Arbejdernes Ligkistemagasin
Arbejdernes Ligkistemagasin
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 15. januar 2001
3. Arbejdernes Ligkistemagasin
SOU 20/2001 J.nr. 82/99
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltræder det beskrevne kommissorium for en undersøgelse af Sundhedsdirektoratets og andre instansers håndtering af klagesager og andre problemer vedr. det daværende samarbejde med Arbejdernes Ligkistemagasin.
RESUME
På Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 13. december 1999 orienterede Sundhedsforvaltningen første gang udvalget om uregelmæssigheder i Arbejdernes Ligkistemagasins håndtering af offentlige begravelser.
På baggrund af orienteringen besluttede Sundheds- og Omsorgsudvalget dels at Sundhedsforvaltningen skulle gennemgå Ligkistemagasinets regnskab for licitationsperioden 1. september 1996 til 31.august 1998 og den efterfølgende periode frem til december 1999, dels blev Revisionen anmodet om at gennemgå licitationssagen.
Revisionens redegørelse vedrørende gennemgang af licitationssagen blev omdelt til Sundheds- og Omsorgsudvalgets medlemmer på møde den 29. maj 2000.
Sundhedsforvaltningens gennemgang af Ligkistemagasinets regningskrav resulterede i, at Københavns Politi, Bedrageriafdelingen, blev anmodet om at vurdere sagen med henblik på, om der er begået strafbare forhold. Bedrageriafdelingens gennemgang er endnu ikke afsluttet.
På baggrund af de seneste aktuelle artikler i dagspressen om uregelmæssigheder i Ligkistemagasinets håndtering af begravelser af dødfødte børn fra 1988/89 og 1992 foreslår Sundhedsforvaltningen, at der iværksættes en undersøgelse af det daværende Sundhedsdirektoratets og andre instansers håndtering af samtlige klagesager og andre problemer vedr. det daværende samarbejde med Arbejdernes Ligkistemagasin.
Undersøgelsen skal ligge til grund for en skriftlig redegørelse i sagen. Redegørelsen forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget den 12. marts 2001.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Sundhedsforvaltningen gav på baggrund af en række avisartikler om for høje udbetalinger til begravelsesfirmaet Ligkistemagasinet (tidligere Arbejdernes Ligkistemagasin) på Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 13. december 1999 en mundtlig orientering om udbudsaftalen med Arbejdernes Ligkistemagasin.
Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede på mødet den 13. december 1999 blandt andet, at anmode Sundhedsforvaltningen om at foranledige en gennemgang af licitationssagens forløb ved kommunens egen revision samt at Sundhedsforvaltningens institutioner skulle stilles frit i forhold til valg af bedemandsfirmaer indtil ny udbudsaftale vil være indgået.
20. december 1999 udsendes status i sagen, herunder ny procedure vedr. bisættelser/begravelser.
Sundheds- og omsorgsudvalget tog orienteringen om status i sagen til efterretning på mødet i udvalget den 17. januar 2000.
På mødet den 13. marts 2000 tog Sundheds- og Omsorgsudvalget redegørelsen vedrørende licitationssagen fra Københavns Revisionsdirektorat til efterretning (som forelagt ved statusnotat af 7. marts 2000) og godkendte blandt andet, at sundhedsforvaltningen, indtil sagen er blevet endelig belyst, ophører med at anvende Arbejdernes Ligkistemagasin ved offentlige bisættelser/begravelser.
Sundheds- og Omsorgsudvalget har efterfølgende modtaget endelig Redegørelse fra Revisionsdirektoratet af 28. april 2000 vedrørende udbudssagen og klager i forbindelse med selve udbudssagen. Redegørelsen blev omdelt til Sundheds- og Omsorgsudvalget på møde den 29. maj 2000. Revisionsdirektoratet konkluderede bl.a., "at direktoratet giver sammenfattende udtryk for den opfattelse, at der næppe er belæg for at fastslå, at forvaltningens udbud i 1996 var i strid med anvisningerne i kommunens Indkøbshåndbog. Derimod ville det efter direktoratets opfattelse have været hensigtsmæssigt, såfremt udbuddet havde været mere præcist og fyldestgørende".
