Udmøntning af puljemidler til aktiviteter på plejehjem
Indstilling og beslutning
- at puljemidler til udflugter eller aktiviteter for de ældre på plejehjemmne i 2012 og fire år frem udmøntes således, at det bliver muligt for hjemmeboende borgere fra nærområdet at deltage.
Problemstilling
I 2010 etablerede Sundheds- og Omsorgsudvalget en pulje med midler til aktiviteter og udflugter for beboere på plejehjem. Puljen er på 5 mio. kr. pr. år og løber til og med 2014. Heraf fordeles 4,9 mio. kr. mellem plejehjemmene i forhold til antal boliger/-pladser og 0,1 mio. kr. anvendes til temaeftermiddage for medarbejderne.
I budgetaftalen for 2012 er yderligere afsat en pulje, der kan anvendes til flere udflugter og aktiviteter for de ældre på plejehjem. Parterne er enige om at afsætte 2,3 mio. kr. i 2012, 2,2 mio. kr. i 2013, 3,2 mio. kr. i 2014 og 4,3 mio. kr. i 2015 i drift i en fælles aktivitetspulje til byens plejehjem. Sundheds- og Omsorgsudvalget skal træffe beslutning om, hvorledes midlerne udmøntes.
Løsning
Erfaringsmæssigt foregår der færrest faste aktiviteter på plejehjemmene i ydertimerne, dvs. eftermiddage og aftener på hverdage samt i weekender. Der er derfor ved anvendelsen af puljemidlerne fokus på dette. Hvert plejehjem er ansvarlig for at planlægge aktiviteterne sammen med beboerne på plejehjemmet.
Erfaringerne med puljemidlerne
Forvaltningen har bedt plejehjemmene om løbende at rapportere deres erfaringer med puljen. De samlede erfaringer er, at arrangementerne har glædet beboerne og vurderes i øvrigt at have haft en række positive effekter ift. de ældres sociale liv og trivsel. Aktiviteterne har bl.a. været netværksskabende, identitetsbevarende og erindringsfremkaldende. Der er eksempelvis aktiviteter som:
- En gadefest med deltagelse af borgere fra nærområdet.
- Aktiviteter i mindre grupper, der kan understøttes af frivillige og pårørende.
- Olde-VM med deltagelse af lokal børnehave.
Fremadrettet anvendelse af puljemidler til aktiviteter
Forvaltningen foreslår, at puljemidlerne til aktiviteter til de ældre på plejehjemmene udmøntes på en sådan måde, at der er mulighed for at planlægge aktiviteter, som også hjemmeboende borgere kan deltage i.
I efteråret 2011 har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen arbejdet med at identificere de vigtigste barrierer for, at ældre borgere flytter fra deres eget hjem til plejebolig. En af barriererne er manglende kendskab hos de ældre til, hvad det vil sige at bo i plejebolig. Der peges bl.a. på behovet for at igangsætte indsatser, der kan øge de ældres kendskab til plejehjemmene i nærområdet og tilværelsen i plejebolig. Det sker eksempelvis ved at give hjemmeboende ældre borgere mulighed for at deltage i aktiviteter og udflugter, der finder sted på plejehjem i lokalområdet.
Udflugter til f.eks. Tivoli, De Små Haver eller arrangementer som dans, bankospil eller fester kan medvirke til at nedbryde barrierer og åbne plejehjemmene for nærområdet. Desuden kan fælles oplevelser medvirke til, at de ældre kan opretholde gamle venskaber eller etablere nye venskaber. Udflugterne eller aktiviteterne foreslås derfor fremadrettet at skulle planlægges i samråd med lokale hjemmeplejegrupper. Frivillige involveres i det omfang, det er muligt for frivillige at følge borgerne på udflugter eller til aktiviteter.
Økonomi
Der er afsat kr. 2,3 mio. 2012, 2,2 mio. kr. i 2013, 3,2 mio. kr. i 2014 og 4,3 mio. kr. i 2015 i drift i en fælles aktivitetspulje til byens plejehjem til fordeling mellem plejehjemmene i forhold til antal boliger/pladser.
Videre proces
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen følger ultimo 2012 op på plejehjemmenes anvendelse af puljemidlerne, herunder antal arrangementer, antal deltagere samt erfaringer.
Anne Mette Fugleholm
/ Margrethe Kusk Pedersen