Mødedato: 15.08.2019, kl. 16:15
Mødested: Rundskuedagens Plejehjem, Danneborgsgade 44, 1660 København V

Høringssvar vedrørende Københavns Kommunes Kultur- og Fritidspolitik 2020-23

Se alle bilag

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende udkast til høringssvar på Københavns Kommunes Kultur- og Fritidspolitik 2020-2023.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at høringssvaret (bilag 2) fremsendes til Kultur- og Fritidsforvaltningen som Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar på Kultur- og Fritidspolitikken.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget er høringspart på Kultur- og Fritidspolitik 2020-2023.  Kultur- og Fritidspolitikken er vedlagt i bilag 1.

Politikken indeholder en vision og fem temaer for kultur- og fritidslivet i København for perioden 2020-2023.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har udarbejdet et forslag til udvalgets høringssvar, og udkastet til høringssvaret er vedlagt som bilag 2.

Løsning

Politikkens indhold
Centralt i politikken står fællesskab og muligheden for, at københavnerne udvikler deres egen by, børneområdet og udviklingen af kulturtilbud og idrætsfaciliteter. På Sundheds- og Omsorgsudvalgets område berører politikken særligt:

  • Fællesskaber: Kultur- og fritidsområdet skal styrke sammenhold og fællesskaber, og være omdrejningspunkt for, at endnu flere københavnere bliver en del af byens kultur- og fritidsliv.

  • Faciliteter: København skal gå forrest, når det handler om nytænkning af faciliteter, blandt andet ved at naturen og mellemrum i byen i højere grad bringes i spil og gøres tilgængelig for flere aktiviteter.

  • Idræt og bevægelse: Her er målet, at endnu flere københavnere har lyst til at udfolde sig fysisk, og de borgere, som ikke selv kan finde vej til idrætsaktiviteter, skal have en hjælpende hånd fra både kommunen og civilsamfundet.

Udkast til høringssvar (bilag 2)
I udkast til Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar støttes op om politikkens vision og det klare budskab om, at kultur- og fritidslivet skal udvikles på en måde, hvor der er fokus på livskvalitet og fællesskaber. Dette er i god tråd med Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2015-2025 og Ældrepolitik 2019-2022. Det fremgår dog samtidig af høringssvaret, at Sundheds- og Omsorgsudvalget bemærker, at byens ældre borgere beklageligvis ikke fremgår af Kultur- og Fritidspolitikken. Særligt også fordi Københavns Kommunes økonomi på ældreområdet, og herunder demografireguleringen, er blandt andet baseret på forventningen om, at sund aldring vil udskyde og mindske de ældres behov for hjælp og støtte fra kommunen. Derfor er det vigtigt for Sundheds- og Omsorgsforvaltningens  økonomi, at den forventede effekt af sund aldring realiseres. Det er derfor nødvendigt, at byen i tilstrækkelig grad byder på gode muligheder for, at også ældre borgere kan deltage i træning og sociale fællesskaber

 Under temaet om fællesskaber bemærkes, at kommunen i forlængelse af Københavns Ældrepolitik bør skabe muligheder for, at ældre københavnere kan fortsætte et aktivt liv i nye og gamle fællesskaber, ligesom det nævnes, at der kan samarbejdes om at udvikle aktiviteter og fællesskaber, der bvgger bro mellem generationer.

Under temaet om faciliteter bemærkes, at det er vigtigt, at byen indrettes, så den understøtter og imødeser borgernes forskellige interesser, og der skal være plads til aktiviteter, hvor ro, stilhed og fordybelse er i centrum. Herudover bemærkes, at det er vigtigt at tage hensyn til særlige behov hos ældre eller borgere med bevægelseshandicap.

Idræt og bevægelse er afgørende for københavnernes sundhed, og i høringssvaret anbefaler Sundheds- og Omsorgsudvalget, at strategien sætter fokus på ældres adgang til og muligheder for bevægelse og motion. Anbefalingen skal ses i lyset befolkningsudviklingen i Københavns Kommune, hvor et stigende antal ældre vil levere længere og være sundere.

Endelig Sundheds- og Omsorgsudvalget finder det positivt, at der er fokus på at støtte de københavnere, der ikke selv finder vej til idrætsaktiviteter. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har en stor interesse i at samarbejde herom, og bidrager fx gerne til en styrket brobygning mellem kommunens sundhedstilbud og fastholdelse i de mange idræts- og motionsfællesskaber, der findes rundt omkring i byen.

Det bemærkes også i høringssvaret, at Sundheds- og Omsorgsudvalget ser frem til, at politikken realiseres, og Sundheds- og Omsorgsudvalget bidrager gerne som aktiv samarbejdspartner med Kultur- og Fritidsudvalget i den videre proces.

I bilag 2 findes det samlede udkast til høringssvar til Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Vedlagte høringsbrev bliver efter behandlingen i Sundheds- og Omsorgsudvalget oversendt til Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Efter endt høring skal Kultur og fritidspolitikken godkendes i Borgerrepræsentationen.

 

Katja Kayser                                    

                          / Katrine Schjønning

Beslutning

Indstillingen blev godkendt
Til top