Mødedato: 16.06.2005, kl. 14:00

Opfølgning på den Sociale Ankestyrelses undersøgelse af kommunernes praksis i.h.t. servicelovens §71

Opfølgning på den Sociale Ankestyrelses undersøgelse af kommunernes praksis i.h.t. servicelovens §71

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 16. juni 2005

 

 

Sager til efterretning

 

12.      Opfølgning på den Sociale Ankestyrelses undersøgelse af kommunernes praksis i.h.t. servicelovens §71

 

SOU 172/2005  J.nr. 17/2005

 

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen til efterretning.

 

 

 

RESUME

Den Sociale Ankestyrelse har i januar 2005 foretaget en undersøgelse af kommunernes praksis i henhold til servicelovens § 71.

 

Socialministeren udsendte i januar 2005 undersøgelsen til kommunerne, hvor det blev pointeret, at undersøgelsen viste, at indholdet i langt de fleste afgørelser om personlig og praktisk hjælp er i overensstemmelse med lovgivningen og Ankestyrelsens praksis. Men at den også viste en række formalitets- og sagsbehandlingsmangler.

 

Det er Sundhedsforvaltningens vurdering, at forvaltningen lever op til servicelovens krav. Men en undersøgelse foretaget internt i Sundhedsforvaltningen i august 2004 viste, at der er mangler indenfor begrundelser og tilkendegivelse af hvilke anmodninger, der er blevet imødekommet, og hvilke der er blevet afslået.

 

Sundhedsforvaltningen har udarbejdet en ny standardtekst i Københavns Kommunes Omsorgssystem (KOS), ligesom der i løbet af juni og august 2005 vil blive foretaget undervisning af visitatorerne på det enkelte Pensions- og omsorgskontor.

 

Sundhedsforvaltningen vil i øvrigt løbende kvalitetssikre afgørelser såvel ved efteruddannelse som ved stikprøvekontrol foretaget i klagerådssagerne.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I januar 2005 udsendte Socialministeriet Den sociale Ankestyrelses undersøgelse om kommunernes praksis i henhold til Servicelovens § 71.

 

Ankestyrelsen havde udvalgt 10 kommuner til undersøgelsen, nemlig Helsingør, Frederiksværk, Allerød, Stenløse, Herning, Struer, Egvad, Hobro, Hadsund og Hjørring.

 

Undersøgelsen belyser, i hvilket omfang kommunerne lever op til deres forpligtelser til at tilbyde personlig og praktisk hjælp og pleje og støtte til nødvendige praktiske opgaver i hjemmet efter servicelovens § 71 i forhold til deres ældre borgere. Undersøgelsen omfatter Ankestyrelsens legalitetsvurdering af 40 sager, og er gennemført i perioden fra den 19. november – 15. december 2004. I 4 sager var Ankestyrelsen i tvivl om afgørelsens lovmedholdelighed, derudover var der en del formelle mangler i kommunernes sagsbehandling.

 

Formålet med undersøgelsen var så vidt muligt at belyse,

 

·        eksistens, indhold og offentliggørelse af kommunale kvalitetsstandarder, med særlig fokus på udmeldingerne om niveauet for det kommunalt fastsatte serviceniveau.

·        I hvilket omfang kvalitetsstandarderne på området for personlig og praktisk hjælp er i overensstemmelse med lovgivningen.

·        I hvilket omfang kommunernes afgørelse levede op til servicelovens krav om skriftlighed og begrundelse, og i hvilket omfang afgørelserne levede op til kommunens servicestandard.

 

Undersøgelsen vedlægges i sin helhed, idet der skal henvises til, at den fra side 4-6 indeholder en sammenfatning.

 

Socialministeren udsendte i januar 2005 undersøgelsen til kommunerne, hvor hun pointerede, at undersøgelsen heldigvis viste, at indholdet i langt de fleste afgørelser om personlig og praktisk hjælp er i overensstemmelse med lovgivningen og Ankestyrelsens praksis. Men undersøgelsen viste også en række formalitets- og sagsbehandlingsmangler.

 

På baggrund heraf fandt Socialministeren anledning til at indskærpe, at kommunalbestyrelsen til stadighed har ansvaret for den enkelte borgers retssikkerhed, når der træffes afgørelser i kommunen.

 

Socialministeren indskærpede derfor, at

 

·        Afgørelsen skal være skriftlig og begrundet

·        Kommunen skal i forbindelse med afgørelsen udarbejde et skema, der som minimum indeholder oplysning om hvilke opgaver hjælpen omfatter, formålet med hjælpen og for hvilken periode hjælpen gives.

