Mødedato: 16.03.2018, kl. 09:00
Mødested: Se mail

Status på nøgletal 2017 og valg af fokusområder 2018

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen fremlægger statusrapport for 2017 og faktaark samt forslag til strategiske fokusområder for 2017.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager rapporten "Status på nøgletal - Sundhed og omsorg i Københavns Kommune 2017" til efterretning jf. bilag 1.
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender følgende tre fokusområder for 2018: Udrednings- og rehabiliteringsforløb, Forebyggelige indlæggelser og Rygestopkurser. 

Problemstilling

"Status på nøgletal - Sundhed og omsorg i Københavns Kommune 2017" giver en samlet status på en række indikatorer, som udspringer af sundhedspolitikken og ældrepolitikken, samt øvrige politiske mål om sagsbehandlingsfrister, sygefravær og brugertilfredshed. Rapporten giver derfor et grundlag for at udpege centrale strategiske fokusområder i forhold til at nå de ønskede politiske resultater i 2018. Statusrapporten forelægges her til udvalgets orientering.

Endvidere indstiller forvaltningen, at udvalget udvælger tre fokusområder, som kan følges tæt i det kommende år. 

Løsning

Rapporten giver et nedslag på en række indikatorer i Sundheds- og Omsorgsforvaltningens drift og kan således give et billede af, om der er områder og indsatser, der bør modtage særlig opmærksomhed. Rapporten er vedlagt til udvalgets orientering som bilag 1. Det hurtige overblik kan fås i nedenstående oversigt samt i resuméet (Bilag 1 side 7-9). De følgende kapitler viser mere detaljeret, hvordan udviklingen har været underbygget af data i figurer.

Som det fremgår af oversigten er hovedparten af indikatorerne uændrede fra 2016 til 2017, mens der på enkelte områder er sket stigninger eller fald.

I det følgende gives en status på de fokusområder udvalget valgte på baggrund af sidste års nøgletal. Derefter indstiller forvaltningen nye fokusområder for 2018.

Status på strategiske fokusområder for 2017

På baggrund af resultaterne fra rapporten for 2016 besluttede udvalget fire strategiske fokusområder for 2017, som udvalget ønskede at sætte særligt fokus på frem mod den næste afrapportering. I det følgende redegøres for udviklingen på disse fokusområder.

Fokusområde 1: Fast hjælper i hjemmeplejen
Andelen af besøg i den kommunale daghjemmepleje, som er leveret af borgerens primære eller sekundære hjælper, er stort set uændret fra maj 2015 til april 2017 og ligger på mellem 58 og 63 %. I brugerundersøgelsen for 2017 svarer 40 % af de hjemmeboende borgere med hjemmepleje, at det oftest er de samme hjælpere, der kommer i deres hjem. 42 % svarer, at hjælpen er lige god uanset, hvilken hjælper, der kommer.

Forvaltningen har i projektet ’Faste hjælpere – kontinuitet i hjemmeplejen’, som er finansieret af værdighedspuljen, arbejdet på at afprøve nye veje til at reducere antallet af forskellige medarbejdere hos den enkelte borger og forbedre brugeroplevelsen, der hvor der kommer forskellige medarbejdere i hjemmet. Ibrugtagningen af forvaltningens nye omsorgssystem Cura har betydet, at alle nye tiltag og arbejdsgange ikke blev implementeret fuldt ud fra. På den baggrund besluttede udvalget på møde 17. august 2017 at forlænge projektets forsøgsperiode, hvorfor afprøvningen fortsat pågår.

En evalueringen af indsatsen vil blive forelagt udvalget medio 2018.

Fokusområde 2: 4 ugers-garanti
Den nationale plejeboliggaranti angiver, at borgere visiteret til en plejebolig skal anvises en bolig senest 2 måneder efter visitationen. I Københavns Kommune er den politisk fastsatte målsætning 4-uger (benævnt 4.ugers garantien). Andelen af sager, hvor ventetidsgarantien har været overholdt, er steget fra 44%  i 2016 til  72 % i 2017.

Som følge af den demografiske udvikling skulle der i 2017 lukkes 27 plejeboliger. Blandt andet grundet presset på plejeboligkapaciteten godkendte Sundheds- og Omsorgsudvalget at opretholde de 27 pladser i 2017.  I foråret 2018, når demografiprognosen for 2019 samt evt. regulering af prognose for 2018 foreligger, skal Sundheds- og Omsorgsudvalget tage stilling tilpasning af plejeboligkapaciteten, som følge af den demografiske udvikling samt hvorvidt der evt. skal opretholdes et antal pladser, som følge af presset på 4-ugersgarantien.

Fokusområde 3: Borgeroplevet frihed i hjemmeplejen
I brugerundersøgelsen (BRUS) i hjemmeplejen er oplevelsen af frihed steget på 2 ud af 5 indikatorer fra 2016 til 2017. F.eks. vurderer 64 % af hjemmeplejemodtagere, at hjælpen bidrager til, at de bedre kan gøre de ting i hverdagen, som er vigtige for dem. Det er en signifikant højere andel end i 2016 (58 %).

Der er i 2017 igangsat flere initiativer og indsatser, der skal understøtte borgernes oplevelse af frihed i dagligdagen både i forhold til konkret udførelse og eventuelle ønsker om tidspunkt for hjælpen. Det gælder fx for udvidelse af klippekortordningen til aftentimerne samt valgfrihed for tidspunkt for rengøring og bad. Disse indsatser fortsætter i 2018.

