Mødedato: 15.11.2012, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Løntilskudsjob målrettet Social- og Sundhedsuddannelsen - status efterår 2012 (fællesindstilling)

Status på løntilskudsjob der er målrettet lediges kvalificering til voksenelevløn på social- og sundhedshjælperuddannelsen.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

    1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager orienteringen
        til efterretning.

Problemstilling

Dette er en status på oprettede løntilskudsstillinger på social- og sundhedsområdet (sosu) i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen for perioden november 2011 - oktober 2012. Løntilskudsstillingerne på sosu-området skal kvalificere ledige til voksenelevløn på social- og sundhedshjælperuddannelsen i København.
 
Borgerrepræsentationen besluttede den 20. maj 2010 (BR 2010-41726) at afvikle Københavns Kommunes egen voksenelevlønsordning. På den baggrund besluttede Sundheds- og Omsorgsudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, at der i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen skal være 40 løntilskudspladser til rådighed, som Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen skal henvise ledige til. Udvalgene besluttede desuden, at begge udvalg skal have en status én gang årligt. Sundheds- og Omsorgsudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget er senest blevet orienteret om status på initiativet i efteråret 2011 (sags.nr. 2011-129499).

Løsning

Projektet er et rullende forløb, hvor der både er løbende indtag og ophør, som kan vare op til 12 måneder alt efter den enkeltes behov. I nedenstående gives et billede af situationen for perioden november 2011 - oktober 2012:

 

·         26 ledige er påbegyndt et løntilskudsforløb i perioden.

·         17 ledige har afsluttet deres løntilskudsforløb i perioden - hvoraf:

o   2 har gennemført løntilskudsforløbet og er ikke kvalificeret til at søge ind på SOPU-skolen blandt andet pga. sproglige mangler.

o   10 har ophørt deres ansættelse i løntilskudsforløbet uden at fuldføre forløbet.

o   5 er indstillet til få voksenelevløn på social- og sundhedshjælperuddannelsen under forudsætning af, at de opfylder betingelserne for at blive optaget på uddannelsen.

 

·         Yderligere 18 ledige er indstillet til at få voksenelevløn på social- og sundhedshjælperuddannelsen, under forudsætning af at de opfylder betingelser for at blive optaget på uddannelsen, men havde ultimo september endnu ikke afsluttet deres ansættelse med løntilskud.

·         Pr. 1. november 2012 er der ansat 24 personer i en løntilskudsstilling ud af de 40 løntilskudsstillinger, der står til rådighed.

·         13 af kommunens nuværende sosu-elever har været ansat i én af de 40 løntilskudsstillinger.


Tilbagemeldinger fra enhederne (plejecentre, hjemmepleje m.v.) er, at der i større grad bliver visiteret kvalificerede kandidater til løntilskudsstillingerne, og at de ledige er bedre matchet til at opfylde kriterierne for voksenelevløn. 

Årsager til den lediges ophør i løntilskudsperioden er forskellige. I nogle tilfælde er det den lediges egen beslutning, og andre gange er vedkommende blevet opsagt. Der er ikke lavet konkrete opgørelser på årsagerne, men nogle forhold der kan peges på er: Den lediges egen afklaring omkring valg af branchen, den lediges helbred, eventuelt manglende kvalifikationer samt ansættelse i et ordinært arbejde.

Konkrete aktiviteter i perioden
I Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) er de administrative arbejdsgange der vedrører løntilskudsstillinger blevet skærpet, og informationsniveauet om indsatsen er blevet udbredt i organisationen.  

I Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) er det administrativt besluttet, at erhvervserfaring fra en løntilskudsstilling i forvaltningen gælder i 4 år på linje med anden relevant erhvervserfaring. Det medfører forbedrede muligheder for yderligere nødvendig opkvalificering, for eksempel enkeltfag på 9.klasse niveau, for den ledige. Uddannelseseffekten kan for nogle altså først blive vurderet op til 6 år efter løntilskudsperioden er afsluttet.

Som en del af indsatsen afholder SUF individuelle samtaler med den ansatte cirka 2-3 måneder før ansættelsesforholdet ophører. I de tilfælde, hvor den ledige er kvalificeret til at få voksenelevløn på social- og sundhedshjælperuddannelsen, har SUF indgivet positivt tilsagn til SOPU-skolen i København.

Evaluering af samtalerne viser, at ledige som indgår i løntilskudsforløbet, opnår mange relevante erfaringer, der kan kvalificere til videre uddannelse: De ledige får indsigt i og praktisk erfaring med sosu-området, de bliver trænet i arbejdspladskultur og får større rutine i generelle arbejdspladsrelaterede opgaver. Desuden bliver de trænet i dansk sprog og lærer en del fagspecifikke udtryk. For flere af deltagerne giver forløbet større selvtillid og tillid til, at de kan gennemføre en uddannelse.

Vurdering

Forvaltningerne vurderer, at løntilskudsordningen kvalificerer deltagerne til voksenelevløn på sosu-uddannelsen på SOPU-skolen i København. Ordningen forbedrer samtidig den lediges mulighed for at gennemføre uddannelsesforløbet på sigt. Ligeledes tilskynder ordningen, at flere ledige kan overgå til et ordinært uddannelsesforløb, og derved fremme antallet af faguddannede. 

Økonomi

Lønninger til de 40 løntilskudsstillinger bliver finansieret af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens midler til løntilskudsordningen.

 

Udgifter til voksenelevløn bliver finansieret af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

 

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil i efteråret 2013 blive orienteret om status for ordningen.

 

         Anne Skovbro                                        Morten Binder

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top