På mødet den 19. juni 2000 godkendte Sundheds- og Omsorgsudvalget, at der foretages offentligt udbud. Herefter har udbudssagen været behandlet i Sundheds- og Omsorgsudvalget for så vidt angår udbudsmateriale og udbudsbetingelser.
Aktuelle sager
I december 2000 rettede en journalist fra Politiken henvendelse til Sundhedsforvaltningen, idet han var kommet i besiddelse af en kopi af et brev, dateret den 9. juli 1991, fra Arbejdernes Ligkistemagasin til Plejecentret Sølund, hvoraf det - ved påtegning med håndskrift- fremgår, at "Kopi sendt til Sundhedsdirektoratets sygesikringskontor, att. Ulla Christensen, den 17. februar 1992."
Efter gennemgang af Sundhedsforvaltningens journal fremfindes en sag vedr. "Indberetning om udbetalt begravelseshjælp til dødfødte børn på Hvidovre Hospital". Sagen er oprettet den 19. marts 1992 og henlagt som afsluttet den 26. juni 1992. Sagen har angiveligt været betragtet som en selvstændig sag og der er derfor ikke krydsreference mellem denne sag og licitationssagen vedr. begravelser.
Den omhandlede sag vedrørende Hvidovre Hospital omhandler 3 tilfælde af uregelmæssigheder i håndteringen af dødfødte børn, dels et tvillingepar dødfødt januar 1992, dels en pige dødfødt 1988/89. Sagerne er detaljeret beskrevet i vedlagte bilag.
Sagen vedr. de dødfødte tvillinger blev rejst af Socialcenter Sydvest i marts 1992. Det fremgår af sagen, at det daværende Sundhedsdirektoratet har indhentet udtalelser fra de berørte parter. Sagen afsluttes med, at Sundhedsdirektoratet meddeler Socialcentret Sydvest, at "efter indhentet udtalelse fra de implicerede parter må Sundhedsdirektoratet konkludere, at regningens størrelse primært må tilskrives misforståelser, der har medført, at jordfæstelsen i form af "nedgravning" er blevet ændret til "kistefællesgrav". Specielt om kisteprisen kan det oplyses, at denne for så små kister er uforholdsvis stor, da disse ikke kan laves i fabrikkernes almindelige produktionsgang.". Der er herudover ikke foretaget yderligere i sagen.
Sagen vedr. den dødfødte pige blev rejst på baggrund af en telefonisk henvendelse fra Hospitalspræsten ved Hvidovre Hospital ca. 2 år efter, at hændelsen har fundet sted. Det fremgår ikke af sagen, hvorfor præsten på netop dette tidspunkt har valgt at rette henvendelse til det daværende Sundhedsdirektorat. Af Sundhedsdirektoratets sag fremgår heller ikke, hvorvidt man har indhentet udtalelse fra hospitalsledelsen, eller hvad hospitalsledelsen eventuelt måtte have foretaget sig, da sagen var aktuel i januar 1989. Fra Sundhedsdirektoratets side blev sagen – i henhold til sagsakterne – afsluttet med en skrivelse af 3. juni 1992 til hospitalsledelserne ved kommunens hospitaler, hvori det meddeltes, "at Sundhedsdirektoratet ikke havde indgået aftale om, at Arbejdernes Ligkistemagasin skal forestå bisættelser i de tilfælde, hvor det overlades til hospitalerne at ordne det fornødne med d&o slash;dsfald, og at det derfor er det enkelte hospitals egen afgørelse, hvilket bedemandsfirma man ønsker at anvende i påkommende tilfælde". Hospitalspræsterne fik tilsendt kopi af skrivelsen.
