Tyverier på plejehjem og i hjemmeplejen (Indstillingen er udsendt med dagsordenen for mødet den 5. maj 2003)
Tyverier på plejehjem og i hjemmeplejen (Indstillingen er udsendt med dagsordenen for mødet den 5. maj 2003)
Sundheds- og Omsorgsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde torsdag den 15. maj 2003
3. Tyverier på plejehjem og i hjemmeplejen (Indstillingen er udsendt med dagsordenen for mødet den 5. maj 2003)
SOU 131/2003 J.nr. 10/2003
INDSTILLING OG BESLUTNING
Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget beslutter,
at der i forbindelse med visitation til plejehjem, plejeboliger, beskyttede boliger og hjemmepleje tilrettelægges en procedure, hvorefter borgeren oplyses om, og anbefales at tegne forsikring for almindeligt indbo mv. og at det skal fremgå af visitationen, hvis forsikring er fravalgt,
at den i Sundhedsforvaltningen anvendte procedure ved anklage om tyveri på plejehjem, plejeboliger beskyttede boliger og i hjemmeplejen fastholdes,
at der tilrettelægges en procedure, hvorefter tyverier fra beboere på plejehjem, plejeboliger, beskyttede boliger og i hjemmeplejen løbende indberettes til Sundhedsforvaltningen og årligt fremsendes til Sundheds- og Omsorgsudvalget til orientering og
at notat af 15. april 2003 om kommunens erstatningsansvar i forbindelse med tyveri i hjemmeplejen tages til efterretning.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 15. maj 2003
Indstillingens 1. , 2. og 3. at-punkt blev godkendt.
Vedr. det 4. at-punkt foreslog sundhedsborgmester Inger Marie Bruun-Vierø (B), at der igangsættes en uddybende juridisk undersøgelse med det formål at få fastlagt arbejdsgiveransvaret (Danske Lov 3.19.2). Når den juridiske undersøgelse foreligger får Sundheds- og Omsorgsudvalget en fornyet indstilling i sagen på et kommende udvalgsmøde.
RESUME
Med udgangspunkt i et medlemsforslag stillet af Lise Helweg (V) besluttede Sundheds- og Omsorgsudvalget på mødet den 13. marts 2003 ( SOU 63/2003) at Sundhedsforvaltningen skal belyse
- hvorvidt man ved visitation til plejehjem kan påse, at beboeren har relevant forsikring, herunder tyveriforsikring enten som tilslutning til en kollektiv forsikringsordning eller egen ordning,
- om det specifikt kan nævnes, såfremt en beboer ikke ønsker at forsikre sig
- om der kan udarbejdes ens procedure til alle plejehjemmene vedrørende håndtering af tyverier fra beboerne og
- om der årligt fra plejehjemmene kan indberettes antallet af tyverier og omfanget af samme til Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Sundhedsforvaltningen indstiller, at medlemsforslaget følges for så vidt angår forsikringsspørgsmålet og udvides til også at gælde i hjemmeplejen, da de forsikringsmæssige forhold i adgangen til borgerens bolig kan føre til en begrænset forsikringsmæssig dækning i forbindelse med tyveri.
Sundhedsforvaltningen indstiller også at den anvendte procedure ved anklage om tyveri fastholdes og at der tilrettelægges en indberetningspligt om tyverier, der er anmeldt til politiet.
Der er i forbindelse med en konkret sag stillet spørgsmål om, hvorvidt Københavns Kommune lovligt kan erstatte tab opstået hos hjemmehjælpsmodtagere som følge af tyveri begået af kommunens hjemmehjælpere.
Der redegøres i vedlagte notat af 15. april 2003 nærmere for erstatningsgrundlaget og konklusionen er, at kommunen skal dække hjemmehjælpsmodtagerens tab når kommunens erstatningsansvar er fastslået ved dom, eller det er åbenbart at kommunen har et erstatningsansvar, herunder størrelsen af dette ansvar.
Sagen har været til høring hos Ældrerådene, Ældremobiliseringen og Lederrådets forretningsudvalg. Ældrerådenes fællesudvalg, Ældremobiliseringen og Lederrådets forretningsudvalg har ikke haft bemærkninger til sagen, mens Ældrerådet for Bispebjerg har ønsket, at tegning af forsikring gøres obligatorisk i forbindelse med indflytning på plejehjem. Sundhedsforvaltningen skal hertil bemærke, at der ikke ses at være lovhjemmel for at lade tegning af forsikring være et visitationskriterium.