Mødedato: 15.05.2014, kl. 14:30
Mødested: Neurologi- og Rehabiliteringscenter København, Bystævneparken 18

Orientering om tilskud til ældreklubber efter Servicelovens § 79

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen orienterer om tilskud til ældreklubber efter Servicelovens § 79, kriterierne herfor og den planlagte reduktion af midlerne fra 2015.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
    1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om § 79-området og den vedtagne reduktion af midlerne fra 2015 til efterretning, og
    2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender den foreslåede justering af kriterierne for reduktionen af midlerne på 5,5 mio. kr. i 2015.

 

Problemstilling

Kommuner kan efter Servicelovens § 79 iværksætte eller give tilskud til generelle tilbud med aktiverende og forebyggende sigte, og Københavns Kommune afsætter årligt midler til ældreklubber i overensstemmelse med § 79. De ældreklubber, der modtager støtte, retter sig mod selvhjulpne ældre, der på egen hånd kan deltage i aktiviteter. 

Sundheds- og Omsorgsudvalget har delegeret kompetencen til at udmønte tilskud efter Servicelovens § 79 til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Udvalget orienteres i slutningen af året om bevillingerne for det følgende år. Udmøntningen af § 79-midlerne sker på grundlag af kriterier og retningslinjer, der er vedtaget af udvalget. 

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede i 2012 at reducere det samlede tilskud efter Servicelovens § 79 med 3,4 mio. kr. i 2013 stigende til 5,5 mio. kr. i 2014. 

Begrundelsen herfor var, at andre kommunale tilbud og aktiviteter med et ensomhedsreducerende og/eller sundhedsmæssigt sigte havde været i vækst i årene forinden. Med budget 2012 blev frivillighedsområdet således tilført 2 mio. kr. til ansættelse af yderligere tre lokale brobyggere, og der er i dag en brobygger i hvert lokalområde. Samme år blev der bevilget 12 mio. kr. ekstra over fire år til flere aktiviteter på plejehjemmene og de hjemmeboende ældre i plejehjemmenes lokalområder. Hertil kom, at der havde været en stor udvikling af hele det kommunale aktivitetstilbud gennem 2010 og 2011. 

Med regeringens finanslovsaftale for 2014 er der afsat 2 mio. kr. til sociale aktiviteter på plejecentre. Herudover er der afsat midler til to større projekter om udvikling af aktivitetstilbud for ældre:

  • Liv og aktiviteter for ensomme i boligområder med mange ældre – i samarbejde med frivillige.  Der afsættes 1,0 mio. kr. i 2014 og 2,0 mio. kr. i 2015 og 2016 til udvikling af aktiviteter, der støtter borgerne i at bevare et aktivt hverdagsliv.
  • En meningsfuld hverdag på plejecentrene. Der afsættes 0,8 mio. kr. i 2014 og 3,0 mio. kr. i 2015 og 2016 til at udvikle et koncept for aktiviteter på plejecentre, kompetenceudvikle medarbejdere og implementere konceptet.

Reduktionen af § 79-midlerne er blevet udskudt i forbindelse med budgetaftalerne i både 2012 og 2013 og vil derfor skulle gennemføres i 2015. 

Der er med Budget 2013 afsat i alt 26.070.000 kr. til 2014, og 33 ældreklubber med samlet ca. 11.000 medlemmer støttes med 21.022.000 kr., idet den øvrige del af midlerne er afsat til en række forskellige formål, jf. tabellen nedenfor.  

Samlet bevilling efter § 79

26.070.000 kr.

Direkte støtte til ældreklubber

21.022.000 kr.

Udvikling, motion og styrketræning samt vedligehold af maskiner i ældreklubber

950.000 kr.

Pulje til samarbejde mellem kommunale enheder og klubber.

550.000 kr.

Særlig netværksskabelse for ensomme ældre.

500.000 kr.

Administration, arrangementer og uddannelse for § 79-området

778.000 kr.

Justering i forhold til udgifter på husleje til klubber i kommunale ejendomme

250.000 kr.

Pulje til særlige støtte til grupper uden foreningserfaring

250.000 kr.

Mjølnerparkens Bofællesskab/udvikling af klub. Overgår til almindelig ansøgningsproces i 2015

170.000 kr.

Partnerskabet med Skt. Josef Aktivitetscenter 2014-2017. Betaling til Københavns Ejendomme

1.600.000 kr.

