Mødedato: 16.08.2012, kl. 14:30
Mødested: Plejecentret Sølund, Ryesgade 20, 2200 KBH. N.

Forslag om koordinerende kontaktpersoner for børn med handicap (fællesindstilling mellem SOF, BUF og SUF)

Se alle bilag

Socialudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget skal tage stilling til forslag om et forsøgsprojekt med to koordinerende kontaktpersoner på hjælpemiddelområdet for børn med handicap jf. medlemsforslag fra Borgerrepræsentationen den 29. marts 2012.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget godkender nedenstående forslag om et toårigt forsøgsprojekt med to koordinerende kontaktpersoner for børn med handicap.

Børne- og Ungdomsforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, 

     2.  at Børne- og Ungdomsudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget tager nedenstående forslag
          til efterretning.

Problemstilling

Det Konservative Folkeparti havde til Borgerrepræsentationens møde den 29. marts 2012 fremsat et medlemsforslag om, at Borgerrepræsentationen skulle pålægge Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i fællesskab og inden budgetforhandlingerne til budget 2013 at fremlægge forslag til, hvordan hjælpemiddeltilpasning og bevilling af hjælpemidler til handicappede børn kan varetages af de fx samme ergo- og fysioterapeuter, som i forvejen er tilknyttet de handicappede børn i daginstitution og skoler eller i den ambulante børnefysioterapi (jf. bilag 1).

Løsning

Hjælpemiddelområdet vedrørende børn med handicap er forankret i Socialforvaltningen, da det er Socialforvaltningen, der har den faglige kompetence og viden, når det kommer til den generelle betjening af borgere med handicap. Socialforvaltningen bevilger alle typer af hjælpemidler, der er begrundet i barnets handicap, som ikke er undervisningsrelaterede, fx kørestole eller proteser.

Børne- og Ungdomsforvaltningen bevilger hjælpemidler til institutionerne og skolerne, når hjælpemidlerne er undervisningsrelaterede. Det kan fx dreje sig om særlige borde, som barnet skal anvende, når barnet modtager undervisning. Der er således ikke tale om personlige hjælpemidler som den enkelte borger selv skal søge om, men hjælpemidler der bevilliges til skolen eller institutionen. Omfanget af opgaven og udgifterne i forhold undervisningsrelaterede hjælpemidler er meget begrænset. Derudover træner Børne- og Ungdomsforvaltningens ergo- og fysioterapeuter børn med handicap på skoler og i Den Ambulante Børneterapi. Ergo- og fysionterapeuterne samarbejder med både Socialforvaltningen og Sundhedsforvaltningen i forhold til bidrage med faglige vurderinger af børnenes behov for hjælpemidler samt afprøvning og tilretning af hjælpemidler.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningens Hjælpemiddelcenter er leverandør af tekniske hjælpemidler til Socialforvaltningen, og foretager blandt andet tilpasninger og prøvninger af tekniske hjælpemidler til børn efter bevilling fra Handicapcenteret i Socialforvaltningen.

Opdelingen af børnehjælpemiddelområdet fremgår af kommunens styrelsesvedtægts §§ 16, 17 og 18, hvor forvaltningernes kompetenceområder er beskrevet. En eventuel samling af bevillingskompetencen på børnehjælpemiddelområdet i én forvaltning – fx ved, at de ergo- og fysioterapeuter, som er tilknyttet børn med handicap i daginstitution og skoler eller i den ambulante børnefysioterapi, også skulle varetage bevillingsopgaven vedrørende hjælpemidler til børn - forudsætter således en ændring af styrelsesvedtægten.

Bevilling af hjælpemidler forudsætter en samlet vurdering af barnet og familiens situation og behov. Derfor vurderes det ikke hensigtsmæssigt, at de enkelte terapeuter varetager sagsbehandlingen. Det er også forvaltningernes vurdering, at det vil medføre en uhensigtsmæssig ændring i samarbejdsrelationen mellem familien og terapeuten, hvis terapeuten skal varetage sagsbehandling og bevilling af hjælpemidler. Fokus i relationen mellem terapeut og familie bør være træning og udvikling af børnenes motorik og fysiske funktioner.

