Analyse af sygesikringsområdet 2002
Analyse af sygesikringsområdet 2002
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 15. januar 2004
4. Analyse af sygesikringsområdet 2002
SOU 399/2003 J.nr. 58/99
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om status på arbejdet med anbefalingerne i "Analyse af sygesikringsområdet 2002" til efterretning,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender at orienteringen videresendes til Økonomiudvalget.
RESUME
Sundhedsforvaltningen og Økonomiforvaltningen udarbejdede i foråret 2003 "Analyse af sygesikringsområdet 2002". Analysen blev forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget den 24. april 2003 og efterfølgende forelagt Økonomiudvalget den 29. april 2003. Både Sundheds- og Omsorgsudvalget og Økonomiudvalget godkendte indstillingen og Sundhedsforvaltningen skal herefter en gang årligt aflevere en redegørelse til Sundheds- og Omsorgsudvalget og Økonomiudvalget, hvori de udgiftsdæmpende initiativer evalueres.
Analysen indeholdt en række anbefalinger :
- Sundhedsforvaltningen skal inddrage Sundheds- og Omsorgsudvalget i forhandlingsoplæg på overenskomstområdet mm.
- Sundhedsforvaltningen skal i forbindelse med overenskomstforhandlinger udarbejde et skøn over den økonomiske ramme for ændringerne
- Der skal igangsættes en analyse af speciallægeområdet
- Udgiftsvæksten inden for kiropraktik og psykologhjælp følges nøje
- Der skal anvendes benchmarking på speciallægernes ydelser
- Københavns Kommune skal støtte Amtsrådsforeningens analysearbejde vedrørende øget anvendelse af udbud og udlicitering
- Sundhedsforvaltningen skal årligt udarbejde en redegørelse til Økonomiudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget, hvori de udgiftsdæmpende initiativer evalueres
- Kontering af AIDS-forebyggelse, grå stær, influenzavaccinationer, praksiskonsulenter, udviklingscenter for almen praksis og samtlige lokalaftaler skal ske på det rammebelagte fremfor på det lovbundne område
Status på anbefalingen :
Sundhedsforvaltningen har tidligere forelagt forslag til ændringer i for Sundheds- og Omsorgsudvalget, og vil anvende samme procedure i fremtiden med henblik på at give Sundheds- og Omsorgsudvalget større mulighed for at påvirke dispositionerne på sygesikringsområdet.
Status på anbefalingen :
Sundhedsforvaltningen har allerede forelagt forslag til ændring af overenskomst vedrørende tandlægehjælp for Sundheds- og Omsorgsudvalget og vil også fremover forelægge forhandlingsoplæg og ændringer af overenskomster for Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Status på anbefalingen :
Analysen forventes færdiggjort medio 2004.
Status på anbefalingen :
Umiddelbart giver udviklingen ikke grund til at iværksætte specielle analyser af udviklingen.
Status på anbefalingen :
Det forventes at udsendelse af den første benchmarking til speciallæger vil finde sted i efteråret 2004.
Status på anbefalingen :
Der har ikke været relevante muligheder for at rejse spørgsmålet i 2003. Sundhedsforvaltningen vil løbende følge op på anbefalingen i de relevante fora.
Status på anbefalingen :
Sundhedsforvaltningen vil forelægge de første resultater af de udgiftsdæmpende initiativer, der er taget i forhold til analysen af sygesikringsområdet for Sundheds- og Omsorgsudvalget og Økonomiudvalget ultimo 2004.
Status på anbefalingen :
Omkonteringen er foretaget med virkning fra budget 2004.
Sundhedsforvaltningen indstiller at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager redegørelsen for status for arbejdet med anbefalingerne i "Analyse af sygesikringsområdet 2002" til efterretning, samt godkender at orienteringen videresendes til Økonomiudvalget.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Sundhedsforvaltningen og Økonomiforvaltningen udarbejdede i foråret 2003 "Analyse af sygesikringsområdet 2002". Analysen blev forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget den 24. april 2003 og efterfølgende forelagt Økonomiudvalget den 29. april 2003. Både Sundheds- og Omsorgsudvalget og Økonomiudvalget godkendte indstillingen og anmodede dermed Sundhedsforvaltningen om en gang årligt at aflevere en redegørelse til Sundheds- og Omsorgsudvalget og Økonomiudvalget, hvori de udgiftsdæmpende initiativer evalueres.
Analysen indeholdt en række anbefalinger. Anbefalinger og status fremgår af de efterfølgende 8 punkter.
