Mødedato: 16.06.2005, kl. 14:00

Status for Arbejdstilsynets screeninger af Sundhedsforvaltningens arbejdspladser

Status for Arbejdstilsynets screeninger af Sundhedsforvaltningens arbejdspladser

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 16. juni 2005

 

 

Sager til efterretning

 

13.      Status for Arbejdstilsynets screeninger af Sundhedsforvaltningens arbejdspladser

 

SOU 178/2005  J.nr. 20/2004

 

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen til efterretning.

 

 

RESUME

Arbejdsmiljøreformen, der trådte i kraft den 1. januar 2005, medfører at alle arbejdspladser i Danmark screenes af Arbejdstilsynet over en 7-årig periode og herefter ca. hvert 3. år.

 

Arbejdstilsynet screener i perioden 1. januar 2005 til 30. juni 2005 arbejdspladser i Sundhedsforvaltningen.

 

Pr. 24. maj 2005 er ca. halvdelen af Sundhedsforvaltningens arbejdspladser screenet. Af de 63 arbejdspladser, der drejer sig om, har 6 modtaget påbud fra Arbejdstilsynet, heraf er et påbud et rådgivningspåbud.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

 

Baggrund

 

I forbindelse med arbejdsmiljøreformen, som trådte i kraft pr. 1. januar 2005, er det besluttet, at Arbejdstilsynet skal screene arbejdsmiljøet på samtlige danske arbejdspladser. Da plejehjem og hjemmepleje er blandt de brancher, som Arbejdstilsynet vil screene først, forventes hovedparten af Sundhedsforvaltningens arbejdspladser screenet i perioden 1. januar 2005 til 30. juni 2005.

 

En mere detaljeret gennemgang af arbejdsmiljøreformen fremgår af indstillingen til Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 19. august 2004 (SOU  104/2004).

 

På nuværende tidspunkt har Arbejdstilsynet meldt tilbage om screening af cirka halvdelen af Sundhedsforvaltningens arbejdspladser. Ved screeningen vurderer Arbejdstilsynet, hvorvidt der er behov for en grundigere gennemgang af arbejdsstedets arbejdsmiljøforhold ved et tilpasset tilsyn. Ved et evt. efterfølgende tilpasset tilsyn foretager Arbejdstilsynet en konkret vurdering af arbejdsmiljøet på arbejdsstedet. Såfremt Arbejdstilsynet vurderer, at der er problemer med arbejdsmiljøet på arbejdsstedet, kan Arbejdstilsynet reagere med f.eks. brug af påbud.

 

                       Enheder i Sundhedsforvaltningen

Screenet

Heraf udtaget til Tilpasset Tilsyn

Heraf gennemført Tilpasset Tilsyn

Heraf påbud / Rådgivningspåbud

63

26

20

5/1

 

Pr. 24. maj 2005 er 63 af Sundhedsforvaltningens arbejdspladser screenet. 57 af de 63 enheder, der har gennemgået screening, har ikke modtaget væsentlige reaktioner i form af påbud fra Arbejdstilsynet. 6 arbejdspladser i Sundhedsforvaltningen har således modtaget påbud fra Arbejdstilsynet – et af disse påbud er et rådgivningspåbud.

 

Af de 57 arbejdspladser har 26 enheder været igennem et tilpasset tilsyn, hvor Arbejdstilsynet har gennemført en grundigere gennemgang af enhedens arbejdsmiljø.

 

På baggrund af et tilpassede tilsyn kategoriserer Arbejdstilsynet enheden på niveau 1, 2 eller 3, hvor 1 er det bedste. Langt hovedparten af de enheder, som Arbejdstilsynet ved screeningen har udtaget til tilpasset tilsyn, er efterfølgende indplaceret som niveau 1 eller 2 virksomheder uden yderligere anmærkninger. Arbejdstilsynets vurderer dermed, at disse enheders arbejdsmiljø fuldt ud lever op til, eller er bedre end, arbejdsmiljølovens krav.

 

De problemer som Arbejdstilsynet konstaterer i det formelle arbejdsmiljøarbejde ved screeningen, er ofte af mindre og konkret karakter – som f.eks. indføjelse af hvem der er ansvarlig for handleplan i enhedens APV. Enhederne kan derfor ofte i perioden mellem screening og tilpasset tilsyn tilrette enhedens formelle arbejdsmiljøarbejde så det lever op til Arbejdstilsynets krav. 

 

Arbejdstilsynet kan give ordinære påbud eller rådgivningspåbud. Et rådgivningspåbud kan relatere sig til et konkret problem, eller forpligte arbejdspladsen til at benytte rådgivning over en periode.

 

Sundhedsforvaltningen har modtaget ordinære påbud på 5 af arbejdspladserne samt påbud om brug af rådgivning over en 2-årig periode på én arbejdsplads. Således har eksempelvis 3 plejehjem modtaget påbud fra Arbejdstilsynet – herunder eksempelvis påbud om kontrolanordning på udsugning og påbud om arbejdspladsvurdering.

 

Arbejdstilsynet har overfor Sundhedsforvaltningen mundtligt tilkendegivet, at resultatet af screeningerne kan betegnes som tilfredsstillende i forhold til gennemsnittet for branchen. På baggrund af det forholdsmæssigt lave antal påbud, vurderer Sundhedsforvaltningen, at det store arbejde med arbejdsmiljø, der finder sted i Sundhedsforvaltningens decentrale enheder, er frugtbart og vellykket. Sundhedsforvaltningen vil fortsat i samarbejde med BST Københavns Kommune arbejde for, at arbejdsmiljøet i Sundhedsforvaltningens decentrale enheder forbedres yderligere.

 

Sundhedsforvaltningen vil afgive en samlet rapportering til Sundheds- og Omsorgsudvalget, når screeningsprocessen er færdiggjort på samtlige forvaltningens enheder.

 

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Sundhedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

ØKONOMI

Der er ingen økonomiske konsekvenser af indstillingen.

 

 

HØRING

Ingen

 

 

 

BILAG

Ingen.

 

 

Lene Sillasen                                                               

/ Helene Runliden


 

Til top