Udmøntning af reduktion af tilskud til frivilligt forebyggende og sundhedsfremmende arbejde (servicelovens § 79)
Kriterier for tilskud til frivilligt forebyggende og sundhedsfremmende arbejde efter servicelovens § 79 efter endt høring.
Indstilling og beslutning
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender kriterier for tildeling af tilskud til frivilligt forebyggende og sundhedsfremmende arbejde efter servicelovens § 79, og
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget vælger to medlemmer, der inddrages i processen med udmøntning af tilskud til frivilligt forebyggende og sundhedsfremmende arbejde efter servicelovens § 79.
Problemstilling
Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte på udvalgets møde den 24. maj 2012 at sende udkast til kriterier for tilskud til frivilligt forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i høring. Kriterierne revideres med henblik på at udmønte udvalgets beslutning om at reducere det samlede tilskud med 3,4 mio. kr. i 2013 stigende til 5,4 mio. kr. i 2014. I 2012 er der udmøntet 24,9 mio. kr. i tilskud efter servicelovens § 79. Som følge af forslaget vil budgettet blive reduceret til 21,5 mio. kr. (2012-pl) i 2013 og 19,5 mio. kr. (2012-pl) i 2014.
Udvalget ønsker med besparelsen at reducere udgifterne til husleje via frivillige ordninger om lokaler ved kommunale institutioner og selvejende institutioner, at fastsætte et loft for tilskud på baggrund af en sammenligning med andre store kommuner, så det samlede tilskud/bevilling for den enkelte klub/organisation ikke må overstige 1.500-2.000 kr. pr. medlem, og at klubber uden for Københavns Kommune, som hovedregel, ikke vil modtage tilskud.
De reviderede kriterier består af indholdskriterier og tildelingskriterier. Indholdskriterierne fastlægger den indholdsmæssige ramme for, hvilke aktiviteter, der kan søges tilskud til. Tildelingskriterierne fastlægger rammerne for, hvad der lægges til grund for fastlæggelsen af størrelsen af tilskud.
Løsning
Tematisk belysning af høringssvar
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har modtaget 17 høringssvar herunder fra Kontaktudvalget for frivilligt socialt arbejde i København, Kultur- og Fritidsudvalget, Pensionisternes Samvirke, Ældremobiliseringen, Ældrerådet, Ældresagen og foreninger/klubber, der aktuelt modtager tilskud og deres interessenter, jf. (bilag 1).
Tre høringssvar tager reduktionen og kriterierne til efterretning, og enkelte viser forståelse for tilpasningen. Ældrerådene tilslutter sig tilpasningen. Kultur- og Fritidsudvalget, Ældremobiliseringen og interessenterne ser med bekymring på den planlagte reduktion. For at gøre høringen så oplysende som muligt har der været lavet en simulering af konsekvenserne af tilpasningen, jf. (bilag 2). Simuleringen er lavet på baggrund af oplysninger, der lå til grund for tildelingen af midler i 2012 og er således et eksempel baseret på bagudrettede oplysninger. Otte høringssvar fra seks nuværende tilskudsmodtagere eller deres interessenter/brugere vurderer på baggrund af kriterierne og simuleringen, at en udmøntning af de foreslåede kriterier, vil få konsekvenser for deres aktiviteter. Heraf anfører enkelte, at en reduktion i tilskud, svarende til den, der fremgår af den simulerede udmønting, jf. (bilag 2), kan medføre lukning.
Forvaltningen vil i forbindelse med udmøntningen af reduktionen i tilskud forsøge at understøtte klubberne/foreningerne bedst muligt, fx ved at se på muligheder for alternative faciliteter og informere brugerne om andre aktiviteter i lokalområdet, hvis der er tilbud som lukkes.
Aktiviteternes indhold falder indenfor indholdskriterierne
Hovedparten af høringssvarene fra nuværende tilskudsmodtagere og interessenter peger på, at deres aktiviteter falder inden for de indholdsmæssige kriterier, og høringssvarene fra henholdsvis Toveklubben og Pensionisternes Samvirke peger på, at filmklubberne har et ensomhedsforebyggende sigte. Seniorklubben Vanløse og BVK’s venner foreslår, at der i vurderingen af indholdet også lægges vægt på aktiviteter, hvor der i samarbejde med forebyggelsescentre etableres overgange for borgere fra forebyggelsescenteret til en aktivitet i klub- eller foreningsregi. De indholdskriterier, der er sendt i høring er, bortset fra et styrket fokus på sundhedsfremme og bevægelse enslydende med kriterierne for udmøntningen af tilskud i 2011. Det betyder, at foreninger/klubber, der i 2011 modtog tilskud, bortset fra enkelte, også vil leve op til indholdskriterierne i de reviderede kriterier.
Forvaltningen foreslår, at det styrkede fokus på sundhedsfremme og bevægelse fastholdes, og at der på baggrund af høringssvarene også lægges vægt på aktiviteter, der styrker overgangen fra forebyggelsescenter til klub/forening.
