Status for Københavns Kommunes sygesikringsudgifter til medicin og initiativer til påvirkning af lægemiddelforbruget
Status for Københavns Kommunes sygesikringsudgifter til medicin og initiativer til påvirkning af lægemiddelforbruget
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 15. januar 2004
3. Status for Københavns Kommunes sygesikringsudgifter til medicin og initiativer til påvirkning af lægemiddelforbruget
SOU 396/2003 J.nr. 4/2002
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager status for Sundhedsforvaltningens arbejde med at påvirke lægemiddelforbruget til efterretning,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender Sundhedsforvaltningens mål for arbejdet med at påvirke lægemiddelforbruget.
RESUME
Sundheds- og Omsorgsudvalget behandlede den 24. april 2003 Sundheds-forvaltningens redegørelse for sygesikringsudgifter til medicin og initiativer til påvirkning af lægemiddelforbruget (J.nr.4/2002). Det blev besluttet at Sundhedsforvaltningen inden udgangen af 2003 skulle udarbejde en status for arbejdet på medicinområdet. Status fremgår af denne indstilling. Desuden har Sundhedsforvaltningen formuleret mål for indsatsen på lægemiddelområdet.
De stigende medicinudgifter betyder øget bevågenhed på medicinområdet. I Københavns Kommune ses et markant fald i stigningstakten, og holder tendensen forventes en mindreudgift på 8,4 mio. kr. i 2003.
Sundhedsforvaltningens arbejde på lægemiddelområdet er baseret på overvågning, information og rådgivning. Sundhedsforvaltningen har fokus på driftsopgaverne og en række konkrete indsatsprojekter på lægemiddelområdet.
Målgruppen er alle der ordinerer og anvender medicin i Københavns Kommune, hvilket medfører en stor udfordring med henblik på at sikre effektiv og målrettet kommunikation og dialog med så stor en målgruppe.
På denne baggrund er det overordnede mål for Sundhedsforvaltningen:
- at påvirke forbruget af lægemidler ved at principperne for rationel farmakoterapi indgår som en naturlig overvejelse ved enhver ordination af medicin til borgere i Københavns Kommune.
Rationel farmakoterapi defineres som den lægemiddelbehandling, der giver størst virkning, med de mindst alvorlige og det færreste antal bivirkninger, til lavest mulige behandlingspris.
For at kunne nå dette mål vil Sundhedsforvaltningen:
- Overvåge og nedsætte forbruget og medicinudgifterne mest muligt i de udgiftstunge lægemiddelgrupper gennem en målrettet indsats på baggrund af beregninger af besparelsespotentialet
- Udbrede kendskabet til principperne om og ansvaret for rationel farmakoterapi til alle praktiserende læger, samt udvide indsatsen med særligt fokus på speciallæger, samt H:S.
- Udbrede kendskabet til og anvendelsen af dosisdispensering, da dosisdispense-ring forventes at betyde øget sikkerhed og kvalitet, samt mindre udgift.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Sundheds- og Omsorgsudvalget behandlede den 24. april 2003 Sundheds-forvaltningens redegørelse for sygesikringsudgifter til medicin og initiativer til påvirkning af lægemiddelforbruget (J.nr.4/2002). Udvalget tog redegørelsen til efterretning, idet at Sundhedsforvaltningen inden udgangen af 2003 skulle udarbejde en status for arbejdet. Status fremgår af denne indstilling.
Desuden har Sundhedsforvaltningen formuleret mål for indsatsen og arbejdet på lægemiddelområdet.
Status for lægemiddelforbrug og udgifter i Københavns Kommune
Udgifterne til tilskudsberettiget medicin er stigende i Københavns Kommune og i landet som helhed. De stigende medicinudgifter betyder øget bevågenhed på medicinområdet. I Københavns Kommune ses et markant fald i stigningstakten, og holder tendensen forventes en mindreudgift på 8,4 mio. kr. i 2003. Stigningen i medicinudgifterne er blandt de mindste på landsplan (bilag 1). Tallene er ikke korrigeret for alder og køn.
Budgettet for Københavns Kommunes udgifter på medicinområdet i 2003 er på 500 mio. kr. (excl. budget til AIDS-forebyggelse). Forbruget i årets 10 første måneder er 3,5 mio. kr. højere end på samme tidspunkt i 2002. Dette er en markant fald i stigningstakten i forhold til udviklingen fra 2001 til 2002.
Analyserne af sygesikringsudgifterne til medicin i Københavns Kommune viser, at der i 2003 er 11 lægemiddelgrupper, hvor udgifterne forventes at blive på mere end 10 mio. kr. årligt pr. gruppe (bilag 2). Det drejer sig om medicin mod mavesår, forhøjet kolesterol, gigt, psykiske lidelser, migræne, epilepsi og lungesygdomme.
