Mødedato: 14.12.2022, kl. 12:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Status på Slip hjemmeplejen fri

Se alle bilag
I ældreboligområderne Guldbergs Have på Nørrebro og i Sundparken på Amager eksperimenteres fra 2020-2023 med en ny forebyggelses – og hjemmeplejeindsats Slip hjemmeplejen fri. Med indsatsen eksperimenterer Københavns Kommune – som flere andre kommuner - med nye organiseringer af hjemmeplejen i et forsøg på at udvide medarbejdernes faglige råderum, øge arbejdsglæden og mindske administrationen – alle elementer, der er betydningsfulde i fastholdelse og rekrutteringsdagsordenen. 

Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres med denne indstilling om status for det samlede eksperiment og perspektiver i forhold til at bringe de foreløbige erfaringer i spil i den fortsatte udvikling af hjemmeplejen.
 

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget, 

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orientering om status på Slip hjemmeplejen fri til efterretning.
2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejder et forslag til afprøvning af en skalerbar model om nærvisitation i tværfaglige teams baseret bl.a. på de foreløbige erfaringer fra Slip hjemmeplejen fri. 

Problemstilling

Formålet med Slip hjemmeplejen fri er at undersøge, hvordan forvaltningen kan tilrettelægge en hjemmeplejeindsats, der i højere grad giver medarbejderne mulighed for at levere en hjælp, der fleksibelt imødekommer borgernes skiftende ønsker og behov. Slip hjemmeplejen fri er et eksperiment, der skal skabe læring, der kan bruges som inspiration til udvikling af fremtidens hjemmepleje og til løsning af de rekrutteringsudfordringer, som ældreplejen oplever. 

Løsning

Eksperimentet blev igangsat i hhv. Guldbergs Have (Nørrebro) i foråret 2021 og i Sundparken (Amager) i april 2022. Der er i dag i begge områder etableret tværfaglige teams, der hver især har ansvaret for at tilrettelægge og levere hjemme- og sygepleje i dag- og aftentimerne. Teamene arbejder nærvisiterende, hvilket betyder, at de på baggrund af egne faglige vurderinger og dialog med borgerne kan skrue op og ned for den indsats, de leverer til borgerne direkte på dagen. Dette uden at skulle anmode og afvente bevilling eller afslag fra visitationen. Samtidig arbejder de ud fra en ramme, som gør det nemmere sammen med borgeren at tilrettelægge en hjælp, der imødekommer netop hans eller hendes ønsker og behov. Afprøvning inkluderer i alt ca. 350 borgere og ca. 60 medarbejdere. De væsentligste afprøvningselementer fremgår af figur nedenfor.

Slip hjemmeplejen fri har i 2021 og 2022 været finansieret af puljemidler på ca. 5 mio. kr. fra Sundhedsstyrelsens pulje Styrket omsorg og nærvær i ældrepleje. Projektperioden udløb 30. september 2022, hvor der blev udarbejdet en afslutningsrapport, jf. bilag 1.

I perioden januar-marts 2022 blev der indsamlet data i Guldbergs Have til en midtvejsevaluering (bilag 2), der har givet input til fokus for det videre arbejde i både Guldbergs Have og Sundparken. Dertil laves der løbende opsamlinger på de konkrete afprøvninger, som fx strukturer for teamsamarbejder mv. 

Arbejdet med at omlægge en traditionel organisering af en hjemmeplejegruppe til at have mere ansvar i opgavevaretagelsen gennem nærvisiterende, selvtilrettelæggende og tværfaglige opgaver, kræver års udviklingsfokus, understøttelse i hverdagen, ny udøvelse af plejefaglighed og forståelse af sin rolle i ældreplejen. Medarbejderne skal i høj grad aflære sig tidligere tiders arbejdsgange, strukturer og tilegne sig nye, hvilket er en tidskrævende proces. Undervejs er det dertil blevet tydeligt, at det kræver tæt understøttelse at drive forandringsprocessen i de nye teams, ligesom der er brug for en anden type af ledelse, der er mere coachende, end den vi kender fra hjemmeplejen generelt.

De positive erfaringer fra eksperimentet, som handler om nærvisitation og kvalitet gennem tværfaglighed, kan nu bringes ind i arbejdet med at videreudvikle hjemmeplejen gennem en større afprøvning.