Aktiviteter målrettet særlige målgrupper
Høringssvarene fra nuværende tilskudsmodtagere peger generelt på, at deres tilbud retter sig mod en særlig målgruppe eller ligger i et område, hvor en stor andel af borgerne har en dårlig sundhedstilstand eller oplever ensomhed. Tilskudsmodtagerne er bekymrede for brugernes trivsel, hvis deres aktiviteter bortfalder. Det er forvaltningens vurdering, at der fortsat vil være en række varierede tilbud over hele byen.
Forvaltningen foreslår, at der som led i arbejdet med at understøtte overgangen til de nye kriterier sikres formidling til brugerne om aktivitetsmuligheder i lokalområdet, såfremt der er tilbud, som lukker.
Ønske om etablering af overgangsmodeller
Kontaktudvalget for frivilligt socialt arbejde i København, Ældrerådet og VOC’s bestyrelse lægger vægt på, at det er afgørende, at der etableres en model, så tilskudsmodtagerne har lejlighed til at foretage en rimelig tilpasning eller afvikling af aktiviteter og støtte medlemmerne i at komme over i andre klubber/foreninger.
Sundheds- og Omsorgsudvalget har, da det blev besluttet at fremlægge forslaget nye kriterier for tildeling af midler efter servicelovens § 79, lagt vægt på at besparelsen effektueres mest hensigtsmæssigt i en trinvis indfasning og i en proces, hvor der skabes mulighed for, at klubber, som berøres af en reduktion, kan tilpasse aktiviteterne.
Forvaltningen og de lokalt forankrede medarbejdere (brobyggere) vil støtte foreningerne bedst muligt i forbindelse med tilpasningen og herunder forsøge at sikre overgangsmodeller frem mod år 2014, dog under hensyn til, at den vedtagne tilpasning skal realiseres. De simulerede beregninger for overgangsmodellen fremgår af (bilag 2).
Forslag om differentierede tildelingskriterier
VOC’s bestyrelse og medlemsudvalg, Husum Vænge Centerets centerråd, Tingbjerg Pensionistcenters bestyrelse og Seniorklubben Vanløse peger på, at kriteriet om maksimalt tilskud på 1.500-2.000 kr. pr. medlem bør suppleres med hensyn til åbningstider, fremmøde og aktiviteternes indhold. Aktiviteternes indhold indgår i indholdskriterierne for at komme i betragtning til tilskud.
Forvaltningen foreslår på baggrund af høringssvarene, at fremmøde og åbningstider integreres i tildelingskriterierne således, at der til grund for fastlæggelsen af tilskudsbeløbet pr. medlem kan differentieres mellem 1.500-2.000 kr. pr. medlem på baggrund af en vurdering af gennemsnitlig fremmøde og åbningstider.
Fortsat mulighed for tilskud til faciliteter
Kontaktudvalget for frivilligt socialt arbejde i København anfører, at der fortsat skal være mulighed for at opnå tilskud til lokaler, fordi klubbernes identitet også knyttes til faciliteterne. Herudover ses en risiko for, at der skabes en ubalance i forholdet mellem kommune og klubber/foreninger, hvis alle faciliteter bliver kommunale.
Forvaltningen har forståelse for synspunktet. Der vil fortsat være mulighed for tilskud til lokaler, men tilskuddet til lokaler søges samlet set reduceret gennem en højere grad af fælles anvendelse af faciliteter, da det vurderes, at for stor en andel af tilskuddet i dag anvendes til lokaler.
Ønske om flerårige bevillinger
Vanløse Seniorklub og BVK’s venner foreslår flerårige tilskud. Forvaltningen foreslår, at der ved udmøntningen af tilskud fremadrettet gives mulighed for flerårige bevillinger. Der kan gives flerårlige bevillinger i følgende situationer. For det første hvis de ændrede kriterier medfører en væsentlig reduktion af tilskuddet, og der derfor er behov for at kunne planlægge indfasningen af reduktionen, og for det andet hvis der af hensyn til en særlig udvikling eller omstilling af tilbudene er behov for at kende tilskuddet for mere end en etårig periode. De flerårige bevillinger gives under forudsætning af fortsat politisk fastholdelse af serviceniveauet og med klausul om, at bevillingen ophører, hvis der i den bevilgede støtteperiode sker lovændringer, som gør, at den aktivitet, som bevillingen vedrører kan opnå støtte efter andre lovregler. Tilskudmodtager skal desuden leve op til det i ansøgningen og bevillingen anførte aktivitetsniveau samt til indholds- og tildelingskriterierne i hele tilskudsperioden for at fastholde tilskuddet. Af hensyn til muligheden for at nye ansøgere kan komme i betragtning, vil ikke alle midler bindes i flerårige bevillinger.