1. Inddragelse af Sundheds- og Omsorgsudvalget
Det foreslås, at Sundhedsforvaltningen arbejder med at have nogle temadrøftelser el. lign. i Sundheds- og Omsorgsudvalget i forbindelse med overenskomstforhandlingerne, således at udvalget dels orienteres om forhandlingsoplæggene for de forskellige områder, dels så der i udvalget opnås en afklaring af, hvad kommunen gerne vil opnå i Sygesikringens Forhandlingsudvalg.
Status på anbefalingen
Sundhedsforvaltningen forelagde den 21. august 2003 forslag til ændringer i sygesikringsoverenskomsterne vedrørende fysioterapi og vederlagsfri fysioterapi til Sygesikringens Forhandlingsudvalg for Sundheds- og Omsorgsudvalget.
I forbindelse med en forespørgsel fra Sygesikringens Forhandlingsudvalg vedrørende indsamling af krav til forhandling af speciallægeoverenskomsten har Sundhedsforvaltningen formuleret en række forslag til emner der kunne medtages i den nye overenskomst der skal formuleres på speciallægeområdet. Sundhedsforvaltningens bidrag er forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget til drøftelse på mødet den 15. januar 2004.
Sundhedsforvaltningen forelægger, ligeledes den 15. januar 2004, Sundhedsforvaltningens forslag til ændringer i sygesikringsoverenskomsten om psykologhjælp.
Sundhedsforvaltningen vil anvende samme procedure i fremtiden om andre emner med henblik på at give Sundheds- og Omsorgsudvalget større mulighed for at påvirke dispositionerne på sygesikringsområdet.
2. Bedre budgetgrundlag
Det foreslås, at Sundhedsforvaltningen i forbindelse med overenskomstforhandlingerne og resultatet heraf gør følgende:
- Når der foreligger et forhandlingsoplæg, da udarbejder et skøn over den økonomiske ramme.
- Når der foreligger et endeligt resultat af overenskomstforhandlingerne, da beregner de økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Beregningerne skal indgå i den månedlige budgetopfølgning for det indeværende budgetår og bliver indregnet i det kommende budgetår.
Status på anbefalingen
Siden analysen af sygesikringsområdet blev gennemført, er der indgået aftale om ændring af overenskomsten vedrørende tandlægehjælp. Sundhedsforvaltningen forelagde d. 6. november 2003 en orientering om de økonomiske konsekvenser af ændringen af landsoverenskomsten om tandlægehjælp for Sundheds- og Omsorgsudvalget. Orienteringen indeholdt en beregning af de økonomiske konsekvenser af indgåelsen af overenskomsten.
Forhandlingen om ændringen af overenskomsten vedrørende tandlægehjælp foregik så hurtigt, at det ikke var muligt at udarbejde et skøn over den økonomiske ramme i oplægget før selve resultatet af forhandlingerne forelå.
Sundhedsforvaltningen vil også fremover forelægge forhandlingsoplæg og ændringer af overenskomster for Sundheds- og Omsorgsudvalget.
3. Speciallægehjælp
Udgifterne til speciallægehjælp er stigende i Københavns Kommune. Samlet kan realvæksten i udgifterne til speciallægehjælp forklares ud fra et stigende antal indbyggere i Københavns Kommune samt et svagt voksende ydelsesforbrug.
Det foreslås, at der igangsættes en analyse af speciallægeområdet for at få identificeret årsagen til udgiftsstigningen i speciallægehjælpen, samt hvilke områder af speciallægehjælpen, der er i vækst. Analysen (/-erne) kan gennemføres med hjælp fra et konsulentfirma.
Formålet med analysen er, at se nærmere på udviklingen i ydelsessammensætningen for speciallægehjælp for at fastslå, i hvilket omfang realvæksten kan tilskrives specifikke ydelser.
Status på anbefalingen
Sundhedsforvaltningen og Økonomiforvaltningen har drøftet udarbejdelsen af analysen på sygesikringsområdet. De to forvaltninger er enige om at afvente at ydelsesdata for hele 2003 er tilgængelige medio februar 2004.
Det er hensigten at analysen skal fokusere på en afdækning af, hvilke specifikke ydelser realvæksten på speciallægeområdet kan henføres til, og i hvilket omfang stigningen skyldes nye ydelser, for på den måde at afdække hvor væksten især har fundet sted
.Analysen forventes færdiggjort medio 2004, således at resultaterne kan indgå i den pågående udarbejdelse af speciallægepraksisplanen, der forventes afsluttet ultimo august 2004.
