Mødedato: 14.12.2023, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Godkendelse af Københavnertingets anbefalinger

Se alle bilag

Resumé

Med Overførselssagen 2021-2022 besluttede Borgerrepræsentationen at styrke dialogen og samarbejdet med københavnerne om udviklingen af København blandt andet ved at nedsætte et Københavnerting for perioden 2023-2024. Københavnertinget har i 2023 udarbejdet anbefalinger til et hovedspørgsmål om, hvordan byen udvikles med trivsel og rum for alle. Sundheds- og Omsorgsudvalget skal behandle anbefalingerne med henblik på at give en tilbagemelding til Københavnertinget. Sundheds- og Omsorgsudvalget skal i 2024 give Københavnertinget en opfølgning på deres anbefalinger.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager Københavnertingets samlede anbefalinger til efterretning (bilag 1)
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender vedlagte svar til Københavnertinget (bilag 2)

Problemstilling

Københavnertinget blev besluttet med Overførselssagen 2021-2022, som en del af ”Pilotprojekter for styrket københavnerinddragelse”.

I 2023 har Københavnertinget arbejdet med udgangspunkt i hovedspørgsmålet ”Hvordan udvikler vi sammen København med trivsel og rum for alle?” Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Teknik- og Miljøudvalget, Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget har i januar 2023 vedtaget ressortspecifikke underspørgsmål til hovedspørgsmålet. Dermed har disse udvalg forpligtet sig på at modtage og behandle Københavnertingets anbefalinger i 2023 og komme med en opfølgning på anbefalingerne i 2024.

Løsning

Københavnertinget har i 2023 forholdt sig til følgende spørgsmål:

Hvordan udvikler vi sammen København med trivsel og rum for alle, så:

  • ingen udsættes for uhensigtsmæssig forskelsbehandling? (Beskæftigelses- og Integrationsudvalget)
  • vi skaber plads til idræts- og kulturfaciliteter i det tætbefolkede København? (Kultur- og Fritidsudvalget)
  • vi skaber bedre rammer for god mental sundhed? (Sundheds- og Omsorgsudvalget)
  • flere har mere indflydelse på og tager medansvar for hvordan byens rum og bydele udvikler sig? (Teknik- og Miljøudvalget)
  • så mange som muligt har mulighed for at deltage i byens liv? (Socialudvalget)

Københavnertinget har udarbejdet syv anbefalinger til, hvorledes Borgerrepræsentationen kan arbejde med udviklingen af København for at sikre mere trivsel og rum for alle.

Københavnertinget har i overensstemmelse med det givne mandat, selv truffet beslutning om udformningen af anbefalingerne. De syv udarbejdede anbefalinger følger dermed ikke kommunens opdeling og ressortområder og adresserer dermed heller ikke de ressortspecifikke underspørgsmål enkeltvis. Anbefalingerne indeholder pointer og forslag, der berører flere fagudvalgs ressortområder.

Det politiske mandat indebærer, at de udarbejdede anbefalinger behandles af de involverede fagudvalg på minimum ét fagudvalgsmøde i november-december 2023, og at fagudvalgene i den forbindelse redegør for, hvordan anbefalingerne bliver fulgt eller ej.

Københavnertingets anbefalinger

Københavnertinget har samlet sine anbefalinger under følgende overskrifter:

1: Vi ønsker en mere inkluderende, lige og inviterende by

2: Vi skal bekæmpe diskrimination i København

3: Et København, hvor alle har indflydelse på og er medskabere af byen

4: En by, der tager vores trivsel og sundhed alvorligt

5: Den naturnære grønne foregangsby

6: Bevægelse for alle på tværs af byen

7: Mere og bedre kollektiv, sam- og ikke-motoriseret transport

Københavnertingets anbefalinger kan læses i sin fulde længde i bilag 1.

Faglige bemærkninger til anbefalingerne

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har udarbejdet faglige bemærkninger til Københavnertingets anbefalinger. Forvaltningen har forholdt sig overordnet til alle syv anbefalinger og i særlig grad til anbefaling 4 ”En by der tager sundhed og trivsel alvorligt”, da denne vurderes mest relevant for Sundheds- og Omsorgsudvalget. For en del af anbefalingerne gælder det, at de flugter eller er overlappende med flere af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens eksisterende tiltag og fokusområder. Eksempler på sådanne eksisterende indsatser er beskrevet i de faglige bemærkninger, som er vedlagt i bilag 3.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at der kan være potentiale i at arbejdere videre med flere af Københavnertingets anbefalinger. Det gælder bl.a. hjælp og støtte til borgere i særlig risiko for mistrivsel, herunder pårørende til borgere med kronisk sygdom mv. og tilbud om undervisning i mental sundhed og trivsel til flere målgrupper med henblik på, at flere klædes på til at kunne genkende og tage hånd om symptomer på begyndende mistrivsel hos sig selv og andre. Endelig kan der være et potentiale i at videreudvikle eksisterende information til motionsuvante borgere med inspiration til måder at bevæge sig på i hverdagen samt til at arbejde med kampagner for bedre kultur i forhold til at drikke og ryge i det offentlige rum. Det sidste kan eksempelvis iværksættes som led i arbejdet med visionen om et Røgfrit København.

Iværksættelse af nye tiltag på baggrund af anbefalingerne vil kræve politisk beslutning og finansiering.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har på baggrund af ovenstående udarbejdet udkast til Sundheds- og Omsorgsudvalgets svar til Københavnertinget (bilag 2).

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Sundheds- og Omsorgsudvalget kan vælge at udvide eller igangsætte initiativer på baggrund af Københavnertingets anbefalinger, det kan indebære særskilt finansieringsbehov, som eksempelvis kan løftes i forbindelse med budgetforhandlinger.

Videre proces

Hvis Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender den vedlagte tilbagemelding til Københavnertinget, vil svaret blive oversendt til Københavnertinget.

Københavnertinget skal modtage endnu en opfølgning pr. mail senest 12 måneder efter de lancerede anbefalingerne. Udvalget forelægges derfor en opfølgningssag forud herfor.

Per Bennetsen

  /Katrine Schjønning

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning, og 2. at-punkt blev godkendt.

Til top