryghed og gennemsigtighed for ledere og medarbejdere om den forestående proces.

Geografisk placering og lukning af to centre

Første skridt i strategien er, at 60 rehabiliteringspladser omdannes til midlertidige plejepladser. De er tiltænkt de borgere, som i dag er på et rehabiliteringscenter og venter på at få en plejebolig, fordi de ikke kan klare sig derhjemme i ventetiden. Denne konvertering af rehabiliteringspladser til midlertidige plejepladser indgik som en del af udvalgets budgetbidrag til udvalgsmødet den 16. marts 2018. Der er tale om en effektivisering, da midlertidige plejepladser er mindre omkostningstunge end rehabiliteringspladser. Konverteringen finder sted i 2019, og de midlertidige plejepladser fordeles i første omgang på rehabiliteringscentrene og dernæst på kommunens plejehjem, hvilket påbegyndes i 2020. Herefter vil borgerne modtage et midlertidigt plejeophold på plejehjem, hvor borgeren får en faglig indsats svarende til, hvad borgeren vil få i en kommende plejebolig. Borgeren vil også have mulighed for at indgå i sociale aktiviteter med beboerne på plejehjemmet.

Med strategien følger en ny organisering af midlertidige døgnophold, hvor akut sygepleje og rehabilitering samles som én indsats på færre centre i hvert planområde. Ambitionen er at samle de midlertidige døgnophold på to store centre i 2020. Forvaltningen har undersøgt mulighederne for at placere indsatsen i eksisterende bygninger og peger på, at centrene placeres på to af kommunens nuværende rehabiliteringscentre, og at indsatsen, der er rettet mod borgere med erhvervet hjerneskade, flyttes til et selvstændigt center som et specialiseret tilbud – dog med ophæng til planområde Byen.

Det indstilles således, at udvalget sender i høring, at det fra 2020 er gældende:

  • at centret i planområde Byen samles på det nuværende 'Hjerneskade- og Rehabiliteringscentret' i Bystævneparken i Brønshøj med akut sygepleje og rehabilitering    

  • at centret i planområde Syd samles på det nuværende Rehabiliteringscenter VKV i Valby (Vigerslevhus) med akut sygepleje, rehabilitering og palliation

  • at rehabilitering af borgere med erhvervet hjerneskade flyttes til det, der i dag er Rehabiliteringscenter BIN i København NV
       

  • at Rehabiliteringscenter IBØ (Hellerup) og Rehabiliteringscenter Amager lukkes som rehabiliteringscentre.

Rehabiliteringscenter Amagers rehabiliteringspladser er placeret på plejecenter Hørgården. Der er tale om nyrenoverede et-rumsboliger, hvorfor de efter lukningen i 2020 med fordel kan bruges til et-rums plejeboliger. Med hensyn til Rehabiliteringscenter IBØ vil den fremtidige anvendelse af den ledige bygning også indgå i det videre arbejde med Moderniseringsplanen og kapacitetstilpasning i SUF. Udvalget forelægges sag herom i august 2019.

Økonomi

Baggrunden for strategien for midlertidige døgnophold er, at der generelt er pres på de kommunale udgifter og ydelser i takt med, at borgere hjemsendes tidligere fra hospitalerne. Det er denne udvikling, som den nye organisering bl.a. skal afhjælpe.

De økonomiske konsekvenser ved strategien for midlertidige døgnophold blev forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget ved 2. behandling den 24. maj 2018. Her fremgik det, at driftsindsatsen i strategien vil blive gennemført inden for den samlede eksisterende økonomiske ramme til midlertidige døgnophold. Det vil sige, at forvaltningen ikke forventer, at driftsrammen til området skal tilføres flere midler.

Høringsparter har bemærket, at de intensiverede ophold kan betyde øget pres på hjemmeplejen og hjemmesygeplejen, og at der derfor kan komme til at mangle midler til kompetenceudvikling og ansættelse af medarbejdere. Forvaltningen kan ikke afvise, at en ny organisering kan have betydning for efterspørgslen i hjemmeplejen, sygeplejen og sundhedshuse ligesom den generelle udvikling i sundhedsvæsnet, men understreger, at der fremover er planlagt det samme antal midlertidige døgnophold som i dag (flere, hvis demografireguleringen indregnes). Med de intensiverede ophold forventes det derudover, at borgere, der kommer hjem fra midlertidige døgnophold, ikke vil være mere plejekrævende end andre borgere. Forvaltningen følger udviklingen tæt.

Der er en vis usikkerhed omkring det fremtidige kapacitetsbehov, alt efter hvor hurtigt intensiveringen af de midlertidige døgnophold kan gennemføres. Derfor vil der i en periode blive arbejdet med en såkaldt bufferkapacitet, hvor det er muligt at holde ekstra pladser åbne, indtil intensiveringen er fuldt ud implementeret.

Når den endelige plan for placering af pladserne foreligger, vil eventuelle overskydende kapacitetsudgifter kunne indgå i en varig løsning i forhold til yderligere ønsker, finansieringsbehov eller som investeringscase.

Økonomiske konsekvenser ved flytning og ombygning

Forvaltningen vurderer, at udgifter i forbindelse med flytning, ombygning og tilpasning af nuværende bygninger kan håndteres inden for den allerede afsatte anlægsbevilling til modernisering af rehabiliteringscentre samt eventuelt et investeringsforslag.

Der vil være udgifter forbundet med etableringen af centrene – fx til istandsættelse af eksisterende bygninger. Det vil være udgifter på ca. 16,25 mio. kr., som finansieres fra Moderniseringsplanen. Der forlægges sag om overførsel af disse midler i 2019.                  

Processen omkring flytning og renovering vil kunne iværksættes umiddelbart efter politisk godkendelse, men da der er tale om en omfattende ny organisering, vil processen blive opdelt i faser og først effektueres fra 2020. Der tages mest muligt hensyn til de borgere, der vil skulle flytte fra et rehabiliteringscenter til et andet. Processen vil finde sted fra 2020 og vil blive planlagt, så færrest muligt berøres af en flytning.  

Videre proces

Hvis Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender strategien for midlertidige døgnophold, vil forvaltningen igangsætte implementeringen med inddragelse af berørte aktører. Det vil blandt andet også omfatte Socialforvaltningen, hvad angår borgere under 65 år med behov for et midlertidigt døgnophold.

Sundheds- og Omsorgsudvalget vil blive orienteret om status for implementering af strategien ultimo 2019.

Placeringen af de to nye centre for midlertidige døgnophold og lukningen af rehabiliteringscenter Amager og IBØ sendes i høring i arbejdsplads-MED, Ældrerådet, de relevante lokaludvalg og bestyrelsen på den selvejende institution Hørgården med henblik på endelig godkendelse i udvalget den 25. oktober 2018.

Katja Kayser/

                                                 /Merete Røn Christensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Til top