Status for arbejdet på lægemiddelområdet i Københavns Kommune
Sundhedsforvaltningen har fokus på driftsopgaverne, og der er således ansat en ny lægemiddelkonsulent. Til funktionen er yderligere tilknyttet 12 lægelige konsulenttimer ugentligt, fordelt på 2 læger.
Arbejdet er baseret på overvågning, information og rådgivning. Strategi og indsats ligger op af de øvrige danske amter, ligesom nye initiativer følges og indgår i planlægningen.
Målgruppen for indsatsen er alle der ordinerer og anvender medicin. Primært de 319 alment praktiserende læger, de 188 speciallæger, men også H:S, apoteker og borgere tænkes ind i de strategiske overvejelser for arbejdet. Det vurderes at der ligger en stor udfordring i at sikre effektiv og målrettet kommunikation og dialog med så stor en målgruppe.
På denne baggrund er det overordnede mål for Sundhedsforvaltningen
- at påvirke forbruget af lægemidler ved at principperne for rationel farmakoterapi indgår som en naturlig overvejelse ved enhver ordination af medicin til borgere i Københavns Kommune.
For at kunne nå dette mål vil Sundhedsforvaltningen:
Som eksempel viser en beregning af besparelsespotentialet for den dyreste gruppe af mavesårsmedicin, en potentiel besparelse på 3.886.614 kr. i perioden januar – oktober 2003, forudsat at forudsætningerne vedrørende behandlings-vejledninger, lægelige medicinordinationer, borgernes ønsker og krav til medicinen, apotekernes levering og markedets udvikling, er opfyldt (bilag 3).
- Udbrede kendskabet til principperne om og ansvaret for rationel farmakoterapi til alle praktiserende læger, samt udvide indsatsen med særligt fokus på speciallæger, samt H:S.
- Udbrede kendskabet til og anvendelsen af dosisdispensering, da dosisdispense-ring forventes at betyde øget sikkerhed og kvalitet, samt mindre udgift.
Driftsopgaverne er følgende:
- systematisk budgetopfølgning på udgiftstunge præparater og det samlede forbrug
- forbrug og udgifter til tilskudsberettiget medicin i Københavns Kommune generelt og for udvalgte lægemidler følges hver måned
- forbrug og udgifter til tilskudsberettiget medicin i Københavns Kommune følges på kommuneniveau, bydelsniveau og yderniveau for udvalgte lægemidler (indsats-temaer) hver 3. måned
- analyse af forbrug og udgift ved nye behandlingsstrategier og ny medicin
- nyhedsbreve til praktiserende læger ca. 6 gange årligt. Der skiftes mellem tema-nyhedsbreve med information og statistik over forbrug af den lægemiddelgruppe, der er fokus på og nyhedsbreve af mere generel karakter
- temamøder for praktiserende læger holdes 2 gange årlig
- praksisbesøg af de lægelige konsulenter med fokus på rationel farmakoterapi
Status for Sundhedsforvaltningens projekter på medicinområdet
Etablering af samarbejde med H:S om fælles indsats for at styrke principperne for rationel farmakoterapi
Da 18,7 % af medicinudgifterne kan henføres til medicin ordineret på et af H:S hospitalerne, arbejdes der på at styrke kvaliteten af anvendelse af medicin ved udskrivelsen, styrke det sammenhængende patientforløb og opnå samarbejde mellem sektorerne for at sikre, at der anvendes den mest rationelle behandling.
Mål: Sikre rationel farmakoterapi som en fælles opgave mellem sektorerne, øge kvaliteten og udnytte besparelsespotentialet i medicinforbruget.
Status: Der er indledt en møderække med H:S hvor formålet er at drøfte det fremtidige samarbejde, samt rammerne for en projektbeskrivelse/kommissorium.
Tidsplan: Endelig aftale om fremtidigt samarbejde på lægemiddelområdet forventes at foreligge inden udgangen af 2004.
Analyse af besparelsespotentialet på lægemiddelområdet
Et uudnyttet besparelsespotentiale findes indenfor nogle lægemiddelgrupper ved brug af synonympræparater eller analogpræparater, hvis en række forudsætninger er opfyldt. Disse forudsætninger vedrører behandlingsvejledninger, lægelige medicin-ordinationer, borgerens ønsker og krav til medicinen, apotekernes levering og markedets udvikling.
Mål: Afdække besparelsespotentialet på de mest udgiftstunge lægemiddelgrupper til brug for en målrettet indsats for at styrke anvendelsen af rationel farmakoterapi, herunder anvendelse af bedst og billigst medicin.
Status: Det er planlagt at udarbejde en samlet besparelsesrapport over de mest udgiftstunge lægemiddelgrupper. Rapporten vil tage udgangspunkt i forbruget i de enkelte lægemiddelgrupper, den potentielle besparelse ved anvendelsen af billigste lægemiddel og gennemgang af forudsætninger og faktorer, der har betydning for besparelsen. Endelig vil rapporten give et kvalificeret skøn på den realistiske besparelse.
