Demenspolitik
Demenspolitik
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 15. april 2004
7. Demenspolitik
SOU 413/2003 J.nr. 39/2002
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager status for arbejdet med demenspolitikken til efterretning,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender principperne for demenspolikkens handleplaner,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forslaget til handleplaner for udmøntning af demenspolitikkens målsætninger.
RESUME
Sundheds – og omsorgsudvalget tiltrådte den 26. juni 2003 (SOU 166/2003, j.nr. 39/2002) Sundhedsforvaltningens indstilling på demensområdet, hvor der blev vedtaget 5 indsatsområder med tilhørende målsætninger (bilag 1).
For alle fem indsatsområder er der nu formuleret principper og konkrete forslag til handleplaner, som har været i høring hos interessenterne (bilag 2). Høringssvarene bakker generelt op omkring planerne (bilag 3 og 4).
Der er afsat 10 mio. kr. til at realisere handleplanerne.
Det anbefales at etablere tre demenscentre, som bygger på en udvidelse af allerede eksisterende tilbud. Hvert center skal rumme flest mulige elementer af det samlede tilbud til borgere med demens og deres pårørende. Der foreslås et center i Vanløse-Brønhøj-Husum, et på Amager og et på Nørrebro.
Samlet er der tale om en udvidelse i form af 42 botilbud, 22 rehabiliteringspladser og 12 daghjemspladser.
Parallelt med etablering af de tre demenscentre er det hensigten også at understøtte en sammenhængende indsats for de mange demente, der fortsat vil bo i kommunens almindelige plejeboliger, dels ved at søge de demente samlet på afdelinger gennem en dialog mellem visitation og plejehjem, dels ved indsatsen for generelt at udbrede kompetencerne i pleje og omsorg til demente.
For pårørende og personale er der ligeledes skitseret en række planer.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Sundheds - og omsorgsudvalget tiltrådte den 26. juni 2003 (166/2003, j.nr. 39/2002) Sundhedsforvaltningens indstilling på demensområdet, hvorved det blev besluttet,
- at Sundhedsforvaltningen fastholder de beskrevne målsætninger (bilag 1) for demensområdet,
- at Sundhedsforvaltningen indleder arbejdet med at udvikle handleplaner for implementering af demenspolitik i Københavns Kommune.
Arbejdet med udvikling af handleplaner er nu i gang. Der er for alle fem indsatsområder formuleret principper og konkrete forslag til handleplaner (bilag 2). Forslagene har været i høring hos interessenterne (oversigt vedlagt som bilag 3), og der er modtaget 10 høringssvar (bilag 4). Høringssvarene er overvejende positive og udtrykker forventninger til flere dele af handleplanerne (bilag 5).
Tidlig indsats
Den tidlige indsats bygger på den forudsætning, at borgerne i fremtiden vil blive diagnosticeret, og at det vil ske på et tidligere tidspunkt end i dag
Principper for handleplaner
- Lige ret til sundhed uanset sygdom/handicap
- Individuelt tilpasset information med forskellig pædagogisk tilgang
Handleplanerne retter sig mod en højere grad af diagnosticering og efterfølgende udarbejdelse af plejeplaner for den enkelte. Der skal samtidig ske en formaliseret opfølgning på borgerens sundhedsproblemer. Endvidere er der planer for forskellige former for information.
Skræddersyede tilbud
Erfaringen viser, at det bedste miljø med kontinuitet og sammenhæng, skabes i enheder, som rummer flest mulige tilbud til borgere med svær demens, og hvor denne problematik er den dominerende. Der er samtidig et ønske om en geografisk spredning af botilbudene. Imidlertid vil det ikke, på grund af de begrænsede økonomiske ressourcer til udvidelse af antal botilbud, ikke være muligt at nå målet om særlige botilbud i alle syv bydele i 2004.
Principper for handleplaner
Handleplaner
Handleplanerne retter sig primært mod etablering af tre demenscentre, som bygger på allerede eksisterende tilbud. De skal fungere som centre forhold til kvalitetsudvikling og rumme hele viften af tilbud til borgere - evt. også tilbud til pårørende.
- Vanløse - Brønshøj - Husum demenscenter
Eksisterende pladser | Plan for antal pladser i alt |
16 pladser til midlertidigt ophold | 18 pladser til midlertidigt ophold |
24 daghjemspladser i Pilehuset | 24 daghjemspladser |
22 botilbud på Birkebo | 44 botilbud på Birkebo og i Pilehuset |
20 botilbud på Bonderupgård | 20 botilbud på Bonderupgård |
Eksisterende pladser | Plan for antal pladser i alt |
10 botilbud på Højdevang Sogn | 30 botilbud |
8 daghjemspladser på Højdevang Sogn | 8 daghjemspladser |
8 daghjemspladser på Røde Kors hjem. | 8 rehab.pladser til midlertidigt ophold |
Eksisterende pladser | Plan for antal pladser i alt |
7 botilbud på Aftensol | 12 rehab./pladser til midlertidigt ophold |
74 botilbud i Bogrupperne | 12 daghjemspladser |
70-80 botilbud |
Samlet er der tale om en udvidelse i form af 42 botilbud, 22 rehabiliterings/pladser til midlertidigt ophold og 12 daghjemspladser, hvilket vurderes som muligt inden for det afsatte driftsbeløb på 10 mio. kr.
