Mødedato: 15.01.2001, kl. 14:30

Forebyggelsesinitiativer i 2001

Forebyggelsesinitiativer i 2001

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 15. januar 2001

 

11. Forebyggelsesinitiativer i 2001

SOU 429/2000 J.nr. 71/2000

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender de foreslåede initiativer på forebyggelsesområdet 2001.

 

RESUME

I forbindelse med Sundheds- og Omsorgsudvalgets behandling af forebyggelsespuljen for 2000 besluttede udvalget, at forebyggelsespuljen i sin helhed ikke fremover skal fremlægges for udvalget, idet kun større konkrete sager som indebærer væsentlige ændringer skal godkendes i udvalget.

Sundhedsforvaltningen har behov for en udvikling og omstilling af den hidtidige indsats på forebyggelsesområdet. Der foreslås konkret:

  • Igangsættelse af en forstærket indsats overfor børn og unge
  • Igangsættelse af en forstærket indsats overfor social ulighed i sundhed som omfatter
  • Indsats overfor borgere med anden etnisk baggrund end dansk
  • Indsats mod social ulighed i lokalområde

Finansieringen heraf finder sted indenfor rammerne af forebyggelsespuljen, der forudsætter en række omprioriteringer, således at telefonisk rådgivning på astma allergi området nedlægges.

SAGSBESKRIVELSE

I forbindelse med Sundheds- og Omsorgsudvalgets behandling af forebyggelsespuljen for 2000 besluttede udvalget, at forebyggelsespuljen i sin helhed ikke fremover skal fremlægges for udvalget, idet kun større konkrete sager som indebærer væsentlige ændringer skal godkendes i udvalget.

Sundhedsforvaltningen har gjort sig følgende overvejelser om anvendelse af forebyggelsespuljen i 2001.

Med henblik på at bidrage til den generelle besparelse i Sundhedsforvaltningen udskydes den planlagte etablering af en Sund By-butik på Ydre Østerbro i 2000, hvilket indebærer en besparelse på driften af Sund By-butikkerne for 2001 på 1 mio. kr.

Der er igangsat et udviklingsarbejde med henblik på at præcisere Sund By-butikkernes fremtidige opgaver og organisering. Dette arbejde vil blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget i foråret 2001.

Sundhedsforvaltningen har på forebyggelsesområdet behov for en løbende udvikling og omstilling af aktiviteterne, særligt med henblik på at begynde en udmøntning på nogle af de væsentlige områder, som er indeholdt i forslaget til Folkesundhedsplan for Københavns Kommune.

Sundhedsforvaltningen har taget udgangspunkt i en forstærket indsats for børn og unge samt en indsat mod social ulighed i sundhed.

Det skal bemærkes, at indenfor den økonomiske ramme, som er givet for 2001, er der tale om igangsættende aktiviteter for børn og unge samt den sociale ulighed i sundhed. Med henblik på den nødvendige udbygning af den fremtidig indsats på områderne, kan de afsatte beløb for 2001 ikke indebærer en fuld finansiering af den fremtidige indsats..

Forstærket indsats for børn og unge

Den væsentligste udfordring er ungegruppen (16-20 år). Ungdomstiden er en periode hvor holdninger og adfærd på sundhedsområdet grundlægges, da det er i ungdomsårene der startes eksperimenter med voksenlivets livsstil. Samtidig er det en periode, hvor det er vanskeligt at skabe kontakt til de unge. Dels på grund af en geografisk spredning på mange forskellige uddannelsessammenhænge efter folkeskolen, dels på grund af den naturlig udviklingsproces med frigørelse fra forældre og autoriteter. På dette område skal der igangsættes en væsentlig udviklingsopgave, da ungdomsgruppen er stærkt underforsynet med tilbud om forebyggelse og sundhedsfremme.

På børneområdet er der behov for at samle, koordinere og styrke allerede eksisterende forebyggelsestilbud til børn, børnefamilier og fagfolk der arbejder med børn. Herved opnås en mere systematisk og vedvarende indsats.

På begge områder er der et stort behov for behov for at udvikle nye tilbud på området, som involverer børn og unge på en for dem meningsfuld måde.