Fokusområde 4: Ventetider på genoptræning
Der ses et mindre fald i ventetiden, særligt i andet halvår af 2017, hvor 85 % af sagerne overholder målet om, at borgere maksimalt må vente 10 hverdage fra forvaltningen har modtaget en genoptræningsplan til opstart af genoptræning efter Sundhedsloven. (Mod 82 % i 2016).

Med forventet ikrafttræden den 1. juli 2018 har regeringen fremlagt et forslag om tilføjelse af en ventetidsgaranti til sundhedslovens § 140 om genoptræning. Med lovforslaget tildeles borgeren en ret til frit valg hos privat leverandør, såfremt kommunen ikke kan overholde en ventetid på 7 kalenderdage. Udvalget godkendte den 27. april 2017 fire initiativer i 2017-19, som skal nedbringe ventetiden til genoptræning. De allerede planlagte initiativer for 2018 skal derfor understøtte, at ventetidsgarantien kan overholdes fra 1. juli 2018.

Forslag til strategiske fokusområder for 2018

Forvaltningen har identificeret en række resultater i statusrapporten og brugerundersøgelser fra 2017 (BRUS), som kunne udgøre potentielle fokusområder. Et fokusområde betyder, at forvaltningen i det kommende år vil sætte særligt fokus på at forbedre resultaterne på et givent område. Såfremt det kræver nye politiske tiltag eller finansiering vil det blive fremlagt for udvalget. 

Ventetid på genoptræning, fast hjælper i hjemmeplejen samt overholdelse af 4-ugers garantien, som alle var fokusområder i 2017, kan stadig identificeres som potentielle fokusområder i 2018. Det er dog forvaltningens vurdering, at disse områder er dækket af allerede igangsatte indsatser, som fortsættes i 2018, hvorfor disse tre områder ikke indstilles som fokusområder i 2018.

Forvaltningen indstiller, at følgende tre områder udvælges som fokusområder i 2018:

  1. Udrednings- og rehabiliteringsforløb: Rapporten viser, at der i 2017 er sket et betragteligt fald i andelen af såvel nyvisiterede, som kendte borgere, der modtager et udrednings- og rehabiliteringsforløb (U&R) (se afsnit 1.1 i rapporten i bilag 1). Forløbene skal medvirke til at forbedre borgerens funktionsevne og bidrage til at fastlægge behovet for hjælp fremadrettet.
  2. Forebyggelige indlæggelser: Ifølge Sundhedsaftalen skal andelen af borgere, der bliver indlagt med en forebyggelig diagnose, reduceres. (Forebyggelige diagnoser dækker over diagnoserne ernæringsbetinget blodmangel, knoglebrud, tarminfektion, blærebetændelse, nedre luftvejssygdomme, forstoppelse, væskemangel, diabetes, tryksår samt sociale plejemæssige forhold). Dette honoreres ikke i København, idet antallet af forebyggelige indlæggelser er stort set uændret fra 2016 til 2017 set på årsbasis. Samtidig ligger antallet af forebyggelige indlæggelser højere i Københavns Kommune end i Region Hovedstadens øvrige kommuner (se afsnit 2.4 og 2.5 i rapporten i bilag 1).
  3. Rygestop: Statusrapporten viser, at antallet af tilmeldte til kommunens rygestopforløb er faldet siden 2016. Det medfører et tilsvarende fald i målopfyldelsesgraden, som i 2017 er nede på 69 % af de 2.950 forløb, som er forvaltningens måltal i 2017 (se afsnit 4.2 i rapporten i bilag 1).

Herudover viser rapporten følgende resultater, som kan vælges som fokusområder i 2018. Det drejer sig om følgende:

  • Generel brugertilfredshed i Midlertidige døgnophold (MTO’er): Årets BRUS i MTO’erne viser, at brugertilfredsheden her generelt er lavere end på andre områder – og under det politiske mål om en overordnet tilfredshed på 4,2. Forvaltningen indstiller dog ikke, at brugertilfredsheden på MTO gøres til et fokusområde, fordi der i 2018 planlægges en organisatorisk omlægning af MTO’erne, som potentielt kan påvirke muligheden for at arbejde fokuseret med brugertilfredsheden. Omstruktureringen af MTO-området bør dog naturligvis tilrettelægges med henblik på at opnå større brugetilfredshed.
  • Brugerinddragelse i hjemmeplejen: 40 % svarer ”ja” til, at de bliver inddraget i beslutninger, om deres hjælp. Det skal ses i lyset af det politiske mål om frihed til at leve livet. Ældrerådet har i deres høringssvar til BRUS også peget på selvbestemmelse som et politisk fokusområde (BRUS Hjemmepleje 2017). Sundheds- og Omsorgsudvalget havde i 2017 ”Borgeroplevet frihed i hjemmeplejen” som fokusområde og blev i den forbindelse igangsat en række initiativer.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen vil orientere udvalget om indsatsen og udviklingen på de strategiske fokusområder i løbet af året. Statusrapporten for 2018, der fremlægges primo 2019, vil samle op på de konkrete resultater i forbindelse med såvel fokusområder som øvrige mål og indikatorer.

 

Katja Kayser

                               /Lars Gregersen     

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Et samlet udvalg afgav følgende protokolbemærkning:

”Udvalget er fortsat meget optaget af at øge andelen af ældre, der har fast hjælper og håber at pilotforsøget, der afsluttes i sommeren 2018, vil vise nye redskaber til at øge niveauet for fast hjælper i 2019. Udvalget forventer, at niveauet i 2018 vil være uændret”.

 

Til top