Mødedato: 15.04.2004, kl. 15:00

Beklædning i hjemmeplejen

Beklædning i hjemmeplejen

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 15. april 2004

 

9. Beklædning i hjemmeplejen

SOU 26/2004 J.nr. 2/2003

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender igangsættelse af første fase i udmøntningen af bevillingen til beklædning i hjemmeplejen.

 

RESUME

I budgetaftalen for 2003 er der som en varig bevilling afsat 4 mio. kr. til beklædning til medarbejdere i hjemmeplejen. Der er pt. ca. 2.700 medarbejdere i Københavns Kommunes hjemmepleje.

Formålet med at anskaffe ens beklædning til hjemmeplejen er begrundet i et ønske om at skabe en attraktiv arbejdsplads. Beklædningen skal medvirke til at skabe og synliggøre en fælles identitet og korpsånd hos de ansatte i hjemmeplejen. Samtidig vil beklædningen skabe en større tryghed for borgerne, idet borgerne straks vil kunne orientere sig om, at medarbejderen kommer fra Københavns Kommune. Og endelig er hjemmeplejen udsat for konkurrence som følge af lovbestemmelserne om frit valg. Dette medfører at den kommunale hjemmepleje har behov for at kunne synliggøre at kommunen er en professionel og attraktiv arbejdsplads med en service til borgerne af høj kvalitet.

Sundhedsforvaltningen indstiller at første fase i udmøntning af beklædning i hjemmeplejen igangsættes. Første fase består af:

  • design af arbejdstøj og overtøj,
  • gennemførelse af udbud af design, produktion samt, vask og distribution af arbejdstøj og overtøj,
  • to måneders afprøvning af arbejdstøj og overtøj i tre hjemmeplejeenheder
  • evaluering af første fase og mulighed for evt. tilretninger af arbejdstøj og overtøj,
  • udarbejdelse af plan for implementering af arbejdstøj og overtøj i resten af hjemmeplejen.

Økonomisk ligger omkostningerne til design, produktion samt vask og distribution af arbejdstøj og overtøj over EU´s tærskelværdi, og skal derfor i udbud. Gennemførelse af en udbudsforretning vil vare mellem 6 og 8 måneder, hvorfor afprøvning af arbejdstøj og overtøj forventes at kunne påbegyndes december 2004.

Ca. 3/4 af hjemmeplejen har tilkendegivet et ønske om at deltage i første fase af implementeringen af beklædning med afprøvning af overtøj og arbejdstøj.

Beklædningen skal leve op til følgende krav:

  • Signalere professionalisme
  • Være smart
  • Funktionelt i forhold til arbejdsopgaverne, herunder slidstærkt
  • Mulighed for individuel tilpasning – herunder til etniske minoriteters specifikke behov (bl.a. tørklæde)
  • Design der signalerer en arbejdsplads i Købehavns Kommune (Logo og farve på tøjet)
  • Økonomisk hensigtsmæssig aftale.

Da bevillingen på 4 mio. kr. ikke har været anvendt i 2003 er midlerne overført som en øremærket bevilling til 2004. Der er således i 2004 i alt 8 mio. kr. til beklædning i hjemmeplejen.

Forslag til detaljeret plan for implementering af ens beklædning i alle hjemmeplejeenhederne i Københavns Kommune forventes at kunne forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget i marts 2005.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I budgetaftalen for 2003 er der afsat 4 mio. kr. til arbejdstøj til hjemmeplejen i 2003 og frem (BR 528/02).

Der er p.t. ca. 2700 udkørende medarbejdere i hele hjemmeplejen. Antallet af udkørende medarbejdere vil kunne ændres de kommende år grundet indførelse af frit valg inden for hjemmeplejen.