Der er udarbejdet et besparelses eksempel på den dyreste gruppe mavesårsmedicin (bilag 3).
Tidsplan: Samlet besparelsesrapport forventes udarbejdet i første kvartal 2004.
Rationel farmakoterapi som fokusområde i praksisplaner og overenskomster for såvel almen praktiserende læger som speciallæger
Ved at medtage rationel farmakoterapi i overenskomster og rammeplaner, sikres en forpligtende drøftelse af principperne for rationel far makoterapi.
Mål: At principperne for rationel farmakoterapi indgår som en naturlig overvejelse ved enhver lægemiddelordination.
Status: Rationel farmakoterapi indgår allerede i overenskomsten for praktiserende læger og bliver et fokusområde i praksisplanen for 2004 – 2008. Rationel farmakoterapi er foreslået som forhandlingskrav til overenskomsten for speciallæger 2005, og efterfølgende foreslået som et fokuspunkt i praksisplanen for speciallæger.
Tidsplan: Følger udarbejdelse af overenskomster og praksisplaner.
Rationel farmakoterapi på speciallægeområdet
Da 8,3 % af medicinudgifterne kan henføres til speciallægeordinationer, arbejdes der for at sikre rationel farmakoterapi på speciallægeområdet.
Mål: Sikre rationel farmakoterapi på speciallægeområdet
Status: Kommissoriet for arbejdsgruppen for rationel farmakoterapi på special-lægeområdet er godkendt. Opgaven er at beskrive formål og strategi for rationel farmakoterapi på området. Første møde i arbejdsgruppen holdes i januar 2004.
Tidsplan: Endelig aftale om indsatsen på speciallægeområdet forventes inden udgangen af 2004.
Implementering af dosisdispensering
En besparelsesberegning i forhold til dosisdispensering skønner at 10.000 københavnere skulle tilsluttes ordningen. Medio 2003 var 600 københavnere tilsluttet, mod ca. 9000 på landsplan.
Mål: At alle borgere, der er interesseret i at modtage medicin i dosis-dispenserede pakninger får dette tilbud, samt at antallet, der anvender dosisdispensering, fortsat stiger i Københavns Kommune.
At anvendelsen af dosisdispensering udbredes, særligt i forhold til de borgere, der bor på plejehjem.
Status: Dosisdispensering er medtaget som et fokusområde i praksisplanen for praktiserende læger og der er planlagt tema om dosisdispensering i nyhedsbreve og temamøder i foråret 2004.
Tidsplan: Fokusområde 2004.
Anvendelse af kontrolbestemmelser på området for lægemiddelordination
Landsoverenskomsten om almen lægegerning beskriver kontrolbestemmelser på området for lægemiddelordination, samt mulighed for iværksættelse af sanktioner.
Mål: Sikre konstruktiv anvendelse af kontrolbestemmelserne på området for læge-middelordination ved at målsætning og iværksættelse af kontrolbestemmelserne, udarbejdes i samarbejde med samarbejdsudvalget for almen praktiserende læger
Status: Kontrolbestemmelserne forventes på dagsorden til samarbejdsudvalgsmødet for praktiserende læger 1. marts 2004.
Tidsplan: Drøftes og vedtages inden udgangen af 2004
Indsats i forhold til polyfarmaci
Polyfarmaci, hvor en patient behandles med flere lægemidler, er især for ældre forbundet med problemer i form af korrekt medicinindtagelse, faldtendens og bivirkninger.
Mål: Øge kvaliteten af medicinsk behandling til ældre borgere, herunder sikre at den enkelte borger ikke får for meget medicin
Status: Projektet er startet som et pilotprojekt, hvor de lægelige konsulenter afholder gruppemøder om polyfarmaci med et mindre antal alment praktiserende læger. På møderne drøftes udvalgte patienters medicinering.
Tidsplan: Projektets 2. fase hvor 3 lægegrupper indgår afvikles i foråret 2004, mens det endelige projekt startes i efteråret 2004.
Nye metoder og fokusområder for at udbrede kendskab og ansvar for rationel farmakoterapi
Et nyt projekt "Efteruddannelses-gruppe-baserede kliniske farmakologiske servicebesøg" startes primo 2004. Et nyt værktøj, OPS 2000 farmakostatistik, er bevilget af kvalitetsudviklingsudvalget og kan illustrere den enkelte læges ordinationsmønstre grafisk. De lægelige konsulenter vil tilbyde besøg hos relevante grupper af læger. Der forventes grupper på 4-8 læger – med 10 møder om året i 2004, 2005 og 2006.
Mål: At hæve den faglige kvalitet af lægemiddelordinationer blandt praktiserende læger. Målet er at få alle læger med - det forventes at nå 60 % i projektperioden.