De verserende sager vedrørende dødfødte børn startede i efteråret 1999 som en kriminalsag. Sundhedsforvaltningen har primo 2000 overdraget alt materiale vedrørende dødfødte børn for perioden 1995 til 1999 til kriminalpolitiets afdeling på Bellahøj. Sundhedsforvaltningen har derfor ikke i sin gennemgang af licitationssagen beskæftiget sig med de dødfødte børn og har ej heller haft materialet til rådighed. Sundhedsforvaltningen har efter fremfindelsen af sagen fra Hvidovre Hospital telefonisk orienteret Kriminalpolitiet om denne. Kriminalpolitiet har oplyst, at sagen anses for forældet.
Forslag til kommissorium
På baggrund af de kritiske artikler i dagspressen om uregelmæssigheder i Ligkistemagasinets håndtering af begravelser er det Sundhedsforvaltningens forslag, at der nu iværksættes en undersøgelse af Sundhedsdirektoratets og andre instansers håndtering af samtlige klagesager og andre problemer vedr. Arbejdernes Ligkistemagasin.
Formålet med undersøgelsen er:
- at få afdækket om der i Københavns Kommune forefindes flere sager, som omfatter klager eller lign. problemer i relation til Arbejdernes Ligkistemagasin,
- at undersøge Sundhedsdirektoratets og andre instansers håndtering af klagesager og andre problemer vedrørende det daværende samarbejde med Arbejdernes Ligkistemagasin, herunder om der er behov for at placere et ansvar i sagen.
Undersøgelsen varetages af Sundhedsforvaltningens praksiskontor med direkte reference til den administrerende direktør.
Det skal sikres, at samtlige eksisterende klager og andre problemer i forhold til Arbejdernes Ligkistemagasins håndtering af begravelsessager gennemgås.
Undersøgelsen skal både omfatte klagesager og andre problemer vedr. Arbejdernes Ligkistemagasins håndtering af offentlige begravelser i forhold til såvel den centrale administration som de institutioner, der er eller har været underlagt Københavns Kommune.
Undersøgelsen skal ligeledes omfatte de somatiske hospitaler under Hovedstadens Sygehusfællesskab samt hospitaler, som er nedlagt i løbet af 1980'erne og 1990'erne.
Med henblik på en undersøgelsen har Sundhedsforvaltningen den 9. januar d.å tilskrevet samtlige kommunale plejehjem, hospitalsledelserne, H:S Direktionen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og anmodet om, at man inden for eget ressortområde foranlediger undersøgt, om der har været klager og andre problemer i forhold til Arbejdernes Ligkistemagasins eller dets filialers håndtering af sådanne klager tilbage i tiden.
Såfremt dette måtte være tilfældet, har Sundhedsforvaltningen anmodet om, at sagen eller kopi af denne inden den 29. januar 2001 tilsendes Sundhedsforvaltningen med henblik på en nærmere gennemgang. Det er præciseret overfor ovennævnte instanser, at eventuelle sager skal indsendes, uanset hvornår klagen og/eller problemet har fundet sted.
Undersøgelsen skal ligge til grund for en skriftlig redegørelse i sagen for Sundheds- og Omsorgsudvalget den 12. marts 2001, jf. nedenstående tidsplan. Redegørelsen skal indeholde en vurdering af Sundhedsdirektoratets og andre instansers håndtering af klagesager og andre problemer vedrørende det daværende samarbejde med Arbejdernes Ligkistemagasin, herunder om der er behov for at placere et ansvar i sagen.
Den 9. januar 2001 |
Følgende er tilskrevet:
|
Den 29. januar 2001 |
Sidste frist for modtagelse af materiale fra ovennævnte institutioner. |
Februar 2001 |
De indkomne sager vil blive gennemgået med henblik på at få afdækket den tidligere håndtering af sagerne. Gennemgangen vil resultere i en skriftlig redegørelse. |
Den 12. marts 2001 |
Den skriftlige redegørelse forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget. |
ØKONOMI
Ingen
Ingen
Bo Andersen
/ Karis Hagild
BILAG
Notat af 11. januar 2001 vedr. indberetning om udbetaling af begravelseshjælp til dødfødte børn.