Mødedato: 14.12.2022, kl. 12:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Forslag til Sundheds- og Omsorgsudvalgets studietur 2023

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal tage stilling til destinationen for studieturen i maj 2023. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foreslår, at udvalgets studietur i 2023 enten kan finde sted i Norge eller i Holland. Forvaltningen fremlægger derfor forslag til fagligt indhold samt temaer for de to destinationer. 

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender enten Norge eller Holland som destination til udvalgets studietur i maj 2023

Problemstilling

Med godkendelse af mødeplanen på udvalgsmøde den 22. september 2022 godkendte Sundheds- og Omsorgsudvalget, at der gennemføres en studietur den 23.-26. maj 2023 samt at studieturen går til enten Norge eller Holland. I den forbindelse ønskede udvalget, at de på et kommende møde blev præsenteret for uddybende beskrivelser af, hvad de to forskellige destinationer potentielt kunne have af fagligt indhold.

Forvaltningen fremlægger derfor forslag til fagligt indhold samt temaer for studieturen 2023 til enten Norge eller Holland.

Udvalgets ønsker om et endagsbesøg i Danmark vil forvaltningen arbejde videre med og afsøge muligheder for (fx Odense Kommune, Danmarks Tekniske Universitet – DTU mv).

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har været i dialog med Børne- og Ungdomsforvaltningen om en mulig fælles studietur mellem Sundheds- og Omsorgsudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget. Børne- og Ungdomsforvaltningen oplyser, at det pt. ikke er muligt med en fælles studietur, idet planlægningen af Børne- og Ungdomsudvalgets studietur i 2023 allerede er i gang.

Løsning

Formålet med studieturen er, at udvalget ved at besøge andre lande og andre byer kan blive inspireret til at udvikle København Kommunes sundheds- og omsorgstilbud og få nye perspektiver på, hvordan der kan udvikles på arbejdet inden for disse områder.

Forudsætningen for destination og emner, som forvaltningen forelægger, er at der er tale om lande, som har opnået interessante resultater og/eller anvender andre arbejdsmetoder, som evt. kan overføres til en københavnsk sammenhæng mhp. at løfte kvaliteten for borgerne. Desuden bør det overvejes, hvorvidt opbygningen, serviceniveauet og/eller udfordringer som fx demografisk udvikling i sundheds- og omsorgssektoren i det pågældende land er i nogen grad sammenlignelig med det danske.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foreslår nedenstående mulige temaer for Sundheds- og Omsorgsudvalgets kommende studietur i enten Norge eller Holland.

Norge

I Norge vil udvalget kunne høre om erfaringer med at rekruttere sygeplejersker og ansatte til sundhedssektoren generelt. Udvalget har fx mulighed for at høre et oplæg om tiltagene ”Jobbvinner” og/eller ”Menn i helse”. ”Jobvinner” er et nationalt projekt i Norge med det formål at øge rekruttering og fastholdelse af sygeplejersker og andre sundhedsfaglige medarbejdere igennem tiltag som rekrutteringspatruljer, mentorprogrammer for nyansatte og ”Triple P”-modellen. Projektet ”Menn i helse” har fokus på at øge rekrutteringen af mænd til omsorgssektoren ved at give deltagerne mulighed for en kort ansættelse efterfulgt af et tilbud om et komprimeret uddannelsesforløb til at blive sundhedsfaglig medarbejder. 

Udvalget har også mulighed for at mødes med fx norske faglige organisationer for at høre om deres erfaringer med ”Partssamarbeid om heltid”/Heltidserklæringen, som har til formål at vende overvægten af deltidsarbejde i sundhedssektoren til fuldtidsarbejde.

I Oslo vil udvalget have mulighed for at besøge plejehjem, hvor hovedmålet er at bruge velfærdsteknologi til at sikre en meningsfuld hverdag for beboerne, samtidig med at frigøre ressourcer til, at medarbejdere kan anvende mere tid på omsorg og nærvær og fx arrangere gåture med beboerne eller fællesspisning.

Udvalget vil fx få mulighed for at se teknologier som medicinrobotter og anonymiserede kamerasystemer, der kan føre tilsyn med plejetrængende eller personer med høj faldrisiko. 

Det vil også være muligt at besøg en nyåbnet demenslandsby, der er en videreudvikling af den hollandske demenslandsby De Hogeweyk. Der arbejdes aktivt i demenslandsbyen med aktive og trygge rammer for borgere med demens, og hvor tilbuddet tilpasses individuelle behov hos borgerne og med inddragelse af det omkringliggende civilsamfund.

Derudover har udvalget også mulighed for at opleve klimavenlige plejehjem, som er bygget på nye teknologiske og innovative løsninger som fx lokale energibrønde, trækonstruktioner og solpaneler, der giver et lavt energiforbrug.

Holland

I Holland vil udvalget bl.a. kunne opnå viden om Hollands erfaringer med Buurtzorg-modellen, som er en arbejdsmetode, der sætter patienten, selvbestemmelse og livskvalitet i centrum. Modellen er baseret på små selvorganiserede og lokalt forankrede sundhedsteams, som sørger for personlig, social og klinisk støtte til ældre mennesker i eget hjem.

Det vil også være muligt at høre nærmere om hollandske erfaringer på demensområdet. Det kunne fx være under et besøg på et hollandsk aktivitetscenter og biblioteker, der har arbejdet aktivt med tilbud til borgere med demens. Derudover har Holland flere frivillige organisationer, der arbejder for og med borgere med demens.

Amsterdam har derudover et stort fokus på forebyggelse, som er et bærende element i kommunens Vision for Sundhed og Trivsel 2025. Det kunne derfor være relevant at opnå indsigt i Amsterdams indsats i forhold til børneovervægt. Amsterdam kommune har bevilget midler til en langsigtet indsats mod børneovervægt ”Healthy Weight Programme”, som løber til 2033 og har kost, fysisk aktivitet og søvn som centrale tematikker. Indsatsen er flerstrenget og retter sig både mod hjemmet, skolen, nabolaget og daginstitutionerne. Et vigtigt element i indsatsen er samarbejdet med centrale aktører inden for disse arenaer med henblik på at skabe sunde miljøer for børn og unge, herunder sikring af sunde valg i skole- og foreningskantiner, mindre fastfood i offentlige rum nær skoler og regulering af markedsføring rettet mod børn og unge.

Derudover vil udvalget kunne høre om Hollands arbejde med øget anvendelse og deling af data i ældrepleje og sundhedsvæsenet, som et middel til at opnå bedre forebyggelse og sundhed via deling af information.

Økonomi

Forvaltningen forventer, at en studietur til udlandet med fly/bus og tre nætter på hotel kan gennemføres for ca. 100-150.000 kr. for 16 personer.

Videre proces

Forvaltningen igangsætter planlægning af turen til den valgte destination. Udvalget forelægges program og budget i foråret 2023.

Jakob Krogh

/Thomas Brahm

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt med valg af Holland som destination.

 
Til top