Status: Projektet er netop godkendt og programmet er bestilt.
Tidsplan: Afvikles over en 3-årig periode fra 2004 – 2006.
Udvikling i lægemiddelforbrug og udgifter generelt.
En beregning foretaget af Amtsrådsforeningen viser, at den generelle udgiftsstigning skyldes større forbrug, øget behandlingspris, øget tilskudsprocent og flere personer i behandling (figur 1).
Figur 1. Sammensætning af de stigende udgifter til medicintilskud, 1997- 2002.
Andel af stigningen | |
Større forbrug pr. person | 61,7 % |
Øget behandlingspris | 27,3 % |
Flere personer i behandling | 5,1 % |
Øget tilskudsprocent | 5,9 % |
Kilde: Amtsrådsforeningens beregninger på baggrund af data fra Lægemiddelstyrelsen
e
På landsplan er mængdeforbruget af medicin steget med 29 % pr. person fra 1997-2002. Den demografiske udvikling vil fortsat påvirke medicinforbruget. I 2001 blev 50 % af medicintilskuddet på landsplan givet til personer over 60 år, trods at denne gruppe kun udgør 20 % af befolkningen. Der vil fortsat blive flere ældre og først i 2040 forventes kurven at knække.
I det nuværende medicinsystem anvendes en række synonympræparater. Et synonympræparat er et kopiprodukt, der sælges til en billigere pris. Det er den generelle erfaring at den besparelsesmulighed, der er knyttet til anvendelsen af synonympræparater snart er fuldt udnyttet.
Fremtidens fokus er anvendelsen af analogpræparater, der er et ikke-identisk lægemiddel, men et lægemiddel med beslægtet kemi og ensartet klinisk virkning. Analoge midler kan have lidt forskellige indikationsområder, men hovedanvendel-sen er som regel fuldstændig den samme. De er i hovedtrækkene terapeutisk ligeværdige. Det er den generelle opfattelse, at det fremtidige besparelsespotentiale på medicinområdet skal findes indenfor anvendelsen af analogpræparater.
Status for nationale initiativer
På ba ggrund af det stigende medicinforbrug og de stigende udgifter til medicin er der på nationalt plan iværksat en række initiativer. Mest omfattende indsatser er
- Ordiprax , udviklet af Lægemiddelstyrelsen, er et internetbaseret feedback-værktøj til grafisk præsentation af statistik for lægemiddelordinationer i almen lægepraksis. Statistikken opgøres både på praksis- og amtsniveau og vises i diagrammer for en periode på 12 kvartaler.
- Den nationale rekommandationsliste , udvikles i Lægemiddelstyrelsen i samarbejde med faglige eksperter. Listen skal indeholde evidensbaserede anbefalinger for anvendelse af medicin. Listen vil skabe det faglige grundlag for beslutninger og ordinationer, men ikke indeholde konkrete anbefalinger på præparatniveau. Listen forventes tidligst at være færdig ultimo 2004. Det forventes at listen efterfølgende skal tilrettes og implementeres i amterne.
- Personlige elektroniske medicinprofiler (PEM) , udvikles i Lægemiddelstyrelsen. PEM er et kvalitetssikringsværktøj, som giver den behandlende læge et fuldstændigt og opdateret overblik over den enkelte patients medicinering. PEM bygger på data fra Lægemiddelstyrelsens centrale tilskudsregister. Første fase forventes i sommeren 2004. PEM er primært et værktøj til lægen, men apoteket kan få adgang til dele af PEM efter samtykke fra patienten. Endelig kan hver enkelt patient se sin egen profil via den offentlige sundhedsportal.
- Udvalget om medicintilskud , er nedsat i oktober 2003 under Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Københavns- og Frederiksberg Kommune er i fællesskab repræsenteret i udvalget. Udvalgets kommissorium er at komme med forslag til initiativer, der kan begrænse væksten i medicinudgifterne, herunder inddrage reglerne for fastsættelse af tilskudspriser, samt overveje kriterierne for tildeling af tilskud. Udvalget afslutter deres rapport april 2004.
MILJØVURDERING
Der er ingen miljømæssige konsekvenser af indstillingen.
ØKONOMI
De økonomiske konsekvenser af indstillingen er i overensstemmelse med målsætningen, at nedsætte forbruget og medicinudgifterne mest muligt i de udgiftstunge lægemiddelgrupper. Det konkrete besparelsespotentiale er afhængigt af en række faktorer (se bilag 3).
HØRING
Ingen
BILAG
Bilag 1. Udvikling i amternes akkumulerede udgifter til tilskudsberettiget medicin
Bilag 2. Udgiftstunge lægemiddelgrupper
Bilag 3. Besparelses potentiale, et eksempel
Ib Haurum
/Jens Egsgaard