Kriterier for tildeling af tilskud efter servicelovens § 79
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foreslår på baggrund af de indkomne høringssvar, at der anvendes følgende kriterier i forbindelse med udmøntningen af tilskud til frivilligt forebyggende og sundhedsfremmende arbejde efter servicelovens § 79. Kriterierne består af indholdskriterier og tildelingskriterier. Der er i parentes angivet, hvor kriterierne er ændret på baggrund af høringen.
Forvaltningen foreslår på baggrund af høringen, at der ved bevilling af tilskud bliver lagt vægt på aktiviteter, der indholdsmæssigt:
- Er udviklende og opsøgende i forhold til at understøtte socialt samvær og undgå ensomhed, herunder til opstart af madklubber.
- Tilbydes som støtte i forbindelse med livskriser.
- Fremmer en sund livsstil og har særligt fokus på sundhedsfremme og bevægelse, herunder samarbejde med forebyggelsescentrene om muligheder for overgang til klub/forening efter endt forløb i forebyggelsescenteret (ændret på baggrund af høring).
- Sigter mod at fastholde og udvikle ældres sociale, fysiske og psykiske funktionsevne længst muligt – også efter afsluttet sygdoms- eller rehabiliteringsforløb.
Herudover foreslår Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at følgende tildelingskriterier danner grundlag for udmøntningen:
- Der fortsat sikres § 79 tilbud i alle lokalområder.
- Det samlede tilskud/bevilling for den enkelte klub/organisation ikke må overstige 1.500-2.000 kr. pr. medlem
- Kriteriet kan fraviges, hvis der foreligger særlige hensyn, eksempelvis at der er tale om klubber/foreninger, som varetager en samlende funktion i lokalområdet efter lukning af andre klubber, eller tilfælde, hvor der er lejeaftaler med Københavns Ejendomme eller partnerskabsaftaler. Endelig er der mulighed for gradvis reduktion af hensyn til tilpasningen til de nye tildelingskriterier i en overgangsfase.
- Fastlæggelsen af størrelsen af tilskud pr. medlem kan ske under hensyn til fremmøde og åbningstider/aktivitetsfrekvens (ændret på baggrund af høring).
- Udgifterne til husleje reduceres via frivillige ordninger om lokaler ved kommunale institutioner og selvejende institutioner.
- Klubber, der er beliggende uden for Københavns Kommune, får som hovedregel ikke tilskud.
- Kriteriet kan fraviges, hvor der er et større antal borgere med bopæl i Københavns Kommune, som benytter tilbuddet. Udmålingen af tilskuddet baseres i de tilfælde alene på medlemmer med bopæl i Københavns Kommune. Der ydes ikke tilskud til ejendomsudgifter.
- Tilskuddet gives som udgangpunkt for en etårig periode.
- Kriteriet kan fraviges, hvis de ændrede kriterier for tilskud medfører en væsentlig reduktion af tilskuddet, og der derfor er behov for at kunne planlægge indfasningen af reduktionen. Kriteriet kan endvidere fraviges, hvor der af hensyn til en særlig udvikling eller omstilling er behov for at kende tilskuddet for mere end en etårig periode (ændret på baggrund af høring).
I forbindelse med beslutning om størrelse af den enkelte bevilling indgår desuden følgende forhold: Antal medlemmer, målsætning om at tiltrække nye medlemmer, tilgængelighed samt tilbud til forskellige målgrupper.
Som led i implementeringen af reduktionen af tilskud efter servicelovens § 79 gennemføres også en afvikling af driftsoverenskomster, der hidtil har været finansieret som led i tilskud efter servicelovens § 79. Den tilskudsmodtager, der hidtil har haft driftsoverenskomst finansieret som led i tilskud efter servicelovens § 79, kan fremadrettet søge tilskud på lige fod med øvrige tilskudsmodtagere.
Økonomi
I 2012 er der udmøntet 24,9 mio. kr. i tilskud efter servicelovens § 79. Som følge af forslaget vil budgettet blive reduceres til 21,5 mio. kr. (2012-pl) i 2013 og 19,5 mio.kr (2012-pl) i 2014.
Videre proces
Hvis indstillingen godkendes igangsætter forvaltningen processen med ansøgning og tildeling af tilskud til klubber og foreninger for 2013. Ligesom ved udmøntningen for 2012 vil to medlemmer af Sundheds- og Omsorgsudvalget blive inddraget i tildelingsprocessen.
Anne Skovbro
/ Pernille Hansted
Beslutning
Udvalget godkendte indstillingen og tog høringen til efterretning, idet kriterierne som følge af høringen er blevet ændret. Udvalget lagde samtidig vægt på størst mulig fleksibilitet. Derudover skal relevante klubber i overgangsfasen have rådgivning fra forvaltningen i forhold til at ændre deres ejendomssituation.
Protokolbemærkning fra A, F og O:
”A, F og O opfordrer klubberne til at overveje at indføre differentieret kontingent, som afhænger af medlemmernes indkomst.”
Borgmesteren modtager navn fra den store valggruppe, og den lille valggruppe udpegede Heidi Wang (I).