Mødedato: 15.12.2011, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Evaluering af sygeplejeklinikker og etablering af to sundhedshussatellitter/sygeplejeklinikker (udmøntning af budget 2012)

Evaluering af sygeplejeklinikkerne og udmøntning af 2 mio. kr. i budget 2012 til etablering af to sundhedshussatellitter/sygeplejeklinikker i bydelene Amager Øst og Brønshøj-Husum.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager placering af to sundhedshussatellitter/ sygeplejeklinikker i bydelene Amager Øst og Brønshøj-Husum, sidstnævnte som klinik-bus, til efterretning.

Problemstilling

I april 2010 besluttede Sundheds- og Omsorgsudvalget, at alle borgere, der fysisk og psykisk er i stand til at møde op på sygepleje­klinik, skal modtage sygepleje her. Målsætningen er, at 90 % af borgerne i målgruppen skal modtage sygepleje på klinik. Udvalget bad samtidig om, at sygeplejeklinikkerne blev evalueret i 2011.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte den 9. juni 2011 strukturen for udbygning af sundhedshuse i København bestående af fem områdesundhedshuse, fem tilhørende satellitsundhedshuse og tre bydækkende sundhedshuse. Kernen i satellitsundhedshusene er sygeplejeklinikken. Disse placeres i bydele uden områdesundhedshuse. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i dag syv sygeplejeklinikker placeret i sundhedshuse, plejehjem mm.

 

Med vedtagelsen af budgettet for 2012 blev der taget stilling til Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetønske om udrulning af den nye struktur. Der blev i budget 2012 afsat i alt 4 mio. kr. til at udvide kapaciteten med fire nye sygeplejeklinikker fordelt på 2 mio. kr. i 2012 og 2 mio. kr. i 2013 i bydelene Amager Øst, Brønshøj-Husum, Indre- By og Valby. Det forudsættes, at driftsudgifterne finansieres via sparede udgifter til vej- og dokumentationstid.

Løsning

 

1.   Evaluering af sygeplejeklinikker
Udvalget bad i april 2010 om, at sygeplejeklinikkerne blev evalueret i forhold til følgende fire forhold: Økonomi, målgruppe, efterspørgsel og fremmøde.


a. Økonomi

I en et-årig periode er der leveret 21.357 besøg på klinik (sept. 2010-sept 2011). Evalueringen viser, at den tidsmæssige besparelse pr. sygeplejebesøg i klinik frem for sygeplejebesøg i borgers hjem, er seks minutter. Tiden dækker sparet vejtid samt sparet tid ved dokumentation.

 

Den samlede besparelse (vejtid og dokumentation) udgør 1.373.255 kr. med de gennemførte 21.357 besøg. Fratrækkes driftsudgifter for 13 klinikker i alt 650.000 kr., udgør nettobesparelsen således knap 720.000 kr.

Evalueringen viser fremadrettet, at driftsudgifterne til sygeplejeklinikker vil kunne finansieres ved sparet vejtid, således som det er forudsat af partierne bag budgetforliget for 2012.  
For at sikre en effektiv udnyttelse af kapaciteten er det dog nødvendigt at se nærmere på behovet for en justering af, om det er den rigtige målgruppe, de rigtige ydelser samt om der er forhold omkring placering, der har betydning for fremmøde i sygeplejeklinikkerne. Det skal dog bemærkes, at sygeplejersker som leverer ydelser i klinik, varetager andre sygeplejeopgaver, når der ikke er borgere i klinikken.

 

b. Målgruppe

I 3. Kvartal 2011 modtog 6.670 borgere i kommunen sygepleje. Borgere kan henvises til sygepleje fra hospital og praktiserende læge. Kommunen kan også selv tildele borgeren sygepleje. Antallet af henviste borgere fra læge og hospital udgør ca. 70 %. Evalueringen viser, at Sygeplejen i Københavns Kommune i mange år har været båret af en kultur om, at al sygepleje leveres i borgerens hjem. Etablering af klinikker indebærer således et paradigmeskifte i leveringen af sygepleje.

 

Målgruppen for sygeplejeklinikker er:

  • Borgere, som almindeligvis færdes på gaden ved egen hjælp.
  • Borgere, som i forvejen går i træningscenter/forebyggelsescenter eller dagtilbud.
  • Borgere, som modtager sygepleje i alle ugens syv dage, og/ eller om aftenen, og i weekenden, og som opfylder ovenstående kriterier, kan ligeledes modtage sygepleje på klinik i dagtimerne i hverdagene.

I 3. Kvartal 2011 var der 918 borgere i målgruppen. Af disse benyttede 300 klinik svarende til 33 %. I forbindelse med beslutningen om sygeplejeklinikker blev der fastlagt som mål, at 90 % af målgruppen skulle benytte klinikken. 
 

Fremadrettet skal der fortsat arbejdes systematisk med kommunikationen omkring sygeplejeklinikkerne. Internt skal klinikkernes rolle stå tydeligere i arbejdet med aktivt at bruge borgernes ressourcer. Eksternt er der særligt fokus på de samarbejdspartnere, der står for hovedparten af henvisningerne til den kommunale sygepleje, dvs. de praktiserende læger og hospitalerne. Det er vigtigt, at alle, der henviser til kommunal sygepleje, er opmærksomme på klinikkernes rolle, således at borgerne ikke får en forkert forventning til kommunens tilbud.  

c. Efterspørgsel af ydelser

Evalueringen viser, at sårpleje og ydelser relateret til sårpleje er kvalitets- og volumenmæssigt særdeles velegnet til levering i klinik. Dette gælder 80% af de leverede ydelser. 
 

