Mødedato: 15.04.2004, kl. 15:00

Samlet redegørelse for tilsyn på plejehjem i 2003

Samlet redegørelse for tilsyn på plejehjem i 2003

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 15. april 2004

 

6. Samlet redegørelse for tilsyn på plejehjem i 2003

SOU 417/2003 J.nr. 45/1999

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

At Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler at den samlede redegørelse over tilsyn på plejehjem i 2003, samt forvaltningens opfølgning herpå, tages til efterretning.

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 15. april 2004

Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen.

Venstre og Dansk Folkeparti ønskede følgende ført til protokol:

" V og O tiltræder redegørelsen over tilsyn på plejehjem i 2003, men havde helst set at tilsynene var foretaget af en uvildig enhed, da kommunen ikke bør kontrollere sig selv."

 

RESUME

Nærværende indstilling omhandler den lovpligtige tilbagemelding til Borgerrepræsentationen om resultaterne af og opfølgningen på de tilsyn, som er gennemført på kommunens plejehjem.

I 2003 blev tilsynsopgaven først igangsat i maj måned, hvor Sundhedsforvaltningen etablerede en selvstændig tilsynsenhed. For hurtigt at indhøste erfaringer med forskellige metoder til at gennemføre tilsynsbesøgene på blev der indgået aftale med to private firmaer om gennemførelse af tilsyn på en mindre del af plejehjemmene.

Sundhedsforvaltningen gennemførte alle de lovpligtige 125 tilsyn på kommunens plejehjem i 2003.

Det kommunale tilsyn er todelt. Et tilsynsbesøg skal være uanmeldt og skal primært bruges til at kontrollere kvaliteten i tilrettelæggelsen og udførelsen af plejen og omsorgen. Et andet tilsynsbesøg skal være anmeldt, og formålet med dette er at afdække institutionens styrker og svagheder i et udviklingsperspektiv.

Sundhedsforvaltningen har på baggrund af de indhøstede erfaringer med tilsyn i 2003 udarbejdet forslag til organisering og indhold af tilsynet i 2004. Indstillingen herom blev tiltrådt af Borgerrepræsentationen den 11. marts 2004. Tilsynsopgaven løftes nu af en selvstændig Tilsynsenhed i Sundhedsforvaltningen. Enheden gennemfører i samarbejde med medarbejdere fra de lokale Pensions- og Omsorgskontorer nu tilsyn med såvel plejehjem, leverandører i frit valgs ordningen på hjemmeplejeområdet, dagtilbud og træningstilbud. Dvs. at der nu er etableret en tilsynsfunktion, der fører tilsyn med kvaliteten i tilbudene på hele ældreområdet.

Hovedkonklusionen på de kommunale tilsyn, herunder de tilsyn der er udført af private firmaer, er, at der udføres en tilfredsstillende pleje og omsorg på de københavnske plejehjem og at langt hovedparten af beboere og pårørende udtrykker tilfredshed med den omsorg, der ydes. Ligeledes udtrykker langt hovedparten af medarbejderne tilfredshed med at arbejde på plejehjemmet.

På en del plejehjem giver medicinhåndteringen anledning til problemer, som især relaterer sig til den skriftlige dokumentation om beboernes medicin. Der er dog også observeret fejlagtig dosering af medicin.

Den skriftlige dokumentation, i form af en plejeplan for den samlede indsats for beboeren, ses kun hos ca. halvdelen af beboerne.

Derudover konkluderer det kommunale tilsyn, at beboere på en del plejehjem efterlyser flere aktivitetsmuligheder specielt i aftentimerne og i weekenderne

Medarbejderne på ca. en fjerdedel af plejehjemmene efterlyser større muligheder for udvikling og uddannelse.

Det kommunale tilsyn fandt mangler i relation til pleje og omsorg på 4 plejehjem.

Derudover blev der på et plejehjem udført et opfølgende tilsyn, foranlediget af en konkret sag.

 

Udover de to kommunale tilsyn gennemfører Embedslægeinstitutionen for København og Frederiksberg også et uanmeldt tilsyn på plejehjemmene. Dette tilsyn har fokus på de sundhedsmæssige forhold.

Embedslægeinstitutionen har gennemført 77 tilsyn på plejehjemmene i Københavns Kommune.

Embedslægen konkluderer, at tilstanden på de københavnske plejehjem generelt er tilfredsstillende, selvom der ikke er sket et markant fald fra 2002 til 2003 i de fejl og mangler, der blev fundet ved tilsynene.

Embedslægen konkluderer, at der er sket en mindre stigning i antallet af plejehjem, hvor der ingen bemærkninger var om fejl og mangler.

På to af plejehjemmene fandt embedslægen så alvorlige fejl og mangler både i relation til de sundhedsadministrative forhold, medicinhåndteringen og den sundhedsfaglige dokumentation, at opfølgende besøg var nødvendige.

Inden for de 2 fokusområder, medicinhåndtering og sundhedsfaglig dokumentation, er der stor overensstemmelse mellem observationerne og konklusionerne fra Embedslægetilsynet og det kommunale tilsyn, herunder de tilsyn, der er udført af private firmaer. Det er især på disse 2 områder, hvor der er behov for at forbedre kvaliteten.

 

Sundhedsforvaltningens opfølgning på de gennemførte tilsyn

Der blev i 2003 indført en procedure i Sundhedsforvaltningen, hvorefter det enkelte plejehjem skal udarbejde en handleplan efter hvert eneste tilsynsbesøg. Handleplanen skal udarbejdes sammen med ældrekontoret i lokalområdet og skal indeholde mål og tidsplan for opfølgning på tilsynets anmærkninger og anbefalinger.

Derudover har Sundhedsforvaltningen på baggrund af alle handleplanerne udarbejdet en månedlig statusrapport og taget stilling til iværksættelse af prioriterede indsatser og aktiviteter på tværs af alle lokalområder.

Således er der gennemført både en lokal opfølgning på tilsynenes anmærkninger og anbefalinger og også en tværgående opfølgning.

Sundhedsforvaltningen har udarbejdet en ny vejledning for medicinhåndtering, der er i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Den interne vejledning i medicinhåndtering er blevet fulgt op med nye lokale retningslinier på samtlige plejehjem. Arbejdet blev tilendebragt i januar 2004.

Efteruddannelse i medicinhåndtering er påbegyndt ved årsskiftet 2004, som yderligere opfølgning. Ni hold med i alt 216 social- og sundhedsassistenter og plejehjemsassistenter efteruddannes frem til oktober 2005.

I relation til plejeplaner har Sundhedsforvaltningen udarbejdet en intern vejledning med kriterier for systematisk anvendelse af individuelle plejeplaner i henhold til lovgivningen på området. Generelt tegner der sig et billede af, at de plejehjem, som har fået en anmærkning for manglende fremadrettede plejeplaner, alle er i gang med at udarbejde fremadrettede plejeplaner. Det forventes at samtlige plejehjem i 2. kvar tal 2004 vil have udarbejdet plejeplanerne.

I indstillingen redegøres der herudover for Sundhedsforvaltningens opfølgning på anmærkningerne bl.a. om manglende skriftlige instrukser, samarbejde med praktiserende læger og sygehusvæsen, aktivitetsmuligheder i aften og i weekender, muligheder for uddannelse og udvikling for medarbejderne samt sygefravær.

 

Til top