Mødedato: 14.11.2024, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Pulje til civilsamfundets udvikling af fællesskaber og aktiviteter for sårbare ældre

Se alle bilag

I både den nye ældrelov og i Senior- og Ældrepolitikken står civilsamfundet som en bærende værdi. For at skabe bedre vilkår for at civilsamfundsaktører kan byde ind, foreslår Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at der oprettes en pulje med midler, der allerede er prioriteret til området, som skal skabe mere gennemsigtighed samt lige vilkår og adgang til forvaltningens midler for alle civilsamfundsaktører i Københavns Kommune.

Puljen kan søges til initiativer, som fremmer fællesskaber for ældre og oprettes med midler, som Sundheds- og Omsorgsudvalget allerede har øremærket til samarbejder med civilsamfundet om at forebygge og nedbryde ensomhed blandt ældre. Oprettelse af puljen har ingen økonomiske konsekvenser, da midlerne allerede er afsat til området.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at der oprettes en pulje med midler, der allerede er afsat til området, målrettet civilsamfundets arbejde med at skabe fællesskaber for sårbare ældre i Københavns Kommune, med en puljesum på 3,5 mio. kr. i 2025 stigende til 8,7 mio. kr. fra 2026 og frem.
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender puljens formål og kriterier.
  3. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at beslutning om udmøntning af puljen træffes af udvalget en gang årligt.

Problemstilling

Siden 2015 har Sundheds- og Omsorgsudvalget prioriteret midler til samarbejder med civilsamfundet om at forebygge og nedbryde ensomhed blandt ældre. I 2019 blev der yderligere tildelt midler til området via Finansloven. I alt råder forvaltningen i dag over 13,9 mio. kr. til arbejdet med at skabe fællesskaber og initiativer for at nedbryde ensomhed og mistrivsel. En overvejende del af midlerne udmøntes gennem samarbejdsaftaler mellem forvaltningen og en bred vifte af civilsamfundsaktører.

I tråd med Ældrelovens bærende værdi om et tæt samspil med lokale fællesskaber og civilsamfund, er det et mål i Senior- og Ældrepolitikken at etablere flere fællesskaber. Dette skal blandt andet ske ved at skabe mere gennemsigtighed samt lige vilkår og adgang til forvaltningens midler for civilsamfundsaktører. Samtidig mindskes administrationen, så også mindre foreninger har kapacitet til at ansøge om midler og bidrage til at løfte ind i området.

Løsning

For at imødekommende ovenstående, foreslår forvaltningen, at der fra 2025 afsættes midler til en offentlig pulje med midler, der allerede er afsat til området, som formidles bredt og kan søges af alle civile aktører en gang årligt. I dag er forvaltningen typisk den opsøgende part, når der skal afdækkes mulige samarbejdspartnere og indgås aftaler. Ved at oprette en offentlig pulje forventes det, at forvaltningen når bredere ud, så flere aktører får lige adgang til og vilkår for at søge forvaltningens midler, og der skabes endnu flere tilbud til sårbare ældre i København. Derudover afsættes fortsat midler til at forvaltningen kan lægge opgaver ud, som alle relevante aktører har mulighed for at byde ind på, som fx Seniormessen.

Puljens formål og kriterier

Det foreslås, at puljens formål er at støtte civilsamfundets arbejde med at skabe fællesskaber og aktiviteter for ældre sårbare borgere, og at ansøgninger vægtes i forhold til følgende kriterier:

  • Projektets målgruppe er sårbare ældre 65+, som er i risiko for eller lever med ensomhed og mistrivsel og/eller ældre som ikke almindeligvis deltager i aktiviteter og fællesskaber
  • Projektet understøtter puljens formål, og der lægges særlig vægt på tilgange og metoder, der fokuserer på at opspore og skabe adgang til fællesskaberne for de ældre
  • Projektet skaber netværk og bæredygtige fællesskaber mellem de ældre, som kan fortsætte efter tilskuddets ophør
  • Frivillighed er et bærende element i projektet
  • Projektets realiserbarhed i forhold til tid, organisering, økonomi og faglig kvalitet i henhold til projektets overordnede formål
  • Projektets forventede antal borgere i forhold til projektets samlede økonomi.

De frie midler i puljen slås op en gang årligt, og kan søges af alle civilsamfundsorganisationer til et- eller flerårige indsatser.

Formidling af puljen

Puljen formidles på kommunens hjemmeside og gennem SoMe samt gennem etablerede kommunikationskanaler og relevante netværk for at sikre, at eksisterende og potentielle nye samarbejdspartnere får viden om puljen. Det kan overvejes, om der skal laves en særlig kampagne, når puljen slås op første gang i 2025 for at øge opmærksomheden.

Politisk involvering

Det foreslås, at alle puljeansøgninger bliver vurderet af forvaltningen, som har gode erfaringer med puljeadministration, bl.a. gennem Puljen til Ældrefællesskaber, hvorefter Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges forslag til udmøntning.

Puljen slås op første gang ultimo 2024 med henblik på politisk behandling og udmøntning af midler i foråret 2025. Derefter vil puljen blive slået op hvert år i september med henblik på politisk behandling og endelig udmøntning i januar det efterfølgende år. 

Økonomiske konsekvenser

I 2025 er der frigjorte midler på 3,5 mio. kr., som kan prioriteres til puljen. Midlerne er blandt andet frigjort ved, at ensomhedsscreening i hjemmeplejen er færdigimplementeret, og at samarbejdsaftaler med fx Økologisk Aftenskole og Samfundshjælperne er ophørt. For at frigøre yderligere midler til puljen, har forvaltningen dertil ikke indgået nye, længerevarende samarbejder i 2024, men i stedet udmøntet midler til korterevarende samarbejder med civile aktører om fx afholdelse af julearrangementer og aktiviteter for beboere på plejehjem.

Med udgangen af 2025 udløber samarbejdsaftaler for yderligere ca. 5,2 mio. kr., der også foreslås prioriteret til puljen. Det drejer sig om samarbejdsaftaler med Røde Kors Hovedstaden, Alzheimerforeningen, Muhabet, Læseforeningen, DGI, Frivilligcenter VKV, Vi-Senior, Cykling Uden Alder, March mod Ensomhed, Kunst og Historie (KFF) og Frivilligcenter VKV. Fra 2026 vil det samlede beløb i puljen således være ca. 8,7 mio. kr. Alle nuværende samarbejdspartnere vil fremover kunne søge puljen på lige fod med alle andre.

Foruden puljemidlerne er der øremærket ca. 5. mio. kr. til samarbejder, som forvaltningen udmønter til at opspore og indgå i samarbejder med relevante aktører fx gennem direkte tilbudsgivning. Hvis alle puljens midler ikke udmøntes med puljeopslagene, vil resterende midler gå til ovenstående samarbejder. For samlet overblik over midler se bilag 1.

Økonomi

Beslutningen har ingen økonomiske konsekvenser, da midlerne allerede er prioriteret til området.

Videre proces

Hvis Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender oprettelse af puljen, vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen offentliggøre puljen ultimo 2024.

 

Karen Nørskov Toke

                                                    / Nanna Skriver

Beslutning

Indstillingens blev godkendt med en bemærkning om, at puljen i første omgang udmøntes en gang årligt. Ordningen evalueres i forhold til størrelsen på bevillinger, bevillingsperiode, mulighed for at mindre aktører kan søge m.v.
Til top