Følgegruppe for etablering af nyt plejehjem på Godsbaneterrænet, Vesterbro/Kgs. Enghave
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget udpeger 2 udvalgsmedlemmer til følgegruppen for plejehjemsbyggeriet på Godsbaneterrænet.
Problemstilling
Sundheds- og Omsorgsudvalget behandlede på møde den 7. april 2022 byggeriet af det kommende nye plejehjem på Godsbaneterrænet på Vesterbro/Kongens Enghave. Udvalget besluttede i den forbindelse, at der skal nedsættes en følgegruppe bestående af to udvalgsmedlemmer, som i regi af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen følger plejehjemsbyggeriet på Godsbaneterrænet.
Løsning
I forbindelse med den fortsatte realisering af moderniseringsplanen for plejeboliger skal der løbende bygges nye plejehjem. I perioden frem til 2030 skal der bygges i alt ca. 2.200 plejeboliger, svarene til ca. 20-25 nye plejehjem.
Det nye plejehjem på Godsbaneterrænnet forventes at blive på ca. 17.500 etagekvadratmeter, svarende til ca. 200 plejeboliger med tilhørende servicearealer. Det bliver således et af de større plejehjem, der er under planlægning.
Plejehjemmet er, i nær sammenhæng med en daginstitution og et social botilbud, placeret i den sydlige del af en offentlige park, der forbinder baneterrænet mod nord med Vasbygade og Havneområdet i syd.
Der er pt. godkendt en startredegørelse for det samlede område, hvorefter der skal udarbejdes en byggeretsgivende lokalplan, der skal i offentlig høring og politisk behandles i Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Ansvar og proces ved byggeri af plejehjem
Teknik- og Miljøforvaltningen har ved alle byggeprocesser ansvar for startredegørelse og lokalplan. En almen boligorganisation udpeges som bygherre for plejehjemsbyggeriet, og har dermed ansvar for økonomi, entrepriseudbud og opførelse af plejehjemmet. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har dermed ikke formelt ansvar for plejehjemsbyggeriet, men inddrages i alle processer af betydningen for plejehjemmets udformning og indretning.
Kapitalbevillingen til almene plejehjemsbyggerier (skema A) godkendes af Sundheds- og Omsorgsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget og efterfølgende af Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Det tidligere Sundheds- og Omsorgsudvalg besluttede på mødet den 19. november 2020 at udvalget, afhængigt af den enkelte sags kompleksitet, forlægges kommende plejehjems placering, og godkender bygge- eller konkurrenceprogram for byggeriet. Vælger bygherre at afholde en arkitektkonkurrence, indgår - efter normal procedure - to repræsentanter fra Sundheds- og Omsorgsudvalget i dommerkomiteen.
Følgegruppe
For at sikre en tidlig og dialogbaseret inddragelse af Sundheds- og Omsorgsudvalget i plejehjemsbyggerier, etableres der en følgegruppe for plejehjemsbyggeriet på Godbaneterrænet. To repræsentanter fra Sundheds- og Omsorgsudvalget indgår i følgegruppen. Det er følgegruppens opgave at komme med ideer og anbefalinger til plejehjemsbyggeriet. Vælger bygherre at afholde arkitektkonkurrence indgår endvidere følgegruppens to repræsentanter i dommerkomiteen.
Det foreslås at følgegruppen inddrages i de 4 hovedfaser, der er i forbindelse med etablering af plejehjemmet på Godsbaneterrænet.
1. Planlægningsfasen: Plejehjemmets ydre rammer, placering mv.
Følgegruppen kommer med ønsker og anbefalinger til startredegørelse/lokalplanen, herunder ønsker og anbefalinger til placering på grund, bygningsstørrelse og form, antal boliger og boligstørrelse, rammer for bygningens fysiske udformning samt disponering af friarealer.
Jf. Sundheds- og Omsorgsudvalgets tidligere beslutning, forlægges udvalget plejehjemmets placering, hvis der til grundarealet knytter sig særlige forhold. Det bemærkes, at der som udgangspunkt etableres nye plejehjem på alle tilbudte og egnede grundarealer.
2. Udviklingsfasen: Plejehjemmets funktioner og udformning
Følgegruppen kommer med ønsker og anbefalinger til bygge- eller konkurrenceprogram, herunder visioner for plejehjemmet, fx ønsker om en særlig profil, ønsker til plejehjemmets funktioner, overordnede disposition og mulige integration med lokalområdet.
Jf. Sundheds- og Omsorgsudvalgets tidligere beslutning godkender udvalget bygge- eller konkurrenceprogram. Endvidere indgår to repræsentanter fra Sundheds- og Omsorgsudvalget i dommerkomiteen i sager, hvor bygherre vælger at afholde en arkitektkonkurrence. De to repræsentanter kan være udvalgets medlemmer af følgegruppen.
3. Byggefasen: Prioriteringer i byggesagen
Der kommer typisk en række supplerende ønsker ifm. projektering af byggeriet, ligesom der typisk vil være behov for kompenserende besparelser med henblik på at overholde det af staten fastsatte maksimumbeløb for almene boliger. I sager hvor der skal foretages væsentlige valg omkring ønsker og besparelser inddrages følgegruppen inden forelæggelse for Sundheds- og Omsorgsudvalget.
4. Ibrugtagningsfasen: Plejehjemmets indretning
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er ansvarlig for indretning af plejehjemmet. Følgegruppen kommer med ønsker og anbefalinger til plejehjemmets indretning, herunder den stemning og fortælling, der ønskes på plejehjemmet.
Det forventes, at der afholdes 4 - 5 møder i følgegruppen i løbet af de minimum 4 - 5 år det typisk tager at etablere et plejehjem.
Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om de igangværende byggeprojekter i en samlet status 1- 2 gange årligt.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen arbejder pt. med ca. 20 konkrete plejehjemsbyggerier. En del af projekterne er i de tidlige planlægningsfaser, dvs. indledende arbejde omkring vurdering af grundarealer og igangsættelse af startredegørelser mv. I forhold til andre byggerier er lokalplan under udarbejdelse, og enkelte byggerier er igangsat. Sundheds- og Omsorgsudvalget involveres også i de øvrige plejehjemsbyggerier i de samme 4 hovedfaser, som angivet i denne sag.
Katja Kayser
/Per Christensen
Beslutning
Et enigt Sundheds- og Omsorgsudvalg vedtog at invitere Københavns Ældreråd til at have én plads i følgegruppen for etablering af nyt plejehjem på Godsbaneterrænet, samt fremtidige følgegrupper. Lille valggruppe ønskede at pege på Mikkel Skovgaard (Ø), som medlem af følgegruppen, og store valggruppe udpegede Helle Jønch (C).