Udmelding om budget 2001 og status vedr. budget 2002
Udmelding om budget 2001 og status vedr. budget 2002
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 15. januar 2001
5. Udmelding om budget 2001 og status vedr. budget 2002
SOU 5/2001 J.nr. 30/2000
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om status for budget 2001 og budgetforslag 2002 til efterretning
RESUME
Sundhedsforvaltningen har gennemført en aktivitetsbudgettering som grundlag for budgetudmelding vedrørende 2001. Aktivitetsbudgetteringen viser, at det forventede varige merforbrug i 2001 som følge af det konstaterede yderligere merforbrug i 2000 på 98 mill. kr. i oktober kalkulen, udgør ca. 80 mill. kr. Hertil vil der komme afdrag på det yderligere lån som Sundheds- og Omsorgsudvalget skal optage til dækning af det yderligere merforbrug i 2000.
Budgetudmeldingen sker til de budgetansvarlige enheder i Sundhedsforvaltningen med en bemærkning om, at der som følge af det stadig uløste finansielle problem vedrørende 2001, kan blive tale om at foretage budgetreguleringen i løbet af foråret.
Økonomiudvalget vil på mødet den 23. januar 2001 drøfte den økonomiske situation i Sundheds- og Omsorgsudvalget og tage stilling til, om der skal tilføres yderligere midler for at skabe et balanceret planlægningsgrundlag for budget 2002. I lyset af Økonomiudvalgets beslutning vil Sundhedsforvaltningen udarbejde oplæg til håndtering af den økonomiske situation i 2001.
SAGSBESKRIVELSE
- Arbejdet med budget 2001 og den grundlæggende økonomistyring
Sundheds- og Omsorgsudvalget har siden regnskab 1998 været i en meget trængt økonomisk situation på grund af store merforbrug i regnskab 1998, 1999 og forventet 2000.
Som beskrevet i forbindelse med oktober kalkulen for 2000 har erfaringerne fra hhv. kalkulearbejdet for 2000 og arbejdet med basisbudgetteringen for 2001 været, at der tidligere ikke har været den nødvendige sammenhæng mellem de igangsatte aktiviteter og de afsatte midler, bl.a. på grund af manglende synlighed og konsistens om de enkelte budgetposter og forudsætningerne bag dem.
Det er derfor en væsentlig opgave for Sundhedsforvaltningens økonomifunktion at få skabt denne synlighed og sikkerhed for budgetforudsætningerne for alle budgetansvarlige enheder i forvaltningen.
Økonomifunktionen i centralforvaltningen har derfor foretaget en "bottom up" budgettering af alle institutioner og alle igangværende aktiviteter med udgangspunkt i de forskellige budgetposter, de relaterede aktivitetstal samt det registrerede forbrug. Formålet med revurderingen af basisbudgetterne er – på det kvalitetsniveau som er muligt inden for den givne tidshorisont – dels at sikre, at der er afsat et realistisk budget til de faktiske aktiviteter, som det er besluttet, at Sundhedsforvaltningen skal varetage, dels at synliggøre i hvilket omfang den af Borgerrepræsentationen vedtagne rammebevilling på ældreområdet kan overholdes.
På baggrund af basisbudgetteringen vil Sundhedsforvaltningen:
- Udmelde driftsbudgetter til alle forvaltningens budgetsansvarlige enheder
- Drøfte Sundheds- og Omsorgsudvalgets strukturelle ubalance med Økonomiforvaltningen med henblik på indstilling om de økonomiske rammer for 2002
- Bedre kunne vurdere muligheden for at foreslå og gennemføre evt. nødvendige sparemål.
I det totale basisbudget indgår en række centrale puljer, som er opgjort eksplicit til dækning af en række konkrete udgifter, som bør afholdes centralt, samt til en pulje til endnu ikke fastlagte (f.eks. større vedligeholdelsesopgaver) og uforudsete udgifter. Der vil blive udarbejdet retningslinier for brugen af disse puljer.
Sideløbende med arbejdet med basisbudgetteringen har Sundhedsforvaltningen arbejdet på projektet til forbedret sags- og økonomistyring med bistand fra Deloitte Consulting, samt de øvrige projekter, som blev beskrevet i bilag til Sundhedsforvaltningens indstilling om oktober kalkulen.
I vedlagte bilag 1 vist et eksempel på en budgetudmelding til plejehjemmene.
Den økonomiske situation i 2001
Sundheds- og Omsorgsudvalget har i forlængelse af de sidste tre års regnskabsunderskud en meget trængt økonomisk situation. Merforbruget på 149 mill.kr. i 1999 blev dækket ved optagelse af et internt lån og indtil videre er der optaget et internt lån på 100,9 mill. kr. til dækning af Sundheds- og Omsorgsudvalgets forventede underskud i 2000 i august kalkulen.
I forbindelse med vedtagelsen af budget 2001 blev der bevilget ekstra 97 mill. kr. til Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Efterfølgende viste Sundheds- og Omsorgsudvalgets oktober-kalkule et yderligere merforbrug i 2000 på 98 mill. kr. på driften.
Sundhedsforvaltningen opgjorde i "Notat om den økonomiske situation for Sundheds- og Omsorgsudvalget og de styringsmæssige tiltag, der skal understøtte den økonomisk genopretning", at de afledte driftsvirkninger i 2001 af det yderligere merforbrug i 2000 ville udgøre ca. 60-65 mill. kr. – opgjort efter den ekstra bevilling på de 97 mill. kr. til budget 2001.