 

Løsning

Ansøgningsproces
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen opslår hvert år i august § 79-midlerne med henblik på at indkalde ansøgninger fra ældreklubber om tilskud for det kommende år. Forvaltningen gennemgår og vurderer alle ansøgninger og tager stilling til, hvilke ansøgere der vil modtage støtte i det kommende år og med hvilket beløb. Når Sundheds- og Omsorgsudvalget er blevet orienteret om forvaltningens beslutning, skriver forvaltningen et bevillingsbrev til alle modtagerne om deres tilskud for næste år. Tilskuddet udbetales som hovedregel i 12 rater med én udbetaling hver måned.

Kriterier for at kunne modtage tilskud fra § 79-midlerne
Den enkelte ansøger skal leve op til en række kriterier for at kunne komme i betragtning til tilskud. De er fastsat af Sundheds- og Omsorgsudvalget og revideret i tilknytning til udvalgets beslutning i 2012 om at reducere § 79-midlerne.

Kriterierne vedrører dels formålet med og indholdet af aktiviteterne i klubberne, dels den formelle organisering af klubben og dens styreform, og der er krav om regnskab og fremmødestatistik. Alle klubber skal være brugerstyrede og have en medlemsorganisation eller et repræsentantskab og en bestyrelse eller råd. Der er en enkelt undtagelse på grund af, at brugerne er anonyme og ikke registreres.

For så vidt angår kriterierne i forhold til den enkelte klubs aktiviteter, lægges der vægt på, at aktiviteterne indholdsmæssigt er udviklende og opsøgende i forhold til at understøtte socialt samvær og undgå ensomhed, kan tilbydes som støtte i forbindelse med livskriser, fremmer en sund livsstil, har fokus på sundhedsfremme og bevægelse og sigter mod at fastholde den ældres sociale, fysiske og psykiske funktionsevne længst muligt. Se bilag 3 for en oversigt om de indholdsmæssige og formelle kriterier.

Udvalget har i 2012 også fastsat en række hensyn, der indgår i forvaltningens vurdering af ansøgningerne og dermed i bevillingsprocessen. Det drejer sig om at sikre § 79-tilbud i alle lokalområder, og at det samlede tilskud til den enkelte forening eller klub som udgangspunkt ikke må overstige 2.000 kr. pr. medlem. Begge elementer indgår i den samlede vurdering af den enkelte ansøgning, hvor der også ses på antal medlemmer, fremmøde, målsætning om at tiltrække nye medlemmer, tilgængelighed samt tilbud til forskellige målgrupper. Alt i alt er der tale om en helhedsvurdering af den enkelte ansøgning, hvor ovenstående elementer indgår.

Om klubberne
De 33 klubber, der får § 79-tilskud i 2014, er fordelt i alle lokalområder, men antallet varierer fra bydel til bydel. I bilag 1 ses klubberne fordelt på lokalområder, og hvor stor en andel af de ældre i hvert område der bruger klubbernes tilbud. Bilag 1 viser også, hvor mange medlemmer klubberne har. 

Med undtagelse af de tre store og bydækkende klubber har de fleste klubber en stærkt lokal tilknytning. Nogle er etableret omkring et formål om at gøre en social indsats for ældre, medens andre har etableret et fællesskab med en bestemt aktivitet som grundlag eksempelvis motion.

De fleste ældreklubber i København har eksisteret i mange år, men der kommer dog løbende ny klubber til. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen støtter nye i forhold til ansøgning om midler og samarbejde med øvrige klubber i lokalområdet. Der lægges vægt på, at så mange som muligt får glæde af lokaler og andre faciliteter evt. på delebasis.

Medlemmer
Nogle nye medlemmer i § 79-tilbud ønsker motion, undervisning og nye aktiviteter, andre deltager på grund af muligheden for at spise sammen med andre, og andre igen søger kontakter og netværk. For alle klubber gælder, at det sociale og det netværk med andre, der typisk opstår, er en vigtig grund til, at medlemmerne bliver ved med at komme i en klub.

Der er stor forskel på sammensætningen af medlemmer i de forskellige klubber alt efter placering i lokalområder og tilbud. Værestedet Madam Blå med tilbud om socialt samvær i Settlementet på Vesterbro tiltrækker brugere med en anden profil end medlemmerne i Ældre Sagens Aktivitetshus, som ligger nogle hundrede meter derfra og tilbyder en mangfoldighed af aktiviteter og undervisning.

