Udmøntning af moderniseringsplan 2013
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal tage stilling til forslag om udmøntning af moderniseringsplanen, herunder tilpasning af plejeboligkapaciteten til den demografiske udvikling i 2013.
Indstilling og beslutning
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
-
at Sundheds- og Omsorgsudvalget som led i moderniseringsplanen 2013 godkender at sende følgende i høring,
a. at der afvikles 18 plejeboliger på Omsorgscentret Hjortespring, og
b. at der afvikles 10 plejeboliger på Plejecentret Rosenborgcentret.
Problemstilling
Med Moderniseringsplan 1 (budget 2005) og Moderniseringsplan 2 (budget 2011) er finansierings- og planlægningsgrundlaget for ombygningen af samtlige utidssvarende plejehjemsboliger i Københavns Kommune til moderne standard tilvejebragt. Den samlede moderniseringsplan løber ind til 2022 og skal – udover ombygningerne – sikre den nødvendige tilpasning af plejeboligkapaciteten som følge af demografiudviklingen inden for ældreområdet.
Der er siden 2005 åbnet 10 nye plejecentre med i alt 787 moderne boliger og til årsskiftet åbner yderligere et plejecenter – Fælledgården – med 193 boliger. I samme periode er der afviklet i alt 1.778 pladser. Der åbner ikke nye plejecentre i 2013.
Demografitilpasningen af Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget for 2013 på plejehjemsområdet udgør 12,9 mio. kr. svarende til en reduktion på 36 pladser. Heraf realiseres otte boliger som følge af etablering af yderligere servicearealer på Klarahus og Kastanjehusene i De Gamles By (jf. SOU 2012-64196). Der mangler herefter afviklingen af 28 boliger.
Løsning
Det foreslås på denne baggrund, at der i 2013 afvikles 10 plejehjemspladser på Plejecentret Rosenborgcenteret i Indre by og 18 pladser på Omsorgscentret Hjortespring i Herlev.
Rosenborgcenteret
Plejecentre Rosenborgcentret, Rosengade 1, 1309 København K er en selvejende institution med driftsoverenskomst med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Den selvejende institution ejer plejehjemsbygningen, der rummer i alt 94 plejeboliger, hvoraf 52 er traditionelle et-rums boliger på ca. 20 m2 inkl. bad og toilet og 42 er to-rumsboliger på 32-45 m2 inkl. bad og toilet.
I forbindelse med omrokeringen af de midlertidige døgnpladser i 2010 blev rehabiliteringspladserne på Rosenborgcenteret flyttet til Norges Minde (Rehabiliteringscenter Indre by/Østerbro). De frigjorte boliger på Rosenborgcenteret – i alt 10 stk., der alle ligger i stueetagen, er herefter anvendt til almindelige somatiske beboere.
På grund af boligernes placering har det vist sig vanskeligt at opretholde en rationel samdrift med de øvrige afdelinger i huset.
Endvidere er det blevet konstateret, at den nuværende placering af sygeplejeklinikken på Nybodergården er uhensigtsmæssig. Dette skyldes dels, at klinikken på grund af de begrænsede arealmæssige forhold på plejehjemmet kun råder over et behandlingslokale og dels, at Nybodergården ikke længere rummer et aktivitetscenter.
Det foreslås derfor, at de 10 boliger på Rosenborgcenteret nedlægges og beboerne successivt flyttes til andre boliger i centeret eller til et andet plejecenter efter eget valg.
De frigjorte arealer anvendes herefter til hhv. sygeplejeklinik (som flyttes fra Nybodergården) og service- og aktivitetsområde mv. for Rosenborgcenterets beboere og medarbejdere.
Hjortespring
Omsorgscentret Hjortespring, Sennepshaven 4 i Herlev er en selvejende institution der oprindeligt blev stiftet af Røde Kors. Plejehjemsbygningen ejes af den almene boligorganisation DAB, der udlejer bygningen til den selvejende institution. Hjortespring er det eneste plejecenter, der har driftsoverenskomst med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, som ligger uden for kommunegrænsen.
Plejehjemmet består af to hovedbygninger (A og B), som rummer henholdsvis 71 og 86 boliger. Bygning A er traditionelle et-rums plejehjemboliger på 27,7 m2 inkl. bad og toilet. Bygning B er konverterede beskyttede boliger med 1½ eller to værelser på i alt 56,2 - 73,8 m2 inkl. bad og toilet.
Der blev i forbindelse med budget 2011 afviklet 17 pladser på Hjortespring, som derfor aktuelt rummer i alt 140 pladser, hvoraf 30 pladser anvendes til borgere fra Herlev Kommune.
Det foreslås, at der i 2013 afvikles yderligere 18 pladser på Hjortespring, svarende til én hel etage i plejehjemsbygningen (A). Beboerne og det tilknyttede plejepersonale kan, såfremt de ønsker det, flytte samlet til bygning B i De Gamles By, som tømmes i forbindelse med flytningen af demensenheden til Fælledgården i januar 2013. Beboerne kan alternativt flytte til andre boliger på Hjortespring eller til et andet plejecenter efter eget valg.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har løbende drøftet den fremtidige anvendelse af plejehjemsbygningerne med Herlev Kommune, herunder oplyst at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen på sigt ikke forventer at drive plejehjem på Hjortespring.
Det bemærkes at huslejekontrakten for Hjortespring er uopsigelig til og med 2018.
Økonomi
Demografitilpasningen af Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget 2013 på plejehjemsområdet udgør 12,9 mio. kr. svarende til en pladsreduktion på 36 pladser, der realiseres efter følgende model:
Plejehjem |
Bydel |
Antal Boliger |
Klarahus/Kastanjehusene |
Nørrebro |
8 |
Rosenborgcentret |
Indre By |
10 |
Hjortespring |
Herlev |
18 |
I alt |
|
36 |
Afviklingen af pladserne forventes gennemført medio 2013. Dette medfører, at budgetreduktionen på 12,9 mio. kr. først fuldt ud kan realiseres på plejehjemsområdet i 2014. I 2013 finansieres en del af budgetreduktionen af Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget til Moderniseringsplanen, hvortil der er afsat midler til håndtering af sådanne lukkeperioder.
Videre proces
Indstillingen udsendes i høring hos de respektive bestyrelser, de lokale MED-udvalg, bruger- og pårørenderåd, samt ældreråd og lokaludvalg. Høringsfristen er den 24. september 2012. Sagen forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget igen den 25. oktober 2012 og efterfølgende Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Umiddelbart før det offentliggøres, at plejeboligerne foreslås afviklet, informeres de respektive bestyrelser, beboere, pårørende og personale på institutionerne således, at der sikres størst mulig åbenhed og involvering i forberedelsen frem til, at afviklingen i givet fald kan påbegyndes.
Når Borgerrepræsentationens beslutning foreligger, inddrages alle involverede parter i planlægningen af det videre konkrete forløb. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil i et tæt samarbejde med institutionerne igennem hele perioden, sikre det bedst mulige procesforløb, jf. de gode erfaringer, der er indhentet fra tidligere forløb.
Det bemærkes, at pladsanvisningen til de berørte plejeboliger er stoppet, mens sagen vedrørende udmøntning af moderniseringsplan 2013 behandles politisk.
Hanne Baastrup
/Carsten Riis