Mødedato: 15.08.2019, kl. 16:15
Mødested: Rundskuedagens Plejehjem, Danneborgsgade 44, 1660 København V

Budget 2020 - Investeringsforslag

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalgets skal godkende investeringsforslag på sundheds- og omsorgsområdet med henblik på at disse kan indgå i forhandlingerne om budget 2020.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller overfor Sundheds- og Omsorgsudvalget,

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender følgende investeringsforslag på sundheds- og omsorgsområdet med henblik på at disse kan indgå i forhandlingerne om budget 2020:

a) Københavnertilbud med rehabilitering på specialiseret niveau af borgere med erhvervet

    hjerneskade

b) Opfølgende træningstilbud til borgere med demens i et tidligt stadie

c) Grundlag for flere sygeplejersker og sosu-assistenter i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

d) Udvidelse af tilbud om Digitalt Understøttet Genoptræning i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

e) Udvidelse af kølerumskapacitet hos Københavns Madservice

Problemstilling

Med Københavns Kommunes budgetaftale 2019 blev det besluttet at videreføre strategien for smarte investeringer i velfærden og afsætte en investeringspulje svarende til niveauet i budget 2018. Borgerrepræsentationen har besluttet, at investeringspuljen udmøntes to gange årligt i forbindelse med overførselssagen og budgetforhandlingerne.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har udarbejdet 5 investeringsforslag, der skal være med til at sikre, at den nødvendige omstilling i kommunen sker på baggrund af intelligente investeringer og nedbringer derudover behovet for øvrige effektiviseringer. Investeringsforslagene, der tiltænkes at indgå i forhandlingerne om budget 2020, skal godkendes af Sundheds- og Omsorgsudvalget forud for budgetforhandlingerne.

Løsning

Investeringspuljerne i 2019 udgør 450 mio. kr. i 2019 fordelt med 125 mio. kr. i service og 325 mio. kr. i anlæg.  Forud for forhandlingerne om budget 2020 resterer der i alt 119,7 mio. kr. i investeringspuljen for 2019 - der følger ikke måltal med investeringsmidlerne, dette skal forvaltningerne selv tilvejebringe.

Investerings- og innovationsforslag
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har udarbejdet 5 investeringsforslag, der kan indgå i forhandlingerne om budget 2020. Investeringsforslagene, der skal bidrage til den fortsatte udvikling og omstilling af sundheds- og omsorgsområdet, tilvejebringer også effektiviseringer, der kan indgå i opfyldelsen af Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetbidrag 2021 og frem. Forslagene der fremlægges til godkendelse af Sundheds- og Omsorgsudvalget bekrives kort nedenfor, og i tabel 1 gives et overblik over forslagenes økonomi. Forslagene fremgår i deres helhed i bilag 1.

Københavnertilbud med rehabilitering på specialiseret niveau af borgere med erhvervet hjerneskade

I dag køber Københavns Kommune specialiserede rehabiliteringsophold og - forløb andre steder i Danmark til borgere med erhvervet hjerneskade.

Det er nu muligt at skabe et tilbud med rehabilitering på specialiseret niveau i København. Vurderingen hviler på en ekstern analyse, som er blev igangsat på baggrund af Budgetaftale 2017. Vurderingen bygger på, at det nuværende Hjerneskade- og Rehabiliteringscentret flytter til en ny og større adresse i 2020, samt fordi forvaltningen har opnået et godt erfaringsgrundlag fra egne tilbud om genoptræning og rehabilitering til borgere på avanceret niveau. Hjerneskade- og Rehabiliteringscenteret varetager allerede indsatsen for borgere med erhvervet hjerneskade over 18 år, der har behov for et midlertidigt døgnophold eller ambulant genoptræning på et avanceret specialiseret genoptræningsniveau eller lavere. Centrets nuværende drift giver derfor robusthed til at kunne hjemtage specialiseret rehabilitering. 

Ved at investere i hjemtagning af indsatsen - herunder  nyansættelser, kompetenceudvikling, tilpasning af fysiske rammer og indkøb af udstyr - er det mulig at tilbyde borgerne et lokalt tilbud. Med et lokalt københavnertilbud kan indsatsen endvidere løftet mere omkostningseffektivt.

