Mødedato: 15.01.2004, kl. 15:00

Status for Københavns Kommunes sygesikringsudgifter til medicin og initiativer til påvirkning af lægemiddelforbruget

Status for Københavns Kommunes sygesikringsudgifter til medicin og initiativer til påvirkning af lægemiddelforbruget

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 15. januar 2004

 

3. Status for Københavns Kommunes sygesikringsudgifter til medicin og initiativer til påvirkning af lægemiddelforbruget

SOU 396/2003 J.nr. 4/2002

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager status for Sundhedsforvaltningens arbejde med at påvirke lægemiddelforbruget til efterretning,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender Sundhedsforvaltningens mål for arbejdet med at påvirke lægemiddelforbruget.

 

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 15. januar 2004

Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen.

 

RESUME

Sundheds- og Omsorgsudvalget behandlede den 24. april 2003 Sundheds-forvaltningens redegørelse for sygesikringsudgifter til medicin og initiativer til påvirkning af lægemiddelforbruget (J.nr.4/2002). Det blev besluttet at Sundhedsforvaltningen inden udgangen af 2003 skulle udarbejde en status for arbejdet på medicinområdet. Status fremgår af denne indstilling. Desuden har Sundhedsforvaltningen formuleret mål for indsatsen på lægemiddelområdet.

De stigende medicinudgifter betyder øget bevågenhed på medicinområdet. I Københavns Kommune ses et markant fald i stigningstakten, og holder tendensen forventes en mindreudgift på 8,4 mio. kr. i 2003.

Sundhedsforvaltningens arbejde på lægemiddelområdet er baseret på overvågning, information og rådgivning. Sundhedsforvaltningen har fokus på driftsopgaverne og en række konkrete indsatsprojekter på lægemiddelområdet.

Målgruppen er alle der ordinerer og anvender medicin i Københavns Kommune, hvilket medfører en stor udfordring med henblik på at sikre effektiv og målrettet kommunikation og dialog med så stor en målgruppe.

På denne baggrund er det overordnede mål for Sundhedsforvaltningen:

  • at påvirke forbruget af lægemidler ved at principperne for rationel farmakoterapi indgår som en naturlig overvejelse ved enhver ordination af medicin til borgere i Københavns Kommune.

Rationel farmakoterapi defineres som den lægemiddelbehandling, der giver størst virkning, med de mindst alvorlige og det færreste antal bivirkninger, til lavest mulige behandlingspris.

For at kunne nå dette mål vil Sundhedsforvaltningen:

  • Overvåge og nedsætte forbruget og medicinudgifterne mest muligt i de udgiftstunge lægemiddelgrupper gennem en målrettet indsats på baggrund af beregninger af besparelsespotentialet
  • Udbrede kendskabet til principperne om og ansvaret for rationel farmakoterapi til alle praktiserende læger, samt udvide indsatsen med særligt fokus på speciallæger, samt H:S.
  • Udbrede kendskabet til og anvendelsen af dosisdispensering, da dosisdispense-ring forventes at betyde øget sikkerhed og kvalitet, samt mindre udgift.

 

 

Til top