Mødedato: 15.12.2011, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Status på udlejning af ledige ældreboliger

Orientering om udviklingen i antal ledige ældreboliger.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om ledighedsudviklingen for ældreboliger til efterretning.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har anvisningsretten til 3.961 ældreboliger. Antallet af ledige ældreboliger har siden 2005 været under kraftig vækst, dels som følge af den demografiske udvikling, dels på grund af den vigende søgning fra de berettigede målgrupper.

Med tiltagene i den politisk godkendte løsningsplan for tilpasning af ældreboligkapaciteten senest godkendt af Sundheds- og Omsorgsudvalget i mødet den 9. juni 2011 er udviklingen vendt, og antallet af ledige ældreboliger har været faldende siden medio 2010.

Antallet af tomme ældreboliger har økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, da kommunen er ansvarlig for at dække tomgangshusleje for de ledige ældreboliger. De tomme boliger er også et problem for de konkrete boligområder, idet mange tomme boliger bidrager negativt til et levende miljø.


På mødet den 9. juni 2011, hvor udvalget behandlede sagen om ældreboligkapaciteten blev det besluttet, at forvaltningen ultimo 2011 skulle orientere udvalget om ledighedsudviklingen.

Løsning

De seneste tal for ledighedsudviklingen i ældreboliger viser en fortsat faldende tendens.

Pr 1. november 2011 er antallet af ledige boliger faldet til 88, hvoraf 26 står tomme som følge af kommende overdragelser til bl.a. Socialforvaltningen. Det reelle antal tomme ældreboliger er dermed 62. Til sammenligning var der ca. 250 tomme boliger medio 2009 og 144 medio 2010. Det naturlige ledighedsniveau som følge af ind- og udflytninger vurderes at ligge på ca. 50 boliger.

I 2011 forventes udgiften til tomgangshusleje at være på 16,5 mio. kr. Samlet set på området for ydelsesstøtte og tomgangshusleje forventes et netto mindreforbrug på 3,4 mio. kr. Mindreforbruget er sammensat af et merforbrug på tomgangshusleje på 2,1 mio. kr. samt et mindreforbrug på ydelsesstøtte på 5,5 mio. kr.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen arbejder løbende med følgende løsninger for tilpasning af ældreboligkapaciteten:

Status på overdragelse af ældreboliger til Socialforvaltningen
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen samarbejder om overdragelse af anvisningsretten til relevante ældreboliger. Siden 2006 har forvaltningen overdraget i alt 295 ældreboliger, som Socialforvaltningen anvender til visiterede borgere. I 2012 forventer forvaltningen at overdrage 36 boliger til Socialforvaltningen. Fordelingen af de i alt 331 ældreboliger, som allerede er overdraget eller på vej til at blive det, fremgår af nedenstående tabel. I forbindelse med overdragelse af boliger til SOF skabes en midlertidig ledighed med henblik på at overdrage et større antal boliger i en samlet pakke.

Bebyggelse   Bydel  Antal boliger  Overdragelse
 Ringergården  Bispebjerg  30  2. halvår 2006 

 Tranehavegård

Kgs. Enghave 27 1. feb 2007
 Tranehavegård Kgs. Enghave 10 1. nov 2007
 Tranehavegård Kgs. Enghave 20 1. maj 2008
 Nørrebro Vænge Nørrebro 10  1. okt. 2008 
 Guldbergshave Nørrebro 8 1. halvår 2009
 Fogedgården Nørrebro 54 15. dec. 2010
 Ringergården Bispebjerg 6 15. marts 2011
 Nørrebro Vænge Nørrebro  34  1. maj 2011 

 Ringergården

Bispebjerg 30 1. juli 2011
 Engholmen Nord Kgs. Enghave 18 1. juli 2011
 Engholmen Syd Kgs. Enghave 48 1. juli 2011

 Bjergvænget

Bispebjerg 36 Foråret 2012
I alt   331  

Status på udlejning af ledige ældreboliger til andre målgrupper og aftaler med uddannelsesinstitutioner

Kommunen har udarbejdet en samlet strategi med de almene boligselskaber for udlejning af ledige ældreboliger til studerende, den fælles aftale om udlejning af ledige ældreboliger til andre målgrupper. København får færre ældre de kommende år, og man kan derfor allerede nu anvende egnede boliger til andre målgrupper, hvor de unge og studerende er den mest oplagte. Det har medført, at der ultimo 2011 er udlejet ca. 180 ældreboliger til  unge og studerende, herunder par - og potentielt flere i de kommende år.


Af de 180 ældreboliger til studerende, er ca. 50 udlejet via aftaler med Københavns Universitet og Københavns Erhvervs Akademi til udenlandske studerende. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forventer i den kommende tid at indgå yderligere aftaler med uddannelsesinstitutioner omkring udlejning af ledige ældreboliger. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil endvidere i forbindelse med vinteroptaget på uddannelsesinstitutionerne i københavnsområdet igangsætte en oplysningskampangne for udlejning af ældreboliger til studerende. 

Status på huslejenedsættelse i udvalgte ældreboligbebyggelser
I 2012 påbegyndes et forsøg, hvor kommunen over en årrække vil yde et huslejetilskud til en afgrænset gruppe af ældreboliger i udvalgte bebyggelser, hvor der er særlig stor tomgang. Den lavere husleje forventes at reducere tomgangen i de udvalgte bebyggelser. Forsøget vil foregå inden for rammerne af den overordnede model for huslejenedsættelse, som blev godkendt af Sundheds- og Omsorgsudvalget i mødet den 9. juni 2011.

Forsøget vil gå i gang i 2012 (omkring april/maj). Huslejetilskuddet vil følge boligen og ikke borgeren, så alle - inkl. studerende - der allerede bor eller efterfølgende flytter ind i de berørte boliger, vil få en reduceret husleje. Tilskuddet vil medføre, at huslejen vil falde med ca. 20 pct. (svarende til en reduktion på ca. 1.000 kr. pr. måned) i et afgrænset antal
år.  

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen følger løbende udviklingen i ledige ældreboliger. 


                                    Hanne Baastrup

                                                                        /Carsten Riis

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top