Forslag til høringssvar til samarbejdsaftale med Det Kongelige Teater
Resumé
På Økonomiudvalgets møde den 21. maj 2024 blev det godkendt at sende udkastet til samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og Det Kongelige Teater 2025-2028 i politisk høring i samtlige fagudvalg.
Med denne indstilling forelægges forslag til Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender udkast til høringssvar til samarbejdsaftale med Det Kongelige Teater 2025-2028
Problemstilling
Økonomiudvalget behandlede den 21. maj 2024 udkast til ny samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og Det Kongelige Teater, og besluttede af sende aftalen i udvalgshøring.
Samarbejdsaftalen er udarbejdet i et samarbejde mellem Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Det Kongelige Teater.
Den nye fireårige samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og Det Kongelige Teater vil være gældende fra 2025-2028.
Samarbejdsaftalen udspringer af, at Københavns Kommune og staten indgik en aftale om driftstilskud til Det Kongelige Teater i forbindelse med modtagelsen af Operaen i 2004.
I 2024 udgør driftstilskuddet 52,3 mio. kr. Heraf er 5 mio. kr. hvert år afsat til at åbne teatrets huse for borgerne i København, samt til konkrete samarbejder med københavnske skoler, institutioner og kulturaktører. I samarbejdsaftalen 2025-2028 er de 5 mio. kr. afsat til aktiviteter under følgende tre indsatsområder:
- Børn og unge; hvor teatrets forskellige kunstarter sættes på skoleskemaet enten ude på skolerne eller via teatrets kunstart-introducerende forestillinger
- Åben Scene; hvormed uafhængige scenekunstnere, der ikke selv har en scene, tilbydes scenekapacitet
- Samarbejder med aktører, der kan bidrage til, at flere forskellige mennesker møder kunsten, også i uvante rammer.
Løsning
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foreslår, at Sundheds- og Omsorgsudvalget afgiver følgende høringssvar til Økonomiudvalget:
”Sundheds- og Omsorgsudvalget ser det positivt, at der er fokus på de fysiske områder omkring Det Kongelige Teaters institutioner, herunder fokus på at sikre gode til- og frakørselsforhold og nem offentlig transport. I tilknytning hertil vil Sundheds- og Omsorgsudvalget opfordre til, at der også er fokus på universelt design, så alle borgere – uanset fysisk formåen - får lige adgang til at benytte Det kongelige Teaters tilbud.
For svækkede og udsatte ældre, som ikke har mulighed for at bruge Det Kongelige Teaters tilbud, skal der også være adgang til kultur. I fremtiden kunne man i samarbejdet med Det Kongelige Teater derfor overveje, om Det Kongelige Teater har mulighed for at bringe kulturen endnu tættere på de målgrupper, som ikke normalvis har råd eller mulighed for at opsøge teatret eller Ofelia Plads. Det kunne fx være gennem pop-up scener i udvalgte boligområder som fx i Tingbjerg hvor forestillingen vil nå ud til minoritetsældre eller ved at tilgængeligøre forestillingerne digitalt. Sundheds- og Omsorgsudvalget ser også gerne, at der afholdes to forestillinger årligt målrettet ældre borgere.
Sundheds- og Omsorgsudvalget ønsker endnu engang at gøre opmærksom på, at Københavns Kommune har et rigt frivilligliv – og ikke mindre end fire ud af ti seniorer over 65 er frivillige. Seniorer er samtidig et trofast publikum i Det Kongelige Teater – om der er tale om ballet, opera eller teater. Når man skifter sin aktive arbejdstilværelse med pension er det vigtigt at kunne bruge sine ressourcer og energi til gavn for andre – og sig selv. Derfor opfordrer Sundheds- og Omsorgsudvalget til, at Det kongelige Teater, når det er relevant, mobiliserer de frivillige seniorer – de kunne eksempelvis være i forbindelse med ovenstående pop-up scener, hvor lokaludvalgene eller andre frivillige aktører kan bidrage lokalt.”
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Økonomiforvaltningen vil vurdere og indarbejde eventuelle høringssvar til aftaleudkastet med inddragelse af Kultur- og Fritidsudvalget og Det Kongelige Teater.
Karen Toke/
Nanna Skriver