Mødedato: 16.03.2018, kl. 09:00
Mødested: Se mail

Regnskab 2017

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende regnskabet for 2017 på udvalgets område.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender regnskab 2017 med tilhørende bilag.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har udarbejdet regnskab for 2017 på Sundheds- og Omsorgsudvalgets område i overensstemmelse med de retningslinjer, som Økonomiudvalget har besluttet, jf. regnskabscirkulæret. Regnskabet med tilhørende bilag forelægges til udvalgets godkendelse.

Løsning

Regnskabsresultatet på den samlede serviceramme viser et mindreforbrug på 18,5 mio. kr., hvilket svarer til en afvigelse på 0,4 procent i forhold til det korrigerede budget.

På anlæg er et nettomerforbrug på 12,5 mio. kr. og på overførsler udviser regnskabet et mindreforbrug på 180,8 mio. kr., hvilket primært skyldes et mindreforbrug på betalinger til regionen vedr. kommunal medfinansiering af sundhedsvæsenet, som følge af forsinket opkrævning fra regionen.

På finansposter er en afvigelse på 0,2 mio. kr.

Det endelige regnskabsresultat for Sundheds- og Omsorgsforvaltningens enkelte bevillinger fremgår af nedenstående tabel, hvor positive tal i afvigelseskolonnen er udtryk for mindreforbrug.

Regnskab 2017

 

 

 

 

 

Bevilling. Beløb i mio. kr.

Korrigeret budget 2017

Regnskab 2017

Afvigelse

Forventet afv. ved 3. prognose

Afv.i pct. ift. budget

Service

4.182,8

4.164,2

18,5

11,9

0,4

Sundhed

583,4

570,8

12,5

0,3

2,1

Ældre

3.443,5

3.440,2

3,3

10,0

0,1

Administration

155,9

153,2

2,7

1,6

1,7

Overførsler mv.

1.912,3

1.731,6

180,8

0,0

9,5

Ældreboliger

39,4

28,0

11,4

0,0

28,9

Medfinansiering

1.873,5

1.705,5

168,0

0,0

9,0

Særligt dyre enkeltsager

-0,6

-2,0

1,4

0,0

-248,6

Anlæg

52,3

64,8

-12,5

15,0

-23,9

Finansposter

94,3

94,4

-0,2

0,0

-0,2

I alt

6.241,6

6.055,0

186,6

27,0

3,0

Mindreforbruget på servicemåltalsrammen på 18,5 mio. kr. er sammensat af såvel mindre- som merforbrug, der kan henføres til specifikke områder:

Mindreforbrug i alt 65,2 mio. kr.:

  • 6,3 mio. kr. på træning
  • 6,5 mio. kr. på færdigbehandlede patienter
  • 16,3 mio. kr. på forebyggelsesområdet, begravelsesgodtgørelse samt sundhedsprojekter
  • 9,9 mio. kr. på plejecentre og dertil hørende fællesudgifter
  • 2,6 mio. kr. på madservice
  • 5,4 mio. kr. på myndighed og hjælpemidler
  • 2,4 mio. kr. på uddannelsesområdet
  • 10,9 mio. kr. på hjemmeplejeområdet
  • 2,2 mio. kr. på aktivitetstilbud
  • 2,7 mio. kr. på administration

Merforbrug, i alt 46,7 mio. kr.:

  • 14,2 mio. kr. på specialiseret rehabilitering
  • 2,3 mio. kr. på vederlagsfri fysioterapi
  • 5,0 mio. kr. på køb og salg af pladser
  • 5,2 mio. kr. på it drift
  • 20,0 mio. kr. på prioriterede projekter

Nedenfor gennemgås Sundheds- og Omsorgsudvalgets bevillinger fordelt på hovedaktiviteter. For yderligere specifikationer henvises til bilag 1.

 

Bevilling Sundhed

På bevillingen er et samlet mindreforbrug på 12,5 mio. kr., som er fordelt på nedenstående områder:

Begravelsesgodtgørelse og hospice

Regnskabet viser et mindreforbrug på 2,3 mio. kr., som er sammensat af et merforbrug på 1,0 mio. kr. til betaling for hospicepladser og et mindreforbrug på udgifter til begravelsesgodtgørelse på 3,3 mio. kr. I forhold til mindreforbruget på begravelsesområdet kan det oplyses, at området indgår i forvaltningens effektiviseringsforslag til budget 2019.

Folkesundhed og sundhedsprojekter

Regnskabet viser et mindreforbrug på 6,4 mio. kr., som primært kan henføres til en række sundhedsprojekter ift. 'Røgfrit København', forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser, 'Sundhed for dig' mv.

