Mødedato: 15.05.2003, kl. 15:00

Opfølgning på bemærkninger fra Revisionsdirektoratet vedr. regnskab 2001

Opfølgning på bemærkninger fra Revisionsdirektoratet vedr. regnskab 2001

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 15. maj 2003

 

4. Opfølgning på bemærkninger fra Revisionsdirektoratet vedr. regnskab 2001

SOU 118/2003 J.nr. 16/2003

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen til efterretning.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 15. maj 2003

Orienteringen blev taget til efterretning.

Trine Schaltz (F) ønskede ført til protokol, "at Socialistisk Folkeparti anmoder forvaltningen om, at intensivere arbejdet med kvalitetsstandarder på plejehjemsområdet".

Udvalget vil få forelagt en indstilling herom efter sommerferien.

 

RESUME

Denne indstilling er en opfølgning på de tiltag inden for økonomistyring, som fremgår af Revisionsprotokollat 18/2001 om Sundhedsforvaltningens årsregnskab 2001 (SOU 178/2002) og Revisionsprotokollat 19/2001 om revision af Københavns Kommunes regnskab 2001 på visse dele af det sociale område (folkepension) (SOU 180/2002).

Sundheds- og Omsorgsudvalget behandlede begge Revisionsprotokollater på mødet den 8. august 2002.

I Revisionsprotokollat 18/2001 udtrykte Revisionsdirektoratet deres vurdering af Sundhedsforvaltningens tiltag. Revisionsdirektoratet vurderede, at tiltagene vil medføre en moderne og kvalificeret økonomistyring. Revisionsdirektoratet konstaterede i den sammenhæng også, at implementeringen af de varslede tiltag vil være ganske ressourcekrævende. Derfor anser Revisionsdirektoratet det for vigtigt, at der udarbejdes en overordnet beskrivelse af opgave- og ansvarsfordelingen samt en tidsplan for implementeringen.

I Revisionsprotokollat 19/2001 er nævnt, at Rigsrevisionen i 2001 har foretaget en gennemgang af de administrative procedurer og kontrolforanstaltninger vedrørende folkepension. Revisionsdirektoratet havde ikke bemærkninger til sagsbehandlingen, men havde bemærkninger til, at pensionssystemet ikke var afstemt i forhold til økonomisystemet, og at der ikke var udarbejdet redegørelser til skattevæsenet.

Indstillingen indeholder en redegørelse for fremdriften i de tiltag, som Revisionsdirektoratet har kommenteret i Revisionsprotokollaterne. Desuden redegøres for de nye tiltag, der er planlagt og/eller iværksat. I de tilfælde hvor der ligger en plan for den videre implementering, redegøres der også for denne.

Der er herved taget hensyn til Revisionsudvalgets henstilling i brev af 5. februar 2003 om at sørge for en fyldestgørende og forståelig opfølgning på revisionssagerne.

Herunder opridses kortfattet de elementer i økonomistyringen, som Sundhedsforvaltningen arbejder med. Det skal præciseres, at økonomistyringen anskues bredt, således at der også er tale om de forudsætninger, der rent organisatorisk er, og således at der også lægges vægt på forskellige styringsværktøjer.

1. Organisering

  • Ny struktur sat i værk. Strukturen understøtter BUM-modellen.

2. Budgetter

  • Økonomistaben har udarbejdet og indført en ny budgetmodel på plejehjemsområdet.
  • Hjemmeplejens budget udregnes efter visiterede timer og korrigeres efter de udførte timer.
  • Som følge af frit valg skal der i fremtiden også afregnes til private leverandører af personlig og praktisk hjælp til hjemmeboende borgere over 67 år på baggrund af timeprisen.
  • Centrale driftsmidler.

3. Budgetopfølgning

  • Controlling skal i fremtiden gennemføres på flere ledelsesniveauer. De nye Ældrekontorer får en væsentlig opgave med den finansielle controlling.

4. Aktivitetsstyring

  • Der arbejdes med betinget ressourcetildeling på hjemmeplejeområdet, således at budgettet korrigeres efter de præsterede timer.
  • Anvendes ikke på plejehjemsområdet.

5. Fleksibel styring af plejeboligkapaciteten

  • Ventetidsgarantien på fire uger forventes at kunne opfyldes med udgangen af 2003.
  • Første skridt til at arbejde med fleksibel styring er taget, idet Sundhedsforvaltningen har indgået en aftale med plejehjemmet Degnemosegård om at Sundhedsforvaltningen løbende kan ophøre med at anvende plejeboligpladser på plejehjemmet.

6. Ensartet serviceniveau

  • Der er kvalitetsstandarder på hjemmeplejeområdet, som anvendes i visiteringen til ydelser.
  • Der arbejdes i øjeblikket med at færdiggøre kvalitetsstander på plejehjemsområdet og på træningsområdet med henblik på politisk godkendelse.

7. Ledelsesinformation/Datawarehouse

  • Der er nedsat en projektgruppe, der skal arbejde med at afgrænse og klarlægge behovet for ledelsesinformation. Dette projekt forventes afsluttet i november 2003.

8. Styringsværktøjer- målstyring

  • Der er gennemført pilotprojekter med at indgå kontrakter og Balanced Scorecard med i alt 16 decentrale institutioner.
  • Der er udarbejdet vejledninger til at opbygge og strukturere kontrakter og Balanced Scorecard.
  • Der arbejdes på en plan for den videre proces med at udbrede kontraktledelse til hele Sundhedsforvaltningen.

9. Andre opgaver

  • Sundhedsforvaltningen har udarbejdet et udkast til ny kasseinstruks, som i øjeblikket drøftes med Revisionsdirektoratet.
  • De resterende forretningsgange forventes færdige ved udgangen af maj måned 2003.
  • Der er udarbejdet et udkast vedrørende anlægsregnskaber for ældreboliger.
  • Der er nedsat en taskforce, som har til opgave at udarbejde de resterende anlægsregnskaber. De forventes færdige ultimo september 2003.
  • Sundhedsforvaltningen har arbejdet med at få afstemt diverse konti i forvaltningens regi, således at der nu primo maj 2003 mangler at blive afstemt syv ud af 925 konti i forbindelse med afslutningen på årsregnskab 2002.

10. Pensionssystemet

  • Sundhedsforvaltningen har fået løst samspilsproblemerne mellem pensionssystemet og KØR, således at pensionsforholdene fremover kan afstemmes løbende. Det bagudrettede arbejde med at få afstemt pensionskontiene fra årene før 2002 er igangsat.

 

 

 

Til top