·        Ved vurdering af behov for hjælp skal kommunen tage stilling til alle anmodninger om hjælp fra ansøgeren. Det skal fremgå af afgørelsen hvilke anmodninger, der er afvist, og hvilke der er imødekommet.

 

Sundhedsforvaltningens forhold.

Allerede i august 2004 foretog Sundhedsforvaltningen en undersøgelse af forvaltningens praksis for visitation efter Servicelovens § 71.

 

Sammenfatningen af undersøgelsen var følgende:

 

·        De undersøgte afgørelser er skriftlige.

·        Afgørelser hviler på en konkret, individuel vurdering

·        Der er anført en kontaktperson

·        Afgørelserne er ledsaget af en klagevejledning med angivelse af klagefrist og myndighedens adresse

·        Skemaerne lever op til lovens minimumskrav

·        Der er ikke i nogen afgørelser angivet en tidsfrist for levering af erstatningshjælp, hvis leverandøren ikke kan holde aftalen med kommunen.

·        Det fremgår ikke af hovedparten af afgørelserne, hvilke af ansøgerens anmodninger, der er imødekommet, og hvilke der er afslået.

·        Hovedparten af afgørelserne lider af mangler i deres begrundelser, herunder henvisning til retsgrundlaget

 

Det er således vurderingen, at Sundhedsforvaltningen lever op til lovens krav omkring skema, kvalitetsstandard (forelægges Borgerrepræsentationen medio juni), kontaktperson, klagevejledning m.v.

 

Sundhedsforvaltningen er opmærksom på, at der fortsat kan ske en forbedring af afgørelserne, ligesom der skal rettes en særlig opmærksomhed omkring begrundelser og afslag/imødekommelser af anmodninger.

 

Blandt andet på baggrund af forvaltningens interne undersøgelse iværksatte Sundhedsforvaltningen et arbejde omkring at forbedre den standardtekst, der er indlagt i KOS, og vejledningen omkring det at udarbejde en afgørelse.

 

For god ordens skyld bemærkes, at vurdering af sagsbehandlingen omkring klagerådssagerne behandles i andet regi.

 

For så vidt angår afgørelserne, blev der nedsat en arbejdsgruppe for at udarbejde ny tekst. Teksten er indlagt i KOS med virkning fra den 15. maj 2005 (vedlagt som bilag).

 

På baggrund af de mangler, der var konstateret omkring begrundelse, er der indsat en mere omfangsrig vejledningstekst i afgørelsen, således at man i højere grad sikrer, at sagsbehandlere (den pågældende visitator) opfylder de krav, der er til en afgørelse.

 

Herudover vil Sundhedsforvaltningen forestå en række opfølgningskurser for det enkelte P/O-kontor. Forvaltningen har valgt at ville holde "kursus" for visitatorerne for et pensions- og omsorgskontor ad gangen. Der vil ske en gennemgang af de forvaltningsretlige principper for afgørelser. Sundhedsforvaltningen har valgt at holde et "kursus" pr. Pensions- og omsorgskontor, for herved at sikre dialogen omkring afgørelser, og sikre, at det vil være muligt at tage udgangspunkt i kendte sager, der herved kan danne grundlag for en diskussion. Det er forventningen, at der herved vil være muligt, at gøre undervisningen mere konkret, og derved lettere at forholde sig til for den enkelte visitator.

 

Der vil ske undervisning af 3 pensions- og omsorgskontorer i løbet af juni måned, og 4 kontorer i slutningen af august måned. Der vil ikke blive anvendt eksterne undervisere til opfølgningen.

 

På baggrund af de input, der kommer i forbindelse med undervisningen, samt de erfaringer som medlemmer af arbejdsgruppen gør sig ved at arbejde med den nye tekst (repræsentanter for visitatorerne), vil den nye afgørelsestekst blive vurderet, og eventuelt revideret, i løbet af efteråret.

 

Det er således Sundhedsforvaltningens vurdering, at forvaltningen lever op til de krav, som lovgivningen stiller. Det er samtidig forvaltningens holdning, at afgørelser forsat skal kvalitetssikres ved fortsat videreuddannelse, samt ved stikprøvekontrol ved klagerådssager, at undersøge om afgørelserne fortsat lever op til standard. Det er et arbejde, der vil pågå løbende.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Sundhedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Intet at bemærke.

 

HØRING

Der skal ikke ske høring af nærværende sag.

 

BILAG

1.      Socialministeriets brev af 12. januar 2005

2.      Ankestyrelsens undersøgelse fra januar 2005

3.      KOS standard afgørelse

 

 

 

 

Lau Svendsen-Tune                                                                           

                                                                                                                                                                                                                          /Lars Bo Bülow

 


 

Til top