Forebyggelsescentre

Regnskabet viser et mindreforbrug på 6,0 mio. kr., som overvejende skyldes færre lønudgifter vedr. rehabilitering samt på Center for Diabetes og Center for Kræft og Sundhed. Årsagen til mindreforbrug på lønområdet, er primært vakante stillinger i forbindelse med orlov uden løn samt barselsvikariater.  

Færdigbehandlede patienter

Regnskabet viser et mindreforbrug på 6,6 mio. kr. som følge af et fald i antallet af ventedage for færdigbehandlede patienter i alderen 0-64 år. Med virkning fra årsskiftet 2017 er der indført ændringer i betaling for færdigbehandlede patienter, idet der udover den eksisterende regionale betaling skal betales et bidrag til staten, som tilbageføres til kommunerne i forhold til antal færdigbehandlingsdage. De samlede økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune vil afhænge af, om københavnerne har relativt færre færdigbehandlingsdage i forhold til borgere i de øvrige kommuner i regionen. Den foreløbige statslige afregning viser, at der er betalt 12,8 mio. kr. og tilbagebetalt 11,7 mio. kr., hvilket betyder, at Københavns Kommune indtil videre har tabt 1,1 mio. kr. på den nye statslige afregningsmodel. Den endelige afregning for hele året foreligger dog først ultimo marts 2018.

Genoptræning efter sygehusindlæggelse

Merforbruget på 9,1 mio. kr. er sammensat af et merforbrug på specialiseret rehabilitering på 14,2 mio. kr., og på vederlagsfri fysioterapi på 2,3 mio. kr. samt mindreforbrug på træningsområdet på 6,2 mio. kr. og på Hjerneskade- og Rehabiliteringscenteret på 1,2 mio. kr. Det er aftalt med Økonomiforvaltningen, at merforbrug på specialiseret rehabilitering i 2017 skal dækkes af øvrigt mindreforbrug på serviceområdet. Merforbrug kan henføres til en stigning i aktiviteten. Mindreforbruget på træningsområdet kan tilskrives løntilbageholdenhed som følge af blandt andet budgetreduktion i 2018 vedrørende Udrednings- og Rehabiliteringsområdet. På Hjerneskade- og Rehabiliteringscentret er der et mindreforbrug på 1,2 mio. kr., som kan henføres til mindre aktivitet på intensiv neurotræning.  

Bevilling Ældre

På bevillingen er et samlet mindreforbrug på 3,3 mio. kr., som er fordelt på nedenstående områder:

Aktivitetstilbud

Regnskabet viser et mindreforbrug på 2,2 mio. kr., som er sammensat af et mindreforbrug på aktivitetstilbud på i alt 1,8 mio. kr. samt et mindreforbrug på klubområdet på 0,4 mio. kr. Mindreforbruget skyldes færre borgere i forebyggende aktivitetstilbud, hvilket også har medført færre udgifter til befordring.

Hjemmepleje og sygepleje

Mindreforbruget er i alt 10,9 mio. kr. og er sammensat af et mindreforbrug på 13,7 mio. kr. på hjemmeplejeområdet, 3,8 mio. kr. på tøjvaskordning samt 1,4 mio. kr. på udgifter til vagtcentral.  På sygeplejeområdet er der et merforbrug på 5,1 mio. kr. Med virkning fra primo maj 2017 er der i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen implementeret et nyt omsorgssystem Cura, og der er i den forbindelse indført frozen zone på aktivitetsdata, hvilket har medført, at der ikke har været adgang til aktivitetsdata siden den 8. maj 2017. De manglende data har vanskeliggjort hjemmeplejens økonomistyring og afstedkommet en øget økonomisk tilbageholdenhed. Herudover kan mindreforbruget på hjemmeplejeområdet henføres til lavere aktivitet ift. borgere, som er visiteret til udrednings- og rehabiliteringsforløb samt til, at der er sket en hurtigere tilpasning ift. effektiviseringer med virkning fra budget 2018.  På sygeplejeområdet kan merforbruget relateres til, at det i forbindelse med implementering af omsorgssystemet Cura har været nødvendigt at prioritere flere medarbejdere til medicinbesøg og telefonbetjening for at sikre kvalitet og faglighed overfor borgerne. Mindreforbruget på tøjvaskordning kan henføres til et fald dels i borgergrundlaget, dels i udgifter til betaling for vask til den private leverandør. På Vagtcentralen er mindreforbruget sammensat af overførte feriepenge fra medarbejdere, som er blevet overflyttet fra anden enhed samt ekstraordinære refusionsindtægter fra dagpenge og fleksjob. Herudover har der været et mindreforbrug på grund af færre udgifter til beredskab.

IT-drift

Merforbruget på 4,9 mio. kr. er sammensat af et merforbrug på 3,9 mio. kr. som følge af forsinkelser ved implementeringen af omsorgssystemet Cura samt ekstra udgifter til oprettelse af vikarers adgang til systemet. Endvidere er der et merforbrug på 2,4 mio. kr. til indkøb af mobile enheder/tablets. Herudover er der et mindreforbrug på 1,4 mio. kr. til skærmbesøg, idet færre borgere end forventet er tilknyttet projektet.