4. Øvrige ydelser
Udgifterne for øvrige ydelser er vokset med 50 pct. fra 1998 til 2001. Det anbefales derfor at udgiftsvæksten følges nøje. Specielt bør der rettes fokus på årsagerne til udgiftsstigningerne inden for kiropraktik og psykologhjælp.
Status på anbefalingen
Udgiftsvæksten inden for kiropraktik og psykologhjælp er blevet fulgt i forbindelse med den løbende budgetopfølgning. Umiddelbart giver udviklingen ikke grund til at iværksætte specielle analyser af udviklingen.
Sundhedsforvaltningen udarbejder en gang årligt statistikker for både kiropraktik og psykol oghjælp, hvor den enkelte yder sammenlignes med de øvrige ydere. Statistikkerne drøftes i kontaktudvalgene der er etableret på de to områder, med henblik på at udviklingen i produktionen af ydelser på de to områder kan diskuteres og analyseres.
5. Benchmarking
Sundhedsforvaltningen har gode erfaringer med benchmarking af udvalgte ydelser hos de praktiserende læger. Det anbefales, at Sundhedsforvaltningen udbreder værktøjet til også at omfatte f.eks. speciallægernes ydelser.
Status på anbefalingen
Sundhedsforvaltningen har endnu ikke iværksat en benchmarkingsanalyse på speciallægeområdet. Det er hensigten af resultaterne af analysen af speciallægeområdet (3. anbefaling) anvendes til at identificere egnede specialer og ydelser der mest hensigtsmæssigt kan benchmarkes. Det forventes dermed at udsendelse af den første benchmarking til speciallæger vil finde sted i efteråret 2004.
6. Udbud og udlicitering
En måde at styre de stigende ydelsesudgifter er ved at gennemføre en udbudsforretning for at undersøge, om den producerede ydelse kan leveres til en bedre og billigere pris.
Det anbefales, at Københavns Kommune følger op på denne anbefaling i de fora, hvori kommunen er repræsenteret og dermed støtter Amtsrådsforeningens analysearbejde.
Status på anbefalingen
Der har ikke været relevante muligheder for at rejse spørgsmålet i 2003. Sundhedsforvaltningen vil løbende følge op på anbefalingen i de relevante fora.
7. Generelt
Det foreslås, at Sundhedsforvaltningen en gang årligt afleverer en redegørelse til Økonomiudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget, hvori de udgiftsdæmpende initiativer evalueres.
Endvidere foreslås det, at budgetanalyser på sygesikringsområdet fremover i højere grad tematiseres, således at der udvælges bestemte områder, f.eks. områder med vækst, eller med ændringer i efterspørgselsmønstret etc., til nærmere analyse.
Status på anbefalingen
Nærværende indstilling er den første redegørelse for de udgiftsdæmpende initiativer. Sundhedsforvaltningen vil forelægge de første resultater af de udgiftsdæmpende initiativer, der er taget i forhold til analysen af sygesikringsområdet for Sundheds- og Omsorgsudvalget og Økonomiudvalget ultimo 2004. Det vil, som det tidligere er fremgået, være følgende områder der vil blive analyseret med henblik på udgiftsdæmpende initiativer :
- Speciallægeområdet
- Medicinområdet
Medicinområdet indgik ikke i kommissoriet for "Analyse af sygesikringsområdet 2002", men behandles selvstændigt. Sundheds- og Omsorgsudvalget bliver løbende orienteret om de pågående initiativer på området og indstilling er forelagt til mødet i udvalget den 15. januar 2004.
8. Kontering på det rammebelagte fremfor på det lovbundne område
Arbejdsgruppen har foretaget en teknisk gennemgang af udgifterne på sygesikringsområdet, og vurderet praksiskontorets kontoplan i forhold til, hvorvidt hver enkel udgift er konteret korrekt.
Med baggrund i gennemgangen anbefales det, at konteringen af AIDS-forebyggelse, grå stær, influenzavaccinationer, praksiskonsulenter, udviklingscenter for almen praksis og samtlige lokalaftaler fremover konteres på det rammebelagte fremfor på det lovbundne område. Den samlede udgift, der fremover anbefales konteret på det rammebelagte fremfor på det lovbundne, udgjorde i 2001 27,7 mill. kr.
Det anbefales, at omkonteringerne foretages med virkning fra budget 2004.
Status på anbefalingen
Omkonteringen er foretaget med virkning fra budget 2004.
MILJØVURDERING
Der er ingen miljømæssige konsekvenser af indstillingen.
ØKONOMI
-
HØRING
Ingen.
BILAG
Ingen
Ib Haurum
/Jens Egsgaard