Sundhedsforvaltningens notat om sundhedsfremme overfor børn og unge er vedlagt som bilag 1

Forstærket indsats overfor social ulighed i sundhed

På dette område anlægger Sundhedsforvaltningen to indfaldsvinkler, dels en indsats med udgangspunkt i et konkret lokalområde, dels en indsats overfor etniske minoriteter.

Lokalområdet

En indsats i forhold til social ulighed i sundhed i lokalområdet må nødvendigvis baseres på et tværfagligt og tværsektorielt samarbejde med en række andre aktører, da årsager og virkninger i den sociale ulighed er sammensatte. Sundhedsforvaltningen ønsker derfor at derfor at indgå i et samarbejde i et lokalområde, som omfatter institutioner og fagpersonale fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, samt lokale foreninger og nøglepersoner i en indsats rettet mod udsatte børn og børnefamilier. Sundhedsforvaltningens notat om social ulighed i sundhed er vedlagt som bilag 2.

Borgere med anden etnisk baggrund end dansk

Borgere med anden etnisk baggrund end dansk udgør en væsentlig del af indbyggerne i København, særligt er der en stor andel af børn og unge med anden etnisk baggrund. Nogle grupper af borgere med anden etnisk baggrund end dansk må betragtes som socialt udsatte i forhold til sundhedsområdet. Det er således vist, at etniske minoriteter som helhed benytter forebyggelsestilbud mindre end baggrundsbefolkningen. Sundhedsforvaltningen planlægger et modelprojekt, som skal implementere en metode baseret på "naturlige hjælpere", med inddragelse og aktiv medvirken fra målgrupperne. Metoden er med succes anvendt i bl.a. Oslo og Rotterdam. Sundhedsforvaltningens notat om modelprojekt for forebyggelse for borgere med anden etnisk baggrund end dansk er vedlagt som bilag 3.

ØKONOMI

Den foreslåede omstilling finder sted indenfor rammerne af forebyggelsespuljen for 2001, hvilket forudsætter en række omprioriteringer.

Sundhedsforvaltningen planlægger at opsige aftale med Astma Allergi Forbundet om drift af telefonisk rådgivning. Antallet af opkald til telefonrådgivningen har ikke opfyldt de opstillede forventninger. Da der fortsat eksisterer en landsdækkende telefoniske rådgivning i Astma Allergi Forbundet, er det Sundhedsforvaltningens vurdering, at en nedlæggelse af den særlige københavnske rådgivning ikke vil udgøre en væsentlig serviceforringelse for københavnske borgere. Opsigelse af aftalen med Astma Allergi Forbundet om drift af telefonrådgivning medfører en besparelse på kr. 307.000 kr. årligt.

Sundhedsforvaltningens notat om astma-allergi telefonrådgivning er vedlagt som bilag 4.

På budget 2000 var optaget en post til afholdelse af en international konference om social ulighed i sundhed på 525.000 kr. Denne udgift afholdes ikke i 2001.

Endelig er der foretaget en række almindelige justeringer i budgettet således, at en omstilling til en forstærket indsats overfor børn og unge samt social ulighed i sundhed kan iværksættes indenfor rammerne af forebyggelsespuljen.

En forstærket indsats over for børn og unge er budgetsat til 1.455.000. En del af dette beløb - kr. 600.000 kr. - dækker en videreførelse af allerede eksisterende aktiviteter, således at den reelle merudgift i 2001 udgør 850.000 kr. Social ulighed i sundhed i et lokalområde er budgetsat til kr. 250.000, mens modelprojektet for borgere med anden etnisk baggrund end dansk er budgetsat til kr. 250.000, idet der forudsættes medfinansiering fra anden side.

Den samlede udgift til omstilling og udvikling på disse områder beløber sig således til 1.350.000 kr.

Høring

Forslaget om en forstærket indsats i forhold til borgere med anden etnisk baggrund end dansk foreslås sendt til høring i Integrationsrådet.

 

BILAG

1. Sundhedsforvaltningens notat af 22. november 2000 om sundhedsfremme overfor børn og unge

2. Sundhedsforvaltningens notat af 22. november 2000 om social ulighed i sundhed

3. Sundhedsforvaltningens notat af 22. november 2000 om modelprojekt for forebyggelse for borgere med anden etnisk baggrund end dansk

4. Sundhedsforvaltningens notat af 22. november 2000 om astma-allergi telefonrådgivning

 

 

Bo Andersen

/Ib Haurum

 

Til top