Køb og salg af pladser

Merforbruget på 5,0 mio. kr. er sammensat af mindreindtægter på salg af pladser på i alt 8,6 mio. kr. samt et mindreforbrug på køb af pladser på 3,6 mio. kr. Mindreindtægterne på salg af pladser skyldes, at det ikke har været muligt at udarbejde opkrævninger for hjemmehælp i ældreboliger, som følge af implementering af omsorgssystemet Cura. For så vidt angår mindreforbruget på køb af pladser, kan det relateres til en aktivitetsnedgang.

Madservice

Regnskabet udviser et mindreforbrug på 2,6 mio. kr., som blandt andet kan henføres til ekstraordinære indtægter i forbindelse med kommunalvalget samt fald i antal modtagere, hvilket medfører såvel færre udgifter som indtægter. 

Myndighed

Mindreforbruget på 5,0 mio. kr. kan primært henføres til ubesatte stillinger på lokalområdekontorerne samt færre lønudgifter på visitationsområdet på grund af ubesatte stillinger indtil ultimo 2017. Mindreforbruget på lokalområdekontorerne kan blandt andet henføres til tilbageholdenhed ift. genbesættelse af stillinger, indtil det er endeligt afklaret, hvordan effektiviseringerne i forbindelse med indførelse af økonomisystemet Kvantum vil blive udmøntet.

Plejecentre

Mindreforbruget på 9,9 mio. kr.er sammensat af såvel mindre- som merforbrug. På plejecenterdriften er der et mindreforbrug på 30,2 mio. kr., som blandt andet kan henføres til et faldende sygefravær, hvilket har betydet faldende udgifter til ansættelse af vikarer. Herudover er der merforbrug på centrale områder, som kan henføres til merforbrug på udgifter til plejekrævende beboere samt til ægteparboliger, i alt 8,5 mio. kr. og til blandt andet indkøb af trænings- og køkkenredskaber samt etablering af brandsikring på påbudte områder, i alt 11,3 mio. kr. og køkkenrenovation på 0,5 mio. kr.

Uddannelse

Mindreforbruget på 2,5 mio. kr. kan henføres til sosu-elevområdet, studieunits samt på kompetenceprojekter. Mindreforbruget på sosu-elever skyldes et mindreoptag af elever primært som følge af vigende søgning. Mindreforbruget på studieunits, som er sundhedspersonale ansat til at støtte såvel elever som praktikstedet, skyldes, at effektiviseringen ved samling af fem studieunits til en, er sket hurtigere end planlagt. Endelig kan mindreforbruget på uddannelses- og kompetenceprojekter henføres til en aktivitetsnedgang blandt andet som følge af implementering af omsorgssystemet Cura, hvilket har bevirket, at medarbejdere i driftsenhederne har haft fokus alene på uddannelse i Cura. På kompetenceudvikling af ledere har aktiviteten også været lavere end forudsat, ligesom der har været færre udgifter til ledelsesrekruttering.  

Prioriterede projekter

Merforbruget på 20,0 mio. kr. skal ses i sammenhæng med en manglende indtægt på 14,4 mio. kr. fra staten til dækning af projektet vedrørende 'Mere Værdig Ældrepleje'. Indtægten er modtaget efter Regnskab 2017 er afsluttet, hvorfor den efter aftale med Økonomiforvaltningen vil søges overført til Budget 2018 i forbindelse med Overførselssagen 2017-2018. Når der tages hensyn til dette, er den reelle afvigelse på området et merforbrug på 5,6 mio. kr. Merforbruget kan primært henføres til merforbrug på projektet 'Mere Værdig Ældrepleje', samt et merforbrug på det eksterne projekt 'Klippekort på Plejecentre' på 5,4 mio. kr.  Herudover er der en række mindreforbrug, som primært kan henføres til tidsforskydninger.  

Bevilling Administration

På bevillingen er et samlet mindreforbrug på 2,7 mio. kr., som primært kan henføres til færre udgifter til Wi-Fi samt færre udgifter til tilsyn, som følge af forsinkelse i forbindelse med indgåelse af ny kontrakt med eksternt firma, som forestår tilsynsopgaven.

Bevilling Anlæg

På bevillingen er et samlet merforbrug på 12,5 mio. kr., som er sammensat af et mindreforbrug på 34,7 mio. kr. og færre indtægter på i alt 47,2 mio. kr. Mindreforbruget på anlægsudgifter kan relateres til tidsforskydninger i de enkelte projekter, mens mindreindtægterne vedrører tilskud fra staten, som ikke er modtaget. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil kontakte  staten med henblik på afklaring af, hvornår pengene kan komme til udbetaling.