Nærvisitation af praktisk hjælp, personlig pleje og sygepleje
Nærvisitation betyder, at medarbejderne hurtigere kan handle, når de vurderer, at der er behov for mere eller mindre hjælp hos borgeren uden at skulle skrive en anmodning til visitationen og afvente afgørelse. Det giver et større fagligt råderum, opleves mindre tidskrævende og understøtter afbureaukratiseringsdagsorden. Dertil ser det ud til, at medarbejderne tager mere ansvar for borgerens samlede hjemmeplejeforløb. Særligt ser sygeplejen ud til at få bedre indsigt i helhedsvurderingen af borgeren og dermed sammenhæng i indsatsen. Også borgerne giver udtryk for at opleve hurtigere handling og mere fleksibilitet.

Medarbejderne oplever det meningsfyldt at kunne tildele de indsatser, som de selv leverer (personlig pleje, praktisk hjælp og sygepleje), men det kræver øvelse at justere og dokumentere hjælpen i samarbejde med sit team og dokumentere baggrunden for ændring af hjælpen. 

Derudover viser de foreløbige erfaringer, at medarbejderne påskønner den geografiske tæthed med kollegaer og borgere - det er hurtigere i hverdagen at få assistance af en kollega, og fællesskabsfølelsen styrkes ved at man ser borgerne på sin vej gennem ældreboligområdet. 

Tværfagligt samarbejde giver kvalitet
Det tværfaglige samarbejde giver øget kvalitet til gavn for borgeren. Alle fagligheder styrkes hver for sig, når andre faggrupper er nærværende i hverdagen, idet der sker en uformel kompetenceudvikling og helhedsblikket på borgeren styrkes, hvilket også viser sig i kvaliteten af dokumentation, som forbedres af det tværfaglige fælles blik. 

Omlægning til nærvisitation i tværfaglige teams
Organiseringen af hjemmeplejens arbejde i Slip hjemmeplejen fri afspejler den nationale tendens, hvor der kigges på, hvordan organisering af arbejdet kan styrke både fastholdelse og rekruttering af medarbejdere til hjemmeplejen, ligesom det er mindre bureaukratisk. Flere end 25 kommuner er i gang med lignende afprøvninger. Nærvisitation og tværfaglige faste teams er et hovedelement i ”En ældrepleje med tid til omsorg – Afrapportering fra det rådgivende panel, ekspertgrupper og borgermøder” (Per Okkels-panelet) til brug for en ny ældrelov, og der er etableret nationale udviklingslaboratorier. 

Slip hjemmeplejen fri er imidlertid et eksperiment, der i sin nuværende form ikke kan skaleres til resten af byen. Dette skyldes især, at den økonomiske styringsmodel i eksperimentet (rammebevilling) ikke er forenelig med at styre økonomien i forhold til private leverandører, som nødvendiggør en vis udstrækning af aktivitetsstyring. 

Samtidig har forvaltningen sideløbende omorganiseret myndighedsområdet, så visitation i dag sker med udgangspunkt i borgers behov med fokus på hhv. rehabilitering og koordination og i styrket samarbejde med dem, der yder indsatser for borgerne. Og endelig har Københavns Kommune ansøgt om at blive frisat på ældreområdet gennem velfærdsaftalen, og dermed sat fri af statslige regler på ældreområdet med en samtidig forpligtigelse til at gøre op med unødige lokale regler og krav.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foreslår på den baggrund, at yderligere to hjemmeplejegrupper i et lokalområde omlægges til at arbejde nærvisiterende i tværfaglige teams, hvor også visitator indgår efter en model, der fra start er designet til at kunne skaleres til hele byen. Modellen vil tage afsæt i de foreløbige erfaringer fra Slip hjemmeplejen fri, afprøvninger i andre kommuner, arbejdet med ny visitation og særligt have fokus på at udvikle en nær, teambaseret og systematisk samarbejdsform mellem visitation og hjemme- og sygepleje.

Hvis Sundheds- og Omsorgsudvalget bakker op om etablering af en ny afprøvning, vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejde et forslag til en model, der kan afprøves fra efteråret 2023 samt budgetforslag til budget 2024, med henblik på at modellen kan udbredes i fuld skala, hvis den viser sig succesfuld.

Intentionen med den ny afprøvning er at kunne omlægge hjemmeplejen i en større skala på sigt.

Økonomi

Indstillingen har i sig selv ikke økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Ved udgangen af 2023 udarbejdes en afsluttende evaluering af Slip hjemmeplejen fri. 

Jakob Krogh

/Nanna Skriver

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning, mens indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.
Til top