Klubmedlemmerne varierer meget i alder, men de fleste har medlemmer fra +60 til +90. Typisk er de meget trofaste og kommer i deres klub gennem mange år. Nogle kommer flere steder, eksempelvis både i den lille lokale klub og i et større bydækkende tilbud

Størrelse og organisering
Klubberne varierer i størrelse fra mere end 1.000 medlemmer og brugere fra hele byen til meget små og helt lokale klubber, der har svært ved at opretholde et medlemstal på 50, som er et af kravene for at få § 79-tilskud. Medlemsantallet har betydning for antallet af tilbud og aktivitetsniveau i den enkelte klub og for klubbens potentiale i forhold til at udvikle sig og samarbejde med andre klubber og kommunale tilbud.

Der er stor variation i, hvorledes klubberne drives, og i hvilket omfang medlemmerne aktivt deltager i driften og står for konkrete tilbud som f.eks. at undervise motions- eller sproghold.

Antallet af ansatte varierer fra flere medarbejdere til en enkelt deltidsleder/medarbejder nogle timer om ugen eller slet ingen. Nogle klubber er karakteriseret ved en leder, der virker som facilitator, og en meget brugerdrevet kultur. Andre har en mere traditionel organisering og ledelse. Ti af klubberne er alene drevet af frivillige, og de fordeler sig på både helt små og meget store klubber eller foreninger.

Aktiviteter og tilbud
Der er stor variation i klubbernes aktiviteter og tilbud. De store og mellemstore klubber kan tilbyde en større vifte af tilbud end de små, der er afhængige af, hvad de frivillige og medlemmerne ønsker at sætte i gang og formår at drive. De store klubber har enten personale eller en stærk frivilligorganisering, der både kan drive traditionelle aktiviteter og løbende udvikle nye tilbud.

Klubbernes aktiviteter omfatter undervisning i it og mobiltelefoni, sprog, musik, litteratur, historie, maling, håndgerning, håndværk, madlavning, motion i mange former, styrketræning m.m., udflugter, teater, korsang og dans, et spil billard og socialt samvær om mad eller en kop kaffe.

Mange klubber tager imod ældre til træning efter behandling i det offentlige system, og udover fokus på at opretholde fysikken lægger klubberne vægt på netværk, der også er vigtigt i forbindelse med at komme sig efter sygdom.

Udover aktiviteter i selve klubberne tilbyder nogle § 79-modtagere busture for at samle ældre og understøtte netværk. Deltagerne besøges eller hentes over hele byen af frivillige chauffører og besøgsvenner.

Typisk tilbyder både store og små klubber højtidsarrangementer og årstidssammenkomster, som især er vigtige for de mange, der ikke har et andet netværk.

Søgningen til klubberne har udviklet sig positivt, der hvor man løbende har tilpasset og udviklet tilbud til både eksisterende og nye medlemmer.

Økonomi
Klubbers primære økonomiske grundlag er tilskud fra kommunen, men de finansieres i øvrigt ved medlemskontingent og/eller brugerbetaling på aktiviteter. Der er stor variation i klubbernes omkostningsniveau pr. medlem, hvilket typisk skyldes forskelle i husleje og lønninger. Se bilag 2 for klubbernes huslejeomkostninger. 

En enkelt forening drives for afkastet af fortjeneste ved salg af deres tidligere ejendom. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har et partnerskab med foreningen, hvor kommunale lokaler stilles til rådighed til gengæld for, at de tilbyder aktiviteter for ældre og selv finansierer indretning, drift af aktiviteter og løn.

Samarbejde mellem klubberne og mellem lokalområderne
For at understøtte samarbejde og videns- og erfaringsudveksling mellem klubberne og med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er der etableret samarbejdsfora i hvert lokalområde med deltagelse af lokalområdekontoret, klubberne og andre aktivitetstilbud i lokalområdet. Der er også etableret et centralt § 79-samarbejdsforum, hvor en repræsentant for § 79-klubberne mødes med centralforvaltningen og en lokalområdechef med jævne mellemrum.

De pågældende fora har til formål at udvikle og styrke samarbejdet mellem Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og klubberne og andre civile aktører, at lære hinandens tilbud at kende til gavn for de ældre og at udvikle nye initiativer i fællesskab.

