Mødedato: 15.09.2005, kl. 15:00

Ingen titel

Ingen titel

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 15. september 2005

 

 

Sager til beslutning

 

6.      Udtalelse fra Statsamtet, Tilsynet, om betaling for vask på Plejecentret Sølund

 

SOU 287/2005  J.nr. 36/2005

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

 

Sundhedsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler at vedlagte udkast til en udtalelse fremsendes til Statsamtet København, Tilsynet, i sagen om betaling for vask på Plejecentret Sølund,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender vedlagte udkast til skrivelse til Indenrigs- og Sundhedsministeriet,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, at det godkendes, at der i forbindelse med vedtagelse af budget 2006 udarbejdes en selvstændig indstilling vedrørende de reviderede takster bl.a. i forhold til problematikken vedr. afgrænsning af kalkulationsgrundlaget for taksterne.

 

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 15. september 2005

Indstillingen blev godkendt med tilføjelse af følgende at punkt:

At der skal ske en tilbagebetaling til beboerne, såfremt det viser sig, at der uretmæssigt er opkrævet for meget i takster.

 

 

RESUME

Statsamtet København, Tilsynet, har den 15. juli 2005 afgivet en udtalelse i anledning af en klage fra formanden for Bruger- og Pårørenderådet på Sølund, Martin Nors Hansen, over Københavns Kommunes opkrævning af 366 kr. pr. beboer pr. måned for vask.

Martin Nors Hansen har i sin klage anmodet Tilsynet om,

·        at annullere/suspendere fastsættelsen af betalingen for vask,

·        en tilkendegivelse af, at det ikke er lovligt at foretage en takstberegning på baggrund af en fælles opgørelse af forvaltningens samlede udgifter og indtægter.

 

Tilsynet udtaler hertil,

·        at udover at Martin Nors Hansen ikke ses at være part i sagen, finder Tilsynet ikke, at det er påkrævet at annullere/suspendere beslutningen (fastsættelsen af betalingen for vask) i den konkrete sag. Endvidere finder Tilsynet at afgivelse af en udtalelse om tilsynets retsopfattelse på nuværende tidspunkt vil være tilstrækkeligt. Martin Nors Hansens anmodning om, at annullere/suspendere Københavns Kommunes fastsættelse af betalingen imødekommes således ikke.

 

·        Endvidere udtaler Tilsynet (på baggrund af en udtalelse fra Socialministeriet i sagen), at det er lovligt, at kommunen har fastsat en ens takst for serviceydelser til borgerne på samtlige kommunens plejecentre.

 

Martin Nors Hansen har endvidere anført,

·        at Sundhedsforvaltningen ikke kan dokumentere, at den nuværende betaling for vask er fastsat således, at højst de samlede faktiske udgifter er medregnet    

·        at en andel af Sølunds ejendomsudgifter, overhead til administration samt udgifterne til rengøring af vaskelokaler er udgiftstyper, ikke må indgå i takstfastsættelsen.

 

I relation til dette udtaler Tilsynet:

·        at det er Tilsynets opfattelse, at Københavns Kommune ikke har fastsat betalingen for tøjvask på plejehjem i overensstemmelse med reglerne i bekendtgørelse om fastsættelse af betaling for generelle tilbud og for tilbud om personlig og praktisk hjælp m.v.

·        at efter Tilsynets opfattelse indebærer lovgrundlaget, at der som minimum hvert 4. år skal foretages en opgørelse over kommunens samlede faktiske udgifter, der er forbundet med tilbudet. Københavns Kommune har pristalsreguleret taksten i en længere periode end 4 år.

·        at efter Tilsynets opfattelse (på baggrund af en udtalelse fra Socialministeriet til sagen) må der ikke medregnes indirekte udgifter i form af overheadudgifter samt ejendomsudgifter.

·        at Tilsynet på baggrund af Socialministeriets vejledende udtalelse af 18. marts 2005 skal præcisere, at regelgrundlaget om, at kommunen ikke må medregne udgifter til personale ved beregning af borgernes betaling også gælder i forhold til udgifter til personale, der rengør vaskelokalerne, idet udgifter til rengøringspersonale efter ministeriets opfattelse må betragtes som udgifter til personale, der er led i produktionen.

 

Sundhedsforvaltningen er ikke enig i den del af udtalelsen, som vedrører en fortolkning af bekendtgørelsen om, at der ikke må medregnes indirekte udgifter i form af f. eks. overheadudgifter samt ejendomsudgifter, hvorfor Sundhedsforvaltningen under hensyn til sagens principielle karakterer vurderer, at man bør anmode Indenrigs- og Sundhedsministeriets om en vurdering af sagen. Sundhedsforvaltningen har derfor udarbejdet vedlagte forslag til skrivelse til Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

 

Sundhedsforvaltningen finder ikke, at det er lovens oprindelige intentioner, som Socialministeriet forfølger i deres fortolkning. Det synes snarere at være et generelt ønske om i det hele taget at begrænse beregningsgrundlaget og dermed egenbetalingen.

 

Endelig anmoder Tilsynet om en udtalelse fra Borgerrepræsentationen, hvor Borgerrepræsentationen bedes kommentere, hvorvidt Københavns Kommune, Sundhedsforvaltningen heller ikke har fastsat betalingen for de øvrige obligatoriske valgfrie ydelser på plejecentre i overensstemmelse med reglerne i bekendtgørelsen.

 

Borgerrepræsentationen anmodes endvidere om at uddybe, hvorledes kommunen vil sikre, at taksterne snarest muligt beregnes i forhold til regelgrundlaget. Borgerrepræsentationen bedes således redegøre for tidsperspektivet.

 

Sundhedsforvaltningen har på baggrund af denne anmodning derfor udarbejdet vedlagte forslag til en svarskrivelse til Tilsynet.

 

Af svarskrivelsen fremgår det, at Tilsynet orienteres om, at Sundhedsforvaltningen har valgt anmode om en vurdering af sagen.

 

Det vurderes endvidere, at udtalelsen vil, hvis den fortsat skal være gældende, få konsekvenser for alle landets kommuner. Sundhedsforvaltningen har derfor rettet henvendelse til KL (Kommunernes Landsforening), som er enig med Sundhedsforvaltningen.

 

Imi dlertid finder Sundhedsforvaltningen ikke, at Tilsynets udtalelse om afgrænsning af kalkulationsgrundlaget i form af at indirekte omkostninger som f.eks. overhead til administration og ejendomsudgifter ikke må indgår i opgørelsen af de samlede faktiske udgifter, har opsættende virkning. Sundhedsforvaltningen fortsætter således det påbegyndte analysearbejde uændret.

 

Såfremt Indenrigs- og Sundhedsministeriet ikke er enig i Københavns Kommunes vurdering af sagen, kan der blive tale om en efterbetaling til modtagerne af de valgfrie ydelser.

 

Sundhedsforvaltningen foreslår derfor, at der i forbindelse med vedtagelse af budget 2006 udarbejdes en selvstændig indstilling vedrørende de reviderede takster bl.a. i forhold til problematikken vedr. afgrænsning af kalkulationsgrundlaget for taksterne.

 


 

Til top