For at tilgodese borgernes behov for professionel betjening også i forhold til  ansøgning om hjælpemidler har Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i foråret 2012 indledt et samarbejde om at udarbejde en samlet vejledning til borgerne på hjælpemiddelområdet, som vil blive tilgængelig på kommunens hjemmeside (
www.kk.dk) i slutningen af 2012. En væsentlig del af denne vejledning vil komme til at omhandle snitfladerne mellem de tre forvaltninger, herunder en målgruppespecifikation i forhold til forvaltningernes forskellige ydelser.

Forslag om to koordinerende kontaktpersoner i Hjælpemiddelenheden i Socialforvaltning

Efter Socialforvaltningens, Børne- og Ungdomsforvaltningens og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurdering vil det være muligt at imødekomme medlemsforslaget ved at etablere en forsøgsordning med to koordinerende kontaktpersoner i Socialforvaltningen, som skal stå for koordination på tværs af de tre forvaltninger i forbindelse med bevilling af hjælpemidler, herunder skabe en smidigere og hurtigere sagsgang for borgere på børnehjælpemiddelområdet.

Det foreslås derfor, at der iværksættes et 2-årigt forsøg med to koordinerende kontaktpersoner for børn med handicap med behov for hjælpemidler, som forankres i Socialforvaltningens Handicapcenter København, og hvis opgave det er at fungere som bindeled mellem Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen eller andre godkendte leverandører af hjælpemidler til børn med handicap. De to koordinerende kontaktpersoner kan være ergo- og fysioterapeuter, jf. medlemsforslaget.

Det overordnede formål med de koordinerende kontaktpersoner er således at sikre en ubureaukratisk koordinering på børnehjælpemiddelområdet med fokus på borgernes behov, hvor der er behov for det. De koordinerende kontaktpersoner skal hjælpe borgeren til at skabe overblik over sagsbehandlingen i de respektive forvaltninger samt at k
oordinere fælles børnesager mellem Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. 
 

Det er forvaltningernes vurdering, at forsøgsordningen vil medføre en klar målbar forbedring på børnehjælpemiddelområdet på følgende punkter:

  • Én samlet koordinering i kommunen for børn med handicap, som har brug for hjælpemidler, der kan afhjælpe følgerne af deres funktionsnedsættelse og eventuelt lette den daglige tilværelse i hjemmet.
  • Hurtigere og mere effektive sagsgange på området, herunder en kortere sagsbehandlingstid i forbindelse med ansøgning/genansøgning om hjælpemidler for børn.

Ordningen evalueres ved afslutningen af den 2-årige forsøgsperiode med henblik på at kortlægge effekten af tiltaget.

 

Økonomi

Et 2-årigt forsøgsprojekt med en funktion bestående af to koordinerende kontaktpersoner til børnehjælpemiddelsager i Socialforvaltningens Handicapcenter vurderes at beløbe sig til 900.000 kr. årligt inkl. overhead i 2013 og 2014.

Evaluering af projektet vil beløbe sig til 100.000 kr. i 2014.

2013 p/l

2013

2014

Serviceudgifter:

 

 

- 2 årsværk + overhead

900.000

900.000

Evaluering af projektet

 

100.000

Serviceudgifter i alt

900.000

1.000.000

Videre proces

Forslaget er ufinansieret, og der skal findes midler til at realisere forslaget i budgetforhandlingerne, såfremt udvalget godkender indstillingen.

Hvis Socialudvalget godkender indstillingen, vil Socialforvaltningen lave en projektbeskrivelse med en beskrivelse af omfang og den videre proces for forsøgsordning med koordinerende kontaktpersoner på hjælpemiddelområdet.


Anette Laigaard            Else Sommer            Anne Skovbro

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top