Høring - Børne- og Ungepolitik
Høring - Børne- og Ungepolitik
Sundheds- og Omsorgsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra Ordinært møde torsdag den 16. august 2007
13. Høring - Børne- og Ungepolitik
SOU 196/2007 J.nr. 55/2007
INDSTILLING OG BESLUTNING
Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget har sendt udkast til Børne- og Ungepolitik i høring. Sundheds- og Omsorgsudvalget skal afgive høringssvar.
INDSTILLING OG
Beslutning
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, 1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender udvalgets høringssvar til Børne- og Ungdomsudvalgets og Socialudvalgets udkast til København Kommunes Børne-og Ungepolitik, jf. bilag 1. Sundheds- og Omsorgsudvalgets
beslutning den 16. august 2007: Udvalget
godkendte indstillingen. |
Problemstilling
Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget har d. 20. juni 2007 sendt udkast til Børne- og Ungepolitik i høring og bedt om bemærkninger til forslaget. Svarfristen er mandag den 17. september 2007.
Løsning
Udkastet til Børne- og Ungepolitikken udtrykker det fælles grundlag for alt arbejde med børn og unge i Københavns kommune. Et af fire temaer (omdrejningspunkter) for politikken er 'Sundhed og tryghed'. Høringssvaret fra Sundheds- og Omsorgsudvalget forholder sig specifikt til den sundhedsmæssige synsvinkel og indeholder dels kommentarer af overordnet karakter, dels nogle få udvalgte tematiske kommentarer. Indholdet af høringssvaret i hovedtræk:
· Udkastet hilses velkomment som et vigtigt sæt af værdier og en række gode hensigtserklæringer, og der udtrykkes tilfredshed med, at sundhed indgår som et vigtigt element i børnenes trivsel.
· Der mangler koordinering med Sundhedspolitikkens strategiske mål for social ulighed i sundhed. I Børne- og Ungepolitikken fokuseres alene på børn og unge med særlige behov. Mens der i Sundhedspolitikken tillige fokuseres på den halvdel af befolkningen, som efter en socioøkonomiske opdeling har færrest ressourcer.
· Politikken bør forholde sig mere konkret til specifikke krav / målsætninger til børn og unges fysiske rammer og levekår: Konkretisering af den nødvendige plads, lys, støjniveau, luftkvalitet, temperatur-regulering, muligheden for fysisk aktivitet i trygge omgivelser, muligheden for at kunne transportere sig trygt rundt i København, nem adgang til vand og god kost i alle kommunens institutioner, fritidstilbud samt fysiske anlæg kunne præciseres ud fra et børne- og unge perspektiv. Hertil kommer krav / målsætninger til at fjerne usunde rammer: F.eks. en begrænsning i eksponering for - og adgang til sukkerholdige varer, varer med megen fedt, tobak og alkohol kunne præciseres.
· Da politikken skal skabe helhed og sammenhæng for alt arbejde med børn og unge i kommunen, bør de fremtidige handleplaner koordineres med kommunens øvrige politikker og handleplaner f.eks. Sundhedspolitikken, Motionsstrategien, Alkoholpolitisk handleplan mv.
· Børn og unges stigende forekomst af overvægt kalder på en særlig indsats, og børn og unge med risiko for - eller tegn på overvægt bør betragtes som børn med særlige behov i afsnittet herom.
· Børne- og Ungepolitikken kunne præcisere klarere, at ungdomsuddannelserne er en vigtig arena for indsatser overfor problemer med risikabel sundhedsadfærd, samt at der er behov for indsatser for at forberede de unge i folkeskolen til gennemførsel af en ungdomsuddannelse.
· Afslutningsvis tilbyder Sundheds- og Omsorgsforvaltningen sig som bidragsyder til fremtidige handleplaner.
Økonomi
Høringssvaret indebærer ingen økonomiske konsekvenser for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.
Videre proces
Efter endt høringsrunde skal udkastet endelig vedtages i Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget og i Borgerrepræsentationen.
Bilag
1. Udkast til Københavns Kommunes Børne- og Ungepolitik
2. Høringssvar til Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget
Anne Mette Fugleholm /Jette Jul Bruun