Formålet med at anskaffe ens beklædning til hjemmeplejen er begrundet i et ønske om at skabe en attraktiv arbejdsplads. Beklædningen skal medvirke til at skabe og synliggøre en fælles identitet og korpsånd hos de ansatte i hjemmeplejen. Samtidig vil beklædningen skabe en større tryghed for borgerne, idet borgerne straks vil kunne orientere sig om at medarbejderen kommer fra Københavns Kommune.

Endvidere er hjemmeplejen udsat for konkurrence som følge af lovbestemmelserne om frit valg. Dette medfører at den kommunale hjemmepleje har behov for at kunne synliggøre at kommunen er en professionel og attraktiv arbejdsplads med en service til borgerne af høj kvalitet.

Erfaringer med beklædning

En projektgruppe bestående af centrale og decentrale ledere, samt medarbejdere i Sundhedsforvaltningen har i 2003 gennemført en spørgeskemaundersøgelse i samtlige 23 hjemmeplejeenheder og i Døgnbasen. Undersøgelsen afdækker nuværende lokale beklædningsløsninger og tilfredsheden med disse, motivation for at deltage i første fase af implementeringen med afprøvning af fremtidig beklædning (overtøj og arbejdstøj) samt hjemmeplejernes lokalemæssige forudsætninger for opbevaring af beklædning (rum/m2/skabe).

Ca. 3/4 af hjemmeplejen har tilkendegivet et ønske om at deltage i første fase med afprøvning af både overtøj og arbejdstøj.

Der er størst motivation i hjemmeplejen for overtøj til udkørende medarbejdere. Undersøgelsen viser, at ca. 3/4 af hjemmeplejen har afprøvet/købt både jakker og overtræksbukser til medarbejderne i forbindelse med en arbejdsmiljøpulje afsat i år 2000. Medarbejderne har været tilfredse med dette. Men overtøjet er ved at være opslidt og trænger til fornyelse. Døgnbasen har leaset overtøj og er ligeledes meget tilfredse med dette. Af undersøgelsen fremgår, at størsteparten af hjemmeplejeenhederne gerne vil deltage i første fase med afprøvning af overtøj.

Med hensyn til arbejdstøj er der utilfredshed med det nuværende arbejdstøj for aftenvagter og sygeplejersker, og der er motivation for at afprøve andet arbejdstøj. Det nuværende arbejdstøj er en hvid kittel til sygeplejersker og stribet kittel til aften/nat personalet. Begge dele suppleres af hvide bukser.

Både arbejdstøj og evt. overtøj skal kunne opbevares i de lokaler, som hjemmeplejerne har til huse i. Dette stiller krav til antal m2 og indretningen. Der påpeges lokalemæssige problemer i forbin delse med opbevaring af arbejdstøj og eventuelt overtøj. De lokalemæssige problemer skyldes for små fysiske rammer til opbevaring, mangel på omklædning og mangel på skabsplads. Dette skal afdækkes nøjere i forbindelse med implementering i den enkelte hjemmeplejeenhed.

Beklædningen

Sundhedsforvaltningen anbefaler på baggrund af tidligere erfaringer med overtøj og arbejdstøj, at der både afprøves og implementeres såvel overtøj som arbejdstøj.

Beklædningen skal leve op til følgende krav:

  • Signalere professionalisme
  • Være smart
  • Funktionelt i forhold til arbejdsopgaverne, herunder slidstærkt
  • Mulighed for individuel tilpasning – herunder til etniske minoriteters specifikke behov (bl.a. tørklæde)
  • Design, der signalerer en arbejdsplads i Købehavns Kommune (Logo og farve)
  • Økonomisk hensigtsmæssig aftale.

Overtøj

Medarbejdere får udleveret et sæt vand og vindtæt overtøj (jakke og buks) med Københavns Kommunes logo på. Overtøj udleveres i ansættelsesperioden og afleveres ved ophør, så overtøjet ikke kan misbruges til fejlagtigt at signalere, at man kommer fra hjemmeplejen.