Sundhedsforvaltningen har efter udarbejdelse af de decentrale budgetter og budgetter for de øvrige budgetansvarlige enheder konstateret, at de afledte budgetmæssige konsekvenser for 2001 udgør skønsmæssigt 80 mill. kr. i stedet for 60-65 mill. kr.
Den samlede budgetubalance kan henføres til ældreområdet. Den konstaterede forværring i ubalancen fra 60-65 mill.kr. til 80 mill. kr. kan primært henføres til køb og salg området, hvor Sundhedsforvaltningen har budgettet med de køb, som forsøgsbydelene har meddelt Sundhedsforvaltningen, at de forventer at foretage i 2001.
Ubalancen i 2001 vil blive forøget med det yderligere afdrag, som forventes som følge af den yderligere gæld vedrørende 2000. Afdragets størrelse kendes først endeligt, når Sundheds- og Omsorgsudvalgets regnskab 2000 er endeligt opgjort og behandlet af Borgerrepræsentationen.
I det opgjorte basisbudget er der på nuværende tidspunkt indarbejdet besparelser som følge af den demografiske udvikling på 17 mill. kr. i hjemmeplejen, besparelser som følge af lukninger af plejehjem på 56 mill. kr. og besparelser som følge af effektiviseringer, samdriftsfordele og vedligeholdelse på i alt 38 mill. kr. på det samlede ældreområde. Hertil kommer der en besparelse på 4 mill. kr. på administrationsområdet, som er indarbejdet i det oprindelige budgetforslag.
I budgettet for 2001 er der endvidere indarbejdet afdrag og forrentning af Sundheds- og Omsorgsudvalgets interne gæld på i alt 72,3 mill. kr. Gælden udgør primo 2001 i alt ca. 250 mill. kr. Hertil skal medregnes afdrag ved yderligere låntagning, når regnskab 2000 er endelig gjort op.
Budget 2001 fordelt på områder indenfor driftsbevillingen
* I budgetforslag 2001 var indarbejdet en uudmøntet besparelse på 66 mill. kr. Besparelsen blev nulstillet ved vedtagelsen af budget 2001. I det rammeløft på 97 mill. kr., der blev vedtaget med budget 2001 er forudsat finansieret forrentning og afdrag på lån på 100,9 mill. kr. optaget i 2000, men ydelsen på lånet er ikke indarbejdet i bevillingen. Forrentning og afdrag på dette lån er 19,8 mill. kr., som derfor er indregnet i aktivitetsbudgettet. Derudover er der flere mindre justeringer.
- Håndtering af ubalance i 2001 og 2002
Som nævnt ovenfor forventes der på nuværende tidspunkt en ubalance i 2001 på ca. 80 mill. kr. Heraf vil 9 mill. kr. kun have effekt i 2001 og merforbruget i 2002 vil herefter alt andet lige udgøre 71 mill. kr. Hertil skal der lægges eventuelle afdrag, hvis der vælges en længere afdragsperiode end 1 år på den forventede yderligere gæld vedrørende 2000.
Økonomiforvaltningen har den 12. december 2000 fået mandat fra Økonomiudvalget til i indstillingen om de økonomiske rammer, som forelægges Økonomiudvalget den 23. januar 2001, at fremsætte forslag til en korrektion af Sundheds- og Omsorgsudvalgets ramme for 2002 med henblik på at tilvejebringe et balanceret planlægningsgrundlag.
Økonomiforvaltningen vil i samarbejde med Sundhedsforvaltningen foretage en vurdering af Sundheds- og Omsorgsudvalgets ubalance, som vil tage afsæt i en beregning af, hvor stort tilpasningsbehovet, udover de almindelige budgetteringsforudsætninger, er for Sundheds- og Omsorgsudvalget. Vurderingen vil blive foretaget i sammenhæng med en generel vurdering af kommunens økonomiske råderum i 2002.
Det indebærer, at Sundheds- og Omsorgsudvalget stadig vil blive pålagt et effektiviseringskrav i 2002 på linie med kommunens øvrige forvaltninger, samt at udvalget vil blive pålagt en rammereduktion som følge af den demografiske udvikling.
Omvendt indebærer beslutningen, at der – under hensyntagen til kommunens økonomiske råderum - vil blive fremsat forslag rettet mod afhjælpning af den permanente ubalance i 2002.
Det er Sundhedsforvaltningens anbefaling, at der, når Økonomiudvalgets beslutning om Sundheds- og Omsorgsudvalgets økonomiske rammer for 2002 er kendt og når det endelige regnskabsresultat for 2000 foreligger, tages konkret stilling til løsning af Sundheds- og Omsorgsudvalgets finansielle ubalance i 2001 på baggrund af et oplæg fra Sundhedsforvaltningen. Det er anført i budgetudmeldingerne til Sundhedsforvaltningens budgetansvarlige enheder, at det kan blive nødvendigt at foretage en budgetregulering i løbet af foråret.
ØKONOMI
-
BILAG
- Budgetudmelding til plejehjemmene.
- Oversigt over flerårsbalancen for Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Bo Andersen
/Lau Svendsen-Tune