Bevilling Ældreboliger

På bevillingen er et samlet merforbrug på 11,4 mio. kr., som er sammensat af et mindreforbrug på tomgangshusleje, i alt 2,2 mio. kr., og et mindreforbrug på ydelsesstøtte på 8,8 mio. kr. Endelig er der et mindreforbrug på 0,3 mio. kr. vedrørende erhvervsgrunduddannelses (EGU) elever.

Bevilling Aktivitetsbestemt medfinansiering af sundhedsvæsenet

På bevillingen er et samlet mindreforbrug på 168,0 mio. kr., som kan henføres til lavere aktivitet og manglende opkrævning fra Regionen på grund af problemer i forbindelse med implementering af Sundhedsplatformen. Regionen har deadline for opkrævning vedr. 2017 den 10. marts 2018, og det er derfor aftalt med Økonomiforvaltningen, at mindreforbruget afsættes som reservation i 2018 til betaling af de forventede regninger fra Regionen.  

Bevilling Særligt dyre enkeltsager

På bevillingen er der merindtægter på 1,4 mio. kr., som er modtaget fra Socialforvaltningen, som har det samlede ansvar for området.

Bevilling Finansposter

På bevillingen er der et merforbrug på 0,2 mio. kr., som ikke giver anledning til bemærkninger.

Økonomi

I forbindelse med godkendelse af Regnskab 2017 kan udvalget søge om overførsel af uforbrugte midler på servicerammen til Budget 2018, jf. principper for overførsler mellem årene vedtaget af Økonomiudvalget den 28. november 2017. Der er således 3 områder, hvor mindreforbrug kan forventes overført:

  • Decentrale institutioners opsparing
  • Eksternt finansierede projekter (tilskudsmidler)
  • Lov- eller kontraktmæssigt bundne midler

De resterende midler indgår i de politiske drøftelser om Overførelsessagen med henblik på en samlet prioritering af overførslerne på servicerammen, men udvalget kan ønske resterende midler overført under en oversigt med øvrige overførsler.

Der kan overføres uforbrugte servicemidler fra Regnskab 2017 til 2018, såfremt der kan tildeles servicemåltal hertil i forbindelse med Overførselssagen. I Budget 2018 er der afsat 182,6 mio. kr. i servicebufferpuljen til dette formål.

Opgørelsen af Sundheds- og Omsorgsudvalgets mulighed for overførsler sker på baggrund af det korrigerede regnskabsresultat, hvor servicerammen korriegeres for evt. midler, som i løbet af året er tilført kassen i forbindelse med de løbende regnskabsprognoser.

På servicemåltalsrammen har Sundheds- og Omsorgsudvalget i Regnskab 2017 et mindreforbrug på 18,5 mio. kr. Det korrigerede regnskabsresultat er reguleret for forventede mindreforbrug vedr. eksternt finansierede projekter, som tidligere er tilført kassen. For værdighedsmidlerne drejer korrektionen sig om samlet 3,4 mio. kr. For klippekort på plejecentre drejer sig om samlet 5,4 mio. kr., idet et merforbrug på -5,3 mio. kr. er modregnet det forventede mindrforbrug på 10,7 mio. kr., som blev lagt i kassen ved 3. regnskabsprognose. Samlet er det korrigerede regnskabsresultat således 27,3 mio. kr.

Dertil kommer manglende udbetaling i 2017 fra staten af 4. rate af tilskuddet til en mere værdig ældrepleje. Midlerne er således først modtaget efter regnskabsafslutningen.

På Sundheds- og Omsorgsudvalgets område er der følgende overførsler:

Servicerammen:

  • 30,2 mio. kr. vedr. overførselsadgang for plejecentre (decentrale institutioners opsparing)
  • -4,8 mio. kr. vedr. overførselsadgang for eksternt finansierede projekter, herunder Klippekort på plejecentre samt Værdighedspuljen, inkl. manglende indtægter fra staten. 

Anlæg:

  • 12,5 mio. kr. vedrørende anlæg, netto

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har udarbejdet en særskilt indstilling om overførsler i henhold til procedure fra Intern Revision og Økonomiforvaltningen.

Til orientering kan det oplyses, at der i forbindelse med regnskabsresultatet er en dialog med Økonomiforvaltningen og Intern Revision, som endnu ikke er afsluttet. Der kan derfor i det endelige regnskabsresultat forekomme mindre tekstmæssige rettelser i forhold til forklaringerne på de respektive hovedaktiviteter.

Videre proces

Når fagudvalgenes regnskaber har været behandlet i de respektive fagudvalg, skal kommunens samlede regnskab behandles i Økonomiudvalget den 10. april 2018 og i Borgerrepræsentationen den 19. april 2018.

 

Katja Kayser

                                           /Hanne Baastrup

 

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top