Det vurderes, at ydelsespaletten med fordel kan suppleres med faldudredning og øget brug af telemedicin. En gennemgang af de øvrige ydelser i sygeplejen viser kun mindre potentiale for udvidelse af paletten af ydelser i klinik. Ydelser vedr. medicin vurderes ikke forenelige med levering på klinik.


Fremadrettet
anbefales det, at ydelsespaletten i klinikkerne udvides med

· Faldudredning
Fremadrettet tilrettelægges faldudredning således, at første samtale som udgangspunkt foregår i hjemmet, hvor den videre udredning tilrettelægges. For de borgere der er i stand til at møde op i sygeplejeklinik, foregår efterfølgende samtaler i klinikken, fx ved en faldsygeplejerske. Skønsmæssigt vil det være ca. 30 udredninger om måneden.

· Øget brug af telemedicinske ydelser.
Københavns Kommune ønsker at udvikle og afprøve teknologi- og telemedicinske løsninger særligt i indsatsen vedrørende kronisk sygdom og den ældre medicinske patient. Sygeplejeklinikkerne udgør en velegnet platform herfor. Primo 2012 implementeres telemedicin i sårbehandlingen i hele byen. Skønsmæssigt vil det være ca. 250 forløb i 2012. En del af disse ydelser kan muligvis erstatte eksisterende sårydelser. Klinikkerne kan ses som et kompetencecenter, hvor det sundhedsfaglige personale både leverer sårpleje i klinikken og kan have udgående funktioner ifht. hjem og plejehjem.


d. Fremmøde
  

Evalueringen viser, at tilgængeligheden af sygeplejeklinikkerne er et afgørende parameter for fremmødet, da en stor andel af borgerne selv går til klinikken. De største brugergrupper af klinikkerne er mænd mellem 65 og 79 år og mænd under 64 år. Dette adskiller sig fra brugerprofilen i de fleste af forvaltningens øvrige tilbud. Evalueringen viser endvidere, at en 1/3 af borgerne går til sygeplejeklinikkerne. Derfor er der brug for, at klinikkerne ligger i borgernes nærområde.

 

Fremadrettet vil der være fokus på placering af klinikkerne i borgernes nærområde. Dette vil indgå i udmøntningen af sygeplejeklinikkerne, hvor der iværksættes forsøg med en klinik-bus, hvor klinik-bussen kommer til borgerne, se nedenfor, afsnit 2.

 
2.      Etablering af to sundhedshussatellitter/sygeplejeklinikker (implementering af budget 2012)

Ved udmøntningen af de to sundhedshussattelitter/sygeplejeklinikker, der er vedtaget i budget 2012 skal der således særligt tages udgangspunkt i erfaringerne fra evalueringen om at opnå den rigtige fysiske placering.

 

Tilgængeligheden for både eksisterende og nye brugere skal sikres ved at klinikkerne placeres i naturlig tilknytning til de steder, hvor målgruppen bor og færdes, herunder i forhold til offentlig transport.

 

Med det udgangspunkt etableres to sundhedshussatellitter/sygeplejeklinikker i bydelene Amager Øst og Brønshøj-Husum.

 

I Amager Øst undersøges bl.a. muligheden af lokalisering i Sundparken, som er kommunens største ældrebebyggelse.

 

Med henblik på at afprøve metoder til at øge efterspørgslen etableres sygeplejeklinikken i Brønshøj-Husum i form af en klinik-bus. I Brønshøj-Husum er det vanskeligere at finde centralt beliggende lejemål. En mobil sygeplejeklinik vil kunne øge nærheden i tilbuddet markant og skabe ny viden om mulighederne i at levere sundhedsydelser i borgernes nærmiljø. Klinik-bussen indrettes som  udgangspunkt svarende til eet behandlingsrum på en sygeplejeklinik. Det vil samtidig blive undersøgt, om der er busser på markedet, som kan give mere plads. Processen med den konkrete arbejdstilrettelæggelse og anvendelsen af klinik-bussen fordrer bred brugerinddragelse af Ældreråd, Handicaprådet og lokaludvalg.

Økonomi

Der er i budget 2012 afsat ialt 4 mio. kr. til at udvide kapaciteten med fire nye sygeplejeklinikker fordelt på 2 mio. kr. i 2012 og 2 mio. kr. i 2013. Med denne indstilling udmøntes budgettet til de første to klinikker i 2012. Driftsudgifterne finansieres af sparet vejtid og afholdes inden for den fastsatte ramme.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsudvalget vil i 2012 blive forelagt en status på udrulningen af planen for sundhedshuse, herunder placeringen af de sidste to satellitsundhedshuse, som der er bevilget midler til i 2013. Samtidig afrapporteres erfaringerne med klinik-bussen.

Anne Mette Fugleholm

                                                                  /Jens Egsgaard

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top