Det er vigtigt at borgerne får samme kvalitet og effekt i københavnertilbuddet, som de modtager hos eksterne leverandører i dag.Borgerne vil få færre overgange i deres forløb og derved mere sammenhæng i deres forløb, hvis kommunen kan samle hele sundhedsindsatsen på ét center. Det vil samtidigt give de pårørende bedre mulighed for at være tæt på borgeren og kunne blive involveret i forløbet. For at sikre kvaliteten for borgeren i opstarten af det nye københavnertilbud foreslås det i investeringsforslaget, at borgeren i en overgangsperiode på 3 år har fri mulighed for at vælge imellem døgnophold på det kommunale tilbud eller det eksterne tilbud om specialiseret rehabilitering. 

Opfølgende træningstilbud til borgere med demens i et tidligt stadie

Borgere med demens i et tidligt stadig tilbydes i dag et visiteret forløb i Center for demens med kognitiv og fysisk træning. Ved at investere i opfølgende træningstilbud i borgernes lokalområder, understøttes borgerne i at fastholde fornyet energi og mod på livet, og samtidig udskydes funktionstab og behov for hjælp fra hjemmeplejen. Indsatsen efterspørges af de berørte borgere (der i vid udstrækning kan klare sig selv og endnu ikke er så påvirket af deres sygdom, at de er i målgruppen for et demensaktivitetscenter). De vil gerne fortsætte deres træningsindsats og være sociale sammen med andre i lignende livssituation. Forskningen understøtter endvidere, at kognitiv og fysisk træning forhaler sygdomssymptomer. 

Grundlag for flere sygeplejersker og sosu-assistenter i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen oplever massive udfordringer ift. at rekruttere sygeplejersker og sosu-assistenter. Med forslaget investeres der i tre overordnede initiativer: Øget arbejdsudbud blandt allerede ansatte, øget rekrutteringsgrundlag og bedre fastholdelse. Initiativerne vil samlet og hver for sig medvirke til at øge arbejdsstyrken og reducere fremtidige udgifter til rekruttering.

Udvidelse af tilbud om Digitalt Understøttet Genoptræning i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Siden 2007 har der været en konstant vækst på 5-7 % årligt i behovet for genoptræning, og i dag varetager Sundheds- og Omsorgsforvaltningen mere end 20.000 genoptræningsforløb årligt. Samtidig medfører ventetidsgarantien fra 1. juli 2018, at borgerne skal tilbydes frit valg til private leverandører, såfremt kommunerne ikke kan tilbyde borgerne en tid til genoptræning indenfor 7 kalenderdage Ved at investere i digitalt understøttet genoptræning (DUG) sikres borgerne effektive, individuelt tilrettelagte og fleksible genoptræningsforløb med færre omkostninger som følge af en mere effektiv og robust opgaveløsning.

Udvidelse af kølerumskapacitet hos Københavns Madservice

Københavns Madservice (KMS) er kommunens udbyder af mad. KMS leverer mad til størstedelen af de ca. 1.400 hjemmeboende borgere, som er visiteret til madservice samt til 11 plejehjem. KMS har udviklet et nyt måltidskoncept baseret på køleleveret mad, som forventes at give madtilbuddet et betydeligt kvalitetsløft. Dette implementeres primo 2020. I forlængelse af det nye måltidskoncept med køleleveret mad investeres der i en udvidelse af kølerumskapacitet hos Københavns Madservice (KMS). Dette muliggør en besparelse på transportomkostninger til borgere som modtager madservice, da antallet af ugentlige leverancer reduceres fra 3 til 2 - i overensstemmelse med Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning den 28. februar 2019 om ændret leveringsfrekvens. Udover reduceret transportomkostninger vil investeringen også  reducere miljøbelastning fra transport og medføre en mere effektiv logistik ifm. pakning af maden.

Tabel 1. Investeringsforslag på sundheds- og omsorgsområdet

Økonomi

 

 Sagen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser.

Videre proces

 

Såfremt udvalget godkender de fremlagte investeringsforslag, indgår de i forhandlingerne om budget 2020.

De udvalgsgodkendte investeringsforslag skal overdrages til Økonomiforvaltningen senest d. 16. august 2019.

Økonomiudvalget 1. behandler budgetforslaget d. 24.09.2019.

Borgerrepræsentationen 1. behandler budgetforslaget d. 26.09.2019.

Økonomiudvalget 2. behandler budgetforslaget d. 22.10.2019.

Borgerrepræsentationen 2. behandler budgetforslaget d. 31.10.2019.

Katja Kayser

 

                   / Morten Sten Andersen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt
Til top