Parallelt med etablering af de tre demenscentre er det hensigten også at understøtte en sammenhængende indsats for de mange demente, der fortsat vil bo i kommunens almindelige plejeboliger, dels ved at søge de demente samlet på afdelinger gennem en dialog mellem visitation og plejehjem, dels ved indsatsen for generelt at udbrede kompetencerne i pleje og omsorg til demente.
Øvrige handleplaner
Der arbejdes desuden med planer om specialisering i hjemmeplejen, undervisning af borgere med demens og deres pårørende samt et dagtilbud til yngre borgere med demens, som vi har søgt Socialministeriets puljemidler til at udvikle.
Behandling og samarbejde
På demensområdet er der mange aktører, der skal samarbejde tværfagligt, tværsektorielt og indbyrdes, herunder med borgeren og de pårørende.
H:S har sammen med Sundhedsforvaltningen og Frederiksberg Kommune søgt midler til et tre-årigt projekt til at udvikle en samarbejdsmodel på demensområdet fra Socialministeriets pulje til dette formål.
Principper for handleplaner
- Fælles ansvar
- Borgeren i centrum
Handleplaner
Handleplanerne retter sig primært mod en styrkelse af den opsøgende og sammenhængende indsats samt en udvikling af den omtalte samarbejdsmodel.
Pårørende
De pårørende har behov for aflastning, råd, vejledning og undervisning. Deres resurser kan være begrænsede såvel som deres kendskab til hvilke muligheder, der eksisterer. De har behov for netværk som alternativ til det hjemlige, og de udtrykker ønske om at få en demenslinje. Alzheimerforeningen har i forvejen en demenslinie, og Sundhedsforvaltningen har en seniorlinie med resurser til at modtage flere opkald.
Principper for handleplaner
- Familien betragtes som en helhed
- Sundhedsfremme, primær, sekundær og tertiær forebyggelse
Handleplanerne retter sig mod en lettere adgang til råd og vejledning og en højere grad af tilbud og muligheder bl.a. i form af midlertidige ophold til borgere med demens, en demenslinie, en demensdatabase og en demensskole.
Personale
Det kræver særlige kompetencer og kvalifikationer at yde omsorg til borgere med demens. Aktuelt er behovet nu at udvikle kompetencer hos personalet, som – uanset hvor i organisationen, de arbejder - gør dem i stand til i højere grad at
- blive opmærksom på symptomer på demens
- identificere borgere med symptomer på demens
- yde kvalificeret forebyggelse, aktivering, rehabilitering, pleje og omsorg til borgere med demens
Principper for handleplaner
- Fælles ansvar
- Viden forpligtiger
- Tværfaglighed
- Kvalitetsudvikling
Handleplaner
Handleplanerne retter sig mod et generelt løft af viden kombineret med udvikling af specifik viden tilpasset de forskellige gruppers/funktioners behov og praksis. Desuden er der en vision om udvikling af et decideret videnscenter for demens i Københavns Kommune.
Næste skridt
Efter Sundheds – og Omsorgsudvalgets behandling af forslag til handleplaner kan der udarbejdes en mere præcis tidsplan for de forskellige tiltag, som vil kunne fungere som en del af projektplanen for den konkrete implementering af demenspolitikkens vedtagne handleplaner.
MILJØVURDERING
Ingen konsekvenser
ØKONOMI
Der er afsat 10 mill. kr. til øget drift af et større antal særlige botilbud. Da der er tale om botilbud og pladser, som allerede er i drift - men til mindre resursekrævende opgaver - forventes dette beløb at kunne dække merudgiften til drift af 42 botilbud, 22 rehabiliteringspladser/pladser til midlertidigt ophold og 12 daghjemspladser.
HØRING
Forslag til handleplaner har været i høring hos interessenterne (bilag 3), og der er modtaget 10 høringssvar. Høringssvarene er overvejende positive og udtrykker forventninger til dele af handleplanerne (bilag 4).
BILAG
Bilag 1: Målsætninger
Bilag 2: Forslag til handleplaner for udmøntningen af Københavns Kommunes De-
menspolitik, april 2004
Bilag 3: Liste over høringssvar
Bilag 4: Sammenfatning af høringssvar med Sundhedsforvaltningens kommentarer
Lau Svendsen-Tune
/Lars Bo Bülow