Arbejdstøj

Medarbejdere får udleveret arbejdstøj til anvendelse i forbindelse med udførelsen af det daglige arbejde i borgerens hjem. Idet det nuværende standardtøj ikke kan leve op til de formulerede krav, vil der blive designet, og afprøvet nyt arbejdstøj, som fx kan bestå af t-shirt/vest/bukser eller kittel/busseronne/bukser.

Forslag til implementeringsplan

På baggrund af resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen i forvaltningen, samt beklædningsløsninger i andre forvaltninger i København og fra enkelte private firmaer, anbefales at opdele implementering af beklædning i to faser. I første fase produceres, vaskes og distribueres designet arbejdstøj og overtøj som efterfølgende afprøves i tre hjemmeplejeenheder, hvor der i dag er høj motivation for en ens beklædning. Erfaringer fra første fase skal danne grundlag for anden fase som omhandler plan for implementering i resten af byen.

Første fase

Sundhedsforvaltningen får udarbejdet bud på design, produktion, vask og distribution af nyt arbejdstøj og overtøj til udkørende medarbejdere i Københavns Kommunes hjemmepleje.

I forbindelse med udbudsforretningen skal Sundhedsforvaltningen sikre følgende:

  • Et " Københavns Kommune" design
  • Indflydelse på og godkendelse af design af arbejdstøj og overtøj
  • Mulighed for ændringer/justeringer efter afprøvning i de 3 hjemmeplejeenheder

Det ny arbejdstøj og overtøj afprøves i to måneder i tre hjemmeplejeenheder, hvilket svarer til ca. 300 medarbejdere.

Afprøvningen evalueres og der foretages evt. tilretninger/justeringer af arbejdstøj og overtøj. Endelig udarbejdes der en plan for implementering af beklædning i resten af hjemmeplejen.

Udbudet af arbejdstøj og overtøj vil blive tilrettelagt således, at de første måneder af aftalen vil være en afprøvning af såvel design, produktion samt vask og distribution. Evt. tilretninger/justeringer af arbejdstøj og overtøj vil afhænge af resultaterne af afprøvningen.

Lokalesituationen

Den lokalemæssige situation i hjemmeplejen er en medvirkende årsag til, at der skal ske en prioritering i forhold til implementering af beklædning i hele hjemmeplejen. Nogle hjemmeplejeenheder vil skulle anvende midler til at ændre på garderobeforhold, skabe, indretning m.m. Det er et krav i arbejdsmiljølovgivningen (§10), at hjemmeplejen har omklædnings-, garderobe- og badeforhold på grund af medarbejdernes skiftende arbejdssteder. Disse krav lever enkelte af hjemmeplejeenhedernes lokaler ikke op til på nuværende tidspunkt. Ældrecheferne og hjemmeplejelederne er i den forbindelse informeret om at indtænke behov for garderobe, skabe, bade- og omklædningsforhold m.m. når hjemmeplejeenheder sammenlægges og flytter i nye fysiske rammer. Derudover foreslås de at der af bevillingen afsættes midler til indkøb af garderobeskabe m.v. Forbedring af hjemmeplejeenhedernes lokaler vil dermed ske over tid.

 

Plan for processen

15. april 2004

Godkendelse i Sundheds- og Omsorgsudvalget af plan for implementering af beklædning

Ultimo april 2004

Information til medarbejderne

Primo maj 2004

Iværksætte arbejdet med udbud af design, produktion samt vask og distribution af arbejdstøj og overtøj. På grund af det økonomiske omfang skal opgaven i udbud, hvilket betyder et sagsforløb på i alt 6-8 måneder.

December 2004

Afprøvning af arbejdstøj i tre hjemmeplejeenheder. De valgte hjemmeplejeenheder skal afprøve en samlet pakke, der består af overtøj og arbejdstøj. Der skal ske en kortlægning af hjemmeplejeenhedernes lokaler, således at de kan honorere krav om bade-, garderobe, og omklædningsfaciliteter.