Gennemførelse af reduktionen på 5,5 mio. kr. for 2015
I forbindelse med udvalgets beslutning i 2012 om at reducere det samlede tilskud efter § 79-midlerne og de nye kriterier blev der også taget stilling til, hvorledes reduktionen skulle søges gennemført:

  1. Reduktion af ejendomsudgifter gennem bedre og billigere lejemål, sammenlægning af klubber og justering af retningslinjerne for tilskud
  2. Fælles ledelse for flere klubber
  3. Nedsættelse af tilskud til undervisningstilbud i enheder med store udgifter til administration og lønninger i forhold til medlemstal
  4. Omstilling til mere frivillighed og dermed nedsættelse af tilskud til enheder med store udgifter til lønninger
  5. Harmonisering af maksimumtilskud til klubber på 2.000 kr. pr. medlem
  6. Ingen tilskud til filmklubber

Alle klubber er varslet om, at det samlede tilskud efter § 79 reduceres med 5,5 mio. kr. i 2015, og der har siden 2013 været dialog mellem forvaltningen og de klubber, der står over for en større reduktion, med henblik på, at forvaltningen så vidt muligt bistår klubberne med at reducere løn- og ejendomsudgifter eller andre udgifter.

Medens reduktion af lønudgifter er i gang, har det vist sig at være meget vanskeligt at reducere klubbernes ejendomsudgifter ved tilbud om lokaler i kommunale ejendomme. Dels er der er ikke kommunale lokaler til rådighed, dels har udgifterne været på samme eller højere niveau end de pågældende klubbers nuværende ejendomsudgifter. Der er derfor behov for at revidere de ovenstående fokusområder.

Det foreslås, at det samlede beløb til fordeling til klubberne efter medlemstal og fremmøde reduceres med 3 mio. kr. Det vil indebære et lavere tilskud for alle klubber.

Derudover foreslås at fjerne eller reducere de puljer, der er afsat til særlige formål, med 1.650.000 kr.  Det vil betyde færre midler til udvikling, træning, motion og støtte til foreningsuvante grupper.

Der arbejdes desuden med at reducere de enkelte bevillinger til maksimum 2.000 kr. pr. medlem med særligt fokus på høje personaleudgifter og en mere jævn fordeling af, hvor meget den enkelte klub har til aktiviteter pr. medlem.

Det vil blive taget hensyn til at sikre § 79-tilbud i alle lokalområder og blive lagt vægt på, at tilskuddet pr. medlem ikke bør overstige 1.500-2.000 kr.

Reduktionen vil på grundlag af ovenstående tegne sig som følger:                                                                 

Budgetposter

Reduktion

Rest

Bemærkninger

Pulje til særlige indsatser, der fremmer netværk og samvær omkring måltider, nedlægges.

 500.000 kr.

 0

Der lægges vægt på netværk og samvær i udmøntning af Samarbejdspuljen, der opretholdes.

Regulering af bufferpulje til huslejeudgifter til kommunale ejendomme.

150.000 kr.

100.000 kr.

Regulering i 2013 oversteg ikke 100.000 kr.

Pulje til støtte for foreningsuvante nedlægges.

 250.000 kr.

0

Nye grupper henvises til generel ansøgningsproces

Pulje til udvikling og styrketræning reduceres.

600.000 kr.

 350.000 kr.

Reduktion af aktiviteter

VOC Aktivitetscenters bevilling på 2.025.000 kr. reduceres.

300.000 kr.

 1.725.000 kr.

Pt 2.883 kr. pr. medlem efter husleje og 299 medlemmer

Husum Vænges bevilling på 1.728.000 kr. reduceres.

 400.000 kr.

 1.328.000 kr.

Pt 3.955 kr. pr. medlem efter husleje og 289 medlemmer

Peder Lykke Centrets Daghøjskoles bevilling på 1.234.270 kr. reduceres.

 300.000 kr.

 934.270 kr.

 Pt 3.869 kr. pr. medlem efter husleje og 319 medlemmer

Reduktion der fordeles i forhold til generelle kriterier.

3.000.000 kr.

 

 

Reduktion i alt

5.500.000 kr.

 

 

 

Økonomi

Der er ingen økonomiske ændringer forbundet med denne indstillíng.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen orienterer ultimo 2014 Sundheds- og Omsorgsudvalget om bevillingerne for 2015.

Beslutning

Indstillingen blev udsat.
Til top