Mødedato: 15.05.2003, kl. 15:00

Analyse af behov for borgerindgange

Analyse af behov for borgerindgange

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 15. maj 2003

 

12. Analyse af behov for borgerindgange

SOU 134/2003 J.nr. 12/2003

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der etableres 11 borgerindgange på ældreområdet bestående af de 7 Pensions- og Omsorgskontorer samt de 4 servicecentre,

at antallet af borgerindgange kan suppleres med et eller flere Pensions- og Omsorgskontor-satelitter på baggrund af en særskilt redegørelse, og en indstilling til politisk godkendelse,

at forslag vedrørende indgåelse af lejemål på specifikke adresser - efter fornøden koordinering med servicentrenes lokalisering – forelægges til politisk godkendelse.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 15. maj 2003

Bente Møller (Ø) begærede afstemning om 1. at-punkt

 

FOR

IMOD

UNDLOD

Inger Marie Bruun-Vierø

x

  

Tanwir Ahmad

x

  

Lars Engberg

x

  

Karen Hækkerup

x

  

Johannes Nymark

x

  

Heinrich Metz

x

  

Trine Schaltz

x

  

Bente Møller

x

 

A. Ben Haddou

x

  

Lise Helweg

x

  

Carl Chr. Ebbesen

x

  

Indstillingens 2. og 3. at-punkt blev godkendt.

Bente Møller (Ø) anmodede vedrørende 3. at-punkt om, at kollektive transportmuligheder og den maksimale afstand for en borger angives i forbindelse med Sundhedsforvaltningens indstillinger om indgåelse af lejemål på specifikke adresser.

Status vedrørende lokalisering af pensions- og omsorgskontorer forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget den 26. juni 2003.

 

 

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen godkendte på møde den 6. februar 2003 (BR 56/2003), at forslaget til ny organisering af Sundhedsforvaltningen gennemføres for de dele, der vedrører administration, hvorimod ændring i antallet af borgerindgange i Sundhedsforvaltningen skulle afvente nærmere analyse. De øvrige forvaltningers tilrettelæggelse af borgerbetjening skulle inddrages i analysen, som skulle gennemføres af Sundhedsforvaltningen og Økonomiforvaltningen.

Nærværende indstilling bygger på analyse af behov for borgerindgange i relation til Pensions- og Omsorgskontorernes opgave (se bilag).

Den nye organisation indebærer, at Sundhedsforvaltningen etablerer en koncernstruktur, hvor den borgerrettede drift på ældreområdet samles og forankres i 7 selvbærende lokalområder. De nuværende 13 Pensions- og Omsorgskontorer sammenlægges til 7 nye Pensions- og Omsorgskontorer, og der oprettes samtidig et tilsvarende antal Ældrekontorer. Ældrekontorerne vil i den udstrækning det er praktisk muligt blive lokaliseret i samme bygning, eller umiddelbar nærhed af Pensions- og Omsorgskontorerne.

Der er indgået politisk aftale om etablering af 4 servicecentre (januar 2003). Servicecentrene vil forøge antallet af borgerrettede indgange for de ældre borgere, idet de kan fungere som satellitfunktioner til de 7 Pensions- og Omsorgskontorer, der vil forestå den faglige supervision og tungere sagsbehandling. Endvidere skal Sundhedsforvaltningen samtidig undersøge behovet for etablering af yderligere borgerrettede satellitfunktioner i større lokalområder, hvor der ikke etableres servicecentre.

Økonomiforvaltningen har anbefalet, at der etableres servicecentre i Indre By, Østerbro, Vanløse og Sundbyøster. Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling har hørt de stående udvalg. Sagen forelægges Økonomiudvalget den 20. maj 2003, hvorefter den kan behandles i Borgerrepræsentationen den 11./12. juni 2003.

Forslag til antal kommende borgerindgange er dels fastsat på baggrund af den geografiske dækning opnået ved etablering af 7 Pensions- og Omsorgskontorer og 4 servicecentre og dels antallet af borgerhenvendelser.

Forslag til placering af Pensions- og Omsorgskontorer og servicecentre er baseret på en række foruddefinerede kriterier, herunder tilgængelighed med offentlige transportmidler samt nærhed til andre servicefunktioner.

Servicecentre skal betjene borgere fra hele kommunen. Det vil sige, at borgerne ikke er tilknyttet et bestemt servicecenter, men kan henvende sig, hvor det er mest belejligt.

For at øge fleksibiliteten for den enkelte borger, vil alle borgere i fremtiden kunne henvende sig på ethvert Pensions- og Omsorgskontor. De vil her kunne tilbydes samme servicetilbud inden for ældreområdet, som de der i øvrigt tilbydes i servicecentrene. Møde med sagsbehandler vil fortsat kun kunne finde sted på borgernes lokale Pensions- og Omsorgskontor.

Sundhedsforvaltningen anbefaler, at der etableres Pensions- og Omsorgskontorer

ved Husum Torv,

i området omkring Enghave Station,

i området omkring Nørrebros Runddel,

i området omkring Sundbyvester Plads samt

på Hans Knudsens Plads.

Pensions- og Omsorgskontorerne på Toftegårds Plads og Tomsgårdsvej (Bispebjerg) bibeholdes.

De foreslåede placeringer vil sammen med etablering af fire servicecentre som foreslået af Økonomiforvaltningen give en god dækning af byen.

Der er i dag 13 Pensions- og Omsorgskontorer, og dermed 13 borgerindgange for kommunens ældre borgere. Med indeværende forslag vil de ældre borgere i fremtiden have i alt 11 borgerindgange, nemlig 7 Pensions- og Omsorgskontorer og 4 servicecentre. Der arbejdes herudover med at oprette et eller flere Pensions- og Omsorgskontor-satelitter.

Det nærværende forslag vil sikre en spredning af borgerindgange over hele kommunen. Samlet set betyder dette, at en stor del af borgerne vil have adgang til en borgerindgang inden for 2 kilometers afstand, at borgerne kan henvende sig i den borgerindgang, der er mest belejligt, samt at der er gode trafikale forbindelser til alle borgerindgange.

Sundhedsforvaltningen vil undersøge behovet for yderligere borgerrettede satellitfunktioner i større lokalområder, hvor der ikke etableres servicecentre eller et Pensions- og Omsorgskontor.

Sådanne satellitfunktioner kan tænkes i forskellige varianter fra den faste fysiske borgerindgang i stil med en Sund By butik til en fleksibel lokal tilstedeværelse i forbindelse med arrangementer m.m. i klubber, ældreboligkomplekser, dagcentre, biblioteker mv.

Alt afhængig af hvor de konkrete adresser bliver for de 4 servicecentre og de 7 Pensions- og Omsorgskontorer, kan der afdækkes særlige behov i udvalgte områder. Sundhedsforvaltningen vil i forlængelse heraf arbejde med at udvikle forskellige fleksible borgerkontakter med særlig fokus på mere sårbare områder som f.eks. Tingbjerg, Amager og Kgs. Enghave.

 

 

 

Til top