Februar 2005

Evaluering af afprøvning af arbejdstøj og overtøj

Marts 2005

Plan for implementering af beklædning i alle hjemmeplejeenheder i Københavns Kommune forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Sikkerhedsorganisationen i Sundhedsforvaltningen har udpeget medlemmer til den nedsatte projektgruppe. Derudover skal Sikkerhedsorganisationen inddrages i forbindelse med evaluering af første fase og valg af beklædning december 2004.

MILJØVURDERING

Indstillingen skønnes ikke at have væsentlige konsekvenser for miljøet i forhold til nuværende praksis.

ØKONOMI

Der er i budget 2003 afsat 4 mio. kr. som en varig bevilling til beklædning i hjemmeplejen. Idet b evillingen ikke har været anvendt i 2003 er midlerne overført som en øremærket bevilling til 2004. Således er der i 2004 i alt 8 mio. kr. til implementering af beklædning i hjemmeplejen.

På grund af kompleksiteten og omfanget af opgaven med udmøntning af bevillingen til beklædning i hjemmeplejen ønskes mulighed for frikøb af en projektleder indtil projektet sættes i drift. Projektlederen skal sikre styring af proces, udarbejdelse af udbudsmateriale og inddragelse af de involverede aktører samt afdække og gennemføre lokalemæssige investeringer, og koordinere projektets enkelte faser og sikre dets fremdrift.

I 2004 vil der således være udgifter til projektleder, samt til rådgivende designer, annoncering i forbindelse med udbudsopgaven og udgifter til rådgivning fra en ekstern specialkonsulent som skal kvalitetssikre udbudsopgaven.

Ligeledes vil der i 2004 blive investeret i de fysiske rammer, således at garderobe/omklædningsforhold er i orden i de 3 hjemmeplejeenheder som skal afprøve arbejdstøj og overtøj. Sundhedsforvaltningen har ikke foretaget de endelige beregninger af en eventuel ændring af hjemmeplejens fysiske forhold (lokaler, garderober m.m.) idet alle omstruktureringer af hjemmeplejen endnu ikke er faldet endeligt på plads. I de hjemmeplejeenheder hvor omstruktureringer og den fysiske placering er på plads kan der i 2004 etableres garderobe/omklædningsforhold.

 

Nedenfor er opgjort et skøn over udgifter i 2004

Aktivitet

Forventet forbrug

Frikøb af projektleder

280.000 kr.

Rådgivende designer

100.000 kr.

Ekstern konsulent til udbudsopgaven

20.000 kr.

Udgifter i forbindelse med annoncering af udbuddet

100.000 kr.

Garderobe/omklædningsforhold etableres i hjemmeplejeenhederne (skønnet)

1.000.000 kr.

Ialt

1.500.000 kr.

Forberedelsesfasen kan afholdes indenfor det afsatte budget i 2004, og der vil i 2005 være budgetmæssig grundlag for at implementere både arbejdstøj og overtøj i flere hjemmeplejeenheder. En fuld udrulning til samtlige medarbejdere er skitseret i Bilag 1 (FORTROLIGT).

Der skal gøres opmærksom på, at et mindreforbrug i 2004 kan besluttes overført til efterfølgende år.

Forslag til en detajleret plan for implementering af beklædning i hele hjemmeplejen, herunder endeligt tilpasset antal medarbejdere samt afledte økonomiske konsekvenser vil blive forelagt Sundheds og Omsorgsudvalget i marts 2005.

I Bilag 1(FORTROLIGT) findes estimerede budgetter for første fase af udmøntning af beklædning i hjemmeplejen samt de økonomiske konsekvenser af en implementerings periode på maksimalt 5 år.

 

HØRING

Ingen.

BILAG

Bilag 1 (FORTROLIGT): Økonomiske konsekvenser af både første fase og anden fase af implementering af overtøj og arbejdstøj i hjemmeplejen

 

 

Susanne Boch Waldorff

/ Gitte V. Pedersen

 

Til top